Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 447 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 38 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1998 Winnaar)

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!


Pijnstillers is een heel mooi boek. Omdat alles heel goed is beschreven als je het leest zit je er middenin. De gebeurtenissen zijn goed bedacht en alle verhaal lijnen passen bij elkaar. Het is ook een zielig boek, omdat Casper’s moeder er steeds slechter eruit ziet en dat dan blijkt dat ze kanker heeft. En daar aan overlijd. Ook is het een werkelijk boek omdat alles ook in het echt kan gebeuren. Het boek heeft me ook aan het denken gezet dat het ook bij mij kan gebeuren.

Samenvatting

De hoofdpersonen:

Casper is 15 jaar met donker krullend haar. Hij is opgegroeid zonder vader. En kan heel goed keyboard spelen.

Marit de moeder van Casper

Bob de vader van Casper. Maar is gescheiden van de moeder van Casper

Sofie is ook 15 jaar en is een vriendin en klasgenoot van Casper.

Pim een kleine jongen van 15 jaar, die goede grappen kan maken.

Anouk een meisje met lang blond haar. Kent Casper van de muziekles.

Samenvatting:

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Casper is verlegen en doet zijn best op school. Maar er is een ding dat hem niet lekker zit, zijn moeder heeft vaak last van erge buikpijn. Maar ze wil niet naar de dokter gaan. Na een loop van tijd krijgt ze het steeds vaker en heviger. Als Casper op een middag uit school komt ziet hij haar zelfs op de bank liggen. Dat doet ze anders nooit. Ze moet altijd op haar werk zitten wat ze ook heeft. Hij belt de dokter en die stuurt haar door naar het ziekenhuis. Toen ze uit het ziekenhuis kwam, zei ze niet veel over wat ze had. Alleen dat het wel over zou gaan. Casper zit op muziek les bij Pien zijn lerares. Hij kan heel goed keyboard spelen en hoopt dat hij in het orkest komt. Als Pien hem opbelt om te zeggen dat er een plek is vrijgekomen is Casper heel erg blij. Maar hij moet eerst een auditie doen. Hij is zo blij dat hij zijn moeder wil verrassen. Maar als hij in zijn moeders werkkamer haar agenda zoekt, rolt er een kaartje uit. Op dat kaartje staat dat zijn moeder kanker heeft.

In de weken erna gaat het steeds slechter op school. Hij kan niet goed opletten en denkt telkens aan zijn moeder. Als Casper naar het ziekenhuis gaat om zijn moeder te halen. Pikt hij iets op van een paar oude vrouwtjes die praten over zijn moeder, dat ze niet meer te redden is en ook nog een zoon van 15 jaar heeft. Casper beseft dat ze het over hem hebben. Hij vertelt het aan Anouk een vriendin van hem die hij heeft ontmoet op muziekles. Haar vader heeft ook kanker gehad maar is eraan genezen door een alternatieve arts. Anouk geeft het adres van de arts aan Casper. Samen maken ze een plan om zijn moeder in Den Haag te krijgen. Maar hij wacht er nog mee, want zijn moeder moet het eerst nog verwerken. Als zijn moeder met hem naar Den Haag gaat dan weet zijn moeder nog steeds niet waar ze naar toe gaat. Als ze er zijn vertelt Casper over het kaartje en over het ziekenhuis. Hij wil graag dat zijn moeder beter wordt. Als zijn moeder is geweest zegt ze dat er nog hoop is. Ze krijgt een dieet waaraan ze zich moet houden.

Het afgelopen halfjaar heeft Casper er steeds vaker aan gedacht hoe zijn vader eruit zou zien. Hij zoekt zijn adres en telefoon nummer op. Als hij langs gaat blijkt dat zijn vader naar London is. Als hij een paar dagen later belt en zijn naam zegt weet zijn vader gelijk wie hij is. Ze spreken af bij de Bijenkorf. Als hij thuis komt ligt zijn moeder al te slapen, hij schrikt van de pijnstillers die op het nachtkastje naast haar bed staan. In de weken erna gaat het steeds slechter met zijn moeder. Er kan niks meer voor haar gedaan worden. Ze proberen nog leuke dingen met elkaar te doen. Als zijn moeder overlijdt moet zijn tante Inge voor hem gaan zorgen.

Als zijn moeder overlijdt, gaat het heel erg slecht op school. En hij speelt ook geen keyboard meer omdat hij dan te veel aan zijn moeder denkt. Als Casper zijn moeders werkkamer binnenloopt krijgt hij een warm gevoel. Hij weet dat zijn moeder bij hem is, dit wordt zijn nieuwe kamer.

Leeservaring

Onderwerp:
Het onderwerp spreekt mij wel aan. Ik heb er nog nooit echt over nagedacht maar na ik dit boek heb gelezen wel. Ik heb door het lezen van dit boek veel geleerd. Dat kanker een hele erge ziekte is met erge gevolgen. Ik ben het eens met de mening van dit boek, het is goed geschreven en wil laten zien wat de gevolgen van kanker kunnen zijn. De kanten van het boek die te weinig aandacht hebben gekregen is na het overlijden van zijn moeder. Het boek gaat ineens een heel stuk vooruit.

Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat zeker genoeg gebeurtenissen, telkens als er iets gebeurde was ik benieuwd wat er daarna kwam. De gebeurtenissen hebben een goed verband met elkaar. Zo blijft het verhaal ook leuk. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig.Toen ik informatie zocht had ik gelezen dat Carry Slee dit boek heeft geschreven na het missen van een dierbaar iemand met dezelfde ziekte. De gebeurtenis die me het meest aan het denken heeft gezet is toen zijn moeder overleed: Hij zat met zijn tante Inge en Anouk op het bed. Hij stond op en liep naar zijn keyboard toe. Hij begint te spelen als hij naar zijn moeder kijkt doet ze haar ogen open en lacht. Hij is niet van plan om te stoppen, al moet het dagen duren. Maar zijn moeder heeft niet zo veel kracht. Hij ziet het aan Anouks en Tante Inge verschrikte gezicht. Casper rent naar het bed. Hij pakte haar hand die steeds kouder werd. Hij stond op en rent door de kamer en schreeuwt ‘mijn moeder is dood.’

Personages:>/b>

Alle personages gingen leven in het boek. Alles wordt goed beschreven dus je leerde ze echt kennen. Alle personages leken op echte mensen maar die van Casper toch het meest. Omdat je leest wat hij denkt. Van alle personages kreeg je het meest te weten over Sofie en Casper. Wat er allemaal gebeurde bij Sofie en Casper thuis. Kan je heel goed begrijpen waarom ze zich zo gedragen. Met de beslissingen van Casper was ik het soms niet eens. Toen zijn moeder was overleden besloot hij zijn keyboard te verkopen. Dat zou ik nooit doen. Zijn moeder wou dat hij beroemd zou worden. Dan zou ik er ook mee doorgaan.

Opbouw:

Het verhaal hangt goed samen; alle verhaallijnen lopen goed over. Ik heb geen één keer na te hoeven denken wat er gebeurde. Het verhaal is heel erg spannend, als je hoort dat Casper’s moeder niet meer te redden is, wil je het boek het liefst gelijk uitlezen. Er zitten wel wat terugblikken en herinnering in nadat de moeder van Casper overleden is. Denkt hij vaak terug aan hoe heet vroeger was. Op het eind is alles goed beschreven dat er geen dingen meer onduidelijk zijn.

Taalgebruik:

Het verhaal is niet lastig om te lezen alles is goed uitgelegd en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. De verhouding tussen de beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten is goed. In een gebeurtenis wordt alles beschreven dat je precies weet waar en wanneer het zich afspeelt. De taal past goed bij de personages en het onderwerp en wordt niet in gevloekt.

Verwerkingsopdracht

Ik heb gekozen voor een ander slot voor het verhaal.

Het ging steeds slechter met Casper’s moeder. Ze werd steeds dunner dat ze in zo korte periode zo veel kon afvallen. Ze heeft vandaag weer een afspraak met de alternatieve arts. Als ze terug komt, ziet Casper een lach op haar gezicht. ‘Wat zie je er vrolijk uit’ vraagt Casper benieuwd. Zijn moeder antwoordt dat de tumor steeds kleiner wordt, maar ze moet haar dieet nog wel goed blijven volgen. Casper voelt dat het goed gaat komen met zijn moeder hij gaat steeds meer zijn best doen op school. En met zijn muziekles gaat het steeds beter. Als ze weer een afspraak heeft met de arts, stuurt hij haar door naar het ziekenhuis. Ze moet foto’s laten maken aan de foto’s is te zien dat de tumor kleiner wordt. En nu kan er wel een operatie uitgevoerd worden. De operatie loopt goed en na een paar weken ziet zijn moeder er weer beter uit. Zijn moeders droom komt uit als ze hoort dat Casper een optreden moet geven. Zijn moeder zit vooraan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"