Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 943 woorden
  • 14 december 2012
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
60 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag Nederlands H3 cl.2

 

Zakelijke gegevens

  • Auteur: Khalid Boudou
  • Titel: pizzamaffia
  • Verklaar de titel: het zijn pizzabakkers en ze hebben oorlog.
  • Jaar van uitgave: 2007

 

Inhoud 

 

Brahims vader heeft een pizzeria Novara, als zijn vader reuma krijgt helpt de oom van Brahim, Faris, de zaak word flink opgeknapt en de omzet is hoger. Als er opeens geld verdwijnt word de vader van Brahim boos, hij denkt dat oom Faris er achter zit en wil hem niet meer zien en Brahim word de eigenaar van de pizzeria. De zoon van oom Faris, Haas, haalt zijn vader over om een eigen pizzeria te beginnen, Melodia, bijde families doen er alles aan om de pizza oorlog te winnen uiteindelijk loopt het erg uit de hand, Brahim heeft geen tijd meer voor school, vrienden, zijn vriendin en sport hij doet er alles aan om te familie eer te behouden.

 

Analyse

 

Beschrijf de hoofdpersoon, denk aan karakter, gedrag, normen en waarden, omstandigheden, relaties tot anderen (zie §2.2 van Blok 3). Gebruik ten minste 100 woorden.

 

De hoofdpersoon Brahim is een grappige, spontane, aardige, lieve, vertrouwbare jongen afkomstig uit Marokko hij is 16 jaar hij heeft zwart half lang haar en draagt het achterover met gel of laat hij slordig alle kanten opschieten. Hij heeft blauw grijze ogen. Hij doet vaak stoer en gebruikt veel grove taal. Hij is nooit echt bang. Hij helpt graag zijn vader in de pizzeria en wil later econoom worden. Hij heeft een mooie vriendin Alice en kan met iedereen goed opschieten vooral met zijn oom waar Haas jaloers op is en haalt zijn vader over om een eigen pizzeria te beginnen om het leven Brahim moeilijk te maken, want hij is jaloers op de band die hij heeft met Haas zijn vader heeft en op zijn vriendin en uiterlijk. In de loop van het verhaal veranderen zijn karakter naar een agressieve, onbeleefde jongen die er  alles aan doet om zijn trots, de pizzeria ‘Novara’ te redden en leeft niet meer “het perfecte leventje”.

 

Vertel over de spanning in het boek (zie § 2.2 van Blok 2), Wat zijn de belangrijkste open plekken, worden die ingevuld? Is er sprake van globale spanning, hoe dan? Hoe zit het met de lokale spanning, hoe gebruikt de schrijver die, leg uit!

Gebruikt de schrijver dwaalsporen en/of vermoedens, welke? Gebruik ten minste 100 woorden.

Aan het eind van het verhaal zit een open plek, er is een ongeluk gebeurt en dan komt er een laatste hoofdstuk, dan lees je in een MSN gesprek dat alles is opgelost. De globale spanning wordt gebruikt doordat je in het eerste een hoofdstuk leest waarmee het verhaal ook eindigt, je leest dan wat er allemaal voorafgaand is gebeurt. Je wilt dan weten wat er is gebeurt. Ook word er gebruik gemaakt van lokale spanning bij bijv. het gevecht tussen haas en Brahim of waarneer er een filmpje van Brahim met een buikdanseres online staat vraag je jezelf af wat zijn vriendin daarna gaat doen als ze het gezien heeft.

 

Zijn er een of meerdere verhaallijnen, leg uit!

Ja, want er gebeurt van alles bijv. als de twee families ruzie hebben gaat Brahim met de ouders van Alice op vakantie, er gebeurt iets wat niets te maken met het verhaal maar er wordt wel een persoon van het verhaal in verwerkt.

 

Wat is volgens jou het thema van het verhaal en waarom (zie § 2.3 van Blok 3)?

 

Het thema van dit boek is: criminaliteit

 

Brahim en Haas doen er alles aan om elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken.

En dat gebeurt niet altijd zoals het zou moeten gaan

Neem nou de ene keer dat Haas regelt dat er een paar junkies voor de pizzeria van Brahim blijven hangen. Daarmee wilde hij zorgen dat niemand daar nog naar binnen ging en dat de pizzeria een slechte naam zou krijgen.

 

Welke motieven komen in het verhaal voor?       

de zinloosheid van ruzie maken

liefde (tussen Alice en Brahim)

jaloezie

de relatie tussen vader en zoon (Amar- Brahim, Faris- Haas)

familie eer

 

Bedoeling/ boodschap

Welke bedoeling heeft de auteur met dit verhaal (behalve vermaken natuurlijk!)?

Heb je een boodschap in het boek kunnen ontdekken? Wat wil de schrijver ons leren?

 

De bedoeling van de schrijver is vooral vermaken, maar ik denk ook om te laten zien dat je familie echt nodig heb en als je ruzie/oorlog heb dat je ze diep in je hard toch erg mist en verlangt naar die gene.

 

Mening

 

Ik vond het een erg leuk boek, ik had de film ook al gezien maar dit boek lijkt er niet heel erg op, want dan denk je nu gaat dit gebeuren maar dan gebeurt er totaal iets anders zo is het niet voorspelbaar.

 

Het was een duidelijk boek het thema kwam vrijwel het hele boek aan de orde.

Het is spannend je wil blijven lezen omdat de gebeurtenissen grappig en origineel zijn. Het is makkelijk te lezen, er word geen moeilijke taal gebruikt.

 

Het einde is een beetje onduidelijk het lijkt over een hoofdstuk tussen uitgehaald is, je kunt dan zelf iets bedenken, maar je weet wel hoe de schrijver het uiteindelijk heeft afgeschreven.

                                                             

 

 

REACTIES

K.

K.

uit hoeveel hoofdstukken bestaat het boek?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"