Piercings & parels door Maren Stoffels

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Piercings & parels
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 759 woorden
  • 26 oktober 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
7 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
141
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Piercings & parels
Shadow
Piercings & parels door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Auteur + titel
Maren Stoffels, Piercings & Parels

2. Titelverklaring
De hoofdpersoon, Sofie, en haar vriendin Floor zijn tegenpolen. Sofie is piercings, Floor de parels. Een ander boek uit deze serie heet dreadlocks en lippenstift. Wat dan weer staat voor Sofie en Floor als tegenpolen. Piercings of parels komen zelf niet in het verhaal voor.

3. Samenvatting
Het boek gaat over Sofie, een 15 jarige scholiere en de dingen die ze mee maakt. Een realistisch boek, niet zo bijzonder.

Sofie ’s beste vriendin Roosmarijn vertelt Sofie dat ze verliefd is, maar wil niet zeggen op wie. Sofie vind het maar vreemd en besluit door te drammen, en uiteindelijk geeft Roosmarijn het toe, ze is op… Sofie ! Sofie is erg geschokt. Als ze erover praten op school snapt Sofie niet hoe Roosmarijn zo kalm kan blijven.‘Dit is niet niks, jij bent VERLIEFD op mij!’ roept Sofie. De etter van de klas, Edwin, hoort dit, en vertelt het aan de hele school ! Niemand gelooft dat Sofie wel hetero is. Sofie kan er niet tegen en verbreekt het contact met Roosmarijn, ze vertelt het ook aan haar Engels lerares. Die bedenkt een plan om Edwin de mond te snoeren. Het plan werkt, de meisjes worden weer met rust gelaten en ze leggen hun ruzie bij.

Sofie heeft een mailvriendin, Floor, die ze op vakantie heeft ontmoet. Sofie kan altijd alles bij Floor kwijt en Floor heeft altijd zulk goed advies. Maar dan is er slecht nieuws, Floor heeft anorexia. En voor het goed tot Sofie doordringt, word ze opgebeld Floor’s broer. Met de boodschap dat Floor in het ziekenhuis ligt. Sofie gaat er meteen heen. Als ze haar vriendin ziet geeft ze haar haar opstel over haar angst, Sofie’s angst is om een dierbare te verliezen. Floor leest het, en ze besluit te vechten, voor haar vriendin, haar familie maar bovenal voor zichzelf.
255 woorden

4. Hoofdpersoon
De hoofdpersoon van het verhaal is Sofie Berger. Ze is een aardig en behulpzaam meisje. Ze heeft vaak goede raad voor haar vriendinnen. Ze heeft een heel lief vriendje, Tygo. Ze houdt van rock, haar favoriete band is de rockband de Heideroosjes. Haar kamer staat vol posters van hen, en ze is ook naar een concert geweest. Sofie houdt er niet van als mensen jaloers zijn en kan soms erg fel zijn. Sofie laat niet met zich sollen, en ze laat ook niemand met haar vriendinnen sollen. Wat dat betreft is Sofie wel een goede vriendin. Sofie is niet zo close met haar broer, maar vroeger waren ze dat wel. Dat is vind Sofie best jammer, en ze mist het ook best wel.
123 woorden

5. Mijn mening
Ik vind het wel een leuk boek, maar ik ben er niet erg enthousiast over. Het is vrij standaard, en sommige dingen zijn nogal ongeloofwaardig. Bijvoorbeeld:

Floor heeft anorexia, Sofie laat haar een opstel zien en meteen is Floor sterk genoeg om weer te eten. En een paar weken later is Floor weer bijna helemaal beter. Dat vind ik dus echt nergens op slaan, er worden hele boeken vol geschreven over anorexia en dan is het aan het eind nog steeds de vraag of ze echt zullen genezen. En Floor lag zelfs al in het ziekenhuis, dan kom je er echt niet vanaf. Aan de andere kant snap ik het ook wel een beetje, want Floor is ook niet de hoofdpersoon en ik denk dat de auteur de anorexia echt als deelonderwerp had dus het moest ook niet te groot worden. Dat vind ik wel goed want toen ik zelf las over de anorexia wilde ik het boek bijna wegleggen omdat ik daar geen zin in had. Maar het was dus maar een klein stukje.

Wat me ook erg irriteert is het feit dat Sofie in de titel word beschreven als piercings, en in het andere boek als dreadlocks. En Floor als parels en lippenstift. De auteur wilde blijkbaar de verschillen tussen deze vriendinnen laten zien. Ik denk dat ze dat beter niet had kunnen doen. Want als je het boek leest, merk je helemaal niet zo erg dat Sofie zo’n skater of rocker is. Het enige waaraan je dat zou kunnen weten is dat ze fan is van een rockband. Maar ook als ze naar het concert gaat is het net alsof ze gewoon naar een popband gaat. Ook Floor is niet zo’n kakker als de titel je doet geloven. In het boek zegt Sofie wel dat Floor een kakker is, maar dat merk je gewoon niet. Ik vind de titel maar verwarrend omdat hij bijna totaal los staat van het boek.

323 woorden

1+2+3+4+5= 748 woorden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Piercings & parels door Maren Stoffels"