Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 653 woorden
  • 24 juli 2015
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
255
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd) , Debuutprijs Jonge Jury (2009 Winnaar)

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Deze 3 stukjes vond ik belangrijk:

Stukje 1: blz. 56

Liefde voor Alice is alles

Gefeliciteerd met je verjaardag.

Alice mond viel open. Ik knipoogde naar haar. Wel draaide ik me snel weer om naar het scherm, want ik voelde mijn kop goed gloeien.

Stukje 2: Blz. 59

Die smerige hond is eindelijk weg. Maar waarom? Diefstal, zei mijn moeder. Je vader zegt dat hij van de zaak heeft gestolen. Ik maakte een wegwerpgebaar. Fok, dacht ik. Dat kan toch echt niet waar zijn. Oom Faris? Dat kan niet, zei ik verontwaardigd. Die steelt nog geen speld! Gekwetst en met een hand op zijn heup stond mijn vader naast mijn moeder. Wie geloof je nou ? je vader of je oom ? vroeg hij.

Stukje 3: Blz. 93

Voor ik het wist, werd ik van achteren stevig bij mijn armen vastgegrepen en naar de grond gedrukt. Ik probeerde me los te rukken, maar ze waren echt te groot en te sterk. Los man! Waar slaat dit op! Riep ik dus maar. Ik heb ‘t druk! Ik heb ‘t druk! Toen gooide ze chips en bier over me hee. Die smerige kattenpis droop in mijn natte jas naar binnen en ik voelde het koud over mijn buik kruipen. Echt smerig. Alsof dat niet genoeg was, begonnen ze in koor te lallen:

O, wat is het toch fijn om pizzabezorger te zijn.

O, wat is het toch fijn om pizzabezorger te zijn.

O, wat is het toch fijn om pizzabezorger te zijn.

Interview vragen:

1.Waarom komen er zo veel ruzies en geweld voor in dit boek?

2. Wat vind u het leukste stukje uit het boek ?

3. Is dit verhaal echt gebeurd ?

Ruzie 3: Tussen de vader van Brahim en de vader van Haas.

Ik heb deze ruzie gekozen omdat deze ruzie ervoor zorgde dat het slecht verliep in de pizzeria’s daar draaide eigenlijk het hele boek om.

Deze ruzie is ontstaan doordat er geld miste in de la van de pizzeria Novara.De vader van Brahim verdacht Oom Faris over het gestolen geld. En dat pikt Faris niet er ontstaat een grote ruzie tussen de twee broers. Zo worden hier familieleden bij betrokken onder anderen Haas en Brahim. Oom Faris stapt op  en neemt Haas mee. Een tijd later word de zaak aan de overkant verbouwd. Ze zien een nieuwe pizzeria met de naam Melodia. Brahim komt dichter bij om te kijken van wie het is, en ja hoor 1 keer raden de nieuwe pizzeria is van Oom Faris en Haas. Als Brahim dit aan ze vader verteld gaat hij helemaal door het lint dit word een echte pizzaoorlog. De strijd tussen de pizzeria’s is behoorlijk groot en tussen door gebeurd er van alles. Maar ik ga verder niets vertellen want dan verklap ik het, haha.

Achterkant van het boek:

Dit wil je ook lezen:

Pizzeria Novara is een niet al te chique tent, maar toch komen er altijd wel mensen. Pizzeria Novara is opgericht door de vader van de 16 jarige jongen Brahim. Tot nu toe verliep alles goed en waren er geen problemen. Maar als de eigenaar van pizzeria Novara ontdekt dat er geld uit de kassa verdwijnt weet hij vrijwel meteen wie hij moet beschuldigen. Zijn broer Faris word door hem verdacht. Oom Faris pikt dit niet en stapt op samen met zijn zoon Haas. Maar als de vader van Brahim in eens ziek word staat Brahim er alleen voor. Door dat het zo veel werk is om de pizzeria draaiende te houden gaat Brahim steeds minder naar school. Maar als later blijkt dat zijn oom een nieuwe pizzeria is gestart krijgt Brahim het helemaal zwaar. Er ontstaat strijd tussen beide pizzeria’s  en even later is dit verandert in een pizzaoorlog. Omdat het Brahim veel werk en tijd kost om de pizzeria in stand te houden verdwijnen school, vrienden en zijn liefje Alice naar de achtergrond. Maar wie wint deze strijd en blijven Brahim en Alice bij elkaar ?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"