Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 657 woorden
  • 6 maart 2012
  • 89 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
89 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
255
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd) , Debuutprijs Jonge Jury (2009 Winnaar)

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Algemeen
Titel: Pizza Maffia
Schrijver: Khalid Boudou.
Genre (avontuur, oorlog, liefde, natuur, historie, toekomst, humor, dieren,streekroman, levensbeschrijving, etc.) Het boek heeft eigenlijk 2 genres namelijk: natuur & humor.

Opbouw van het boek
Aantal hoofdstukken: 30

Verklaar de titel van het boek.
Het boek gaat over de oorlog tussen twee Pizzeria's ze proberen elkaar van alle kanten te raken en niets maakt ze meer iets uit. Het begint op een echte maffiafilm te lijken, Omdat het dus uiteindelijk draait om de pizza’s, heet het boek Pizzamaffia.

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt (vroeger, onze tijd, toekomst). Geef ook een bewijs daarvoor uit de tekst.
Het verhaal speelt zich af in onze tijd, je kan dit sowieso zien aan het feit dat op de voorkant van het boek een scooter afgebeeld is. En in de tekst heb ik het volgende bewijs gevonden: op bladzijde 43 praten ze niet zoals vroeger, hij zegt: ‘Wallah? Kowed, kowed. Wallah, Tfoe!’ Dit zeiden ze vroeger niet.

Plaatsen waar het verhaal zich afspeelt
: Dit boek speelt zich af in Nederland, het speelt zich af in een school, een pizza winkel & op de snelweg. Op welke plaats in Nederland is niet bekend.

Klas 1: a. Hoe begint het verhaal? (minimaal 5 zinnen) Het verhaal bouwt zich niet helemaal tijdrekenkundig op. Maar het begint zo: Iedereen heeft het heel erg goed er is nog niets aan de han, De familie gaat nog goed en normaal met elkaar om. Het enige wat scheelt is dat Brahim’s vader steeds achterdochtiger wordt maar dat is hij altijd al geweest dus dat is niets geks.

Hoe eindigt het verhaal? (minimaal 5 zinnen)
Het is weer helemaal goed gekomen tussen Brahim en zijn vriendin. Maar met zijn neef is het niet goed gekomen. Na alles wat er is gebeurd word dat ook erg lastig. ook is duidelijk geworden dat Oom Faris niks had gestolen.

Hoofdpersoon (uiterlijk en karakter) in 3 zinnen (waarvan 1 samengestelde zin):
Hij heeft een Marrokaans uiterlijk hij heeft zwart gestekeld haar en heeft erg losse handjes daardoor komt hij snel in de problemen.

Bijfiguren: Noem er drie en geef per persoon een beschrijving van 1 samengestelde zin waaruit het karakter blijkt van die persoon.

Bijfiguur 1: Neef haas is een crimineel omdat hij geld stal van zijn oom.
Bijfiguur 2: De vader van Brahim is achterdochtig omdat hij denkt dat Oom Faris geld van hem heeft gestolen maar dat is niet zo.
Bijfiguur 3: Alice (Brahim’s vriendin) is verliefd omdat zij en Brahim een verhouding hebben.

Noem 1 eigenschap van de hoofdpersoon die je juist wel of juist niet wilt overnemen. Leg goed uit waarom jij deze eigenschap kiest en in welke situatie jij daar voordeel van zou hebben (minimaal 30 woorden). De eigenschap.. dat hij aardig & eerlijk is, en goed nadenkt voordat hij iets doet. Hij kreeg bijvoorbeeld. de kans om zijn neef neer te schieten! na alles wat zijn neef hem geflikt had kreeg hij die kans. Maar hij deed het niet. Dit vond ik erg knap.
De eigenschappen kunnen in de volgende situaties van pas komen:
Als je zo’n hevige ruzie met iemand hebt, en je krijgt de kans om hem te vermoorden.
Als een groepje ‘stoere’ jongens komt vragen of je wat steelt (wat zo dom is)

De mening van de lezer
Geef je eigen mening over het boek. Gebruik minimaal 2 argumenten en leg ze duidelijk uit!
Ik vind het een erg goed boek.. wat wel schort is het taalgebruik. Ik vind ook dat mensen beeïnvloed kunnen worden door de daden van Brahim in positieve en dat is natuurlijk erg goed. Het thema was overduidelijk Criminaliteit en kwam overal weer terug. Kortom een erg goed boek.

Leeftijdsbepaling: voor welke leeftijd is het geschikt? En waarom vind je dat (gebruik minimaal 20 woorden)
12+ omdat er nogal veel word gescholden, en het wel emotionele waardes met zich meebrengt die voor jongeren nog niet van pas zijn. Ook door het liefdesverdriet.. maar ook de ruzie tussen beide broers, maar ook tussen de oom & vader van Brahim.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"