Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Portretten en een oude droom door Kader Abdolah

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Portretten en een oude droom
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 755 woorden
  • 14 september 2006
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
26 keer beoordeeld

Boekcover Portretten en een oude droom
Shadow
Portretten en een oude droom door Kader Abdolah
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Kader Abdolah
Titel: Portretten en een oude droom
Uitgever: De Geus, 2003 A.Samenvatting Dawoed is een journalist en op reis door Zuid-Afrika om lezingen te geven, samen met dichteressen die Zuid-Afrikaanse gedichten voordragen. Hij denkt veel aan zijn vroegere vrienden, die opgepakt waren in hun strijd tegen het bewind van Perzië. Twee van hen leven nog, drie van hen zijn dood. Hij heeft het gevoel dat ze met hem meereizen. 's Nachts komen ze bij hem en vertelt hij zijn reisverhalen aan hen. De vrienden gaan ook zonder hem op pad en bezoeken plaatsen die hij niet op kan zoeken. Attar, één van de vijf vrienden, beschrijft wat ze beleven en wat Dawoed vertelde. Op een nacht krijgen vier van hen een droom. Attar had gedroomd over de vrouw van de oude Kruidenier. Sorajja over zwarte handen en witte tanden. Malek droomde over vogels die stenen naar hem gooiden, waardoor hij naar een oude boerderij vluchtte. En Froeg droomde over vliegen op de rug van een kameel. Tijdens de reis verlaten eerst Sorajja en dan Malek de andere drie, omdat ze vonden waar ze over droomden en zo komen ze terug in het leven. Attar, die ook dood was, wil ook terug naar het leven, maar zijn droom was nog niet uitgekomen. Uiteindelijk lukt het hem toch om te blijven als Froeg en Roemi op een struisvogel wegvliegen. Naar hun eigen leven. B. Het ervaringsverslag
1. Thema
Volgens mij gaat het boek nog het meest over cultuur. De Perzische, Zuid-Afrikaanse en Nederlandse culturen en de verschillen daartussen. De gedichten die in het boek opgenomen zijn, zeggen ook iets over de Zuid-Afrikaanse cultuur en je ziet nog overal sporen van de apartheid.
2.Persoonsbeschrijving van Dawoed Dawoed is journalist en onthoudt alles wat hij ziet en wat mensen vertellen. Als hij voet op Zuid-Afrika zet, komt hij er achter dat hij zich, in die tien jaar dat hij in Nederland gewoond heeft, er niet echt thuis gevoeld heeft. Over zijn karakter kom je niet veel te weten, behalve dat hij geïnteresseerd is in mensen, en over zijn uiterlijk al helemaal niet. Dawoed voelt zich schuldig tegenover zijn vijf vrienden, omdat hijzelf destijds de weg van verzet koos, waardoor zij opgepakt zijn, terwijl hijzelf kon vluchten. 3.Tijd en ruimte Tijd en ruimte zijn in dit boek beide vrij ingewikkeld. Op zich wordt de reis van Dawoed chronologisch verteld, maar er zijn vaak terugblikken van de vrienden, en aan het begin van elk hoofdstuk, staat een alinea van een oud perzisch reisverhaal. De vertelde is een paar weken en de verteltijd 182 bladzijden. 4.Vertelsituatie De vertelsituatie ligt wat ingewikkeld, omdat meerdere vertellers aan het woord zijn. De eerste verteller is Attar. Hij beschrijft wat hij en zijn vrienden in Zuid-Afrika meemaken en laat Dawoed aan het woord; dan is Dawoed dus de verteller, hij vertelt over zijn reis en over de mensen die hij tegen komt. De personen die aan het woord zijn schrijven in de ik-vertelsituatie. 5.Informatie over de auteur zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Kader_Abdolah 6.Titelverklaring Het boek bestaat voor een groot deel uit verhalen van personen die hij onderweg tegenkomt. In wezen 'schildert' hij zo portretten van die mensen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen achtergrond. Een oude droom slaat op de dromen van de vijf vrienden die ze niet waar hebben kunnen maken doordat ze opgepakt waren. Nu komen hun dromen letterlijk uit. C.Mijn mening Ik vind dit een ontzettend mooi boek. Mooi is het enige passende woord, het is niet gewoon ‘leuk’. Als je het leest word je geabsorbeerd door het verhaal. De verhalen, want eigenlijk is het een verzameling verhalen. Verhalen van de reizigers en verhalen van de bevolking. Maar deze verhalen staan niet los, ze vormen één geheel. Het is niet zo dat er iets spannends gebeurt, maar het is toch boeiend. De schrijfstijl van Kader Abdolah spreekt me heel erg aan. Hij schrijft als een dichter. Er zit iets mysterieus aan, iets magisch. Elke zin heeft een eigen betekenis; korte zinnen, zoals de regels in een gedicht. Er worden meerdere gedichten geciteerd, waarvan sommige in het Afrikaans. Hij laat je de schoonheid van taal en de dichtkunst ervaren. En de schoonheid van verschillende culturen. De vermenging van leven en dood maakt het mysterie nog groter. Attar, Malek en Sorájja zijn dood, maar reizen toch mee, ze zijn terug in het leven. Uiteindelijk kiezen ze alledrie voor het leven en dat kan ook. Hier zal een diepere betekenis achter zitten, maar die begrijp ik nog niet helemaal.

REACTIES

W.

W.

het klopt niet ik zal zelf wel ee nieuwe sture

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Portretten en een oude droom door Kader Abdolah"