Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 950 woorden
  • 23 januari 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
195
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (1999 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Genomineerd) , Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow

A1:
Titel: Radeloos
Auteur: Carry Slee
Uitgever: FMB uitgevers
Aantal blz.: 208
Gerne: Jeugdroman
Vertaling: Nee


A2:
De hoofdpersonen: Paco en Yara.

Paco: Kon goed opschieten met zijn vader. Hij heeft veel moeite om de dood van zijn vader te verwerken.

Yara: Kan goed tekenen en wil naar de kunstacademie maar mag niet. Ze heeft een eetprobleem en is erg onzeker van alles.A3:

Bijpersonen:

Sterre: Beste vriendin van Yara.

Hafid: Vriend van Paco.

Lucas: Ook een vriend, is dyslectisch.

Floor: Vriendin van Paco.

Ramon: Vriend van Floor.

Moeder van Paco: haast geen moeite met het verwerken van de dood van haar man.

Pieter Groen: collega van Paco zijn moeder.

Vader van Paco: overlijdt aan een hartaanval.

Chantal: Vriendin van Floor.

Sulders: Leraar die niemand mag.

Tibo en Arthur: komt Paco tegen als hij gaat drinken.A4:
Waar het zich afspeelt weet ik niet precies maar ik weet wel dat de kunstacademie in Amsterdam is.A5:
In onze tijd. Vanwege de mobiele telefoon, de auto’s, ziekenhuizen en nog veel meer dingen.B:

Paco kan het erg goed met zijn vader vinden en helpt ook mee in de garage van zijn vader.

Als ze in de auto zitten vraagt Paco zijn vader of Paco z’n telefoon mee neemt, want die van zijn vader is leeg. Maar Paco had geen zin om hem te pakken. Als ze terug naar huis rijden gebeurt er plotseling wat met zijn vader, eerst denk hij dat zijn vader een grapje maakt maar zijn vader beweegt niet meer. Hij gaat langs de weg staan om iemand te laten stoppen. Na een tijdje stopt er eindelijk een vrachtwagen. Die durft de vader van Paco niet mee te nemen en belt 112.

Na lang wachten in het ziekenhuis krijgt Paco te horen dat zijn vader is overleden aan een hartaanval. Paco was er helemaal kapot van.

Hij doet niks meer aan zijn bestelbus, hij is geen dj meer en hij laat zijn vrienden zitten en dan maakt zijn vriendin Floor het ook nog uit. Ze heeft hem alleen maar gebruikt vindt hij.

Hij kan alles vergeten als hij bij de garage is en wat bier drinkt. Hij gaat ook naar een café waar hij Tibo en Arthur tegenkomt. Op een gegeven moment komt hij daar steeds vaker, maar als hij bij de garage is en hij blijft lang weg dan komt ze moeder hem halen.

Yara vindt zichzelf te dik en om haar onzekerheid te verbergen gaat ze niks meer eten. Als haar vriendin er achterkomt zegt ze dat ze het niet meer zal doen. Maar die belofte komt ze niet na, ze is er achtergekomen dat ze alles kan eten wanneer haar vriendin er bij is, want als Sterre weg is kotst ze er alles weer uit. Maar ook daar komt Sterre achter en gaat met haar moeder praten. Haar moeder schrikt daar zo van dat ze met Yara gaat praten en ze belooft het nooit meer te doen.

Als Paoc op school aankomt ziet hij Yara op de grond liggen. Ze is bewusteloos. Hij rent naar de lerarenkamer en vraagt om hulp maar ze sturen hem weg, ze zijn druk aan het vergaderen. Hij kan haar niet zo laten liggen en dan denkt hij aan de woorden die zijn vader ooit zei: “je mag alleen rijden als je daar levens mee redt”. Dat zei zijn vader toen hij een auto van de garage had mee genomen om stoer te doen voor Floor. Maar daar gaat het nu niet om hij moet Yara redden, daarom pakt hij de sleutels van zijn leraar en neemt Yara mee naar het ziekenhuis.

Meneer Sulders komt net het ziekenhuis binnen met de politie en vraagt waarom zijn auto hier staat en waar zijn sleutels zijn. Dan staat Pieter naast hem en zegt dat ze Yara zagen liggen en ze zijn auto moesten pakken anders was ze nu dood geweest. Paco gelooft zijn oren niet, de man waar hij zo’n hekel aan heeft helpt hem nu uit de brand en zo heeft hij geen problemen.

Paco hoorde van de dokter dat hij erop tijd bij was en haar leven heeft gered. Hij gaat nog even bij haar kijken voor hij weggaat. Yara vroeg of hij na een paar uur weer wilde komen en hij ging vandaag niet meer weg. Yara vroeg die avond of hij de dag daarna weer wilde komen en dat deed hij.

Yara vertelde dat ze heel graag naar de kunstacademie wilde maar haar moeder vind dat ze makelaar moest worden. Paco vertelde haar dat ze gewoon met haar moeder moet gaan praten.

Hoe het met Paco en Yara afloopt moet je het boek zelf lezen.C1:
Het mooiste stuk vind ik persoonlijk het laatste stukje maar wat daar allemaal gebeurt moet je zelf maar lezen.C2:
Het boek is zowel voor meisjes als jongens geschreven.C3:
Ik vond ’t een leuk boek. Maar toch is ’t ook zielig, want Paco zijn vader overlijdt en Yara heeft eetproblemen en weet niet zo goed wat ze moet doen.C4:
De schrijfster is: Carry Slee. Carry Slee is geboren in Amsterdam in 1949.

Carry wilde schrijfster worden maar toneel vond ze ook leuk en ze kon niet kiezen.

Uiteindelijk heeft ze voor toneel gekozen. Ze ging na de middelbare school naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht.

Carry heeft twee dochters, Nadja (1979) en Masja (1981). Dat zijn haar grootste inspiratiebronnen.’ Die verhalen moet je opschrijven mam’ zeiden ze. Toen heeft Carry dat naar de Bobo gestuurd en werd toen schrijfster.

Een aantal boeken van Carry Slee:

1. Rik en Roosje (1989)

2. Hieperpiep (1990)

3. Verdriet met mayonaise (1991)

4. Rood met witte stippen (1992)

5. Het bliksemeiland (1993)

6. Ridder Schijtebroek (1994)

7. We zijn er bijna (1995)

8. Spijt! (1996)

9. Pijnstillers (1997)

10. Afblijven (1998)

11. Kappen (1999)

12. Razend (2000)

13. Paniek (2001)

14. Link (2002)

15. Radeloos (2003)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"