Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1054 woorden
  • 11 maart 2014
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
43 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel boek: Pizzamaffia

Auteur boek: Khalid Boudou

Aantal bladzijden: 255 bladzijden

Uitgever: Moon

Jaar van uitgifte: 2007

Titel

Als je de titel leest kan je het zelf ook wel raden, pizza geeft aan dat het over pizza’s gaat, en maffia geeft aan dat er ruzie is. Dus het betekent dat er een ruzie is die over pizza’s gaat. De schrijfster heeft deze titel gekozen omdat het al een beetje aangeeft waar het over gaat. Tegelijkertijd maakt het mij heel erg nieuwsgierig. Ik vind het zelf een goede titel.

 

Samenvatting

Het verhaal gaat over Brahim die een goed leventje leidt. Hij is een knappe, aardige, slimme jongen die wat wil bereiken in zijn leven. De vader van Brahim heeft een pizzeria. Hij is al een lange tijd ziek. Na een tijdje komt hij er achter dat Brahim’s oom Faris geld van hem heeft gestolen. Er komt een ruzie tussen de broers en ze besluiten uit elkaar te gaan. Ergens verderop begint oom Faris met een nieuwe pizzeria met zijn zoon Haas. Brahim is nu niet meer die knappe, aardige, slimme jongen, maar een agressieve jongen. Hij raakt zijn vriendin kwijt. Er komt zo een grote pizzaoorlog tussen de twee families. De pizzaoorlog gaat van start en keer om keer pesten ze elkaar. Na een tijdje pakt Haas Brahim’s vriendin af. Dat was de druppel. Er komt een race op de autosnelweg. Na een tijdje trapt Brahim Haas van zijn scooter af. En dan verteld Haas waarom hij Brahim heeft gepest. De reden is jaloezie.    

 

Plaats

Het verhaal speelt zich op allemaal verschillende plekken af: op school, in de stad, in de pizzeria en buiten. Maar nergens in het boek wordt verteld hoe de stad heet of waar het ligt. Wel kan ik een voorbeeld geven van de plekken die bovenin de tekst staan.

School: ‘’Het CVK-lokaal waar ik nu in stond, was helemaal ingericht voor vrije lessen.’’ Blz. 44

Pizzeria: ‘’Pizza hier, pasta daar, doos open,doos dicht hup, op de stapel. Calzone, Vesuvio, Salsiccia Picante, Funghi, Maffios, een Mamma Mia… hup, allemaal in de thermobag en wegsturen.’’ Blz. 15

Buiten: ‘‘Hé, je staat midden op de weg’, riep een voorbijgaande fietser’’. Blz. 220

 

Tijd

Net zoals de plek wordt er hier niet verteld in welk jaartal het zich afspeelt. Het speelt zich in deze tijd af want er zijn al computers, microfonen, televisies, samplers enzovoort.

Bewijs: ‘’Ik kuste de microfoon.’’ Blz. 40

Bewijs: ‘’Als je naar beesten op tv kijkt, kun je veel leren over hoe mensen zich gedragen,’ mompelde Haas met volle mond.’’ Blz. 41

Bewijs: ‘’Goh, wat me allemaal niet kan doen met zo’n sampler en een computerprogramma als je een fokking zieke geest hebt!’’ Blz. 250

Het verhaal is voor een groot deel chronologisch verteld. Alleen in het begin komt er een flashforward voor. Het verhaal is een anderhalf jaar lang. De tijd is helemaal niet belangrijk.

 

Genre

Liefde en komedie. Andere soort: ruzie, jaloezie familieproblemen en natuurlijk lekkere pizza’s.

 

Verteller

Het is een Ik-verhaal. De verteller is Brahim.

 

(Hoofd)personen

Brahim: Hij is de hoofdrolspeler van het boek. Het is een slimme, knappe, stoere jongen. Er is niks bijzonders met hem. En hij heeft blauwgrijze ogen.

Bewijs: ‘’Echt, ze heeft dezelfde ogen als ik. Blauwgrijs.’’ Blz. 24

Alice: Mooiste meisje van de school. Zij heeft blonde haren. Ze is een één jaar jonger dan Brahim.

Bewijs: ’’Voor de mooiste chick van de hele school moet je wat over hebben, hé?’’ Blz. 47

Haas: Hij is de neef van Brahim. Hij is een gekke. Dat kan je aan alles zien bijvoorbeeld aan zijn kleding en hoe hij zich verzorgde. En Haas heeft verschrikkelijke stinkpoten.

Bewijs: ‘’Wallah, Haas had echt stinkpoten. Die konden ze zelfs tot in Canada ruiken’’.

Faris: Hij is de vader van Haas. Hij heeft een sportieve borstkas. En hij heeft nog aardig wat haar op zijn hoofd.

Hij is al best oud.

Bewijs: ‘’Hij heeft een sportieve borstkas en nog veel haar op zijn hoofd’’. Blz. 27

Amar: De vader van Brahim. Hij is heel dik en klein. Hij is al een lange tijd ziek.

Bewijs: ‘’Een klein mannetje met een dikke buik’’. Blz. 20

 

Humor en/of verdriet

Humor: ‘’Zo wil ik zijn,’zei hij. ‘Als die leeuw daar. Sterk, scherp en machtig. Trots en krachtig. Iedereen in de wereld kust je voeten.’ ‘Nou, in jouw geval lijkt me dat geen goed idee, Haas.’ ‘Fok jou. Niemand kan je wat maken. Net als Tony Montana. Dat was een man. Dat was een leeuw.’ ‘Hmm,’ zei ik alleen maar en ik pakte weer een chippie. Ik zei maar niet dat hij zich zat te vergelijken met een leeuwin’’. Blz. 40

Verdriet: ‘’Ik papa. Hij kind. ‘Ik reken op je. De zaak is nu van jou, Brahim!’ Wallah, de tranen sprongen weer in mijn ogen. Uiteindelijk begon ik als een gek te janken. Mijn moeder jankte ook. Ik kon er niet meer tegen, ik pakte mijn helm en ik schreeuwde: ‘Ik smeer ‘m!’’ Blz. 64

 

Mening

Ik vond het zelf een heel leuk boek. Het was ook heel spannend. Ook zat er veel humor in het boek. Het boek was niet langdradig maar ook weer niet vlot vertellend, er gebeurde gewoon heel veel in het boek. En van dat soort schrijvers hou ik heel erg. Dan verveel je je nooit en dan leest het lekker door. Het was daarom telkens weer verrassend wat er nu weer zou gebeuren. Nog iets leuks van het boek is dat het gewoon iemand zou kunnen overkomen. En omdat de schrijver als ik persoon Brahim heeft gebruikt kan je helemaal meeleven met zijn gevoelens. Samengevat, dit is een van mijn beste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik zou het zelf een 10 geven want het was supergoed. Het heeft ook niet voor niets de Debuutprijs gewonnen en er wordt een film over gemaakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"