Piercings & parels door Maren Stoffels

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 888 woorden
  • 5 juli 2007
  • 51 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 51 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
141
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Piercings & parels
Shadow
Piercings & parels door Maren Stoffels
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boek: Piercings en Parels
Uitgave: 2006, eerste druk
Uitgever: Leopold
Schrijver: Maren Stoffels
Genre: Liefdesverhaal

1. Wat vond je van het boek?

Ik vond het boek heel erg leuk, maar soms ook wel zielig. Het boek is ook erg spannend. Ik heb het gelezen omdat ik de andere boeken uit de serie ook heb gelezen (1e deel: dreadlocks en lippenstift, 3e deel: cocktails en ketchup). Je kunt je heel erg goed inleven in het boek en dat vind ik erg leuk. Het is in de ‘ik’-vorm geschreven en dus is het niet heel moeilijk om je in te leven. Het is een heel erg mooi boek en ik heb het zelfs drie keer gelezen. Elke keer was het weer spannend en zielig.

Leg uit waarom je dat vindt.

Sofie (de hoofdpersoon) heeft een vriendin Floor en die heeft anorexia. Dat is heel zielig en het gaat ook bijna mis, dat was heel spannend. Ik kan me het heel goed voorstellen dat Sofie zich steeds heel ongelukkig voelt, want ik zou het ook vreselijk vinden als een heel goede vriendin van mij bijna dood zou gaan aan anorexia.
Een andere vriendin van Sofie, Roosmarijn, heeft een geheim en dat mag Sofie niet weten. Daarom doet Sofie heel boos tegen Roosmarijn en dat is niet terecht en heel zielig. Iedereen mag toch een geheim hebben? Uiteindelijk heeft Roosmarijn verteld dat ze lesbisch is. Ze vertelt ook dat ze zelfs op Sofie verliefd is en daar raakt Sofie helemaal van in de war.
Al deze dingen vond ik heel zielig en erg aangrijpend.

2. Zou je het boek een ander aanraden?

Ja, want het boek leest lekker door. Maar aan jongens zou ik het niet aanraden, want het is een echt meisjesboek. Als je eenmaal aan het lezen bent, is het moeilijk om het boek neer te leggen. Je kunt ook wel wat van het boek leren, dat is ook wel nuttig. Maar voor kinderen onder de 12 jaar is het niet echt een goed boek. Het gaat over anorexia en dat is niet echt iets voor jongere meisjes. Dus ik zou het alleen aan meisjes van 12 jaar en ouder aanraden.

3. Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal?

Dat Sofie wordt opgebeld door Menno (de broer van Floor, en Sofie haar vakantieliefde) en vertelt haar dat Floor in het ziekenhuis ligt omdat ze niks meer at. Sofie gaat dan meteen naar haar toe. Menno ontvangt haar dan op het station en Sofie voelt meteen weer de kriebels voor hem. Als ze in het ziekenhuis aankomen, ligt Floor op een bed aan een infuus. Dan vertelt Floor aan Sofie wat er is gebeurd. Ze moeten dan allebei huilen. Sofie maakt zich zorgen en opeens herinnert ze zich weer dat ze voor school nog een opstel moeten schrijven over angst. Ze weet nu wat haar angst is! Sofie zou het heel erg vinden als Floor zou sterven aan anorexia. Ze gaat dan naar buiten en schrijft een heel lang mooi opstel. Als ze klaar is laat ze het Floor lezen. Daar schrikt Floor heel erg van en dan gaat ze heel hard haar best doen om weer te eten…

Dan komt het dankzij Sofie weer goed en dan is iedereen haar heel erg dankbaar…

4. Zegt de titel waar het boek over gaat?

Nee, want het boek gaat niet over Piercings en Parels. Het gaat over liefde, anorexia en lesbisch zijn. Het gaat over vriendschap en liefde, maar totaal niet over Piercings en Parels. Ik begrijp de titel wel want Sofie is heel stoer en draagt piercings en dreadlocks en Floor is meer van de make-up en de parels. Maar als het boek anders had geheten had ik het misschien wel niet gelezen. Dus de titel is wel goed.

5. Bedenk zelf een titel voor dit boek.

Anorexia met liefde.

Waarom deze titel?
Omdat Floor anorexia heeft. En daar staat anorexia dus voor. En Sofie heeft heel veel problemen met de liefde. Want ze bedriegt Tygo (haar vriendje) omdat ze op Menno is. Maar tegelijk bedriegt ze Menno ook, want die is verliefd op haar en hij denkt dat zij op Tygo is. En natuurlijk Roosmarijn, die verliefd op Sofie is.

6. Wie is de hoofdpersoon of wie zijn de hoofdpersonen?

Beschrijf kort hun uiterlijk en hun karakter.
Sofie is de hoofdpersoon. Het is een stoer type met dreadlocks en piercings. Haar karakter kan heel wisselend zijn. Soms slaat ze de vriendin van haar broer en de andere keer, maakt ze grapjes met haar. Of ze scheldt Roosmarijn uit, of ze troost haar. Je weet nooit wat ze zal doen… Eigenlijk is Sofie bijna nooit bang, alleen voor Edwin. Dat is een hele vervelende jongen uit Sofie haar klas.

Geef ook aan wat zij met elkaar te maken hebben.
Sofie is de enige hoofdpersoon, en zij heeft een vriendin Floor die heel ver weg woont. En Floor heeft een broer Menno (Sofie is daar stiekem verliefd op). En Roosmarijn is ook een vriendin van Sofie en zit bij Sofie in de klas. De broer van Sofie is Stefan (daar heeft Sofie altijd ruzie mee). De vriendin van Stefan, Mirjam (die vindt Sofie niet aardig). Sofie heeft ook een vriendje, Tygo. En dan is er nog Edwin, de vervelendste jongen die Sofie kent. Hij schrijft dreigbriefjes naar Sofie, en scheld haar uit voor lesbisch terwijl ze dat niet is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

is wel goed maar je hebt geen samenvating maar verder is het wel goed!!!!!!!!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Piercings & parels door Maren Stoffels"