Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1702 woorden
  • 5 december 2010
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
17 keer beoordeeld

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesdossier

A) Zakelijke gegevens
Naam:
Klas:
Docent:
Titel van boek:Radeloos
Naam auteur:Carry Slee
Naam uitgever: Prometheus kinderboeken

B) Eerste persoonlijke reactie
De eerste reden dat ik voor het boek Radeloos heb gekozen is dat het van Carry Slee is. Die boeken van haar hebben me altijd laten meeleven in het verhaal. Het heeft me ook deze keer weer aan het denken gezet maar zitten ook vaak spanneneden momenten in maar ook veel droevige en grappige stukjes. Het zijn ook echt van die boeken wat toch nog niet zo heel gek zou zijn als het allemaal een keer was gebeurt misschien is het een beetje aan de te overdreven kant maar mij spreekt het aan. Ook heb ik voor het boek gekozen omdat je er makkelijk door heen leest. Het liefste lees ik het in één stuk uit.

C) Samenvatting van de inhoud

De belangrijkste gebeurtenissen.
De dood van Paco’s vader en het eetprobleem (anorexia) van Yara.

De hoofdpersoon en zijn/haar problemen.
Paco is de hoofdpersoon in het boek. Hij heeft een groot schuldgevoel. Hij denkt dat hij schuldig is aan de dood van zijn vader omdat hij zijn vader niet kon helpen toen zijn hij een hartaanval kreeg omdat hij zijn mobieltje thuis had laten liggen, kwam er niet gelijk hulp en ging er tijd verloren.

Yara is een belangrijke bijpersoon. Zij is behoorlijk onzeker over zichzelf en zoekt iets waar zij zelf controle over kan hebben. Ze vindt zich dik en begint met afvallen, maar het verandert in een eetprobleem (anorexia).

Hoe de hoofdpersonen dit probleem probeert op te lossen en of dat ook lukt.
Paco heeft zich beseft dat het niet zijn fout was dat zijn vader was overleden. Het was een ongeluk is hem nu duidelijk.

Yara heeft er lang overgedaan om uit het probleem te komen ze licht nog in het zieken huis maar gaat van haar anorexia afkomen.

De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt.
Paco is in het begin een vrolijk en opgewekte jongen tot aan de dag dat zijn vader overlijdt aan een hartaanval. Hij ziet het dan niet meer zitten en niets kan hem schelen. De garage is nog wel erg belangrijk voor hem. Als hij hoort dat zijn moeder de garage verkoopt, wordt hij nog depressiever omdat het de enige plek is waar hij zich thuis voelt. Als hij bij Yara in het ziekenhuis komt krijgt hij een gesprek met een arts en hoort hij dat hij niets aan de dood van zijn vader kon doen. Daardoor voelt Paco zich wat beter. Hij wordt weer wat opgewekter en als hij met Yara heeft gezoend heeft hij weer vertrouwen in de toekomst.

De belangrijkste anderen personen
Floor, Yara, Hafid en Lucas

De relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen
Floor : Een achterbaks meisje die Paco bedreigt in het begin van het boek was zij Paco’s vriendin.

Yara: is een onzeker meisje die veel van tekenen houd en wordt later verliefd op Paco.

Hafid : Een jongen die erg handig is met computers en zijn vriend Paco altijd steunt. Hafid is een goede vriend van Paco.

Lucas : Door dat Lucas dyslectisch is heeft hij veel problemen met zijn leraar, Sulders. Hij is ook een goede vriend van Paco.

Waar de gebeurtinissen zich afspelen
De garage van Paco’s vader, Café schuim, De kelder, Bij Paco thuis, school en de Hockeyclub

Wanneer de gebeurtenissen zich afspelen?
Niet uit de tekst kunnen halen. ?

Hoe het verhaal is opgebouwd
De verhaal is op een chronologische manier opgebouwd.


D) Bespreking van een verhaalaspect

Spanning
Het verhaal begon met een gezellige tijd met Paco en zijn vader sleutelde veel aan auto’s in het autobedrijf van zijn vader maakte veel grapjes en hadden daar uren lol met met elkaar, opeens als ze van de markt terug zijn gereden krijgt zijn vader een hartaanval. Paco had zijn telefoon thuis laten liggen en kon 112 niet bellen en was dus te laat bij het ziekenhuis is zijn vader doodt gegaan… toch is er nog een gesloten einde met een goede afloop.

Personages
Paco, 14 jaar. Paco is een heel sociale en handige jongen die gek is op klussen aan auto’s, meisjes (vooral Floor), zijn vrienden en de internetclub. Hij heeft een heel goede band met zijn vader die een eigen garage heeft. Na het overlijden van zijn pa is hij er erg emotioneel geworden.

Yara, 14 jaar. Yara is een meisje dat creatief is en later, als ze afgestudeerd is, heel graag naar de kunstacademie zou willen gaan. Alleen haar moeder gaat daar niet mee akkoord omdat ze bang is dat Yara dan geen goede baan zal vinden. Yara is stiekem jaloers op haar beste vriendin Sterre die een paar kilo’s magerder is dan zij. Ze wordt daarom onzeker van zichzelf. Begint regelmatige te liegen over haar eetpatroon.


E) Leeservaringen beschrijven
Het onderwerp van het verhaal heeft me zeker aan gesproken omdat het over mensen gaat met de zelfde leeftijd als ik. Het heeft me daardoor ook aan het denken gezet want zoals als bijvoorbeeld Yara denkt heb ik nooit zelf gedacht.

Ik had wel een aantal stukken van te voren verwachten zoals de dood van Paco’s vader want hun band was zo goed dat ik dacht dat gaat dalijk fout door een ruzie of zijn vader gaat ten overlijden. Ik ben wel door het lezen op een anderen manier van Anorexia gaan kijken ik wist niet dat het zijn ingrijpende ziekte was voor de mensen om je heen en voor je eigen lichaam want het kan gewoon je leven kosten als je niet op tijd wordt geholpen. Ook zou ik er zelf niet aan willen denken of mee willen maken dat mijn eigen vader zou overlijden. Ik zelf vond dat er wel veel gebeurtenis in speelden ik heb ook geen moment gedacht nu heb ik geen zin meer in het boek ik wilde het blijven lezen tot het eind. De gebeurtenis toen van het overlijden van zijn vader omdat zoals ik net als zei het zelf echt niet zou willen meemaken. De hoofd persoon vind ik wel degelijk een held want hij heeft voor zijn vriendin Yara op tijd haar kunnen redden door in de auto te stappen zonder rijbewijs en haar naar het zieken huis te brengen net als zijn vader die hij naar het zieken huis had gereden dan vind ik zo’n iemand een echte held. Ik heb ook genoeg van het gedrag van de personen in het boek te weten kunnen komen en zo wel hun kunnen begrijpen hoe ze deze dingen allemaal hebben gedaan. Er zijn in het boek wel een aantal beslissingen van personen die ik afschuwelijk vind of dom zoals Floor die is zo achterbaks door gewoon niks van zich te laten weten wanneer van je vriendje zijn vader is overleden dan heb je toch geen gevoelens als je hem dan niet steunt? Ook van Yara dat je zo onzer van je zelf bent dat je, je zelf helemaal mager willen hebben omdat de anderen dat zogenaamd ook zijn. Ze heeft daardoor haal vrienden vreselijk laten schrikken! Het verhaal is spannend opgebouwd zoals ik alle boeken van Carry Slee vind die ik heb gelezen. Het verhaal heeft een goed einde alles is waar goed gekomen al moet Yara nog wel revalideren van haar ziekte en ze heeft haar grote liefde gevonden met Paco

Ik heb het boek makkelijk door gelezen. Heb ook alle woorden begrepen


F) Verwerkingsopdracht
Ik heb gekozen voor deze opdracht:

Maak een ABC-tekst bij het verhaal.

A - De angst dat Paco’s vader sterft

De angst van Yara om dik te zijn.

B - De bus van Paco.

C - De cabriolet waar Floor zo trots op is.

D - DJ, dat wil Paco graag worden.

E - Egoïsme van Floor dat ze het uit maakt vanwege het overlijden van Paco’s vader.

Het eetgedrag van Yara.

F - Yara valt flauw omdat ze te slap is geworden doordat ze (bijna) niet meer eet.

G - De garage waar Paco samen met zijn vader werkt(e).

H - De hartaanval die Paco’s vader kreeg.

I - De interesse in auto’s.

J - Op de kunstacademie zoeken ze jongtalent.

K - Het klussen aan de bus.

De kunstacademie waar Yara naar toe wilt.

L - Het liefdesverdriet van Pacoa als Floor het uitmaakt toen zijn vader overleed.

M - De mobiel die Paco niet wilde halen.

N - Het nemen van laxeerpillen.

O - De oldtimers die Paco’s vader verkocht.

Yara is onzeker om dik te zijn.

P - Paco de hoofdpersoon.

R - Radeloos is de titel van het boek.

S - De schrik als Paco Yara ziet liggen.

Het schuldgevoel dat Paco heeft door de dood van zijn vader.

T - Tekenen waar Yara goed in is.

U - Uitkotsen van het eten wat Yara doet.

V - Vriendengroepje.

W - De website die ze maken voor de wedstrijd.

Y - Yara de hoofdpersoon.

Z - Het ziekenhuis waar Paco hoort dat zijn vader is overleden en waar Yara lag.


G) Informatie over de auteur
Carry Slee is geboren in Amsterdam op 1 juli 1949. Zij is kinder- en jeugdboekenschrijfster. Na de middelbare school volgt Carry Slee een opleiding aan de Academie voor Expressie en werd ze, nadat ze haar diploma had behaald, dramadocent op een school voor mode en kleding in Zaandam. In 1980 en 1983 kreeg ze twee dochters. Carry schreef voor haar dochters verhaaltjes waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. Haar dochters vonden de verhaaltjes zo leuk dat Carry ze opstuurde naar het blad Bobo en daarin werden in 1988 de verhaaltjes gepubliceerd. Carry gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. Carry schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn de verhalen waarover zij schrijft echt gebeurd, maar ook soms verzonnen. In de boeken voor kinderen vanaf 12 jaar gaan de verhalen vaak over serieuze onderwerpen als pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme.

Zij heeft onder andere geschreven:
- Veel boeken voor kinderen onder de tien jaar.
- Spijt, 1996, het 1e boek dat Carry schreef voor kinderen vanaf 12 jaar
- Pijnstillers, 1997 (12 jaar) is volgens Carry haar verdrietigste boek. In die tijd heeft de schrijfster zelf ook iemand verloren waar ze van hield.
- Afblijven, 1998 (12 jaar)
- Kappen, 1999 (12 jaar)
- Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers, 1999, (10+)
- Razend, 2000
- Paniek, 2001
- Radeloos, 2003

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"