Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1572 woorden
  • 28 november 2009
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
202 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

PIZZA MAFFIA

Lars
3ma
Blz:1

ZAKELIJKE GEGEVENS

Titel: Pizza Maffia Schrijfer: Khalid Boudou Gelezen druk: Werd niet vermeld Eerste druk: in 2007 Aantal hoofdstukken: 30 Aantal bladzijden: 255 Verhaalsoort: Spannend verhaal

Blz: 2
SAMENVATTING

Brahim, Is een zestienjarige jongen die in de pizzeria ‘Novara’ van zijn vader werkt. Omdat zijn vader reuma heeft kan hij de pizzeria niet meer alleen aan. Gelukkig werken oom Faris en zijn zoon Haas ook in de pizzeria. Daar hebben Brahim zijn vader geluk mee zodat hij de leiding over kan nemen.
Alles gaat zo hoe het hoort te zijn. Brahim heeft een vriendinnetje, de zaak loopt goed en het gaat goed op school. Omdat Brahim een opdracht in het CKV (lokaal dat is ingericht voor huiswerk te maken) moest doen en een leuk cadeau voor Alice moest kopen. Had hij bedacht om dat te gelijk te doen. Toen is hij naar zijn neef Haas gegaan en hebben ze samen een nummer geschreven en een clip erbij gemaakt. Toen Brahim thuis kwam zag hij aan zijn vaders gezicht dat er iets mis is. Hij was erg druk in gesprek met oom Faris. Brahim luistert mee en zijn vader verteld dat er steeds heel veel geld verdwijnt in de pizzeria en hij zegt dat oom Faris dat heeft gedaan. Na een ruzie tussen oom Faris en zijn vader zegt oom Faris dat hij ontslag neemt.

Oom Faris opent samen met zijn zoon Haas een eigen pizzeria, die Melodia heet. Hierdoor begint de ’pizzaoorlog’. Ondertussen hebben Brahim en Haas, die eerst goede vrienden van elkaar waren, ook hele erge ruzie gekregen. Omdat de vader van Brahim reuma heeft, vind zijn vader dat hij de pizzeria over moet nemen. Na lang te hebben nagedacht en veel aanmoedigingen van zijn vader heeft Brahim het toch gedaan. Maar hierdoor kan Brahim niet meer normaal leven. Hij komt vaak zijn afspraken niet meer na met zijn vrienden en vriendin. Terwijl hij dat vroeger nooit zou doen.
Om Novara zwart te maken heeft oom Faris allemaal gemene plannetjes bedacht. Hij heeft bijvoorbeeld een paar junkies omgekocht. Die ervoor moesten zorgen dat mensen last van ze kregen. Zodat de mensen niet meer bij Novara pizza’s gingen bestellen maar bij Melodia.
Om zijn energie kwijt te kunnen gaat Brahim een paar keer per week naar de sportschool. Hij trof altijd de raarste mensen aan. Een keer kwam hij een Chinese man tegen waar hij een hele tijd mee heeft zitten praten. Hij had een wokrestaurant in het centrum.

Blz:3
Die zaak was al een paar jaar gesloten wegens verschillende gebeurtenissen zij de man. Brahim mocht hem wel en heeft hem het hele verhaal van de pizzaoorlog verteld. De man moest lachen en vertelde dat hem het zelfde was overkomen. Maar deze man heeft zijn vijand bekogeld met een vuurwapen en heeft daarvoor vijf jaar in de gevangenis gezeten. Hij zij dat hij de zaak weer ging openen en een heel nieuw leven wou beginnen, en als er echt oorlog is dat Brahim altijd naar hem toe kon komen.
Toen werd er een voetbaltoernooi georganiseerd. Melodia en Novara hadden allebei een voetbalteam opgericht voor extra reclame en omdat ze het leuk vonden te voetballen. Het was een harde wedstrijd en na een tijdje werd de wedstrijd zelfs gestaakt. Na een idiote sliding van Haas. Toch werd het gezellig en boden de mensen van Novara en Melodia elkaar excuses aan. De pizzaoorlog leek voorbij te zijn. Achteraf werd er gefeest met veel drank en een buikdanseres. De buikdanseres probeerde Brahim te versieren. En vroeg later ook om een kus. Brahim vond dit te ver gaan. Omdat hij een vriendin had.
Een paar dagen later op ‘drukke donderdag’ kwam Alice kwaad de zaak binnenlopen en ze was zo boos dat ze hem zelfs nooit meer wou zien. Ze ging snel weg en was daarna ook niet meer te bereiken. Het enige wat hij nog van haar hoorde was een mms. Daarin stond een filmpje van YouTube dat op internet stond. In het filmpje was ieder geval te zien dat Brahim de buikdanseres een kus gaf.
Opeens werd het Brahim duidelijk:’de pizzaoorlog was nog niet afgelopen!’ Hij pakte snel zijn scooter en reed weg. Onderweg probeerde hij steeds Alice te bereiken, maar dat lukte niet. Wel werd hij steeds gebeld vanuit de Pizzeria. Omdat het heel erg druk was. Brahim is naar de man uit de sportschool gereden en heeft hem het hele verhaal verteld. De man gaf Brahim een pistool en vertelde hoe het ding werkte. Vervolgens is Brahim naar de pizzeria van Faris gereden. De zaak was helemaal leeg. Alsof ze wisten dat hij eraan kwam. Toen kwam Faris aangelopen. Hij zag dat Brahim boos en bezweet was. Even later kwam ook Haas aangereden op zijn pizzascooter. Haas komt erachter dat Brahim heel erg boos is. Haas rijdt snel weg op zijn scooter. Maar na een hele lange en gevaarlijke achtervolging beukt Brahim Haas tegen de vangrail aan. Daar ligt haas met een gescheurde broek en wat bloed.

blz:4
Dan vertelt Haas het verhaal waarom dit allemaal gebeurde. Hij was jaloers op Brahim en omdat het voor hem voelde dat Brahim zijn vader had afgepakt wou hij ook nog iets van Brahim afpakken. Hij heeft gerotzooid met het filmpje op internet. Faris had nergens wat mee te maken. Haas zorgde overal voor vertelde hij. Zelfs voor het verdwijnen van het geld. Brahim snapte het verhaal en wist niet wat hij moest doen. Maar hij hoefde hem niet meer dood te schieten. Daarom gooide hij het pistool gauw in het water. Maar hij weet nog niet of hij dit Haas ooit kan vergeven.



Blz:5
OVERIGE GEGEVENS

Titelverklaring: Het boek heet zo, omdat er twee broers ruzie met elkaar krijgen, omdat er steeds veel geld verdwijnt. Een van de broers neemt dan ontslag om een andere pizzeria te beginnen. Dan gaan ze elkaar stalken door junkies naar de andere pizzeria te sturen. En zo krijgen ze de oorlog.
Tijd: in de verleden tijd
Plaats en Ruimte: Er wordt niet in het boek vermeld in welke plaats het is afgespeeld maar wel in welke ruimtes, het wordt vooral in de stad afgespeeld maar ook veel in de pizzeria.
Hoofdpersonen: Brahim: Dat is een Marokkaanse jongen die 16 jaar oud is en werkt in de pizzeria van zijn vader samen met zijn oom Faris en zijn neef Haas en hij heeft een vriendin die Alice heet.
Haas: Dat is de neef van Brahim en is ook 16 jaar oud, zijn vader heet Faris en hij werkt in de pizzeria van de vader van Brahim.
Faris: Is de broer van de vader van Brahim en hij werkt ook in de pizzeria van de vader Brahim. Later begint hij een eigen pizzeria met zijn zoon Haas.
Probleem van de Hoofdpersonen: Brahim: heeft eigenlijk weinig problemen in het verhaal behalve dat zijn reuma heeft en hij veel werk moet doen in de pizzeria en dat het bijna uitging met zijn vriendin Alice, maar die problemen worden wel opgelost.
Haas: heeft naar mijn weten geen problemen behalve dan dat zijn vader ruzie krijgt met zijn oom en daardoor krijgt hij ruzie met Brahim en of het wordt opgelost word niet duidelijk verteld in het verhaal.
Faris: Heeft best wel veel problemen zoals dat hij ruzie krijgt met de vader van Brahim en hij is een nieuwe pizzeria begonnen en heeft dus een concurrent, omdat de vader van Brahim ook een pizzeria heeft.

Blz:6
Andere personen: Alice: Dat is de vriendin van Brahim en had het bijna uitgemaakt met Brahim, omdat er een filmpje op YouTube vervalst was. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.
Vader: Is heel erg ziek hij heeft reuma en hij is de eigenaar van de pizzeria. Hij krijgt ruzie met oom Faris omdat er steeds veel geld verdwijnt en oom Faris daarvan verdenkt.
Thema: Het verhaal gaat over een strijd tussen twee broers.

Blz:7
MENING

1.Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat het over twee jongens van mijn leeftijd ging en een beetje de zelfde dingen meemaken als ik.
2.Ik vond dit boek nooit saai worden, want ik heb het in 2 dagen uitgelezen en als het boek mij een beetje ging vervelen gebeurde er wel weer wat grappigs of wat leuks.
3.Ik vond het ook een spannend boek vooral op het laatst als Brahim Haas bijna wil doodschieten.
4.En ook een heel mooi boek, omdat het ook in het echt kan gebeuren en, omdat Brahim Haas uiteindelijk toch niet doodschiet.
5.Ik vond het uit eindelijk ook nog een grappig boek, omdat er altijd wel wat grappigs gebeurd zoals de MSN berichten daar stond ook nog wel is wat grappigs in bijvoorbeeld de straattaal.

FRAGMENT: (Alicious zegt:……………En jij?) . Blz: 195 . Dit steunt mening nummer 5.


Blz: 8
De Auteur
Khalid Boudou is geboren in 1974 in Tamsamane, Marokko. Toen hij nog klein was is hij verhuisd naar Nederland in Tiel om precies te zijn. Khalid werd in 1 keer beroemd met zijn roman ‘Het schnitzelparadijs’. Hij kreeg hiervoor Het Gouden Ezelsoor, dat is de prijs voor het best verkochte debuut. De film van het schnitzelparadijs werd ook een groot succes.
In 2005 kwam zijn tweede roman ‘De president’, een verhaal waarin de politiek belachelijk werd gemaakt. Ook van dat boek is een film gemaakt.
Khalid werkte eerst als politieke commentator en columnist (dat is iemand die klein stukjes schrijft voor verschillende kranten).
Pizzamaffia is zijn eerste jongerenroman. Binnenkort komt ook van dit boek de film uit. Khalid Boudou schrijft vooral Romans net zoals Pizza Maffia.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"