Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pizzamaffia door Khalid Boudou

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Pizzamaffia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 506 woorden
  • 22 december 2008
  • 197 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
197 keer beoordeeld

Boekcover Pizzamaffia
Shadow

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en…

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, …

Brahim weet wat hij wil: een topbaan en het leven delen met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij regelmatig in de pizzeria van zijn vader, net als zijn neef Haas, liefhebber van maffiafilms. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.

Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizzaoorlog die met de allergekste middelen wordt uitgevochten en waarbij zelfs junks en een buikdanseres worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. School, goede vrienden en zelfs zijn liefje Alice verdwijnen naar de achtergrond. Langzaamaan wordt het Brahim duidelijk dat er een smerig spelletje met hem wordt gespeeld.

Pizzamaffia is een roman over de zin en onzin van oorlogvoeren, over familie-eer en trots, geschreven in de snelle, eerlijke en tegelijk poëtische stijl waar Khalids werk om bekend staat.

Pizzamaffia door Khalid Boudou
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De schrijver
Khalid Boudou is geboren in 1974 in Tamsamane, Marokko. Hij is al jong naar Nederland verhuisd en woont dus al bijna z’n hele leven in Tiel.
Khalid werd in één klap beroemd met zijn debuutroman Het schnitzelparadijs. Hij kreeg hiervoor Het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het best verkochte debuut. De gelijknamige film werd ook een groot succes.
In 2005 verscheen zijn tweede roman De President, een verhaal waarin de politiek belachelijk werd gemaakt. Ook dit boek wordt verfilmd.
Khalid werkte eerst als politiek commentator en columnist voor verschillende media. Tegenwoordig heeft hij een column op BNR Nieuwsradio.

Ook treedt Khalid veel op. Hij bezocht de afgelopen jaren veel scholen om lezingen, workshops en optredens te verzorgen. Daarnaast schreef hij theaterstukken en verhalen voor jongeren. Pizzamaffia is zijn eerste jongerenroman. Binnenkort komt ook van dit boek de film uit.

Het boek
Het boek gaat over de zestienjarige Brahim. Zijn vader runt samen met wat andere familieleden een pizzeria, genaamd Novara. De vader van Brahim heeft reuma, en op het moment dat hij te veel last van zijn spieren krijgt om nog te werken, neemt Brahims oom Faris de leiding over.
Maar de vader van Brahim vertrouwt het niet en denkt dat Faris geld uit de kas steelt. Hij wordt steeds feller tegen zijn broer, die het uiteindelijk niet meer trekt en een paar straten verderop zijn eigen pizzeria begint!
Het wordt hele heftige strijd tussen de twee pizzeria’s. Maar omdat de vader van Brahim niet kan werken, moet Brahim zelf de leiding overnemen. Hij gaat amper meer naar school en heeft nog maar weinig tijd voor zijn vriendin Alice.
Brahim was voor de ‘Pizza-oorlog’ heel erg goed bevriend met zijn neef Haas, maar ook met hem krijgt hij knallende ruzie. Pizzeria Melodia (de pizzeria van Brahims oom) doet er alles aan om Novara slechte publiciteit te bezorgen.
Dan wordt er een voetbaltoernooi georganiseerd voor restaurants.
De finale is tussen Novara en Melodia. Tijdens de wedstrijd zijn ze heel fanatiek, maar ze beginnen het allemaal steeds grappiger te vinden. Na de wedstrijd gaat Brahim zelfs bij Melodia een drankje drinken. Maar daar begint een danseres met hem te flirten en zegt dat hij met haar moet zoenen. Later blijkt dat zijn neef Haas het gefilmd heeft en er een tekst achter gezet heeft waarin Brahim ook met haar flirt. Haas stuurt het filmpje naar Brahims vriendin Alice, die meteen naar Brahim toe gaat om het uit te maken. Brahim begrijpt meteen dat Haas erachter zit. Hij besluit om naar een man te gaan die hij is tegen gekomen in de sportschool, die vertelde dat hij wapens verkocht. Met zijn wapen op zak gaat Brahim naar Haas’ huis. Daar ontdekt Haas dat Brahim echt helemaal gek is geworden en vlucht. Brahim gaat hem achterna op zijn scooter en beukt Haas uiteindelijk de vangrail in. Als hij naast de gewonde Haas afstapt en zijn wapen gericht heeft, bedenkt hij dat hij het zo ook niet wil, en stopt zijn wapen weg. Het is dus een soort van open einde.

REACTIES

J.

J.

Die chinees verkocht geen wapens maar hij wou zijn broer dood schieten ;p

12 jaar geleden

J.

J.

mooie samenvatting jan de brandweerman

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pizzamaffia door Khalid Boudou"