Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1397 woorden
  • 30 januari 2008
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
58 keer beoordeeld

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verwerkingsopdracht boek 1

A.

1. Omslaggegevens
Het boek dat ik gelezen heb heet Radeloos, en is geschreven door Carry Slee. De titel is een verwijzing naar de gevoelens van de hoofdpersoon, Paco.

2. Inhoud
Paco is dj en klust in zijn vrije tijd ook nog aan zijn bus, die in de oldtimergarage van zijn vader staat. Wanneer zijn vader plotseling iets ergs overkomt, staat de wereld van Paco op zijn kop. Hij draait niet meer, besteedt geen aandacht aan zijn verkering en zelf de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel probeert hij met bier te vergeten. Ook zijn klasgenote Yara komt in de problemen, ze probeert steeds dunner te worden en kan niet voor zichzelf uitkomen. Als dat niet lukt steekt ze steeds vaker haar vinger in haar keel, of ze slikt laxeerpillen.

3. Genre
Het genre is liefde en probleem.


4. Hoofd- en bijpersonen
a. Hoofdpersonen:
Paco en Yara.
Bijpersonen:
Hafid, Sterre, Lucas, de vader en de moeder van Paco, Pieter Groen, Floor, Chantal, Ramon, Tibo & Arthur, Sulders en Steenbeek.
b. Paco: Paco komt wel een beetje onnozel over, omdat hij veel dingen niet zo doorheeft. Toch is hij ook wel gevoelig voor dingen, zoals hij zich ook de dood van zijn vader aantrekt.
Yara: Yara lijkt erg onzeker, zo vindt zij zichzelf veel te dik en durft ze niet voor zichzelf op te komen. Ze is erg creatief en tevens verliefd op Paco.
c. Paco: Paco ging met zijn vader naar een rommelmarkt spullen voor de MG kopen en had voordat ze weggingen geen zin om zijn mobieltje op te halen, zijn vader was hem vergeten op te laden en toen zijn vader onderweg een hartaanval kreeg kon Paco niet op tijd bellen. Hierdoor krijgt hij veel schuldgevoel en dat probeert hij met wat biertjes te vergeten. Totdat hij een gesprek heeft met de dokter die zijn vader heeft geopereerd, die vertelt hem dat zijn vader nog leefde toen hij in het ziekenhuis kwam en dat Paco er niets aan kon doen. Zo valt er een enorme last van Paco`s schouders af.
Yara: Yara vindt zichzelf veel te dik en gaat lijnen, maar dat lijnen wordt stoppen met eten en daarna zelfs laxeerpillen slikken. Hierdoor komt ze in een ziekenhuis terecht. Ook durft ze niet eerlijk tegen haar moeder te zeggen dat ze naar de kunstacademie wil in plaats van de makelaardij.

d. Hafid: is de beste vriend van Paco en steunt hem het meest in de verdrietige periode van Paco. Hij hoort ook bij het websiteclubje.
Sterre: is de beste vriendin van Sterre en zit ook bij het websiteclubje.
Lucas: is dyslectisch en een vriend van Paco en Yara. Ook hij zit bij het websiteclubje.
De vader en moeder van Paco: Zijn vader is erg geliefd bij Paco, hij heeft een oldtimergarage en werkt samen met Paco aan Paco`s bus. Met zijn moeder kan Paco minder goed opschieten, zeker wanneer ze na de dood van zijn vader de garage wilt verkopen.
Pieter Groen: is een collega van de moeder van Paco. Paco heeft een hekel aan hem, hij loopt altijd Paco`s moeder te versieren. Maar hij helpt Paco wel uit de brand als Paco de auto van Sulders heeft meegenomen.
Floor: is de vriendin van Paco, maar loopt bij hem weg wanneer hij haar nodig heeft en probeert hem op te lichten.
Chantal: is de bekakte vriendin van Floor, ze doet altijd heel minderwaardig over Paco en zijn vrienden.
Ramon: is de broer van Chantal en probeert samen met Floor Paco op te lichten en de website over te nemen.
Tibo & Arthur: zitten op een andere school dan Paco, maar komen hem tegen in een kroeg. Samen drinken ze tot hun geld op is.
Sulders: is de minst populaire leraar van de school. Het websiteclubje zet hem voor gek door hem als ‘Sullie’ in hun website te zetten.
Steenbeek: is de rector van de school.


5. Tijd
a. Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af. Omstreeks dit jaartal.dat kun je merken aan de euro, de mobiele telefoons en het internetgebruik.
Voorbeeld: ‘Yara loopt de trap af. Ze heeft haar nieuwe broek aan, dezelfde broek als Sterre heeft. Ze is benieuwd wat haar moeder ervan vindt.’.
b. Er verloopt tussen het begin en het eind van het verhaal ongeveer een maand of twee maanden.
c. Het verhaal is chronologische volgorde geschreven.

6. Vertelperspectief
Je beleeft het verhaal door het oogpunt van de schrijver Je leest wel wat ze denken, maar het boek is in een ‘hij-zij-het’-vorm geschreven.

7. Plaats
Het verhaal speelt zich in ruimtelijke omgeving af. Bijvoorbeeld op school, bij Paco, in het ziekenhuis, langs de weg, enzovoort.

8. Opbouw
a. Het boek bestaat uit genummerde hoofdstukken. Er is geen proloog of epiloog. Het boek begint en onder het verhaal wordt informatie over de persoon gegeven. Zo begint het verhaal dat Paco bij de garage van zijn vader aan komt fietsen, daarna wordt verteld dat zijn vader een oldtimergarage heeft.
b. Het boek eindigt met een soort open einde. De laatste paar zinnen gaan over dat Yara en Paco zoenen, dus je weet dat ze wat krijgen met elkaar, maar meer weet je niet. Dus ik denk dat dit boek dan een open einde heeft.


9. Thema
Het thema van dit boek is problemen van jongeren.

10. Taalgebruik
‘Paco baalt. Hij heeft er niet veel zin in om de leraren tegen te komen, maar hij wil ook niet wachten tot zijn vrienden eindelijk terug zijn. Nou hij eenmaal weet dat hij ervandoor gaat moet het maar gebeuren ook. Wat kan het hem eigenlijk schelen. die leraren zeuren maar. Hij ziet ze toch nooit meer. En hij wil per se dat zijn vrienden de brief van Floor krijgen. Het is hun bewijs! Als Paco vanochtend zijn voicemail had afgeluisterd had hij gehoord dat Floor had bekend en het niet meer nodig was.’

B. Evaluatie
1.
Als ik een dag mag ruilen met één van de verhaalpersonen, zou ik wel mat Yara willen ruilen. Niet omdat ik zo jaloers op haar ben, of omdat zij het zo fijn heeft. Maar ik denk dat als je een doel hebt en je dat koste wat het kost wilt bereiken. Je een goede discipline krijgt. Ze durft ook niet voor haar idee om naar de kunstacademie te gaan uit te komen en dat heeft met onzekerheid te maken, maar als je jezelf er dagen van kan weerhouden om iets te eten, dan moet je wel zeker van jezelf worden. Als het maar voor een dag is en je daarna onthoud wat je die dag is overkomen, heb je volgens mij een stukje discipline erbij en je hebt ook respect voor de mensen die nooit iets te eten hebben. En dat is wel knap als je leest in het boek dat ze allemaal dingen voorgeschoteld krijgt. Maar dat is ook de enige reden waarom ik met haar zou willen ruilen, want in het ziekenhuis liggen en te zwak zijn om op je benen te staan, lijken me geen leuke dingen om voor te kiezen.
2. Ik raad mijn klasgenoten zeker aan om dit boek te gaan lezen. Het is erg spannend waardoor je het boek in een keer uit wil lezen. Ook kun je je er erg goed in inleven, omdat het zo goed is geschreven. De gevoelens zijn echt mooi opgeschreven, dat wanneer je stopt met lezen bij een stukje waarbij de persoon zich rot voelt, je jezelf ook rot voelt. Nou is dat niet altijd leuk, maar het laat wel zien hoe goed het is geschreven. Het is ook voor iedereen leuk, omdat er spanning, liefde en verdriet in zit. Voor degenen die niet zo van lezen houden is het niet zo heel moeilijk te lezen en bij dit boek wil je graag verder lezen dus als je er eenmaal aan begint vindt je het niet erg om een uurtje langer te lezen. De andere Carry Slee boeken heb ik ook gelezen en zijn ook aan te raden. Zeker als je er een leuk vindt, dan lijken je anderen waarschijnlijk ook wel leuk. Zo houdt Carry Slee het lezen een beetje staande, ondanks alle computerspellen.en houd je echt niet van lezen, dan heeft Carry Slee een leuke wedstrijd verzonnen in het teken van dit boek. Je kunt net zoals het websiteclubje een idee voor een website maken, alleen dan voor Carry Slee. Zelf vond ik dit een leuk en passend idee.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"