Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1082 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1997
Pagina's
160
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1998 Winnaar)

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Pijnstillers
Schrijver: Carry Slee
Uitgeverij: Pimento

Titelverklaring:
De titel slaat op de moeder van Casper ze heeft kanker in haar buik, ze slikt daarom vaak pijnstillers om de pijn tegen te houden.

Korte samenvatting:
Casper een jongen van 15 jaar woont alleen met zijn moeder, zijn vader heeft hij nog nooit gezien. De laatste tijd denkt hij vaak aan hem. Met de moeder van Casper gaat het wat minder de laatste tijd.

Sofie, een hele goede vriendin van Casper, heeft verkering met Roy, een jongen die uit Suriname komt. Sofie der vader heeft een hekel aan Surinamers. Dit komt omdat Kenneth een collega die ook Surinaams is, een baan heeft gekregen die de vader van Sofie graag wou hebben. Casper en Sofie spelen daarom alsof ze verkering hebben zodat Sofie, met Roy uit kan gaan.


Ook heeft Casper nog een andere passie dit is pianospelen, hij heeft 1 grote droom en dat is in het jeugdorkest. Als er eindelijk een plekje vrijkomt moet hij auditie doen.

Op een moment dat Casper zijn moeder wil verrassen met een dagje Sauna vindt hij een ponskaartje van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in haar tas. Dit is een ziekenhuis voor mensen met kanker. De buikpijn blijkt dus kanker te zijn. Na een kijkoperatie is gebleken dat ze niks meer voor haar kunnen doen.

Casper die weet dat hij er ooit alleen voor komt te staan gaat zijn vader opzoeken. Bob de vader van Casper is heel blij om hem te zien. Ze kunnen heel goed met elkaar praten en ze hebben heel veel steun aan elkaar. Door zijn vader heeft Casper weer zin in de auditie voor het jeugdorkest!
Anouk een meisje dat heel mooi kan zingen, doet samen met hem de auditie, ook haar kan hij heel goed praten, dit komt omdat de vader van Anouk ook kanker heeft gehad, de vader van Anouk is er weer bovenop gekomen door een alternatieve arts. Casper besluit zijn moeder daar ook mee naar toe te nemen.

Het gaat goed met Casper hij haalt betere cijfers op school. Ook is hij samen met Anouk toegelaten in het jeugdorkest en de alternatieve arts kan zijn moeder waarschijnlijk genezen!
Ook wordt hij verliefd op Anouk, maar die heeft al een vriendin. Casper en Anouk komen er achter dat Anouk wordt bedrogen daar haar vriend wouter.

Op een dag komt is zijn moeder eerder thuis dan Casper ze zit aan de keukentafel en huilt, Casper weet genoeg want ze zou vandaag weer naar de alternatieve arts gaan. Casper belt meteen Anouk, zij komt er aan en troost Casper, dan gaat de telefoon Anouk neemt op het is de vader van Sofie, waar Sofie is? Anouk zegt dat die bij Roy is. Casper bedenkt zich geen seconde en fiets naar Roy’s huis samen met Anouk. Casper verteld Sofie alles en ze gaan met zijn vier meteen naar Kenneth hij geeft hun de brief die hij gestuurd heeft naar zijn baan daar staat in dat hij niet over de rug van zijn collega wil promoveren. Sofie gaat samen met Casper en Roy naar haar huis waar haar vader op haar zit te wachten. Hij is laaiend op Sofie, maar Sofie geeft hem de brief en zegt dat ze pas terug komt al hij de brief gelezen heeft. De vader van Sofie leest de brief en belt haar dat het hem spijt en dat ze met gaan wie ze wil!

Met de moeder van Casper vraagt of hij nog wat voor de pijn heeft hiermee bedoeld zij of hij nog iets wil iets wil spelen, terwijl hij speelt overlijd zijn moeder.


Na de dood van zijn moeder heeft Casper nergens meer zin in, hij wil zelfs uit het orkest stappen, Anouk zegt dat het uit is als hij uit het orkest stapt. Zijn vrienden Pim en Sofie maken zich erge zorgen om hem en zien ook dat hij helemaal opgaat in zijn huiswerk. Hij kan er niet meer tegen en gaat aan het bureau van zijn moeder zitten op haar werkkamer. Het geeft hem een goed gevoel en dit moet zijn kamer worden. Hij sleept al zijn spullen naar de kamer en ook zijn keyboard. Hij toetst het nummer van Anouk in en speelt een heel mooi liedje en tien minuten staat ze voor de deur. Ze vraagt of hij mee gaat naar Baarn met het jeugdorkest hij knikt ja en ze zoent hem.


Personen:
Casper: Hij is de hoofdpersoon in het boek. Voor hij hoorde dat zijn moeder kanker had was het een vrolijke jonge die veel voor zijn vrienden overhad. Toen hij hoorde dat zijn moeder ongeneselijk ziek bleek te zijn stortte zijn wereld in. Later gaat het beter met hem, en wordt hij weer de oude.

Casper’s moeder: Ze is een vrouw die heel erg van verrassing houd. Na dat ze hoorde dat ze ongeneselijk ziek is wil ze door niemand geholpen worden, daar is ze te trost voor. Maar als ze hoort dat iemand haar weer beter kan maken vecht ze er ook weer helemaal voor. Toch overlijdt ze.

Bob: Hij is super blij als hij hoort dat zijn zoon hem wil ontmoeten. Hij is heel makkelijk en als hij ergens even geen zin in heeft dan doe je het toch niet. Ook kan je heel goed met hem praten, en heb je veel steun aan hem.

Anouk: Anouk, het is een meisje die heel erg openstaat voor alles en iedereen. Ze steunt iedereen en is een eerst een vriendin van Casper en later wordt het zijn vriendinnetje.

Sofie: Dit is een meisje die niet tegen iedereen in durft te gaan. Soms denkt ze ook iets te vaak aan zich zelf en kletst ze uren over haar vriendje Roy, en ziet ze niet in dat Casper ook nog iets wil vertellen.

Roy: Deze jongen is van Surinaamse afkomst en is erg trots en verliefd op Sofie. Hij geeft haar vaak cadeautjes en vind het erg moeilijk dat hij niet bij Sofie thuis kan komen.

Sofie’s vader: Hij is erg zorgzaam over zijn dochter en soms wel een beetje te veel. Ook discrimineert hij omdat er iets is gebeurd op zijn werk.

Mijn mening
Ik vind het een heel mooi boek, het is spannend en je wil het in één keer uitlezen. Het stuk waarin Casper’s moeder overlijdt is heel mooi geschreven net alsof je er zelf bij bent. De hoofdpersonen zijn heel boeiend beschreven. Het is een droevig boek maar er gebeuren ook leuk dingen in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"