Poen! door Hetty van Aar

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1474 woorden
  • 24 april 2007
  • 87 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 87 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2004
Pagina's
97
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Poen!
Shadow
Poen! door Hetty van Aar
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
WAT VOOR EEN SOORTEN BOEKEN SCHRIJFT HETTY VAN AAR.

Hetty van Aar schrijft boeken voor kinderen boven de 4 jaar.
De meeste boeken van haar zijn vrij spannend en er komt veel avontuur in voor.
Zoals het boek poen dat ik heb gekozen, daar komt ook veel spannende momenten in voor.
Ze schrijft ook heel veel thrillers zoals verborgen agenda.
Het boek verborgen agenda heb ik zelf nog niet gelezen maar ik denk dat ik dat boek wel een keer ga lezen, want dat boek lijkt mij ook heel leuk.

SAMENVATTING

Boy heeft een net nieuwe glimmende, vuurrode scooter. Kamiel wil ooit, als hij oud genoeg is, dezelfde scooter kopen, maar van sparen komt niets terecht. Gelukkig mag hij altijd van Joppe zijn broer geld lenen. Boy vraagt aan Kamiel of hij een keer op zijn scooter wil rijden. Hij vindt het geweldig om een ritje op Boys scooter te maken. Maar hij was vergeten dat het gras nat was en viel naar links op het gras. Gelukkig was er niets kapot aan de scooter, behalve de koplamp en het achterlicht, maar dat was al zo.


Boy vind dat hij liegt, het was helemaal niet kapot. Daarom geef boy hem een rekening van 800 euro! omdat er volgens Boy de rechterkant van zijn scooter kapot was gegaan en de koplamp ook. Kamiel betaalt niet omdat hij naar links was gevallen en dan kan nooit de rechterkant kapot zijn gegaan, en de koplamp was al zo. Maar Boy valt hem steeds vaker lastig omdat hij niet betaald.
Kamiel durft niets tegen zijn ouders te zeggen want dan weten zij dat hij op een scooter heeft gereden. Boy bedreigt hem zelfs om bij Kamiel thuis in te breken en dingen zou meenemen dat bij elkaar 800 euro is. maar het wordt steeds moeilijker voor Kamiel om te doen of er niets aan de hand is. 's Nachts slaapt Kamiel slecht en hij krijgt ruzie met zijn beste vriend Bas omdat hij een lullige opmerking tegen hem had gemaakt, dus aan hem had hij op dit moment ook niks. Hij moet iets doen, maar hij had er geen oplossing voor!
Totdat hij Daan tegen kwam op straat die precies het zelfde had meegemaakt als Kamiel. Hij werd ook steeds lastig gevallen door Boy, omdat hij ook onderuit was gegaan met zijn scooter en kreeg daarom ook een rekening van 800 euro. Maar hij had er een oplossing voor bedacht en is nu al van Boy af. Kamiel vraagt hem wat hij heeft gedaan om van Boy af te komen.
Toen hij weer thuis kwam, wilde hij even met zijn broer praten. Hij had er namelijk zijn broer voor nodig. Boy had een afspraak met Kamiel gemaakt om 22.30 uur bij de kerk, en dan moest hij het geld geven aan Boy.

’s Avond ging hij samen met zijn broer Joppe naar de kerk. Boy vroeg aan Kamiel wie hij had meegenomen. Mijn broer zei hij toen. Joppe haalde tegelijker tijd de rekening van 800 euro uit zijn zak en Kamiel gaf hem het teken dat hij hem door de midden moest scheuren. (Dat had Daans zijn broer in elk geval ook gedaan).

Maar voordat hij dat kon doen pakte Boy Kamiel vast en haalde zijn zakmes tevoorschijn. Boy keek doen naar Joppe en zijn waar is mijn 800 euro, Kamiel voelde dat Boy zijn greep begon te verslapen en Kamiel gaf hem een harde schop en renden samen met zijn broer weg. Zij verstopten zich achter een muurtje.
Het was stom geweest want de broer van Daan was niet te vergelijken met Joppe. Daans broer was net een kledingkast.

Toen zij thuis kwamen moest hij van Joppe alles aan zijn ouders vertellen.
Zijn ouders hadden besloten om de volgende dag naar de politie te gaan. Sindsdien heeft hij niets meer van Boy gehoord.

IETS OVER DE SCHRIJFSTER HETTY VAN AAR.

Hetty van Aar werd in 1948 in Almelo Twente geboren. Toen ze drie jaar was, verhuisde ze naar Noord-Brabant, waar ze nu nog steeds woont. In de tussentijd heeft ze een paar jaar in het Midden-Oosten gewoond. Hetty van Aar is getrouwd met een man, en ze heeft zes kinderen, twee meisjes en vier jongens. Zodra Hetty van Aar kon lezen, las ze alles wat ze te pakken kon krijgen. Op de middelbare school begon ze met het schrijven van gedichten en schreef ze hele dagboeken vol. Na de opleiding voor kleuterleidster ging ze verhalen schrijven voor haar eigen klas, tot ze stopte met werken omdat ze zelf kinderen kreeg. Ze heeft uiteraard ook huisdieren gehad: een hamster, twee konijnen, goudvissen, muizen, en een kuikentje. Over schrijven dacht ze altijd dat verhalen pas echt spannend werden als ze er veel politie en brandweer in voor liet komen. Maar tegenwoordig vindt ze haar inspiratie heel dichtbij: in iets wat ze ziet, hoor of leest, in haar eigen gezin of in mensen die ze ontmoet”. Voeg hierbij je eigen fantasie en het stoeien met taal en je krijgt een verhaal”. Dit is hoe Hetty van Aar haar werk als schrijfster beschrijft. Ze is altijd op zoek naar de juiste woorden om een bepaalde situatie te kunnen beschrijven, zelfs in de meest moeilijke situatie.

IETS OVER HET BOEK ZELF.

Ik vind dat het boek poen! voor jongens zowel als meisjes geschikt is.
De omslag van het boek is heel mooi is. Het boek is bedoeld voor kinderen van 11 jaar en ouder. De woorden die in het boek staan zijn niet echt moeilijk en de zinsstructuur is niet ingewikkeld. Het verhaal is spannend van het begin tot het laatste hoofdstuk. Daardoor vind ik dat het boek ook goed geschikt is voor kinderen/jongeren die niet zo van lezen houden of lezen vrij lastig vinden. De personen die in het boek voorkomen komen geloofwaardig over. Daardoor kan je je goed in het boek inleven.


Tekst: Hetty van Aar.
Omslagillustratie: Roelof van der Schans.
Omslagontwerp: Steef Liefting.
Deze uitgave: Uitgeverij Ploegsma bv, Amsterdam.

WIE KOMEN ER ALLEMAAL IN HET BOEK VOOR.

Kamiel Coster: De hoofdpersoon van het boek is Kamiel Coster. Kamiel is 13 jaar en zit in de brugklas. Samen met zijn beste vriend Bas maakt hij een cd onder de naam KC and di Grosso. KC zijn de initialen van Kamiel en di Grosso is de achternaam van Bas in het Italiaans. Kamiel Draait soms ook op feesten. Kamiel is stoer en gespierd en hij heeft best veel lef. Op een geven moment durft hij het op te nemen tegen een jongen die in de examenklas zit zijn naam is Boy.

Boy: Boy zit in de eindexamenklas. Hij heeft een net nieuwe vuurode scooter. Als Kamiel oud genoeg is wilt hij ook zo’n scooter kopen. Boy laat Kamiel een keer op zijn scooter rijden. Als Kamiel onderuit gaat, zegt Boy dat de scooter daardoor beschadigd is en dat hij de reparatiekosten moet betalen. Als Kamiel dit weigert, bedreigt Boy hem met messen en pistolen. Boy doet heel stoer, maar eigenlijk is hij heel laf: hij is veel ouder dan Kamiel en chanteert hem met iets dat niet waar is.

Bas de Groot: Bas is de beste vriend van Kamiel. Over Bas wordt niet zo veel verteld in het boek. Als kamiel een keer lullig reageert tegen Bas gaat hij kwaad weg. Bas wordt niet snel kwaad maar als hij kwaad is blijft hij het heel lang. Bas negeert Kamiel dan ook en wilt geen vrienden meet met hem zijn. Als Kamiel het goed wil maken, zegt Bas dat hij daar geen zin in heeft.

Lotte: Lotte is het vriendinnetje van Kamiel. Kamiel kent geen meisje dat liever is dan Lotte. Lotte heeft zacht blauwe ogen met spikkeltjes erin, die bijna altijd blij kijken.

Joppe: Joppe is de broer van Kamiel. Hij is 16 jaar, maar niet zo lang en breed als kamiel. Kamiel mag altijd geld van hem lenen daarom vindt hij Joppe ook heel aardig. Uiteindelijk vertelt hij aan Joppe zij geheim en wat hem dwars zit. Hij denkt dat zijn broer hem kan helpen net zo als Daans zijn broer.

Daan: Daan zit bij Kamiel op school hij is 15 jaar. Daan heeft precies het zelfde meegemaakt als Kamiel, hij mocht ook op de scooter rijden van Boy, en net als Kamiel is hij ook gevallen. Daan heeft hem verteld wat hij heeft gedaan en hoe hij van Boy af is gekomen, want Daan kreeg ook een rekening in zijn
brievenbus. Maar Daan had een oplossing bedacht met het geval van Boy maar daar had hij zijn broer wel voor nodig en vertelde het aan Kamiel wat hij moest doen.

Erik: Erik is de broer van Daan, hij is net zo lang als de deur en enorm breed. Van Erik word bijna niets verteld in het boek.

Sander: Sander zit bij Kamiel in de klas. Hij heeft het eerste jaar op een andere school gezeten.

De ouders van Kamiel.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Er staat: Kamiel Coster, maar het is Kamiel Corsten.

Groetjes Lotte.

14 jaar geleden

Andere verslagen van "Poen! door Hetty van Aar"