Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1148 woorden
  • 24 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
195
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (1999 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Genomineerd) , Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Radeloos
De auteur is Carry Slee, de titel is Radeloos en het boek is uitgegeven in 2003 door de uitgever Prometheus.
De titel Radeloos komt van de jongen Paco die zijn vader verliest. Hij denkt dat hij de dood van zijn vader had kunnen voorkomen en weet niet wat hij moet doen. Hij is radeloos.
Het gaat over het schuldgevoel van Paco.
Paco is het belangrijkste personage. Hij is verdrietig om het overlijden van zijn vader, ook is hij in de war en weet hij niet wat hij moet doen.
Yara een ander belangrijk personage is onzeker. Ze vindt zichzelf dik. Zij is ook verdrietig, omdat haar moeder wil dat ze makelaar wordt. Ze is oneerlijk, want ze liegt tegen haar moeder en haar vrienden dat ze niet aan de lijn is.

In het verhaal verloopt er een tijd van ongeveer een maand.
Het verhaal zou zich nu kunnen afspelen.
Radeloos
Het verhaal gaat over Paco, hij heeft een sterke band met zijn vader. Hij komt elke dag in de garage van zijn vader waar hij zijn bestelbus mooi maakt, om later in rond te reizen als dj. Als zijn vader plots een hartaanval krijgt in de auto, probeert Paco zo snel mogelijk een auto te laten stoppen. Hij heeft zijn mobiel niet bij zich, daar hadden ze nog ruzie over. Als eindelijk een vrachtwagen stopt bellen ze het ziekenhuis. Als Paco in de wachtkamer zit van het ziekenhuis moet hij nog heel lang wachten. Als eindelijk zijn moeder er is wordt er hen verteld dat zijn vader is overleden. Paco is kapot, zijn vader is weg en hij denkt door hem. Hij dwingt zichzelf om er niet aan te denken maar toch blijft het in zijn hoofd. Als hij ziet dat Pieter Groen (waar hij en zijn vader de grootste hekel aan hadden) mee-eet zoekt hij troost in de garage van zijn vader. Daar gaan weer dezelfde gedachten door zijn hoofd. Je hebt hem vermoord, je bent een moordenaar, hij had niet dood hoeven zijn als jij...
Hij probeert er niet aan te denken maar toch wordt hij steeds herinnerd aan die vreselijke middag.
Yara die naar de kunstacademie wil gaat met haar vriendin Sterre naar de opendag, daar krijgt ze een map mee waar ze in moet tekenen. Haar moeder mag niets weten die wil dat ze makelaar wordt. Haar vrienden weten het ook niet, behalve Sterre. Eigenlijk zouden ze aan de website moeten werken. Ze doen namelijk mee aan de wedstrijd supertape, je moet een eigen website maken. Ze hebben al een idee, Sullie (Sulders hun leraar geschiedenis waar ze een grootste hekel aan hebben) die plakband vastplakt aan kinderen. Ze hebben zijn handtekening al op een slimme manier te pakken gekregen. Yara houdt nog iets anders verborgen maar dit keer ook voor Sterre ze is aan de lijn. Ze eet per ontbijt maar 1 appel en beweegt zoveel mogelijk, na een week past ze in haar broek van groep 8. Langzaam wordt ze slapjes en krijgt nergens meer zin in.
Paco die denkt dat hij zijn vader had kunnen redden zit verdrietig in de garage, hij ziet bier staan en begint te drinken. Hierna voelt hij zich stukken beter, als zijn moeder hem ziet, verbiedt ze hem bier te drinken. Paco gaat naar café De Boon, meestal ging hij naar Schuim maar daar zijn allemaal bekenden. In De Boon ontmoet hij 2 jongens waar hij gezellig mee aan zit. Naar school en naar de kelder om aan de website te werken doet hij niet meer.

Als de anderen in de kelder zitten en Floor zien binnen komen, denken ze dat ze voor Paco komt, maar ze komt zijn afspraken als dj overnemen om die over te laten nemen door Ramon. Dan zegt ze ook nog dat het uit is tussen haar en Paco. De anderen weten niet hoe ze het Paco vertellen en laten het nog maar even wachten. Zo komt Paco er zelf achter als hij langs Floor gaat. Als zijn moeder ook nog zegt dat ze de garage verkoopt, weet hij niet meer wat hij moet doen. Hij gaat nog even langs de kelder om zijn cd te brengen met geluiden voor de website, daarna zal hij gaan. Als hij dronken de kelder in komt om zijn bestanden erop te zetten wist hij alle gegevens van de website.
Ook hebben zijn vrienden 40 euro voorgeschoten voor hem, wat hij niet eens betaald heeft. Ze worden boos, maar toch zoekt Hafid het uit en ontdekt dat de handtekening van Paco vervalst is. Als ze de website weer bij elkaar hebben sturen ze hem in. Als ze bericht terug krijgen behoren ze tot de eerste 5. Alleen 1x opsturen is genoeg zeiden ze. Al snel ontdekken ze dat iemand hun idee voor de website heeft gestolen en komen er achter dat Floor erachter zit. Dan gaan ze Floor te grazen nemen en zeggen tegen Ramon (die de site verder afmaakt en hem daarna wil opsturen) dat de inleverdatum 2 weken is verschoven. Om dat overtuigend te doen spreken ze af bij school om de email via de schoolcomputer te versturen. Paco die weg wil lopen van ellende brengt de brief van Floor als bewijs dat zij de handtekening heeft vervalst, hij weet niet dat zijn vrienden daar al werk van hebben gemaakt. Als hij de school binnenkomt en de hoek om gaat ziet hij Yara liggen. Hij ziet dat ze buiten bewust zijn is. Meteen gaat hij de personeelskamer in, maar daar zeggen ze dat ze zo bij hem komen, maar dan is het al te laat misschien. Dan ziet hij de auto van Sulders. Hij pakt de sleutels uit Sulders’ jas en rijd met Yara achter in naar het ziekenhuis. Daar wordt Yara opgevangen en Paco mag in de gang wachten. Paco die zonder rijbewijs naar het ziekenhuis reed ziet de politie aankomen met Sulders voorop, wat moet hij nou. Als Pieter Groen aankomt en zegt dat hij Yara heeft gebracht weet Paco niks te zeggen, misschien is hij toch niet zo erg als hij dacht. Als hij bij Yara op ziekenbezoek komt, vertelt ze hem over dat ze makelaar moet worden van haar moeder, maar dat ze eigenlijk liever naar de kunstacademie gaat. Paco laat haar meteen in actie komen. Zo vertelt ze haar moeder dat ze geen makelaar wil worden, haar moeder begrijpt het en laat haar naar de kunstacademie gaan. Paco en Yara vinden elkaar stiekem wel leuk en Paco neemt haar in vertrouwen en vertelt over het schuldgevoel van de dood van zijn vader. Yara regelt een gesprek met de dokter die Paco had verteld dat zijn vader was overleden. Daar hoort Paco dat hij er niks aan kon doen. Paco en Yara krijgen zo wat met elkaar. Als Paco hoort dat ze gewonnen hebben met de wedstrijd supertape is hij dolgelukkig. Ze mogen de site aan de hele school laten zien en Sulders zit natuurlijk voor in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"