Phileine zegt sorry door Ronald Giphart

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 950 woorden
  • 17 augustus 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 10 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
213
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Phileine zegt sorry
Shadow

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een wel hele eigentijdse uitvoering van Romeo and Juliet, knapt er iets in Miss Ultimate Happines. Hilarische verwikkelingen zijn het gevolg.
 

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een we…

Phileine, de hoofdpersoon in deze roman, is 'beauty brains beast best'. Maar wanneer ze haar vriend Max onverwachts in New York gaat opzoeken en hem daar aantreft in een wel hele eigentijdse uitvoering van Romeo and Juliet, knapt er iets in Miss Ultimate Happines. Hilarische verwikkelingen zijn het gevolg.
 

Phileine zegt sorry door Ronald Giphart
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Amsterdam, 2003, zesde druk,
262 bladzijden.
Genre: roman, liefdesroman
Samenvatting
Max gaat naar New York om aan een Shakespeare-project mee te werken. Hij zou daar anderhalf jaar blijven. Phileine gaat hem na een paar maanden achterna omdat ze hem verschrikkelijk mist. Als ze daar komt maakt ze kennis met gulpje. Een Belgisch meisje dat net zo spontaan is als Phileine. Het klikt tussen hen en ze bespreken dan ook alles.
Diezelfde avond is er een feest waar phileine nog veel meer mensen ontmoet. Onder andere Joanne, de tegenspeelster van Max in het toneelstuk dat rOmEO-n-jUlieT heet.

De volgende dag krijgt Phileine het toneelstuk te zien. Max had haar er niks over verteld en dat neemt ze hem heel erg kwalijk. Het blijkt namelijk dat Joanne en Max de liefde bedrijven op het podium.
Phileine weet iet hoe ze er mee om moet gaan maar dan praat ze met L.T. de vriend van Joanne. Hij weet natuurlijk precies wat ze meemaakt. Ze spreken samen af om de volgende dag wraak te nemen. In de boot van L.T. nemen ze gepast wraak door ook seks te hebben.
Weer een dag later gaat Phileine weer naar het toneelstuk van Max. Ze vraagt zich namelijk samen met L.T. af of de scènes zijn aangepast nu zij niet in het publiek zitten. En tot haar grote verbazing is dat nu ook. Ze kan het niet langer aanzien dat het nu nog verder gaat dan de vorige keer en ze schreeuwt dus de zaal in. Phileine laat hem de keuze om met haar mee te gaan om het uit te praten of om daar te blijven. Hij gaat niet mee en Phileine gaat weg. De volgende ochtend wordt ze wakker in een vreemd bed. Ze is in een hotel samen met Fabian. Fabian is een man die ze tijdens haar vlucht naar Amerika in het vliegtuig heeft leren kennen. Ze praten nog wat en knuffelen maar dan wordt Phileine opgehaald om naar een tv-show te gaan. Letterman, de presentator, interviewt haar. Ze is behoorlijk bijdehand maar hij vindt dat juist geweldig voor de kijkcijfers, ook al is zij de ‘baas’ in het gesprek.
Met het geld dat ze verdiend heeft, gaat ze naar een duur hotel en reserveert daar een kamer voor 1 nacht. Max komt de volgende ochtend in het hotel en neemt haar met wat lichtelijk geweld mee terug. Als ze bij het appartement zijn aangekomen staan daar wat mensen. Ze onthalen haar en phileine krijgt een cadeautje van Max. Een galajurk voor het gala van die avond, die in het teken staat van aids. Aan het eind van die avond klimt Phileine het podium op om sorry te zeggen tegen iedereen, tegen de hele wereld en tegen Max.

Ruimte – plaats
Het verhaal speelt zich af in Greenwich, in New York. Het verhaal speelt zich, om preciezer te zijn, af in de uitgaansgelegenheden, het appartement van Max en in “The Joseph Papp Public Theatre” waar Max het toneelstuk speelt.
Ruimte – tijd
De vertelde tijd is zes dagen. Dat is makkelijk te zien, er zijn namelijk zes hoofdstukken en alk hoofdstuk beschrijft 1 dag. Het verhaal is chronologisch geschreven met wat flashbacks ertussen.
Verhaalfiguren
•Phileine De hoofdpersoon in dit boek is Phileine. Alles wordt ook vanuit haar positie verteld en je weet haar gedachten ook. Phileine is een volwassen vrouw die geen blad voor de mond neemt, dit loopt niet altijd zo goed af. Ze zegt waar het op staat, ze is heel spontaan en impulsief.

•Max Een ander belangrijk bijpersoon is natuurlijk Max . Max is de vriend van Phileine. Hij is een gewone man die droomt en tegelijkertijd zijn grenzen verlegt. Zoals met dat toneelstuk van rOmEO-n-jUlieT.
•L.T. Hij is de vriend van Joanne. Joanne speelt samen met Max in het toneelstuk. L.T. spreekt samen met Phileine af dat ze Max en Joanne terugpakken en ze gaan dus vreemd met elkaar.
Vertelwijze
Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief. Dit is al aan de eerste zin te merken.
( ‘eindelijk ben ik aangekomen op de dag dat ik ontzettend blij was met mijzelf en alle dingen die ik deed’ ).
Motieven
Een opvallend motief is seks. Phileine heeft seks met Max omdat dat haar vriend is. Phileine heeft seks met L.T. om wraak te nemen op Max die seks had met Joanne (de vriendin van L.T.).
Thema
Het thema is volgens mij de realiteit, de echte wereld. In het boek worden dingen niet mooier gemaakt dan ze in het werkelijk leven zijn. Het is zo dat niet alle liefdes
Titelverklaring
Aan het eind van het verhaal biedt Phileine haar excuses aan en zegt sorry
Mijn mening
Ik vind de humor in dit boek echt geweldig. Door de humor in het verhaal lijkt het wel of de problemen minder erg zijn. De humor hoort ook echt bij Phileine. Toch zit er in, wat ik persoonlijk het allerbeste stukje vindt, geen humor. Dat is namelijk aan het einde als Phileine sorry zegt. Ik kan echt geen slecht stukje bedenken over dit boek. Net zoals de film die naar aanleiding van dit boek gemaakt is ( de film heet ook: Phileine zegt sorry ). De film lijkt sprekend op het boek. Dat komt omdat de regisseur zich erg veel aan het boek gehouden heeft.

De seks die in dit boek voorkomt (dat heeft ook veel met het thema te maken) is leuk en mooi omschreven. Er wordt niet omheen gedraaid maar de gevoelens en de daad worden vrijuit beschreven. Een pik wordt een pik genoemd en een orgasme wordt een orgasme genoemd. Als scheldwoord wordt in dit boek godverdomme gebruikt. Dat wordt wel steeds geschreven als gdvrdmm.
Kortom: ik vind dit een geweldig boek. Je kunt er heerlijk in weglezen en is dus echt een aanrader.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Phileine zegt sorry door Ronald Giphart"