Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2892 woorden
  • 11 mei 2013
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
12 keer beoordeeld

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schrijfster: Carry Slee                                                                                                                          Titel: Pijnstillers                                                                                                                             Uitgeverij: van Holkema & Warendorf                                                                                               Eerste druk: 1997

Bekroond door de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury.

Verklaring van de titel van het verhaal:  De moeder van de hoofdpersoon had al een paar weken last van haar buik. Nadat ze onderzocht werd in het ziekenhuis vonden ze een tumor in haar maag. Ze kreeg pijnstillers om de pijn te verlichten.

Mijn mening over de titel:  Ik vind de titel goed gekozen ,omdat die verwijst naar de tumor van de moeder van Casper (=de hoofdpersoon). En voor een groot deel van het verhaal wordt er over de tumor van zijn moeder gesproken. De pijn wordt steeds erger dus ze krijgt verschillende pijnstillers.

De genre van het boek:  De genre van het boek is zowel drama als roman.  Ik denk aan drama omdat de moeder van Casper in het ziekenhuis te horen krijgt dat ze kanker heeft en niet meer kan genezen. Dan gaat ze samen met Casper naar een arts voor alternatieve geneeskunde.  In het begin leek het net alsof de tumor steeds kleiner werd , maar het ging van goed naar erger. Uiteindelijk overlijdt ze. En ik denk aan een roman , omdat Sophie (=de beste vriendin van Casper) later verliefd wordt op Roy. Uiteindelijk krijgen ze verkering. Later in het verhaal wordt ook Casper verliefd op Anouk.

 Hoofdpersoon 1 : Een 15 jarige jongen genaamd Casper van Lier. Hij heeft grote donkerbruine ogen en zijn haar is zwart. Hij maakt muziek met zijn keyboard en hij heeft een muzieklerares ze heet Pien. Casper wilt later groot muzikant worden. Zijn moeder vind het heel erg leuk om naar zijn muziek te luisteren. Casper is een aardige jongen die het goed met mensen kan vinden. Als hij te weten komt dat zijn moeder kanker heeft dan verandert hij van een vrolijke jongen naar een depressieve jongen die zich erg veel zorgen maakt om zijn moeder. Als zijn moeder uiteindelijk sterft stort de wereld van Casper in. Hij durft er met niemand over te praten zelfs niet met Anouk dus probeert hij zijn moeder te vergeten. Hij wilde stoppen met muziek spelen , omdat zijn muziekcarrière altijd zo nauw met elkaar verbonden was. Anouk  had hem wijsgemaakt dat het belachelijk was dat hij zijn moeder wilde vergeten en te stoppen met muziek maken. Uiteindelijk besloot hij om toch verder te gaan met muziek maken en wist hij dat zijn moeder altijd in zijn hart zal blijven. Toen had hij besloten dat zijn moeders kamer zijn kamer zal worden.

Hoofdpersoon 2 : Mevrouw van Lier ( de moeder van Casper). Ze is 42 jaar en ze is een advocaat. Ze is een echte doorzetter en ze geeft vaak niet toe dat ze zich niet lekker voelt. Ze gaat gewoon door met wat ze mee bezig is en ze is erg spontaan. Soms als ze geen zin heeft om te koken gaat ze met Casper uit eten. Ze is een soort van tweede hoofdpersoon , omdat het verhaal over haar strijd tegen kanker gaat.

Zijn er groepen van medestanders (vrienden) en tegenstanders (vijanden) aan te wijzen? Verandert die groepering in de loop van het verhaal? 
Casper heeft 2 goede vrienden op school Pim en Sofie. Later raakt hij bevriend met Roy en Anouk. Hij heeft Roy leren kennen via Sofie , Roy is namelijk haar vriendje. Zijn muzieklerares Pien stelt voor dat Casper samen met Anouk auditie doet om zo een plek in het muziekorkest te krijgen.

Wie zou jij het liefst willen zijn en waarom?                                                                          Ik zou het liefst Anouk willen zijn , want ze weet hoe ze er moet zijn voor mensen van wie een van de ouders een ziekte heeft die uiteindelijk kan lijden tot de dood. Ze is ook erg lief en geduldig.

Tijd:                                                                                                                                                 Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Er gaat ongeveer een jaar voorbij dat wordt aangegeven aan het einde van het verhaal.  Het verhaal is chronologisch verteld , want het gaat steeds op een logische volgorde verder bijv. midden in het verhaal staat niet plotseling een maand geleden en dan gaat het weer terug naar het heden. Er zijn geen flashbacks en/of vooruitwijzingen in het verhaal.

Plaats:                                                                                                                                                   Het verhaal speelt zich af in Amsterdam , want in het verhaal wordt er gezegd dat de vader van Casper in de buurt van het Vondelpark woont.

Nee er is geen sprake van een climax en/of anti-climax.

Thema:                                                                                                                                           Het thema van dit verhaal is ‘ ziekte’. Je leest hoe mensen omgaan met het hebben van een ongeneselijke ziekte en wat voor invloed het heeft op de mensen waar je het meest van houdt.

Twee motieven die in dit verhaal voorkomen:

1)     Casper die op zoek gaat naar zijn vader om hem beter te leren kennen.

2)     De moeder van Casper die een ongeneeslijke ziekte blijkt te hebben.

Heeft het boek een open of gesloten einde?                                                                           Het boek heeft een open einde, want een aantal vragen wordt niet beantwoord zoals zijn Pim en Sofie nog boos op Casper , omdat hij zijn keyboard weg wilde geven,  vindt zijn tante het goed dat zijn moeders kamer nu zijn slaapkamer wordt en zou hij kunnen omgaan met het feit dat zijn moeder er niet meer is.

Gegevens van de schrijfster: Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Ze is een van de succesvolste schrijvers van kinder- en jeugdboeken in Nederland. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Ze werkte een aantal jaren als dramalerares in het voorgezet onderwijs. In 1988 schreef ze in het tijdschrift van Bobo verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Dat werd een groot succes bij kinderen vanaf 10+. Toen schreef ze meer boeken voor kinderen van 12+ Haar boeken werden vele malen door de Nederlandse Kinderjury en Jonge Jury bekroond. Daarna besloot ze om weer boeken te gaan schrijven voor kinderen vanaf10 jaar. Nu richt ze zich op een nieuwe doelgroep 16+: haar eerste boek Bangkok boy voor 16-plussers is onlangs verschenen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Gegevens van de schrijfster: Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Ze is een van de succesvolste schrijvers van kinder- en jeugdboeken in Nederland. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Ze werkte een aantal jaren als dramalerares in het voorgezet onderwijs. In 1988 schreef ze in het tijdschrift van Bobo verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Dat werd een groot succes bij kinderen vanaf 10+. Toen schreef ze meer boeken voor kinderen van 12+ Haar boeken werden vele malen door de Nederlandse Kinderjury en Jonge Jury bekroond. Daarna besloot ze om weer boeken te gaan schrijven voor kinderen vanaf10 jaar. Nu richt ze zich op een nieuwe doelgroep 16+: haar eerste boek Bangkok boy voor 16-plussers is onlangs verschenen.

Mijn mening: Ik vind het een mooi boek het is erg realistisch. Ik denk dat de mensen die dit boek ook gelezen hebben met Casper kunnen meeleven. Dat kan komen doordat ze zelf ook hebben meegemaakt dat er een familielid overlijd aan kanker of andere ongeneselijke ziektes. Ik vind het boek droevig maar ook spannend. Het spannende eraan is dat je niet weet of de moeder van Casper de ziekte overwint of niet. Het droevigste moment is dat blijkt dat ze de strijd tegen kanker verloren heeft en haar zoon achterlaat die er helemaal kapot van is. Ik vind dat mensen de ernst van kanker pas kunnen inzien nadat ze dit boek hebben gelezen en dat ze er ook meer respect tonen voor de mensen die kanker hebben.

Ik geef het boek een 8,5.

De voorkant van het boek:                                                                                               Op de voorkant van het boek staat een foto van een jongen dat lijkt na te denken over iets. Ik denk dat de voorkant van het boek voorstelt dat Casper nadenkt over verschillende dingen in zijn leven bijv. hoe het zou zijn als hij zijn vader zou leren kennen en dat  zijn moeder het niet erg vindt dat hij contact wil met zijn vader. Ook kan hij ermee zitten dat zijn moeder de ziekte niet overleeft en hoe hij dan zonder haar verder zal moeten.

Ik heb het boek geleend van bibliotheek Waterweg.

Samenvatting

Casper woont alleen met zijn moeder en hij vindt het erg leuk ,want zijn moeder is erg spontaan en stelt zich open voor nieuwe dingen. Zijn grootste droom is om later een groot muzikant te worden. Hij volgt muziekles bij Pien. Zijn moeder had de laatste tijd wel erg veel last van haar buik en begon ze steeds ellendiger te voelen. Ze was zoals gewoonlijk te trots om toe te geven dat er iets mis was.  Ze zag er met de dag bleker en magerder uit. Uiteindelijk kreeg Casper haar zover om naar een dokter te gaan.  Nadat Casper erachter kwam dat ze kanker had veranderde hun leven enorm ondertussen leert hij zijn vader beter kennen en zijn vader toont veel begrip voor Casper’ s situatie. Als Casper naar muziekles gaat stelt zijn lerares voor dat hij samen met Anouk (een andere leerling van haar) auditie kan gaan doen voor een plek in het orkest. Ze wilt dat Anouk zingt terwijl Casper op zijn keyboard speelt. Casper leert Anouk veel beter kennen en komt erachter dat haar vader vroeger ook kanker had maar dat hij inmiddels is genezen. Ze stelt voor dat Casper naar een alternatieve arts gaat dezelfde arts die haar vader heeft behandelt. Hij moet met zijn moeder helemaal naar Den Haag om bij die arts te kunnen komen. Anouk heeft voor Casper geregeld dat de arts een plekje vrij maakt voor een afspraak met de moeder van Casper. Casper bedenkt een smoes om zijn moeder naar Den Haag te lokken. Nadat zijn moeder de eerste keer bij de arts is geweest leek het een stuk beter met haar te gaan. De tumor werd kleiner. Ze ging nog een aantal keren naar de arts ,maar toen kwam ze thuis met slecht nieuws. De tumor is helemaal niet kleiner geworden en ze kan ook niet meer genezen.  Casper is er helemaal kapot van. Een paar dagen later trekt haar zus (Inge) bij hun in. De pijn wordt steeds erger. Toen Casper terug kwam van school zei zijn moeder dat Tante Inge voor hem zal zorgen als ze er niet meer is. Casper vindt het allemaal erg moeilijk , want dan moet hij ook afscheid nemen van zijn vrienden en zijn vader. Als hij de druk niet meer aankan belt hij Anouk op. Anouk komt bij hem langs en gaat samen met hem en zijn tante bij zijn moeder zitten. Ineens gaat Casper achter zijn keyboard zitten om voor zijn moeder te spelen , want hij weet dat ze het erg leuk gaat vinden en hij hoopt dat , dat de pijn zal verlichten. Hij blijft doorspelen ook al doen zijn knokkels pijn. Ineens zien de gezichten van tante Inge en Anouk spierwit en toen wist hij het zijn moeder was dood. Na de crematie van zijn moeder had Casper het dieptepunt bereikt. Hij wilde geen muziek meer spelen , omdat dat eigenlijk een gezamenlijke droom was van hem en zijn moeder. Sofie en Pim werden boos op hem , omdat hij zijn keyboard aan een klasgenoot wilde verkopen. Anouk was er ook niet blij mee ze zei dat hij niet weg moest lopen voor zijn moeder en dat het onzin was dat hij wou stoppen met muziek maken. Toen hij in zijn moeders werkkamer stond wist hij het dit zou zijn kamer worden. Hij pakte zijn telefoon toetste de nummer van Anouk in en toen ze opnam begon hij een nieuw lied te spelen op zijn keyboard toen het klaar was hing hij op. Anouk kwam een paar minuten later naar Casper toe. Toen gebeurde het ze zoenden. Anouk was blij dat hij met haar mee wilde naar Baarn om daar samen met het orkest op te treden en dat hij niet meer zijn moeder achter zich wilde laten. Casper wist dat zijn moeder voor altijd in zijn hart zal blijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"