De motivatie waarom ik dit boek heb gekozen:

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik de film al eens had gezien en ik wou weten of het boek ook anders was dan de film.

Ik vind het ook een leuk boek omdat het niet chronologisch is opgebouwd, waardoor je gewoon ergens kan stoppen met lezen en dan de volgende keer gewoon weer verder kan lezen.

Ik heb het boek ook een beetje gekozen omdat mijn zusje het boek ook al eens had gelezen en ze zei dat het boek heel er leuk was. Ook heb ik het gekozen omdat er criminaliteit in zit en daar houd ik wel van. Zonder criminaliteit vind ik een boek niet echt leuk om te lezen. Ik had wel verwacht dat het boek anders zou zijn geweest dan de film, omdat ik dat ook had gezien bij de films en boeken over Harry Potter. Daar is het boek heel anders dan de film. Mijn verwachting was dan ook anders als de werkelijkheid. Dit boek en de film lijken erg veel op elkaar.

Ook een reden waarom ik voor dit boek gekozen heb is dat ik van pizza’s houd.

Ik heb dit boek ook nog gekozen omdat de schrijver van dit boek ook nog een ander boek had geschreven genaamd (het schnitzelparadijs).

Dat vond ik ook een heel leuk boek om te lezen, dus dacht ik mijn zusje heeft het boek gelezen, ik heb de film gezien en ik heb een ander boek van deze schrijver gelezen.  Dit is vast ook een leuk boek.

dit is het boek dat ik eerder heb gelezen.     à

Beschrijving van de voorkant:

De voorkant van het boek zegt niet heel veel inhoudelijks over het boek. Het is een foto van een scene uit de film. Wel staat de naam van de schrijver en de titel er op. Het plaatje laat een jongen op een scooter zien. Dit stelt een pizzakoerier voor. Het verhaal gaat ook over een jongen die pizzakoerier is. Voor de rest vindt ik de voorkant erg onduidelijk.

Ik denk dat een jongen op de scooter op de voorkant staat, omdat in het boek een pizza bezorger een ongeluk kreeg. Hij reed op een scooter toen dit gebeurde. Hierdoor dreigde hij niet naar de opleiding te kunnen waar hij heen wou. Zijn neef gaat in plaats van hem naar de keuring voor de piloten opleiding.

Meer staat er eigenlijk niet op de voorkant van het boek waarover ik iets kan vertellen.

Titel verklaring:

Dit verhaal gaat over 2 pizzeria’s die het tegen elkaar op nemen in de pizzaoorlog. Dus daarom strijden ze met elkaar om te kijken wie de meeste pizza’s kan verkopen wie de lekkerste pizza’s heeft en wie de meeste klanten heeft. Het is vooral erg omdat de 2 pizzeria eigenaren familie van elkaar zijn.

De kinderen van de pizzeria eigenaren, hebben de hoofdrol in dit boek. Het verhaal in het boek gaat over de vete tussen de ouders, maar ook over de kinderen van die pizzeria eigenaren. De kinderen nemen later in het boek de pizzeria’s over, waardoor de pizza oorlog door kan gaan. Vandaar de titel ‘’pizzamaffia’’

(hier is een foto van de hoofdpersonen in het boek.

Deze foto komt uit de film, maar ze hebben in allebei de zelfde naam als in het boek en als in de film).

Genre of verhaalsoort:

Het genre van dit boek is jongerenroman en jeugdboek.

Ik heb het genre jeugdboek gekozen omdat het boek dan meestal over jongeren gaat of over iets waar ik mij als jongere in kan verplaatsen. Het verhaal of onderwerp in het boek is zo geschreven of gekozen dat ik me er iets bij voor kan stellen. Ook is de taal in het boek afgestemd op jongeren, waardoor ik het makkelijker vind te begrijpen en te lezen.

Ik heb het genre jongerenroman gekozen, omdat het gaat over de gevoelens waarin ik me kan verplaatsen. Haat, liefde en verdriet. Omdat de ene jongen verliefd is op een meisje, maar een andere jongen ook verliefd is op datzelfde meisje. Ze zijn neven van elkaar en beide ouders (broers) hebben een pizzeria. De strijd die tussen de ouders speelt, wordt door deze jongens voortgezet.

Ze krijgen ruzie en de ene jongen krijgt dan een ongeluk waardoor hij niet meer naar de keuring van de piloten opleiding kan, maar dan bedenkt zijn neef om voor hem in de plaats te gaan. Dit doet hij, omdat hij zich schuldig voelt over dit ongeluk. Zijn neef ligt door zijn schuld in het ziekenhuis en kan daardoor zijn droom niet waarmaken.

Onderwerp van het boek:

ik heb het onderwerp jaloezie gekozen. dit onderwerp heb ik gekozen omdat de ene pizzeria jaloers is op de andere pizzeria. Omdat hij meer klanten trek dan de ander. 

Thema’s:

Het thema van dit boek is in mijn ogen:

criminaliteit.

Brahim en Haas doen er alles aan om elkaar het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

En dat gebeurt niet altijd volgens plan.

Neem nou die ene keer dat Haas regelde dat er een paar junkies voor de pizzeria van Brahim bleven hangen. Daarmee wilde hij zorgen dat niemand daar nog naar binnen zou gaan en dat de pizzeria een slechte naam zou krijgen.

Samenvatting:

Het begint allemaal met dat de familie van Brahim 1 pizzeria heeft. Omdat de vader van Brahim reuma heeft gekregen kan hij het niet meer alleen aan om de pizzeria draaiende te houden. Maar gelukkig werken Faris en Haas ook in de pizzeria. Daar heeft Amar maar geluk mee want dan kan hij hulp vragen waarneer hij dat nodig heeft. De pizzeria draait goed en heeft geen schulden. Net als de zaak gaat het ook goed met Brahim op school. Omdat Brahim een opdracht voor CKV moest doen en een leuk origineel cadeau voor Alice(zijn vriendin) moest kopen. Hij besloot die 2 dingen samen te voegen. Toen had hij een idee: zijn neef Haas kan mooie nummer op nemen dus was hij naar Haas gegaan en hebben ze samen een nummer gemaakt. Natuurlijk was Brahim opgelucht nadat de klas en zijn vriendin het een erg leuk nummer vonden. Als Brahim thuis komt ziet hij aan zijn vader dat er iets niet in orde is. Amar loopt ongeduldig rond en is druk in een telefoon gesprek met oom Faris. Brahim luister ongeduldig mee en hoort dat er steeds geld uit de kassa verdwijnt en hij zegt dat het Faris zijn schuld is. Na het langdurende gesprek besluit Faris een eigen pizzeria te beginnen omdat hij het helemaal zat is

De oom van Brahim en de neef van Brahim openen een eigen pizzeria waardoor de pizza oorlog is begonnen. De kinderen van de pizzeria eigenaren waren, voordat de pizza oorlog was begonnen, goeie vrienden maar nu mogen ze elkaar niet meer. Als op een gegeven moment de vader van Brahim reuma krijgt moet Brahim de pizzeria overnemen van zijn vader. Na een tijdje nadenken en veel twijfelen neemt hij toch de pizzeria over van zijn vader Amar. Maar doordat Brahim de pizzeria overneemt kan hij niet meer leven net als voorheen.

Het word steeds leuker voor hem om de zaak te runnen, vind hij zelf. Maar nu is het probleem dat hij zijn vrienden en vooral zijn vriendin laat zitten omdat hij te weinig tijd heeft om wat af te spreken met hun. Maar ja het voelt wel heel raar, want voor die tijd deed hij dat nooit en was hij trouw aan zijn vrienden en zijn vriendin. Ondertussen is de pizza oorlog ook nog bezig. Zijn oom Faris en neef Haas bedenk allemaal gemene plannetjes om Brahim zijn pizzeria een slechte naam te bezorgen. Ze hebben bijvoorbeeld een paar junkies ingehuurd om voor hun pizzeria herrie te schoppen. Die hebben er dus voor gezorgd dat er minder mensen naar Brahim zijn pizzeria komen en naar de pizzeria van Faris en Haas.

Maar omdat Brahim nu heel veel energie over heeft gaat hij 2 keer per week naar de sportschool, om zich daar uit te kunnen leven. Brahim ontmoet daar de raarste mensen bij de sportschool. Hij heeft met een man zitten praten die wel aardig was en hij was benieuwd wat hij bij de sportschool deed. Die man had een wok restaurant in het centrum van Amsterdam.

Maar het restaurant was al een paar jaar niet open geweest. Brahim vertrouwde de man wel dus heeft hij de man het hele verhaal over de pizza oorlog verteld. De eigenaar van het wokrestaurant moest lachen omdat bijna het zelfde had meegemaakt . Maar de man die had het iets te ver aangepakt omdat hij doordat hij de andere met een pistool had beschoten. De man gaat zijn restaurant binnenkort weer openen. Als het net zo ver komt als

bij die man kon Brahim altijd bij hem aankloppen om advies. 

Op een gegeven moment word er een zaalvoetbal toernooi georganiseerd voor bedrijven in de buurt. Natuurlijk deden de 2 pizzeria’s ook mee om extra reclame te maken voor het bedrijf. Toen de 2 pizzeria’s tegen elkaar moesten voetballen werd het een ruige wedstrijd die op een gegeven moment ook gestaakt werd. Op een gegeven moment werd het ook weer rustig tussen de 2 en boden ze elkaar excuses aan. De pizzaoorlog was voor eventjes gestopt en werd gevierd met drank en een danseres. De danseres probeerde Brahim te versieren maar dat lukte niet. Brahim vond dit te ver gaan. Hij heeft ook

een vriendin en hij blijft trouw aan haar. 

Een week later kwam Alice de pizzeria binnen wandelen en zei tegen Brahim dat zij hem niet meer wou zien. Zo snel als ze binnen kwam ging ze ook weer weg. Het enige wat hij nog van haar te horen kreeg was een sms’je. En in dat sms’je stond een link naar een filmpje op Youtube. In dat filmpje hoorde je een geluid van een kus. En op dat moment was het Brahim duidelijk: de pizzamaffia is nog niet afgelopen!  Hij pakte snel zijn scooter en reed weg. Op weg naar Alice probeerde hij haar de hele tijd te bellen. Maar ondertussen word hij ook de hele tijd gebeld door zijn vader. Omdat het smoordruk was in de pizzeria. Brahim is naar de man van de sportschool gereden om hem het hele verhaal te vertellen. De man in de sportschool gaf Brahim een pistool en vertelde hem hoe het pistool werkte. daarna is Brahim naar de pizzeria van Faris gereden. In de zaak was helemaal niemand. Alsof Faris wist wat er aan de hand was. Op het zelfde moment kwam Faris ook aan gereden. Hij zag dat Brahim boos was. Even later kwam ook Haas aangereden op zijn scooter van de pizzeria.

Haas komt erachter dat Brahim is doorgeslagen. Haas rijdt snel weg op zijn scooter. Maar na een lange en gevaarlijke achtervolging beukte Brahim Haas tegen de vangrail aan. Daar ligt haas met een

gescheurde broek en bloed.

toen vertelde Haas het verhaal waarom dit allemaal gebeurde. Hij was jaloers op Brahim en omdat het voor hem voelde dat Brahim zijn vader had afgepakt. Toen wou hij ook nog iets van Brahim afpakken. Hij heeft het filmpje op Youtube een beetje bewerkt.

Faris had nergens wat mee te maken. Haas deed alles voor hem. Zelfs het verdwijnen van het geld uit de kassa bij de pizzeria. Brahim snapte het verhaal en wist niet wat hij moest denken. Maar hij hoefde hem niet meer dood te schieten. Daarom gooide hij het pistool gauw in het water. Maar hij weet nog niet of hij dit Haas ooit kan vergeven.

Hoofdpersonages:

Brahim:

Brahim is een jongen die van sport houd. Hij zit in Havo 4 en is 16 jaar. Maar omdat hij veel tijd aan de zaak moet besteden gaat hij soms ook wel niet naar school om tijd in de zaak te steken.

Hij heeft kort zwart haar. Hij is altijd netjes gekleed. Hij heeft ook altijd een geurtje op. Hij is altijd te vertrouwen en is erg aardig. Het enige probleem is dat hij zich altijd stoer gedraagt. Voetballen vindt hij super leuk. Hij is nergens bang voor want hij heeft alles al mee gemaakt. Hij houd niet van vechten maar als hij moet doet hij het ook goed. Hij is erg geduldig maar als je hem boos maakt is hij niet meer te stoppen.

Haas:

Haas is de oudere neef van Brahim. Net als Brahim houd hij veel van sport. Hij is een klein mannetje maar kan ook net als Brahim goed vechten voor zijn reputatie. Haas heeft klein gekruld haar en puistjes in zijn gezicht. Hij luistert graag naar zijn eigen geremixte muziek. Hij houd van

Haas is de oudere neef van Brahim. Net als Brahim houd hij veel van sport. Hij is een klein mannetje maar kan ook net als Brahim goed vechten voor zijn reputatie. Haas heeft klein gekruld haar en puistjes in zijn gezicht. Hij luistert graag naar zijn eigen geremixte muziek. Hij houd van

film kijken en met name maffia films.

Alice: Alice is de 1 jaar jongere vriendin van Brahim. Ze heeft lang blond haar, lange benen en mooie lippen. Ze is net als Brahim betrouwbaar en aardig. Ondanks dat

haar ouders stinkend rijk zijn gedraagt ze zich normaal.

Amar:

Amar is de vader van Brahim. Omdat hij reuma heeft draagt hij de zaak over aan zijn zoon. Amar heeft ruzie met zijn broer omdat zijn broer. Amar is erg jaloers dat zijn broer een beter draaiende pizzeria heeft. Hij heeft dan wel zijn zaak overgedragen aan zijn zoon, maar hij bemoeit zich er nog steeds mee.

Ruimte en tijd:

Je kunt eigenlijk nergens in het boek een jaartal of datum vinden. Maar ik weet wel dat het niet erg oud is want er worden dingen gebruikt als: social media, mobieltjes, Msn, sms en youtube. Maar er word ook gesproken over films van nu en dat van Gaal bondscoach is. Het speelt zich af in Amsterdam. Verder speelt een belangrijk deel van het verhaal zich af in de pizzeria’s van beide hoofdpersonen. Maar er gebeurt toch net iets meer rond de pizzeria Novara.

Eigen mening:

Ik vond dit echt een super leuk boek om te lezen. Ik vind dat het een heel makkelijk leesbaar boek is waardoor ik het leuker vind om te lezen het is een boek dat gaat ongeveer over mijn eigen leeftijds groep. Het is ook een leuk boek, omdat het zich in de moderne tijd afspeelt. Daardoor word het toch al een stuk vrolijker en leuker om te lezen. Ik keek er eerst natuurlijk tegen op om een boek te lezen maar nadat ik dit had gelezen dacht ik, ik weet nu welke boeken ik een beetje leuk vind om te lezen. ik zag er eerst ook tegen op omdat het een erg dik boek is maar als het leuk is om te lezen ben je er zo doorheen. Ik merkte het wel want ik was er zo door heen en dat vond ik wel fijn. Je lees namelijk snel door een hoofdstuk heen. Door dat het een leuk boek is en makkelijk leesbaar dacht ik nadat ik een hoofdstuk had gelezen ik wil nog een en zo ging dat maar door. Dat kwam ook mede doordat de titels van de hoofdstukken wel grappig waren. Verder vond ik het boek vooral aan het einde van het verhaal het leukst want toen kwam er een beetje actie in. Het laatste stuk ging over dat ze een achtervolging deden waardoor het wel spannend werd. Doordat begon ik ook steeds verder te lezen totdat ik moest slapen. Want ja als je dan eenmaal bezig bent wil je het ook graag weten hoe het afliep. Het was ondanks dat er een pizzaoorlog was ook een erg vrolijk boek. Dat heb ik eruit kunnen halen doordat er veel grapjes werden gemaakt in het boek. Toen de Pizzaoorlog begonnen was werden de grappen helaas wel wat minder verteld. Maar natuurlijk werd het ook leuk nadat je het boek leest en met je verslag bezig moet en er over terug moet denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

goed

6 jaar geleden

G.

G.

slecht! brahim in jou verhaal moet haas zijn en haas brahim

6 jaar geleden

I.

I.

Klopt

4 jaar geleden

P.

P.

Hier klopt niet zoveel van, in de film zie ik nergens een pistool en je hebt de rollen omgedraaid

4 jaar geleden

K.

K.

Er was wel een pistool. Sowieso in het boek maar ik weet niet zeker in de film.

4 jaar geleden

N.

N.

je moeder

2 jaar geleden