Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1806 woorden
  • 25 juli 2007
  • 50 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 50 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
195
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (1999 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Genomineerd) , Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Leesverslag van Samir
Titel Boek: Radeloos
Schrijfster: Carry Slee
Genre: Liefde&Problemen
Datum Leesverslag: 25-10-06
Jaar van uitgave: 2003
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal hoofdstukken van het boek: 24
Naam van de uitgeverij: Prometheus kinderboeken

Samenvatting
De vader van Paco heeft een garage met klassieke auto’s, Paco komt daar zelf ook heel vaak om aan zijn VW bestelbusje te werken die hij van zijn vader heeft gekregen. Hij heeft hem helemaal alleen opgeknapt. Paco kan erg goed opschieten met zijn vader en gaat op een dag met hem mee een oude auto ophalen. Die morgen vroeg Paco zijn vader of Paco zijn telefoon wou gaan halen omdat zijn vaders telefoon de accu leeg was. Maar Paco wou hem niet halen en toen zijn ze zonder vertrokken.
Toen opeens onderweg zijn vader een hartaanval kreeg kon hij geen ambulance bellen omdat hij geen gsm bij zich had dus ging Paco op de weg staan en om hulp roepen er stopte niemand hij bleef maar schreeuwen toen plotseling een vrachtwagen chauffeur stopten en een ambulance belden die zijn vader na het ziekenhuis bracht. Na een tijdje hebben gewacht in het ziekenhuis hoort Paco dat zijn vader is overleden aan een hartaanval.

Sindsdien klust Paco niet meer aan zijn bus en wil hij geen dj meer zijn, ook zijn vriendin Floor maakt het op een vervelende manier uit, ze heeft hem gewoon gebruikt. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen.
Hij heeft een heel erg schuldgevoel en daardoor ziet hij zijn vrienden bijna niet meer. Paco zijn schuldgevoel wordt steeds erger en besluit om een paar biertjes te drinken om zijn schuldgevoel te vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote en vriendin Yara. Zij probeert steeds dunner te worden om haar onzekerheid te verbergen. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet. Maar Sterre, de beste vriendin van Yara ontdekt dat Yara niks meer eet of alles er uitkotst, dus verteld ze dat aan de moeder van Yara. Yara’s moeder vindt dat zo erg en gaat met Yara erover praten. Yara beloofd dat ze het nooit meer zou doen.
Op een dag besluit Paco zijn schuldgevoel tegenover zijn vrienden goed te maken dus wil hij ze nog 1 keer helpen met de website en daarna vertrekt hij voorgoed uit de stad. Hij heeft ze spullen al gepakt maar gaat eerst naar school want daar zijn zijn vrienden. Maar als hij door de gang van school loopt ziet hij Yara op de grond liggen! Het gaat helemaal niet goed met haar, ze is bewusteloos, als hij naar de lerarenkamer loopt om hulp te vragen wordt hij weggestuurd omdat ze in een vergadering zitten, dan denkt hij aan de woorden van ze vader ‘Je mag alleen auto rijden als je daarmee een leven kan redden’. Paco denkt niet na en pakt de autosleutels van zijn leraar Dhr. Sulders uit de jas die op de gang hangt.
Paco komt aan in het ziekenhuis en Yara word meteen geholpen, maar mr. Sulders komt met de politie naar het ziekenhuis en vraagt waarom zijn auto hier staat en beschuldigt Paco ervan dat hij hem heeft gestolen.
Plotseling staat Pieter Groen een vriend van Paco´s moeder die hij haat achter hem en zegt dat hij Yara moest redden en dat hij daarom de auto heeft mee genomen en dat Paco er verder niks mee te maken heeft. Nadat Paco Pieter heeft bedankt gaat hij nog even kijken bij Yara, maar Yara wil dat Paco later nog eens langs zou komen dus blijft hij in het ziekenhuis, van zijn plan om weg te gaan komt dus ook niks meer.
Als Paco de volgende dag weer op bezoek komt bij Yara heeft iets geregeld met een dokter. Ze gaan naar een dokter toe en die legt Paco uit dat hij zich niet schuldig moet en mag voelen over de dood van zijn vader omdat niks hem meer had kunnen redden, zelfs niet als hij zijn telefoon bij zich had gehad. Als Yara en Paco weer terug zijn op Yara’s kamer praten ze verder, Yara vertelt Paco dat ze eigenlijk naar de kunstacademie wil maar dat ze van haar moeder makelaar moet worden. Paco is het niet met haar moeder eens en zorgt ervoor dat Yara met haar moeder gaat praten!

Als ze later weer op haar kamer ligt komen Hafid, Sterre en Lucas langs om te vertellen dat ze de website wedstrijd hebben gewonnen. Ze zijn allemaal erg enthousiast maar het interesseert Yara allemaal niet zo veel, ze heeft nog steeds niet met haar moeder gepraat. Maar als haar moeder en Paco later langskomen verteld ze het hele verhaal toch aan haar moeder en legt ze haar moeder uit wat ze precies wil. Haar moeder komt tot inzicht dat ze fout zat en vertelt dat het net vroeger is toen zij danseres wou worden en haar vader dat verbood en besluit Yara- toestemming om naar de kunstacademie te gaan.
Paco komt s avonds tijdens het bezoekuur nog een keer langs om gezellig met Yara te kletsen, ook komen ze erachter dat ze meer zijn dan alleen vrienden, en ze krijgen verkering met elkaar.

Hoofdpersonen:
De hoofdpersonen: Paco en Yara.
Paco: Kon goed opschieten met zijn vader. Hij heeft veel moeite om de dood van zijn vader te verwerken.
Yara: Kan goed tekenen en wil naar de kunstacademie maar mag niet. Ze heeft een eetprobleem en is erg onzeker van alles.

Bijpersonen:
Sterre: Beste vriendin van Yara.
Hafid: Vriend van Paco.
Lucas: Ook een vriend, is dyslectisch.
Floor: Vriendin van Paco.
Ramon: Vriend van Floor.
Moeder van Paco: Haast geen moeite met het verwerken van de dood van haar man.
Pieter Groen: Collega van Paco zijn moeder.
Vader van Paco: Overlijdt aan een hartaanval.
Chantal: Vriendin van Floor.
Sulders: Leraar die niemand mag.
Tibo en Arthur: Komt Paco tegen als hij gaat drinken.

Informatie Schrijver Carry Slee
Carry Slee is geboren in Amsterdam op 1 juli 1949. Zij is kinder- en jeugdboekenschrijfster.
Na de middelbare school volgt Carry Slee een opleiding aan de Academie voor Expressie en
werd ze, nadat ze haar diploma had behaald, dramadocent op een school voor mode en
kleding in Zaandam. In 1980 en 1983 kreeg ze twee dochters. Carry schreef voor haar
dochters verhaaltjes waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. Haar dochters vonden de verhaaltjes zo leuk dat Carry ze opstuurde naar het blad Bobo en daarin werden in 1988 de verhaaltjes gepubliceerd. Carry gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. Carry schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn de verhalen waarover zij schrijft echt gebeurd, maar ook soms verzonnen. In de boeken voor kinderen vanaf 12 jaar gaan de verhalen vaak over serieuze onderwerpen als pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme.

1.Onderwerp:
Problemen van 2 tieners die moeite hebben met het omgaan van het uiten van hun gevoelens en problemen.

2.Gebeurtenissen:
Na de dood van Paco zjn vader staat zijn hele leven op zijn kop. Hij krijgt een schuldgevoel waardoor zijn leven steeds erger wordt. Hij denkt nietm meer aan zijn vrienden en het project. Door zijn schuldgevoel te vergeten gaat hij drinken.Hij raakt heel erg in de problemen, net als zijn klasgenote Yara. Zij probeert heel veel af te vallen om meer in smaak te vallen bij Paco. Maar ze gaat er veel te ver mee ze begint met laxeermiddelen.Haar vriendin Sterre krijgt iets door, maar Yara blijft ontkennen. Als Yara in elkaar zakt, redt Paco haar en komen haar problemen uit, net als de problemen van Paco.

3.Verhaalfiguren:
De hoofdpersoon Paco zou ik niet op willen lijken waarom niet, ze vader overlijd in het verhaal en ze moeder verkoopt gewoon alles wat aan Paco zijn vader doet denken zoals de garage. Yara zou ik ook niet op willen lijken want ze overlijd bijna door haar laxeermiddel verslaving.

4.Bouw:
Ik vond het verhaal best spannend en interessant daarom had ik het verhaal in een keer uitgelezen. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld het verhaal werd goed uitgelegd .Het eind was wel interessant want ze vertellen niet hoe het verder gaat tussen Yara en Paco.

5.Taalgebruik:
Het boek is niet lastig om te lezen het taalgebruik is niet moeilijk waardoor ik het verhaal goed kan begrijpen. De verhouding tussen beschrijving en weergave van gedachten of gevoelens kloppen met elkaar. Taalgebruik past bij de personen.

Plaats:
Garage Paco’s vader: Hier brengt Paco veel tijd door, in het begin met zijn vader, ook omdat hij daar een oude bus heeft staan die hij helemaal opknapt om later zelf in te rijden, want daar droomt hij van. Zeker als Paco’s vader is overleden brengt hij er veel tijd door, om het te verwerken.
Cafe ‘schuim’ : Daar gaan ze vaak naar toe als ze wat te vieren hebben
Kelder: Hier zitten ze als ze bezig zijn met de website, of als ze gewoon gezellig willen praten met elkaar. Maar de kelder wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van de website van supertape
Paco thuis: Paco’s moeder is hier veel als ze niet werkt. Na de dood van zijn vader komt Paco nauwelijks meer in huis, omdat hij vindt dat zijn moeder de dood van zijn vader niet op de goede manier verwerkt.
School: Daar moeten ze gewoon elke dag naartoe, ook worden er wel eens schoolfeesten gegeven waar Paco moet draaien. Na school gaan ze vaak naar de kelder om aan hun website te werken. Alleen Paco komt na de dood van zijn vader bijna niet meer op school.

Verklaar de titel van het boek (Radeloos):
Paco en Yara zijn beide radeloos. Ze weten niet wat ze moeten doen. Paco verliest zijn vader en Yara wilt steeds slanker worden.

Mening:
Ik vond het een mooi spannend en zielig boek. Ik vond het spannend of Paco ooit van zijn drankprobleem afkwam en of Yara weer goed ging eten. Ik vond het zielig dat de vader van Paco overleed aan een hartaanval.

Bespreek Opdr 1
Paco , 14 jaar. Paco is een jongen die helemaal gek is op klussen aan auto’s.
En wil heel graag een goede DJ zijn. Hij doet het al meestal op schoolfeestjes en party’s,
waarbij hij ook wat verdient.
Hij is verliefd op Floor . Maar hij komt er later achter dat hij gebruikt wordt.
Na de dood van zijn vader wordt hij helemaal radeloos.

Yara, 14 jaar. Yara is een meisje die heel goed kan tekenen.
Ze wil eigenlijk op de kunstacademie maar mag niet van zijn moeder.
Zij wil indruk maken op Paco maar die heeft het niet in de gaten en heeft al verkering met Floor. Zij is zo jaloers dat ze nooit meer eet (ze wil afvallen, zodat ze er mooier uitziet en zodat Paco haar mooi vind).Maar alles loopt uit de hand.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"