Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1194 woorden
  • 7 januari 2010
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
57 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Inhoud

1.Wie is de hoofd persoon? Vertel minimaal twee dingen over zijn/haar karakter en
twee dingen over zijn of haar uiterlijk.Wat is de belangrijkste gebeurtenis die de persoon heeft meegemaakt?


–Brahim: Hij is een knappe, sportieve Marokkaanse jongen van 16 jaar. Zijn half lange zwarte haar draagt hij achterover met gel of laat hij slordig alle kanten opschieten. Hij heeft blauwgrijze ogen. Hij is altijd goed gekleed en ruikt lekker. Hij is een aardige en eerlijke jongen, die goed van vertrouwen is. Hij doet wel vaak stoer en gebruikt grove taal en drank. Hij is nooit echt bang, ook niet als mensen hem pesten of aanvallen. Hij is geen vechtersbaas. Hij is geduldig, maar als hij echt boos wordt, is hij niet meer tegen te houden. Hij helpt graag in de pizzeria van z’n vader.

–Alice krijgt in een mms’je een filmpje te zien waarin Brahim met een buikdanseres

staat te zoenen. Ze is heel verdrietig en boos en maakt het uit. Brahim ontdekt dat Haas het filmpje gemaakt heeft en wil wraak nemen. Hij vraagt een vriend om hulp en krijgt een pistool van hem. Met het pistool gaat hij naar pizzeria Melodia. Brahim komt erachter dat Haas alle ruzies en narigheid heeft veroorzaakt en dat zijn oom nergens van wist. Hij wil nu alleen Haas te pakken nemen. Er ontstaat een wilde achtervolging door de stad op de pizzascooters waarbij ze ongelukken veroorzaken. Op de autobaan vliegt Haas over de vangrail en komt gewond in de berm terecht. Hij bekent alle gemene dingen die hij heeft uitgehaald, omdat hij zo jaloers was dat zijn vader zoveel van Brahim hield.

2.Vertel iets over het karakter en het uiterlijk van twee andere personages.
De beschrijving moet per personage minimaal 30 woorden lang zijn


–Alice: Zij is het vriendinnetje van Brahim, ze is een jaar jonger dan hij. Brahim vindt dat ze op een model lijkt, met haar lange benen, lange blonde haren, groene ogen en haar lippen. Ze is een vriendelijk en trouw meisje. Haar ouders zijn rijk maar ze gedraagt zich niet verwend met haar vele kleren en schoenen.

–Haas : Hij is de iets oudere neef van Brahim. Hij is een atletisch.Hij heeft veel puistjes. Hij luistert graag naar zijn eigen bewerkte muziek. Hij doet wel leuk maar aan het eind van het boek blijkt hij een gemeen en jaloers iemand te zijn.

3.Vertel in minimaal 20 woorden waar het verhaal zich afspeelt. Neem daarbij een fragment uit het boek over waarin duidelijk wordt waar het zich afspeelt.

–Het verhaal speelt zich het meest af in een pizzazaak
‘Ha,pizzakid.Hoe is het hier?’vroeg ze.’Z’n gangetje.’ Ik gaf haar een mandje aan met stukjes knoflookbrood. Ze pakt een stukje. Daarna begon ze me zowat een interview af te nemen.’Is die nieuwe pizzazaak iets verderop van die man die hier werkte werkte?’ Ze hapte in het stuk brood en stond daar maar wat om zich heen te kijken.
‘Yep.’ BLZ.115

4.In welke tijd speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat?

–In deze tijd. Dat merk je aan de taal, de school en de soorten pizza’s.

5.Wat is het genre? Waarom is dat het genre?

–drama omdat er veel gebeurtenissen en conflicten zijn

6.Wat is de mogelijke bedoeling van de schrijver?

–Hij kan er mee bedoelen dat je ook alleen verder
kunt gaan met het leven.

7.Geef een samenvatting van maximaal 20 woorden.


–Brahim, Is een zestienjarige jongen die in de pizzeria ‘Novara’ van zijn vader werkt. Omdat zijn vader reuma heeft kan hij de pizzeria niet meer alleen aan. Gelukkig werken oom Faris en zijn zoon Haas ook in de pizzeria. Daar hebben Brahim zijn vader geluk mee zodat hij de leiding over kan nemen. Alles gaat zo hoe het hoort te zijn. Brahim heeft een vriendinnetje, de zaak loopt goed en het gaat goed op school. Omdat Brahim een opdracht in het CKV (lokaal dat is ingericht voor huiswerk te maken) moest doen en een leuk cadeau voor Alice moest kopen. Had hij bedacht om dat te gelijk te doen. Toen is hij naar zijn neef Haas gegaan en hebben ze samen een nummer geschreven en een clip erbij gemaakt. Toen Brahim thuis kwam zag hij aan zijn vaders gezicht dat er iets mis is. Hij was erg druk in gesprek met oom Faris. Brahim luistert mee en zijn vader verteld dat er steeds heel veel geld verdwijnt in de pizzeria en hij zegt dat oom Faris dat heeft gedaan. Na een ruzie tussen oom Faris en zijn vader zegt oom Faris dat hij ontslag neemt.Oom Faris opent samen met zijn zoon Haas een eigen pizzeria, die Melodia heet. Hierdoor begint de ’pizzaoorlog’. Ondertussen hebben Brahim en Haas, die eerst goede vrienden van elkaar waren, ook hele erge ruzie gekregen. Omdat de vader van Brahim reuma heeft, vind zijn vader dat hij de pizzeria over moet nemen. Na lang te hebben nagedacht en veel aanmoedigingen van zijn vader heeft Brahim het toch gedaan. Om Novara zwart te maken heeft oom Faris allemaal gemene plannetjes bedacht. Hij heeft bijvoorbeeld een paar junkies omgekocht. Die ervoor moesten zorgen dat mensen last van ze kregen. Zodat de mensen niet meer bij Novara pizza’s gingen bestellen maar bij Melodia.

2.mening

1.Geef je mening over het verhaal.Gebruik 3 beoordelingswoorden en geef daarbij 3 argumenten.

–Ik vond het een spannend boek omdat Brahim,Haas bijna wou doodschieten.
–Ik vind het het boek ook herkenbaar omdat het niet zo lang geleden geschreven is. Daardoor zie je veel dingen voorbijkomen die nu veel gebruikt worden. Zoals: een Mmsje of YouTube. Ik vind dat een stuk leuker.
–Grappig omdat ze allerlei moppen in het het verhaal vertellen

2.Waarom heb je deze situatie gekozen? Vond je ze bijv spannend,ontroerend of griezelig? En waarom vond je dit?

–Het glas viel in duizenden stukjes op de grond.Iedereen in de gare tent keek om.Wallah,alsof er net een bomba was ontploft.Haas lachte zich ondertussen dood. Voorovergebogen met een hand op zijn buik.De barman vond het allemaal wat minder en kwam achter zijn gare bar vandaan.’mislukte baviaan!’ schreeuwde hij.
Ik heb dit gekozen omdat het een keer is voorgekomen bij een vriend van mij.
Ik vond het spannend omdat ik wou weten wat hij ging doen nadat de fotolijst in duizenden stukjes was gevallen.BLZ.79
–Hij sloeg zich op de borst en zwaaide met een vuist in de lucht.’Wij hebben jullie groot gemaakt! Zonder mijn vader waren jullie nu prutsers met een uitkering!’

Ik heb dit gekozen omdat hij het op een serieuze manier zei.
Ik vond het mooi omdat hij het op een serieuze manier zegt.BLZ.82
–‘Wallah,achazag!’brulde hij.’Achazag! Ik maak je kapot! Ik maak je kapot!’
Ik heb dit gekozen omdat ik dat ook vaak zeg.
Ik vond het herkenbaar omdat ik die zin ook soms gebruik.BLZ.8.

3.Auteur

Stel 5 interview vragen aan de auteur van dit boek.

1
2Hoe heet de uitgeverij waarbij dit boek is verschenen? Moon, Amsterdam
3 Wat is je eerste boek dat je hebt geschreven? Het schnitzelparadijs
4 In welk jaar is pizzamaffia verschenen?In 2007
5 doe je nog meer dan boeken schrijven? ja,theaterstukken schrijven

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"