Prinsesje Nooitgenoeg door Halina Reijn

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1214 woorden
  • 25 juni 2007
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2005
Pagina's
204
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Prinsesje Nooitgenoeg
Shadow

Anna Verbrugge is actrice. Ze speelt schitterende rollen onder leiding van topregisseurs. Met haar toneelvrienden heeft ze een leven van repetities, audities, feestjes en nachtenlange gesprekken. Maar Anna is niet gelukkig. Haar ouders hebben haar opgevoed in vrijheid, met de ideeën van de jaren zestig en zeventig, maar ze weet zich met die vrijheid geen raad. Ze…

Anna Verbrugge is actrice. Ze speelt schitterende rollen onder leiding van topregisseurs. Met haar toneelvrienden heeft ze een leven van repetities, audities, feestjes en nachtenla…

Anna Verbrugge is actrice. Ze speelt schitterende rollen onder leiding van topregisseurs. Met haar toneelvrienden heeft ze een leven van repetities, audities, feestjes en nachtenlange gesprekken. Maar Anna is niet gelukkig. Haar ouders hebben haar opgevoed in vrijheid, met de ideeën van de jaren zestig en zeventig, maar ze weet zich met die vrijheid geen raad. Ze wil meer. Ze wil niet langer alleen voor zichzelf leven. Als ze bij toeval een Tsjetsjeense klusjesman ontmoet, geeft ze zich aan hem over. Samen met hem wil ze strijden voor een betere wereld. Haar vrienden, collega's en familie zien het met toenemende wanhoop aan. "Prinsesje Nooitgenoeg" is een roman die zich afspeelt in de wereld van het toneel, tussen fictie en werkelijkheid. Het boek geeft een schitterend en subtiel inzicht in de gedachtewereld van een geïndividualiseerde generatie die ogenschijnlijk succesvol is, maar intussen aan de leegte van deze tijd ten onder gaat.

Halina Reijn (1975) is een van de grootste Nederlandse actrices van dit moment. Zij speelde onder meer Ophelia in Hamlet, Lulu in Lulu, en Kate in Het temmen van de feeks. Ook speelde ze onder andere in de speelfilms De passievrucht van Maarten Treurniet, Grimm van Alex van Warmerdam en Zwartboek van Paul Verhoeven. Prinsesje Nooitgenoeg is haar magistrale literaire debuut.

Prinsesje Nooitgenoeg door Halina Reijn
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens
Schrijver: Halina Reijn
Titel: Prinsesje Nooitgenoeg
Uitgever: Prometheus
Plaats+jaar van uitgave: Amsterdam/2005
Druk: 1e
Aantal blz: 204
Genre: Roman
Samenvatting:
Het verhaal wordt in de ik-persoon verteld. De ik persoon is Anna Verbrugge.
Anna is een jonge actrice, haar leven bestaat uit feesten, repetities en audities. Anna kent haar toneelvrienden ( Stefanie, Tessa, Lulu en Peter) al vanaf haar studie. Elk jaar spreken ze wat met elkaar af in hetzelfde restaurant om herinneringen op te halen. Anna komt er langzaam maar zeker achter dat dit niet het leven is wat ze wil. Ze wil meer uit het leven halen dan alleen maar feesten. Ze heeft genoeg van de audities met de zeurende regisseurs. Anna besluit te stoppen met acteren maar hierdoor raakt ze depressief. Ze weet het niet meer. Totdat Anna een buitenlander tegenkomt die dringend werk zoekt. Anna verteld hem dat haar huis wel een opknapbeurt kan gebruiken. De buitenlander (Vladimir) gaat bij Anna in huis werken en Anna wordt verliefd op hem. Ze gaat zelfs met hem naar bed. Na een tijdje komt het jaarlijkse uitstapje van de vriendenclub in zicht. Ze besluiten naar Drenthe te gaan. Anna vraagt of haar ‘strijder’ (Vladimir),zo wordt hij genoemd mee mocht. In het huisje probeert Anna tot zichzelf te komen maar dit loopt helemaal verkeerd af. De vrienden slikken XTC. Als het weekend afgelopen is gaan ze weer naar huis en gaan weer aan het werk. Anna heeft alles weer een beetje op een rijtje.
Hallo, meneer God, met Anna.

Hoe is het daar? Alles onder controle?
Goed, heel goed.
Tja, waarvoor ik belde…
Het is niets persoonlijks, maar ik denk dat het beter
is om een beetje afstand van elkaar te nemen.
Precies.
Klopt.
Inderdaad.
Voorlopig.
Even geen contact.
Lijkt me beter.
Bedankt voor al je moeite en zo. En ja, ik hoop dat
We vrienden kunnen blijven.
Ja.
Even op mezelf.
Het ga je goed.
Veel succes met alles.
Nogmaals bedankt.
Dag.
Tot ziens.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Drenthe.
Anna woont in Amsterdam, in Utrecht spreekt ze altijd af met haar vrienden voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Het hoofdkantoor van haar manager zit in Groningen en ze gaan een weekendje weg naar Drenthe.
Personen:
Anna:
Anna is een verwend nest en erg afhankelijk van andere mensen. Anna is vaak in de war en heeft eigenlijk overal schijt aan. Anna is niet altijd even aardig tegen haar vrienden en anders mensen. Ondanks dat heeft ze toch een speciale relatie met haar vrienden.

Stefanie:
Stefanie is een druk en opgewekt meisje. Soms opgewekt in de negatieve zin. Ze is een schreeuwlelijk en eist heel veel aandacht.
Lulu:
Lulu lijkt op Stefanie. Alleen Lulu is erg kinderachtig, en trekt zich niks aan van andere mensen.
Tessa:
Tessa is de alcoholist van de groep. Ook zij schreeuwt veel, is koppig en een aandachtrekker.
Peter:
Peter is de enige man in de groep. Hij is de volwassene en moet op de meiden letten. Hij is eigenlijk hun oppas.
Thema:
Het boek heeft meerdere thema’s. Namelijk: vriendschap, houden van, drama en af en toe ook wel komisch.
Titelverklaring:
Anna wordt in het boek beschreven als een soort prinses. Ze weet niet wat ze met haar leven wil en ze weet ook niet wat ze moet gaan doen als ze stopt met acteren. Het is nooit genoeg bij Anna, vandaar de titel ‘Prinsesje Nooitgenoeg’.
Schrijfstijl:
Het boek is in deze tijd geschreven. Er komen veel scheldpartijen enz. in voor. Ook is het boek gemakkelijk te lezen.
Beoordeling:
Ik vond het een leuk boek om te lezen. Ik kan het boek zeker aanraden bij andere mensen want het boek is gewoon leuk om te lezen en er staan niet te veel moeilijke woorden in.
Recensie 1
Schrijver: Halina Reijn
Titel: Prinsesje Nooitgenoeg
Jaar van uitgave: 2005
Bron: De Volkskrant
Publicatiedatum: 09-09-2005
Recensent: Arjan Peters
Recensietitel: Binnens- en buitenhuidse passie
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/article/detail/667585/2005/10/07/Binnens-en-buitenshuidse-passie.dhtml
Recensie 1 opdracht
Schrijver: Halina Reijn
Titel: Prinsesje Nooitgenoeg
Jaar van uitgave: 2005
Bron: De Volkskrant
Publicatiedatum: 09-09-2005
Recensent: Arjan Peters
Recensietitel: Binnens- en buitenhuidse passie
Titelverklaring:
Ik vind de titel moeilijk te verklaren. Ik kan de titelverklaring niet opmaken uit de recensie. Ik denk dat het iets te maken heeft met dat Halina een jaar naar LA is geweest om daar te acteren en toen weer terug gekomen is.
Mening + argumenten recensent:
Beduidend minder truttig gaat het eraan toe in de debuutroman prinsesje nooitgenoeg van actrice Halina Reijn, waarin de 29-jarige actrice Anna Verbrugge 10 jaar nadat ze van de toneelschool is gekomen een crisis beleefd.
Anna weet niet wat ze met haar leven wil. Ze is helemaal de weg kwijt.
De actrice bemerkt hoe moeilijk het blijkt te zijn, niet te acteren. Als ze tijdens een reading een rol afwijst met een monoloog waarin ze haar besluit meedeelt te stoppen met ‘dit beroepsliegen’, reageert de regisseur opgetogen: wat hem betreft heeft ze de rol. ‘Dat vertwijfelde, dat zoeken naar een identiteit, de generatie Nix in hoogsteigen persoon. Haar boodschap komt niet aan. Dan maar in het echte leven een gedaan.
Moeilijke woorden:
Monosyllabische: eenlettergrepig
Melancholisch: zwaarmoedig
Vermanend: met aandrang zeggen dat hij zich moet beteren => berispen
Buehne: niet gevonden
Conclusie:
Halina wil iets duidelijk maken met haar personage Anna maar dit lukt niet echt. Daarom probeert ze het in het echte leven. Het leven van Anna is een beetje hetzelfde als het leven van Halina.
Recensie 2
Schrijver: Halina Reijn
Titel: algemeen
Jaar van uitgave: 2005
Bron: Trouw
Publicatiedatum: 24-08-2006
Recensent: Arend Evenhuis
Recensietitel: en voort raast Halina Reijn in haar achtbaan.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1688572/2006/08/24/En-voort-raast-Halina-Reijn-in-haar-achtbaan.dhtml
Recensie 2 opdracht
Schrijver: Halina Reijn
Titel: algemeen
Jaar van uitgave: 2005
Bron: Trouw
Publicatiedatum: 24-08-2006
Recensent: Arend Evenhuis
Recensietitel: en voort raast Halina Reijn in haar achtbaan.
Ik kon deze recensie opdracht niet maken omdat de recensie over Halina zelf gaat. Er wordt geschreven wat ze allemaal heeft meegemaakt. Het is meer een soort biografie. Het gaat dus helemaal niet over het boek maar ik kon geen andere recensie vinden dus heb ik deze maar erbij gedaan.
Moeilijke woorden:
Apodictisch: noodzakelijk waar =>onweerlegbaar/met al te grote stelligheid geponeerd
Antroposofie: door R. Steiner ontwikkelde levensbeschouwing over de mens in verhouding tot het geestelijk wezen van de kosmos
Enscenering: niet gevonden
Recensieopdracht (teletop)
Naam: Lysanne
Klas: 4HD
Datum: 14-06-2007
Titel: prinsesje nooitgenoeg
Auteur: Halina Reijn
Uitgever, plaats, jaartal, aant. Blz: Prometheus/Amsterdam/2005/204
Recensie 1
Oordeel:
Beduidend minder truttig gaat het eraan toe in de debuutroman prinsesje nooitgenoeg van actrice Halina Reijn, waarin de 29-jarige actrice Anna Verbrugge 10 jaar nadat ze van de toneelschool is gekomen een crisis beleefd.
De actrice bemerkt hoe moeilijk het blijkt te zijn, niet te acteren. Als ze tijdens een reading een rol afwijst met een monoloog waarin ze haar besluit meedeelt te stoppen met ‘dit beroepsliegen’, reageert de regisseur opgetogen: wat hem betreft heeft ze de rol.
Argumenten:
Anna weet niet wat ze met haar leven wil. Ze is helemaal de weg kwijt.
‘Dat vertwijfelde, dat zoeken naar een identiteit, de generatie Nix in hoogsteigen persoon. Haar boodschap komt niet aan. Dan maar in het echte leven een gedaan.
Recensie 2:
Oordeel:
Geen
Argumenten:
Geen
Wat heb ik geleerd van de recensies?
Uit recensie 1 heb ik het doel van het boek geleerd en uit recensie 2 ben ik wat meer te weten gekomen over het leven van Halina zelf. Daaruit blijkt dat Anna de hoofdpersoon uit Halina’s boek wel een beetje op Halina zelf lijkt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Prinsesje Nooitgenoeg door Halina Reijn"