Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1289 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
42 keer beoordeeld

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Feitelijke gegevens Titel: Pijnstillers
Auteur: Carry Slee
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf
Jaar van uitgave: 1997 Samenvatting Casper is een jongen van 15 jaar. Hij woont alleen met zijn moeder, zijn vader heeft hij nog nooit gezien. Hij denkt erover om hem een keer op te zoeken. Met zijn moeder gaat het de laatste tijd niet goed. Ze heeft een ontsteking in haar buik. Sofie, de beste vriendin van Casper, heeft verkering met Roy, een Surinaamse jongen. Maar Sofie durft niet met Roy thuis te komen omdat haar vader een hekel aan Surinamers heeft. Dit komt omdat een Surinaamse collega, Kenneth, een baan gekregen heeft die hij ook wilde hebben. Daarom speelt Casper dat hij verkering met Sofie heeft, hij brengt haar elke avond thuis als ze bij Roy is geweest. Op het moment dat Casper zijn moeder wil verrassen vindt hij een kaartje in zijn moeders tas. De ontsteking in zijn moeders buik is kanker. Na een kijkoperatie in het ziekenhuis komt zijn moeder weer thuis. Ze kunnen niks meer voor haar doen. Casper besluit zijn vader op te zoeken. Die is heel blij om Casper te zien. Ze kunnen heel goed met elkaar praten. Casper heeft veel steun aan hem. Door hem ziet hij ook weer hoop om aan een auditie mee te doen om in een orkest te komen. Hij schrijft een heel mooi nummer en Anouk zingt daarbij. Met Anouk kan hij ook heel goed praten. Haar vader heeft ook kanker gehad, maar hij is er weer bovenop gekomen door een alternatieve arts. Casper besluit daar ook met zijn moeder heen te gaan. Het gaat nu de goede kant op. De auditie is geslaagd. Anouk en Casper zijn allebei toegelaten tot het orkest. Ook met zijn moeder gaat het weer beter. De tumor wordt kleiner door die alternatieve arts. Ook haalt Casper weer betere cijfers op school. Hij wordt ook verliefd op Anouk. Maar ze heeft al een vriend. Maar ze komen erachter dat die haar bedriegt. Anouk maakt het uit. Opeens komt er een omkeer. Zijn moeder gaat weer pijnstillers slikken. Caspers wereld stort weer in. Ze gaat niet meer naar de alternatieve arts, hij heeft haar ook opgegeven. Ze vraagt of Casper nog wat voor de pijn heeft, en Casper begint te spelen op zijn keyboard en terwijl hij aan het spelen is overlijdt zijn moeder. Casper heeft nergens zin meer in. Niet meer in school, niet meer in het orkest. Sterker nog, hij wil eruit stappen. Anouk wordt boos op hem. Zelfs zijn vrienden, Pim en Sofie ook. Casper begraaft zich in zijn huiswerk. Hij kan er niet meer tegen en gaat naar de werkkamer van zijn moeder. Een warm gevoel overvalt hem en hij besluit dat dit voortaan zijn slaapkamer wordt. Nu hij snapt dat hij zijn moeder juist moet opzoeken en zich niet voor haar moet verstoppen. Motivatie Ik heb het boek gekozen omdat, ik wel eens vaker een boek van Carry Slee gelezen had en dat een heel mooi boek vond.
Belangrijke personen Casper van Riel: Casper is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is 15 jaar oud. Hij heeft donkerbruin haar. Hij maakt veel mee in het verhaal. Hij is erg muzikaal, hij wil dan ook muzikant worden. Eerst was hij een heel vrolijke jongen die veel plezier met zijn vrienden maakte, maar toen hij hoorde dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was stortte zijn wereld in. Hij is ook een heel zorgzame jongen, die er altijd voor zijn vrienden is als het nodig is. Marit van Riel: Zij is de moeder van Casper. Uiterlijk wordt niet in het boek vermeld. Ze is ongeveer een jaar of 40. Ze is een heel sterke vrouw en zit vol verrassingen. Wanneer ze hoort dat ze ongeneeslijk ziek is sluit ze zich helemaal af en wil door niemand geholpen worden. Daar is ze veel te trots voor. Maar wanneer ze hoort dat een alternatieve arts haar misschien toch beter kan maken vecht ze weer voor haar leven. Uiteindelijk overlijdt ze toch aan het eind van het verhaal
Bob van Laren: Hij is de vader van Casper. Hij is ook erg muzikaal maar zijn beroep is fotograaf. Hij ontmoet Casper pas na 15 jaar omdat zijn moeder hem alleen wilde opvoeden. Hij bouwt in het verhaal een heel goede relatie met Casper op. Anouk Spoelstra: Anouk is een goede vriendin van Casper. Ze is ook erg muzikaal, en doen samen auditie voor het jeugdorkest. Ze steunt Casper heel erg wanneer hij te horen krijgt dat zijn moeder ongeneeslijk ziek is. Ze weet wat het is want haar vader heeft ook kanker gehad, maar hij is er weer bovenop gekomen. Pim: Pim is de beste vriend van Casper. Hij is heel dun en klein en de clown van de klas. Hij wordt er constant uitgestuurd. Hij kan erg goed tekenen en zijn strip in de schoolkrant is dan ook razend populair. Sofie Boontjes: Sofie is de beste vriendin van Casper. Ze is een hele vrolijke meid en heeft verkering met Roy. Hij is Surinaams en haar vader heeft een hekel aan Surinamers. Dus bedenkt ze met Casper een plan zodat ze Roy toch kan blijven zien. Titelverkalring Het boek heet Pijnstillers omdat, Caspers moeder ongeneeslijk ziek is en pijnstillers moet slikken. Ook speelt Casper veel keyboard en dat is eigenlijk een soort ‘pijnstiller’ voor hem. Tijd & Plaats Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af, zo rond 1997 toen het boek geschreven is. De tijd tussen het begin en het eind van het verhaal is ongeveer een half jaar en de meestal speelt het verhaal zich af bij Casper thuis of op school in Amsterdam. ThemaGenre Het genre is dood. Dit komt omdat de belangrijkste gebeurtenis de dood van Caspers moeder is. Biografie Carry Slee Geboortejaar: 1949
Geboorteplaats: Amsterdam
Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte. Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. Soms zijn haar boeken gebaseerd op dingen die echt gebeurd zijn; in andere gevallen zijn de verhalen verzonnen. Carry Slee schrijft klare taal, die kinderen aanspreekt. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer zich makkelijk kan identificeren. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze ineen keer uit wilt lezen. In haar boeken schuwt Carry Slee moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten, scheiden en overlijden niet. Door haar humoristische en luchtige stijl worden haar boeken echter nooit te zwaar. Ze schrijft eerlijk over het feit dat ouders twijfelen en niet altijd op iedere vraag een antwoord weten. Zo probeert zij kinderen aan te sporen om problemen op een creatieve en fantasierijke manier het hoofd te bieden. Eigen mening Ik vond dit een heel mooi boek. Het is echt zo’n boek dat je in 1 keer uit wilt lezen. Het stuk wanneer de moeder van Casper overlijdt, is een heel ontroerend fragment. De personen worden ook heel mooi beschreven. Je voelt gewoon met ze mee, maar het boek was vlot geschreven waardoor het niet te zwaar werd. Het onderwerp trok me ook wel aan. Ik vond het alleen jammer dat het zo ineens afgelopen was. Ik had wel willen weten hoe het verder met Casper gaat.

REACTIES

R.

R.

:D super

13 jaar geleden

L.

L.

je moet er nog wel even de genre bij zetten ;)

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"