Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1003 woorden
  • 3 maart 2011
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
69 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Khalid Boudou, Pizzamaffia.
Den Bosch, 2008

Boekkeuze
Eigenlijk heb ik twee redenen voor mijn boekkeuze. Ten eerste is het me door verschillende mensen aangeraden. Het zou een erg eigentijds en grappig verhaal zijn.

Ten tweede had ik al een ander boek van hem gelezen ‘het Schnitzelparadijs’. Dat vond ik een erg leuk boek en motiveerde me wel om nog een boek van hem te lezen.



Eerste persoonlijke reactie
Ik vond het een erg indrukwekkend verhaal. Elk hoofdstuk opnieuw was weer erg verrassend. Vaak word alles alleen maar erger, nu leek het af en toe weer beter te gaan en dan ging het ineens weer erg slecht. Er zaten veel verrassende stukjes in het boek, waardoor je nergens afdwaalde. Het was ook erg geloofwaardig. Het werd vanuit een jongere verteld, wat je ook kon merken aan het taalgebruik, waardoor alles wel makkelijk te begrijpen was en je je erg goed kon inleven. Daarnaast was het een erg absurd verhaal, vooral wanneer Brahim vertelde over dingen die hij meegemaakt had als bezorger.

Het verhaal is vaak ook erg herkenbaar. Het is erg eigentijds en er gebeuren dingen die mij of mijn vrienden ook zouden kunnen overkomen.

Ook vind ik het een erg origineel verhaal, vaak zie je in boeken veel herkenbare stukjes uit andere boeken terugkomen, dat had ik bij dit boek helemaal niet. Het was ook geen eindeloze herhaling, maar telkens weer iets nieuws, waardoor je echt aan het lezen bleef en het tot het einde spannend was.

Als ik dit boek met een woord moest beschrijven zou ik kiezen voor herkenbaar. Dat valt het meeste op doordat het in een hele moderne stijl geschreven is.

Het boek heeft me wel aan het denken gezet en een aantal vragen bij mij opgeroepen. Hoe zou ik reageren als ik zo boos zou zijn? Als iemand ineens weer heel aardig zou doen zou ik diegene dan vergeven? Zou ik mijn familie kunnen haten? Die vragen had ik vooral tijdens het boek. Maar het zette me wel aan het denken.



Verdiepingsopdracht.
Bespreek de personages

Ibrahimovic
Brahim is de hoofdpersoon in het verhaal. Het verhaal word verteld vanuit zijn ogen. Hij is eigenlijk een erg rustige jongen maar in zijn hoofd is het een stuk minder rustig. Zijn vader jaagt hem altijd heel erg op waardoor hij zich vaak erg onder druk voelt. In sommige stukjes liepen zijn gevoelens wel erg door elkaar en spraken ze elkaar soms ook een beetje tegen.

Zijn hoofddoel was denk ik dat hij gelukkig wou zijn, maar ook zijn vader gelukkig maken is iets wat hij erg graag wil. Hij wil graag dat zijn vader trots op hem is en ziet dat hij ook kan vechten als een man.

In het verhaal heeft hij meerdere doelen. Als hij de zaak van zijn vader overneemt wil hij graag veel klanten en winst maken. Wanneer zijn oom ook een zaak opent is Brahims doel alleen nog maar klanten winnen en de zaak van zijn oom zwart maken. Uiteindelijk wanneer zijn neef Iljas ervoor zorgt dat zijn vriendin Alice het uitmaakt is zijn enige doel nog om hem terug te pakken.


Iljas (Haas)
Iljas is de neef van Brahim, in het verhaal word hij door Brahim Haas genoemd, Hij is iemand die altijd heel erg zijn eigen dingetjes heeft. Hij is erg slordig en is eigenlijk altijd bezig met muziek maken en clipjes in elkaar zetten. Hij is gestopt met school, daardoor is niet erg slim. Zijn doel is in het begin eigenlijk vooral plezier hebben en muziek maken.

Later blijkt dat hij helemaal niet te vertrouwen is. Hij krijgt ruzie met Brahim. Daardoor veranderd hij van helper naar tegenstander van Brahim. Dan is zijn doel de pizzazaak van zijn neef Brahim te overwinnen met zijn eigen zaak. Hij probeert niet alleen de zaak van Brahim kapot te maken maar ook Brahim zelf.


Adam
Adam is de vader van Brahim. Hij is een erg strenge man, vooral voor zijn zoon. Hij wil graag dat zijn zoon vecht en zich gedraagt als een echte man. Daarom geeft hij ook de zaak aan Brahim als zijn broer hem in de steek laat. Hij is een erg agressieve, explosieve man. Als hij boos is breekt hij glazen en borden en wat hij zegt moet altijd meteen gebeuren. Zijn hoofddoel is vooral rijk zijn. Hij vind dat je moet vechten voor alles was je kunt bereiken. Hij is erg bot en hard ook voor zijn familie. Soms lijkt het alsof hij trots is op Brahim maar uiteindelijk valt dat meestal wel mee.

Alice
Alice is het vriendinnetje van Brahim. Ze word in het boek beschreven als mooi, lief en iemand die altijd voor iedereen klaar staat, maar dat komt natuurlijk ook doordat het wordt verteld vanuit Brahim, die erg verliefd op haar is. Ze staat wel altijd voor Brahim klaar en ze laat wel merken dat ze erg verliefd op hem is. Haar doel is vooral gelukkig zijn. Op haar gevoelens word nergens heel erg ingezoomd waardoor je niet precies uit het verhaal kan halen wie ze is.



Khalid Boudou
Khalid is al erg vroeg begonnen met het schrijven van verhalen en gedichten. Ook deed hij veel met muziek.
Toen hij de Elhizjra Literatuurprijs won met De Stemmendans kreeg hij een contract aangeboden. Kort daarna schreef hij het succesvolle Schnitzelparadijs wat in allerlei talen vertaald werd en later ook verfilmd.

Daarna begon hij met theaterstukken en verhalen schrijven voor onder andere Briza, NCR Magazine en léérKRACHT. Hij trad regelmatig op op internationale festivals. Hij presenteerde het menig festival en het progamma Zaal Hollandia. Ook schreef hij veel theaterstukken en verhalen voor jongeren, waaronder Pizzamaffia. Tegenwoordig schrijft hij ook een column op BNR Nieuwsradio. Ook word er nu hard gewerkt aan de verfilming van zijn roman De President en Pizzamaffia.



Verfilming
Pizzamaffia word nu naast het boek ook verfilmt. De opnames zijn nu in volle gang. De film komt op 11 februari 2011 in de bioscoop. Eerder werd ook al Het Schnitzelparadijs verfilmd. Dat werd uiteindelijk een erg succesvolle film, daardoor zijn de verwachtingen van deze film erg hoog.

REACTIES

H.

H.

slecht

12 jaar geleden

A.

A.

goed.

12 jaar geleden

F.

F.

Slecht !! Die vader van Brahim heet Amar #bytheway

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"