Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2215 woorden
  • 27 augustus 2006
  • 179 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 179 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
195
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (1999 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Genomineerd) , Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting

Paco’s vader heeft een garage met heel veel oude auto’s. Paco komt daar zelf ook heel vaak om aan zijn bestelbusje te werken dat hij van zijn vader heeft gekregen. Hij heeft hem helemaal alleen opgeknapt. Paco kan erg goed opschieten met zijn vader en gaat op een dag met hem mee een om oude auto ophalen in een andere garage. Paco wilde zijn telefoon niet meenemen en de batterij van de telefoon van zijn vader was op. Toen er dus plotseling iets ergs gebeurde onderweg, kon Paco geen ambulance bellen. Dus gaat Paco aan de weg staan en na een tijdje stopt er een vrachtwagenchauffeur, hij belt de politie en Paco´s vader
wordt opgehaald. Na een tijdje te hebben gewacht in het ziekenhuis hoort Paco dat zijn vader is overleden aan een hartaanval.


Sindsdien klust Paco niet meer aan zijn bus en wil hij geen DJ meer zijn, ook zijn vriendin Floor maakt het op een vervelende manier uit, ze heeft hem gewoon gebruikt. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen.

Hij heeft een heel erg schuldgevoel en daardoor ziet hij zijn vrienden bijna niet meer en heeft nooit meer lol, alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote en vriendin Yara.

Zij probeert steeds dunner te worden om haar onzekerheid te verbergen. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet. Maar Sterre, de beste vriendin van Yara ontdekt dat Yara niks meer eet of alles er uitkotst, dus vertelt ze dat aan de moeder van Yara. Yara’s moeder vindt dat zo erg en gaat met Yara erover praten. Yara belooft dat ze het nooit meer zal doen.

Op een dag krijgt Paco een schuldgevoel tegenover zijn vrienden dus wil hij ze nog één keer helpen met de website en daarna gaat hij weg, ergens anders naartoe, gewoon weg uit zijn woonplaats. Hij heeft ze spullen al gepakt maar gaat eerst naar school, want daar zijn zijn vrienden. Maar al vóórdat hij bij zijn vrienden is, ziet hij Yara op de grond liggen in de school. Het gaat helemaal niet goed met haar, ze is bewusteloos, als hij naar de lerarenkamer loopt om hulp te vragen wordt hij weggestuurd omdat ze in een vergadering zitten. Dan denkt hij aan de woorden van zijn vader ‘Je mag alleen auto rijden als je daarmee een leven kan redden’. Paco denkt niet na en pakt de autosleutels van zijn leraar, mr. Sulders, uit de jas die op de gang hangt.

Paco komt aan in het ziekenhuis en Yara wordt meteen geholpen, maar mr. Sulders komt met de politie en vraagt waarom zijn auto hier staat en waar zijn sleutels zijn. Plotseling staat Pieter Groen een vriend van Paco´s moeder die hij eigenlijk niet mag achter hem en zegt dat hij Yara moest redden en dat hij daarom de auto heeft mee genomen. Ook zeggen ze dat Paco er verder niks mee te maken heeft. Nadat Paco Pieter heeft bedankt gaat hij nog even kijken bij Yara. Alleen wil Yara dat Paco later nog eens langs komt en dus blijft hij in het ziekenhuis, want van zijn plan om weg te gaan komt dus ook niks meer.

Als Paco de volgende dag weer op bezoek komt bij Yara heeft zij iets geregeld met een dokter. Ze gaan naar de dokter toe en die legt Paco uit dat hij zich niet schuldig moet en mag voelen over de dood van zijn vader omdat niks hem meer had kunnen redden, zelfs niet als hij zijn telefoon bij zich had gehad. Als Yara en Paco weer terug zijn op Yara’s kamer praten ze verder. Yara vertelt Paco dat ze eigenlijk naar de kunstacademie wil maar dat ze van haar moeder makelaar moet worden. Paco is het niet met haar moeder eens en zorgt ervoor dat Yara met haar moeder gaat praten.


Als ze later weer op haar kamer ligt komen Hafid, Sterre en Lucas langs om te vertellen dat ze de website-wedstrijd hebben gewonnen. Ze zijn allemaal erg enthousiast maar het interesseert Yara allemaal niet zo veel, ze heeft nog steeds niet met haar moeder gepraat. Maar als haar moeder en Paco later langskomen vertelt ze het hele verhaal toch aan haar moeder (wel met aansporing van Paco), en legt ze haar moeder uit wat ze precies wil. Haar moeder komt tot inzicht dat ze fout zit en geeft haar toestemming om naar de kunstacademie te gaan.

Paco komt s’avonds tijdens het bezoekuur nog een keer langs om gezellig met Yara te kletsen. Dan komen ze erachter dat ze meer zijn dan alleen vrienden, en ze krijgen verkering met elkaar.

Titel + verklaring

Radeloos. Het gaat over een jongen, Paco en een meisje, Yara. Paco’s leven staat op zijn kop als zijn vader plotseling overlijdt, hij denkt namelijk dat het ook een beetje zijn schuld is. Yara denkt alsmaar dat ze te dik is, en hongert zichzelf uit, uiteindelijk belandt ze in het ziekenhuis.

Plaats

Garage Paco’s vader: hier brengt Paco veel tijd door, in het begin met zijn vader, ook omdat hij daar een oude bus heeft staan die hij helemaal opknapt om later zelf in te rijden, want daar droomt hij van. Zeker als Paco’s vader is overleden brengt hij er veel tijd door, om het te verwerken.

Cafe ‘schuim’ : daar gaan ze vaak naar toe als ze wat te vieren hebben.

Kelder: hier zitten ze als ze bezig zijn met de website, of als ze gewoon gezellig willen praten met elkaar. Maar de kelder wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van de website van supertape.

Paco thuis: Paco’s moeder is hier veel als ze niet werkt. Na de dood van zijn vader komt Paco nauwelijks meer in huis, omdat hij vindt dat zijn moeder de dood van zijn vader niet op de goede manier verwerkt.

School: daar moeten ze gewoon elke dag naartoe, ook worden er wel eens schoolfeesten gegeven waar Paco moet draaien. Na school gaan ze vaak naar de kelder om aan hun website te werken. Alleen Paco komt na de dood van zijn vader bijna niet meer op school.

Hockeyclub: daar gaan ze naartoe als ze weten wat Floor heeft gedaan, dan zorgen ze er ook gelijk voor dat Floor alles terugdraait wat ze heeft aangericht, en ze vragen het geld terug wat ze had geïnd bij de diverse scholen en clubs en wat eigenlijk voor Paco was bestemd.


Hoofdpersonen/bijpersonen

Hoofdpersonen:
Paco – Paco kan goed met zijn vader opschieten, hij werkt aan een eigen bestelbus in de garage van zijn vader, hij heeft veel moeite met het verwerken van de dood van zijn vader, heeft eerst iets met Floor maar uiteindelijk met Yara, werkt samen met zijn vrienden aan een website en heeft een hekel aan Pieter Groen.

Yara – Kan goed tekenen, wil naar de kunstacademie, heeft een beetje problemen met haar moeder, is erg onzeker, heeft een eetprobleem, werkt samen met vrienden aan een website, is al jaren gek van Paco, krijgt uiteindelijk een relatie met Paco.

Bijpersonen:
Sterre – Beste vriendin van Yara, komt er achter dat Yara een eetprobleem heeft, werkt ook mee aan de website.

Hafid – Goede vriend van Paco, is handig met computers, werkt ook aan de website.

Lucas – Werkt ook mee aan de website, is dyslectisch, heeft veel problemen met Sulders.

Floor – In het begin de vriendin van Paco, heeft Paco alleen maar gebruikt.

Ramon – Jongen die samenspant met Floor, probeert Paco’s plek in te nemen als dj, zit bij een hockeyvereniging.

Moeder van Paco – Heeft minder moeite met het verwerken van de dood van haar man, zoekt veel steun bij Pieter Groen, werkt veel.

Pieter Groen – Zakenrelatie van Paco’s moeder, geeft veel steun aan Paco en zijn moeder.

Vader van Paco – Heeft een eigen garage, overlijdt in het begin van het verhaal aan een hartaanval.

Chantal – Vriendin van Floor.

Tibo en Arthur – 2 jongens die Paco tegenkomt als hij gaat drinken om zijn problemen te vergeten.

Sulders – Vervelende leraar, houdt geen rekening met de dyslectie van Lucas.

Informatie over Carry Slee:

Ik houd het kort, want mijn vorige verslag had ook informatie over Carry Slee.
Zij is geboren in Amsterdam op 1 Juli 1949. Zij is kinder- en jeugdboekenschrijfster. Na de middelbare school volgt Carry Slee een opleiding aan de Academie voor Expressie en werd ze, nadat ze haar diploma had behaald, dramadocent op een school voor mode en kleding in aandam. In 1980 en 1983 kreeg ze twee dochters. Zij schreef voor haar dochters verhaaltjes waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. Haar dochters vonden de verhaaltjes zo leuk dat zij ze opstuurde naar het blad Bobo en daarin werden in 1988 de verhaaltjes gepubliceerd. Zij gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. Zij schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn de verhalen waarover zij schrijft echt gebeurd, maar ook soms verzonnen. In de boeken voor kinderen vanaf 12 jaar gaan de verhalen vaak over serieuze onderwerpen zoals pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme.Vragen ( roze blaadje )
(Waarom gesteld staat er klein onder/naast.)

Vragen over alleen dit boek:
1. Heeft u zelf wel eens iets meegemaakt, wat lijkt op wat lijkt op dat Paco zijn vader verliest? – Hoe ze op haar verhalen komt heeft ze soms meegemaakt of gehoord, en ik vond het leuk om te weten te komen.
2. Hoe lang moet u ongeveer werken aan één boek? En wat is uw eigen lievelingsboek? – Hoe geweldig zij schrijft, lijkt het mij dat ze er erg lang over zou moeten doen.
3. Wat vindt u zelf de belangrijkste boodschap uit dit verhaal? – Het is best belangrijk om te weten wat er bereikt wil worden met schrijven van het boek, en ik vind het hier niet zo duidelijk.
4. Was het de bedoeling te informeren over erge gebeurtenissen, of meer vermaken?
5. Waar heeft u uw ideeën om dit boek te schrijven vandaan? – Ik kan gewoon niet geloven hoe ze zoveel verhalen helemaal alleen schreef, en ze heeft inderdaad hulp gehad

Vragen over alle boeken:
6. Heeft u tips voor kinderen die schrijver willen worden? – Ik denk dat deze vraag vaak gesteld is, en het is leuk om te weten wat zij erop antwoord.
7. Wanneer schrijft u? – Ze kan niet aan een stuk door schrijven, dus wanneer vindt zij de beste tijd?
8. Vinden uw dochters het leuk dat u schrijft/ beroemd bent?
9. Wat is uw eigen lievelingsboek? – Het zal moeilijk te kiezen zijn, maar heeft zij favorieten?
10. Wat vindt u leuk aan schrijven? – Waarom zou ze schrijven? Wat is het leukste eraan, waarom geen ander beroep?
11. Wat was vroeger uw lievelingsboek en wat is nu uw lievelingsboek? En wat is het verschil met uw eigen boeken en die boeken? (laatste vraag geen antwoord) – wat maakt haar boeken nou zo speciaal?


Ik heb voor een vragen de antwoorden die Carry Slee heeft gegeven gevonden, die zijn hier onder te lezen:
5. Sommige dingen waar ik over schrijf heb ik zelf meegemaakt. Maar ik krijg ook vaak een idee door de verhalen van mijn dochters. Of als ik een bericht in de krant lees dat me aanspreekt. En ik lees altijd de achterkant van de V.P.R.O. gids. Daar staan brieven van kinderen. Ze schrijven aan de andere kinderen wat hen bezighoudt. En ik praat vaak met kinderen. Tot voor kort bezocht ik elke week wel een school of een bibliotheek waar ik over mijn werk vertelde.

7. Ik begin 's morgens om negen uur. Dan ga ik samen met Yara mijn schrijfhond, mijn werkkamer in. En aan het eind van de dag, zo om vijf uur komen we er weer uit

8. Ja, ze vinden het heel spannend, net als ik. Maar dat komt ook doordat ze er vanaf het begin bij betrokken waren. Ze wisten dat ik heel graag wilde schrijven en ze zijn blij voor mij dat het ook is gelukt. Ze zijn altijd mijn grootste inspiratiebron geweest. Als ze uit school kwamen vroegen ze altijd wat ik had geschreven en dan las ik mijn hoofdstuk voor. Dan zeiden ze: "Nee mam, dat moet eruit, dat is stom. Maar dat is wel mooi en je kunt ook nog...".

9. Ik kan niet kiezen. Ik vind al mijn boeken even mooi. Het ene verhaal kost wat meer moeite dan het andere, maar dat maakt niks uit. Ik zeg altijd: voor een schrijver zijn z'n boeken net z'n kinderen. En als je vijf kinderen hebt, zeg je ook niet: die ene is wel leuk, maar die andere, bah!

10. Ik hou heel erg van verzinnen. Maar wat ik het allerleukst vind, is dat ik door te schrijven mijn eigen wereld maak. In het gewone leven moet je de mensen nemen zoals ze zijn. Soms is dat heel moeilijk en wens je dat je vriendin of vriend net iets anders is. Maar in mijn eigen wereld kan ik iedereen precies zo maken als ik zelf wil. Heel gemeen of juist heel lief. Ik schep een eigen wereld. Echt super! Probeer maar eens!

11. Vroeger was Kruimeltje mijn lievelingsboek. Ik heb het wel dertig keer gelezen en elke keer moest ik weer huilen, zo zielig!! Nu vind ik van de kinderboeken Mathilde van Roald Dahl het leukst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

ze gebruikt ook nog laxeerpillen


15 jaar geleden

M.

M.

het is wel een mooi boek

11 jaar geleden

D.

D.

Ik vind het zo'n goed boek, en het is een mooie recensie

10 jaar geleden

L.

L.

zo'n leuk boek! ik heb het ook gelezen.

8 jaar geleden

I.

I.

nice verslag! ik ga hem zeker gebruiken in mijn boekverslag

7 jaar geleden

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"