Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 2648 woorden
  • 4 juli 2007
  • 424 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 424 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1998 Winnaar)

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting

Casper een jongen van 15 jaar, woont bij zijn moeder. Zijn vader heeft hij nooit gekend omdat zijn moeder hem alleen wou opvoeden. Hij is erg gelukkig met z`n moeder en heeft veel vrienden. Zijn beste vrienden zijn Pim en Sofie.
Als Casper naar school fietst verteld Sofie hem over een Surinaamse jongen Roy. Ze is helemaal verliefd op hem. Maar ze durft het niet tegen haar vader te zeggen omdat, volgens haar vader, een Surinaamse man zijn werk heeft ingepikt. En nu heeft hij een hekel aan alle Surinamers die hij tegen komt. Daarom verzint Casper een plan, hij doet net of hij verkering heeft met Sofie.
Als hij thuiskomt, ziet hij zijn moeder spierwit met enorme buikpijn op de bank liggen. Hij belt de dokter op. Ze mag de volgende dag röntgenfoto`s nemen in het ziekenhuis. Casper vindt dat zijn moeder er de laatste tijd slecht uitziet. Zijn moeder zegt dat het komt door stress. Daarom wil hij als verrassing in haar agenda schrijver dat ze zaterdag naar de sauna gaan. Maar als hij die wil pakken valt er een kaartje uit. Er staat op Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Dat is een gespecialiseerd ziekenhuis voor kanker. Huilend rent hij naar zijn moeder toe. Die verteld hem dat het een tumor in haar buik is maar dat ze samen sterk moeten zijn.

Al acht jaar zit Casper op keyboard. Hij hoopt al heel lang dat hij in een orkest mag spelen maar er is telkens geen plaats. Als hij weer naar muziekles gaat verteld Pien, zijn muzieklerares, dat er plek is voor een keyboard speler en een zangeres. Casper maakt een swingend nummer en Pien vind het erg mooi. Anouk zingt ook mee. Zij is een knap meisje en Casper wordt al gauw verliefd op haar.
De laatste tijd denkt Casper veel aan z`n vader. Hij vertelt dit aan z`n moeder en die vindt dat ze contact moet zoeken. Ze geeft hem het adres van z`n opa en oma. Samen met Sofie gaat hij naar hun brillen winkel, ze gaan even naar binnen maar Casper durft niet het adres van z`n vader te vragen. Later belt hij ze toch maar even op en vraagt om het adres. Dan belt hij zijn vader en die vindt het geweldig dat zijn zoon contact zoekt. Ze spreken samen af in een restaurant en praten honderduit. Z`n vader vindt het heel erg dat z`n moeder kanker heeft.
Als Caspers moeder wordt geopereerd zit Casper op school. Hij kan z`n gedachten er moeilijk bij houden en gaat direct uit school naar het ziekenhuis. In de wachtkamer vangt hij van een vrouw op dat ze zijn moeder niet meer kunnen helpen en ze dus dood gaat. Casper rent het ziekenhuis uit en laat zich huilend in het gras vallen. Dan komt Anouk voorbij en hoort het hele verhaal. Ze zegt dat haar vader ook kanker had en die is geholpen door een arts voor alternatieve geneeswijzen. Hij werd toen toch nog beter. Ze geeft hem het adres. Z`n moeder wil er eerst niet naar toe maar Casper weet haar over te halen. Ze krijgt een dieet en het gaat een poosje heel goed met z`n moeder. De tumor wordt steeds kleiner.
Het leven voor Casper lijkt steeds beter te gaan. Alleen het nummer van zijn keyboard wil maar niet lukken. Hij is er niet voor in de stemming. Daarom schrijft hij een droevig nummer wat Pien, Anouk en z`n moeder prachtig vinden. Als de auditie er is spelen ze het nummer geweldig en Anouk en Casper komen allebei in het orkest!
Na een poosje gaat het toch weer slechter met z`n moeder. Casper komt uit school en ziet zijn moeder met een fles wijn en een sigaret op de bank zitten. Ze is net bij haar arts geweest. Ze heeft een dieet van hem en daarmee mag je niet roken en drinken. Dit betekent dus slecht nieuws. Huilend gaat Casper bij z`n moeder zitten, zijn moeder huilt ook mee en verteld dat de arts er ook niks meer aan kan doen. Ze zegt dat hij als zij dood is bij haar zus, tante Inge, in Rotterdam moet gaan wonen.
Hij belt Anouk op en verteld haar wat er is gebeurd. Ze komt direct langs en samen maken ze een feestmaal voor z`n moeder klaar is. Als ze buiten zijn vraagt Anouk verkering en dat wil Casper natuurlijk wel.

Het gaat slechter en slechter met z`n moeder. Tante Inge komt bij hun logeren om haar moeder te verzorgen want ze kan inmiddels echt niks meer. Tante Inge verteld dat zij het huis van hun gaat kopen zodat hij niet in een vreemde omgeving hoeft te wonen. Daar is hij natuurlijk heel blij mee. Casper blijft de laatste dagen dag en nacht bij z`n moeder. Als hij voelt dat ze dood gaat begint hij op z`n keyboard te spelen want dat vind ze zo mooi. Ze glimlacht en doet haar ogen dicht. Casper schreeuwt het uit en huilt. Tante Inge, z`n vader en Anouk steunen hem.
Casper kan z`n verdriet niet goed verwerken. Hij stort zich op z`n huiswerk en doet geen oog dicht omdat hij bang is voor de geest van z`n moeder. Hij wil z`n keyboard verkopen omdat het hem de hele tijd herinnerd aan z`n moeder. Maar daar steekt Anouk een stokje voor. Ze zegt dat hij z`n moeder een speciaal plekje in z`n hart moet geven. Hij praat met z`n moeder en daar wordt hij rustig van. Hij belt Anouk op en speelt een liedje voor haar om te laten horen dat hij zijn keyboard niet verkoopt. Ze fietst direct naar hem toe. Samen zoenen ze.

Verhaallijn

Zakelijke gegevens:

Titel: Pijnstillers
Auteur: Carry Slee
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 1997
Illustraties: Er zitten in het boek zelf geen plaatjes, maar de voorkant past er wel goed bij.

Open plekken en spanning:
Er zitten geen duidelijke open plekken in het verhaal.
Wel wekt ze vermoedens om het verhaal spannender te maken op. Dat gebeurt namelijk als Caspers moeder naar een arts van alternatieve geneeswijzen is geweest. Ze wordt langzaam een stuk beter en op een gegeven moment kan ze bijna alles weer. Ze boekt zelfs een reis naar India zonder annuleringsverzekering omdat ze zo zeker weet dat ze weer beter werd. Dan ga je ook echt denken dat ze beter wordt. Maar dan opeens gaat het weer veel slechter en krijgt ze zelfs te horen dat ze dood gaat. Je vermoedens dat ze beter werd is dus verkeerd. En die reis naar India is dus een dwaalspoor.
De schrijfster gebruikte ook uitstel door op een spannend en soms ook een verdrietig moment met een andere persoon of over een ander onderwerp te beginnen.
Het verhaal is daardoor echt spannend. Er gebeuren veel onverwachtse dingen. Een goed voorbeeld daarvan is dat Casper op een keer eindelijk de moed krijgt om bij z`n vader aan te bellen. Je zit echt helemaal met hem mee te leven omdat hij zo zenuwachtig is, en dan is z`n vader niet thuis. Dat had je dus helemaal niet verwacht.

Personages:
De hoofdpersoon: Casper van Lier
Andere personen in het boek: Caspers moeder (Mevrouw van Lier), Caspers vader (Bob van Laren), Anouk, Sofie, Roy, Pim, Pien, Tante Inge, ouders van Sofie.
Casper:
Casper is 15 jaar en zit in de 3e klas van de middelbare school. Hij heeft donkerblond haar tot in z`n nek. Hij is wel aardig want hij heeft veel vrienden. Ik vind hem ook een beetje gevoelig want hij moet vaak huilen, ook gewoon bij zijn vrienden. Hij is ook erg behulpzaam. Hij helpt namelijk Sofie door nepverkering met haar te nemen. Zijn interesses zitten vooral bij het keyboard spelen want hij is erg muzikaal.
Mevrouw van Lier:
Caspers moeder is 42 jaar en is advocaat. Ze is een echte doorzetter en geeft daarom ook nooit toe dat ze zich ziek voelt. Ze denkt ook vaak meer aan anderen dan aan zichzelf. Ze wil absoluut niet dat iemand zich zorgen over haar maakt. Ze is ook erg spontaan want ze stelt soms zomaar een etentje voor als ze geen zin in koken heeft.
Bob van Laren:
Caspers vader is fotograaf. Hij is net als Casper erg muzikaal. Hij is ook spontaan want hij gaat middenin een restaurant zomaar op z`n mondharmonica een liedje voor Casper spelen. Hij is ook behulpzaam als Casper hem verteld dat z`n moeder zo ziek is.
Anouk:
Anouk is ongeveer 15 jaar oud. Ze zit niet op Caspers school maar ze kennen elkaar van muziekles. De vader van Anouk heeft ook kanker gehad maar is ook weer beter geworden. Toch kan ze Casper goed troosten omdat ze weet wat hij door moet maken. Ik vind haar erg lief en geduldig. Uiteindelijk hebben Casper en zij ook verkering met elkaar gekregen.
Sofie:
Sofie is ook 15 jaar oud en zit bij Casper in de klas. Het is een heel goede vriendin van Casper. Ze heeft verkering met Roy, een Surinaamse jongen, waar haar vader tegen is. Daarom nemen Casper en zij nepverkering. Sofie is erg spontaan. Ik vind het wel slap van haar dat ze het niet met haar vader uit praat maar haar ouders blijft voorliegen.
Roy:
Is een Surinaamse jongen. Hoe oud hij is staat niet in het boek, maar hij moet minstens 16 jaar zijn omdat hij op een brommer rijdt. Hij heeft een gezellige familie. Hij vindt wel dat Sofie het aan haar ouders moet vertellen dat ze verkering hebben. Het is een aardige jongen en een beetje stoer.
Pim:
Pim is ook 15 jaar en zit bij Casper in de klas. Het is de beste vriend van Casper. Hij is erg klein en tenger. Pim is de lolbroek van de klas. Hij kan niet zo goed over zijn gevoelens praten en vindt het dan ook moeilijk om Casper te steunen.
Pien:
Pien is de muzieklerares van Casper en Anouk. Als je goed speelde of zong was ze heel blij en liet ze dat ook erg merken, maar als je het slecht deed schold ze je soms helemaal uit. Toch vond Casper haar wel aardig.
Ouders van Sofie:
Meneer Boontjes had iets tegen alle surinamers nadat, volgens hem, een Surinamer bij hem op het werk zijn baan had ingepikt. Ik vond hem best opvliegerig. Mevrouw Boontjes had niet echt haar eigen mening. Ze stemde altijd met haar man mee.

Thema:
Het thema van dit boek is: een moeder overlijdt aan kanker en het kind weet niet goed hoe hij daarmee om moet gaan. Mijn jaarthema gaat over jeugdproblemen, en dit is ook echt een jeugdprobleem. Casper weet namelijk niet goed hoe hij met z`n moeders dood om moet gaan.

Structuur en tijd:
Het begint in een logisch-chronologische volgorde. De moeder van Casper is namelijk eerst nog gezond en je maakt van het begin tot aan het eind mee dat ze steeds zieker wordt. Je stapt wel zomaar Caspers leven in. Hij gaat naar school heeft veel vrienden en woont alleen bij zijn moeder.
Af en toe denkt hij wel eens terug hoe het was toen z`n moeder niet zo ziek is, maar dat is maar heel weinig.
De tijd waarin het verhaal verloopt, is denk ik ongeveer een half jaar.
Ik zal het verhaal even schematisch weergeven:
Beginsituatie = Toen de moeder van Casper nog helemaal gezond was.
Ontstaan van probleem = de moeder van Casper krijgt last van erge buikpijn. Ze laat foto`s maken en er komt uit dat ze een tumor in haar buik heeft.
Dieptepunt = de tumor is ongeneeslijk en Caspers moeder gaat dood.
Gesloten einde = alle problemen zijn opgelost. De moeder van Casper is nou wel dood maar hij weet nou wel hoe hij daar mee om moet gaan.

Ik/hij vorm:
Het verhaal wordt verteld in de hij vorm. En paar voorbeelden uit het verhaal zijn;
‘En eh, wat vond hij hier van?’ Casper doet of hij een trekje van een sigaret neemt.
‘Dat vond hij een zeer goede gewoonte . Hij raadde mij aan het aantal op te voeren.’

Ruimte:
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt, is in deze tijd. Dat kun je merken aan het moderne taalgebruik. Je kunt het ook merken aan de moderne apparatuur in het ziekenhuis. En niet alleen in het ziekenhuis, ze hebben thuis ook een computer, tv, keyboard enz.
De plaats van het verhaal speelt zich vooral af bij Casper thuis. Casper is ook vaak op school. Verder speelt het zich af bij Pien thuis, in het ziekenhuis, bij de vader van Casper en bij Sofie thuis.

De stijl:
Het is duidelijk dat het boek geschreven is voor kinderen vanaf 12 jaar. Zelf vind ik het best een zwaar onderwerp en een aangrijpend verhaal. Dat het boek geschikt is voor oudere kinderen kun je ook zien aan de stijl:
- Het zijn overheersend lange zinnen, maar van elkaar gescheiden d.m.v. een voegwoord of een komma. Het zijn vaak samengestelde zinnen. Ze worden afgewisseld door korte
zinnen.
- Het is een filosofisch verhaal, je gaat nadenken over levensvragen.
- Er zijn veel dialogen, hierdoor raak je meer betrokken bij het verhaal.
- Het verhaal is erg onvoorspelbaar.
- De taal is afgestemd op de doelgroep. Casper heeft hetzelfde niveau als de lezer.
Er is duidelijk verschil tussen het taalgebruik van de kinderen en van de ouders.

Genre:
Het genre van dit boek is levensbeschrijving en een liefdesverhaal.
Het boek beschrijft het leven van Casper en Anouk en Casper krijgen een verhouding.

Taalgebruik;
Het verhaal lees je vlot door omdat het moderne taalgebruik is;
‘He, Pimmetje,’ Sofie geeft Pim een stomp in z`n buik. ‘Je hebt je jack.’
‘Eindelijk,’ zegt Pim. ‘Ik heb er ook wel voor moeten bloeden. Elke ochtend om half zes de krant rond brengen.’
‘Flitsend hoor.’ Zegt Sofie. ‘Het maakt je ouder.’
‘Poe poe,’ zegt Pim cynisch. ‘Ik ga er op vooruit, zo schatten ze me minstens elf.’
Het taal gebruik past ook bij de personages. Ze zijn pubers en leven in het nu, en nu praten we gewoon zo. Daarom vind ik het ook wel bij het onderwerp passen. Een tumor komt ook zo vaak in het dagelijkse leven van tegenwoordig voor.

Auteur:
De auteur van het boek ‘pijnstillers’ is Carry Slee.
Carry Slee is geboren op 1 juli 1949 in Amsterdam. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Toen ze haar diploma had gehaald ging ze weken als dramadocent op een school in Utrecht. Samen met haar leerlingen verzon ze verhaaltjes en daar ging ze thuis zelf mee door. Ze begon de verhaaltjes op te schrijven. Ze stuurde in 1988 verhaaltjes naar de Bobo en in 1989 verscheen haar eerste boek. Ze gaf haar baan in het onderwijs op en besloot alleen nog maar te gaan schrijven. In 15 jaar schreef ze 60 boeken. Ze ontving van de Kinder- en Jonge Jury 14 prijzen; dat is een record
Carry Slee heeft 2 dochters en woont in Bergen.
Carry Slee schrijft boeken die voor kinderen heel herkenbaar zijn. Ze spelen zich af op school of in het gezin. In haar boeken voor de allerjongsten spelen belangrijke gebeurtenissen in een gezin, dieren en de seizoenen een grote rol. Haar boeken voor oudere kinderen gaan vaak over een groepje vrienden op school die thuis en op school allemaal hun eigen problemen hebben. De boeken voor de oudste kinderen gaan over serieuze onderwerpen zoals pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme. Haar boeken lezen makkelijk: ze zijn niet dik en de verhalen zijn spannend en grappig tegelijk.
Carry Slee heeft heel veel boeken geschreven. Eigenlijk teveel om allemaal hieronder op te schrijven. Daarom zet ik alleen de boeken neer die uit dezelfde serie komen als van het boek ‘pijnstillers’;
1996 Spijt
1997 Pijnstillers
1998 Afblijven
1999 Kappen
2000 Razend
2001 Paniek
2003 Radeloos

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

hallo menneer/mevrouw de fout is het boek genre is roman. bedankt

14 jaar geleden

M.

M.

Hallo
Leuke verslagen
Mijn complimentren

13 jaar geleden

M.

M.

thankyou ;)

11 jaar geleden

G.

G.

dankje!

11 jaar geleden

F.

F.

ey bedankt he hopelijk merken ze niet dat mijn verslag veel op deze lijkt ;)

11 jaar geleden

S.

S.

Bedankt ;)

11 jaar geleden

B.

B.

je verteld niet veel over de vader

10 jaar geleden

M.

M.

heei Ab echt onwijs bedankt! dit is echt een super goed boekverslag en ik kan hem heel goed gebruiken voor mijn boekberslag ;)

10 jaar geleden

H.

H.

kopieren..plakken danku

10 jaar geleden

L.

L.

bedankt je hebt me erg op weg geholpen !

10 jaar geleden

L.

L.

De samenvatting is te lang en teveel details , voorderest ziet hij er prima uit !

10 jaar geleden

D.

D.

Heey ... goedverslag man

Bedankt ;p

10 jaar geleden

D.

D.

het is niet echt helemaal wat ik nodig heb maar bedankt..

10 jaar geleden

T.

T.

chill ding man thanks

10 jaar geleden

C.

C.

mooi boek verslag mooiu boek ook heb hem zelf al tig keer gelezen!!!!!!!!
ik hou mijn boekverslach ook over pijnstillers en je hebt me een heel stuk op weg geholpen heel goed gedaan en bedankt voor het plaatsen!!!! van cool gozer(in)

10 jaar geleden

X.

X.

Bedankt

10 jaar geleden

X.

X.

Dankje wijffie, heb voor mijn boekverslag een 9,6 gehaald hihi. xoxoxo,-

10 jaar geleden

I.

I.

danku , dankzij u moet ik het boek niet meer lezen ! xxxxxxxx

10 jaar geleden

A.

A.

Wooouw, toppieding! Dankzij jou hoef ik geen boekverslag te maken! :D
Thans
DikkeKus!

10 jaar geleden

A.

A.

thnx je hebt me een heel stuk geholpen

10 jaar geleden

J.

J.

hahahah fictie dossier bijna af!

10 jaar geleden

A.

A.

Hopelijk merkt hij niet dat mijne veel op jouwe lijkt ThankYouux

9 jaar geleden

H.

H.

De samenvatting is wel lang!

7 jaar geleden

S.

S.

Thanks, heb hier veel aan gehad! Zo kan ik weer door. God Bless Ya.

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"