Radeloos door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Radeloos
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • Klas onbekend | 834 woorden
 • 16 april 2018
 • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
195
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (1999 Winnaar) , Kinderjury 10-12jaar (2004 Genomineerd) , Jonge Jury (2005 Genomineerd)

Boekcover Radeloos
Shadow

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt s…

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn …

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op z'n kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen DJ meer op een schoolfeest en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert om haar onzekerheid te verbergen door steeds dunner te worden. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Radeloos door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Titel: Radeloos
Schrijver: Carry Slee
Genre: Nederlands
Thema: Overlijden

De dood van Paco’s vader heeft een kettingreactie veroorzaakt, die in het nadeel van Paco werkt. Ook komt hij in een depressieve dip te zitten, waardoor hij minder oog voor zijn vrienden heeft. Dat heeft als gevolg dat hij Yara niet eerder met haar probleem kon helpen. Ondanks deze tegenslagen zijn er ook een paar pluspunten; hij krijgt namelijk de ware aard van zijn vrienden t zien. Van zijn echte vrienden ziet hij hoeveel ze om hem geven terwijl degenen die hem gebruiken worden ontmaskerd.

Motieven

Onzekerheid
Yara is onzeker, daarom begint ze met een te streng dieet. Ook wordt haar minderwaardigheidscomplex gestimuleerd door verkeerd geïnterpreteerde commentaren gemaakt door omstanders.

Schuldgevoelens
Ook Paco is slachtoffer van zijn eigen twijfels. Hij geeft zichzelf de schuld voor de dood van zijn vader, en kwelt zichzelf met ‘wat als’ scenario’s. Veel van zijn daden zijn het gevolg van deze schuldgevoelens.

Verliefdheid en liefdesverdriet
Carry Slees manier van schrijven geeft duidelijk aan dat zowel Paco als Yara gevoelens voor elkaar hebben, maar allebei denken dat de ander ze gewoon als vriend beschouwt. Daarom neemt Paco verkering met het mooiste maar gemeenste meisje van de school (niet dat hij dat laatste weet), dat zijn hart breekt en hem nog dieper in zijn depressie duwt. Ook Yara is verdrietig dat Paco haar niet ziet zitten dus verdrinkt ze zich in haar ‘nieuwe bezigheid’.

Hoofdfiguren

Paco
Belandt in een dip na de dood van zijn vader omdat hij moeite heeft het verwerken.

Yara
Kan goed tekenen en wil naar de kunstacademie maar wil haar moeder niet teleurstellen. Ze heeft een eetprobleem en is erg onzeker.

Bijfiguren:

 • Sterre - beste vriendin van Yara.
 • Hafid - vriend van Paco.
 • Lucas - ook een vriend, is dyslectisch.
 • Floor – gemene vriendin van Paco.
 • Ramon - broer van Chantal.
 • Moeder van Paco – verwerkt de dood van haar man op haar eigen manier, maar Paco denkt dat ze het makkelijk van zich af kan schudden.
 • Pieter Groen - collega van Paco’s moeder.
 • Vader van Paco - overlijdt aan een hartaanval.
 • Chantal - vriendin van Floor.

Tijd

Dit wil je ook lezen:

Verteltijd
Is niet helemaal duidelijk, maar het boek is uitgegeven in 2003, dus de gebeurtenissen moeten zich rond die tijd hebben afgespeeld.

Vertelde tijd
Twee tot vier maanden.

Titelverklaring

Zowel Paco als Yara weten niet wat ze moeten doen met hun situatie, de oplossing ligt niet aan hand, ze weten zich geen raad.

Samenvatting

Aan het begin van het verhaal loopt het leven van Paco op rolletjes: twee ouders die samenwonen en van elkaar houden.Een vader waar hij goed mee kan opschieten. Een groep vrienden waar hij veel lol mee kan trappen en op kan terugvallen. Een geweldige vriendin (volgens hem) en haalbare carrière doelen. Als hij op een dag met zijn vader een ritje gaat maken stort zijn hele wereld in. De avond daarvoor had hij flink gedronken op een feestje dus hij moet nu een kater verwerken. Als hij eenmaal in de auto is realiseert hij zich dat hij zijn telefoon in zijn kamer heeft gelaten, maar hij is te lui om terug naar binnen te gaan om het te halen.

Op de terugweg krijgt zijn vader problemen aan zijn hart waardoor hij niet door kan rijden. Paco moet op straat gaan staan seinen, omdat hij zijn telefoon niet bij zich heeft en de ambulance niet kan bellen. Na een poos stopt er eindelijk een truckchauffeur, die Paco helpt. In het ziekenhuis moet hij wachten tot z’n moeder is aangekomen, en krijgen ze te horen dat z’n vader is overleden, waarna hij flauwvalt.

Als ze thuis zijn adviseert zijn moeder hem om zijn vrienden te bellen. Maar wanneer hij Floor belt neemt zij niet op. Gelukkig blijven zijn vrienden wel tot laat. ’s Avonds kan hij de slaap niet vatten en midden in de nacht fietst hij naar de garage waar hij en z’n vader uren lang samen hadden gewerkt. Hij blijft daar de hele nacht en laat zichzelf heel emotioneel worden.

Op de dag van de begrafenis lijkt alles tegen te zitten. Eerst krijgt Paco te horen dat zijn moeder een heleboel sprekers heeft geregeld – grotens deels mensen die zijn vader niet mocht – terwijl zijn vader niet eens hield van die poespas. Ook moet die vervelende Pieter de Groen aanwezig zijn. Verder heeft Floor alleen een sms’je gestuurd. Ze zou niet komen! Ze heeft ook niet veel van zich laten horen sinds het overlijden van zijn vader. Ondanks alle tegenslagen weten zijn vrienden hem toch een beetje op te vrolijken.

Maar dat duurt niet lang. Paco brengt hele dagen door in de garage, en verzuimt naar school te gaan. Zijn vrienden gaan hem opzoeken maar treffen een lusteloze jongen aan, die zijn tijd doorbrengt met kratten bier leegdrinken en dof starend op de stoel van zijn vader zit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Radeloos door Carry Slee"