Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Perenbomen bloeien wit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 835 woorden
  • 31 maart 2009
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
44 keer beoordeeld

Boekcover Perenbomen bloeien wit
Shadow

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zor…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de b…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.
Dit ontroerende verhaal wordt afgewisseld verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson, en van de hond.

Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur: Gerbrand Bakker
Titel: Perenbomen bloeien wit
Plaats van uitgave:Den Bosch
Jaar van uitgave: 2008

A Maak zelf een samenvatting van de inhoud van het boek in maximaal 200 woorden (aantal woorden vermelden)
Klaas en Kees zijn een tweeling, Gerson is hun broertje. Hun vader Gerard werkt bij een Engels bedrijf. Een moeder hebben ze niet. Nou ja, die hebben ze natuurlijk wel, maar ze spreken haar nooit. Haar moeder is (waarschijnlijk) verhuisd naar Italië.
De drie jongens spelen vaak het spelletje ‘zwart’, een zelfbedacht spel waarbij je áltijd je ogen dicht moet houden. Als ze op een doodgewone zondag naar opa en oma gaan, nadat het snotkleurige autootje van de vader is gewassen, verandert in één klap hun leven. Ze krijgen een auto ongeluk. Gerson zal voor altijd zwart moeten spelen, hij is blind geworden. Ook ligt hij eerst nog in coma, hij zal een paar weken in het ziekenhuis moeten blijven. Daar wordt hij verzorgd door verpleger Harald, en Klaas en Kees praten veel tegen Gerson. Als ze een keer bij Gerson op bezoek zijn gaat Gerard zichzelf allemaal dingen verwijten. Hij geeft zichzelf de schuld van het vreselijke ongeluk…

Gerson moet heel erg wennen aan het feit dat hij nu blind is. Gelukkig is Daan, de hond, er om hem te helpen. Gerson en Daan hebben een goede ‘band’ samen. Maar kan Gerson wel wennen aan zijn handicap? Als het op een dag erg onweert, gaat hij het water in, en komt hij niet meer boven. Gerson heeft zelfmoord gepleegd.
(220 woorden)

B Geef in enkele steekwoorden aan wat opvalt aan de vorm EN aan de inhoud
vorm
1 Het verhaal is chronologisch verteld, maar wel als een grote flashback.
2 Elk hoofdstuk heeft titel dat bij het komende stukje tekst past.
3 De titel ‘perenbomen bloeien wit’ is eigenlijk een soort motief die door het hele verhaal loopt.
4 Het perspectief is vooral een wij-perspectief. Niet alleen maar die, maar die wordt wel het meeste gebruikt.
5 Het taalgebruik is simpel, er zitten geen moeilijke of vreemde woorden in, het is makkelijk te begrijpen.

Inhoud
1 De hoofdpersoon van dit verhaal is duidelijk Gerson. Klaas en Kees zijn bijpersonen. Gerson is een rond karakter, Klaas en Kees zijn platte karakters.
2 De belangrijkste gebeurtenis in dit verhaal is het ongeluk met de andere auto. Daardoor verandert alles, hun hele leven wordt op de kop gezet.
3 Dit boek heeft een open einde. Gerson is wel dood, en eigenlijk is het verhaal afgelopen, maar ze willen er nog van alles aan gaan doen om de moeder van de jongens te vinden. Hoe dit afloopt kom je niet meer te weten.

4 Een belangrijk motief in dit verhaal is ‘zwart’. Dit linkt naar de latere blindheid van Gerson. Een ander motief is het gemis van de afwezige moeder, en ook de moeite met het accepteren van sommige dingen.
5 Een belangrijk aspect van symboliek is de hond. De hond symboliseert trouw, het hele verhaal door.

C Welke vragen roept de tekst tijdens het lezen op en welke antwoorden krijg je? Welke vragen worden niet beantwoord?
vragen antwoorden

1 Wordt de moeder van Klaas, Kees en Gerson nog ‘gevonden’? Nee, dit komt niet voor in het verhaal. Aan het eind proberen ze er nog wel van alles aan te doen, haar zoon is immers overleden, Gerard vindt dat ze dit wel moet weten.
2 Gebeurt er iets heel ernstigs tijdens het ongeluk? Het wordt in het begin nogal lauw omschreven… “Maar het laatste wat hij zei was ‘au” Jazeker, er gebeurt iets heel ernstigs, Gerson wordt blind.
3 Gaan Klaas, Kees en Gerard precies aan Gerson vertellen wat er gebeurd is? Ja, dat vertellen ze, als hij weer ontwaakt is uit zijn coma.
4 Krijgt Gerson een kaart van zijn moeder voor z’n verjaardag? Ja, zelfs één waarbij ze zelf toegeeft dat ze in Italië woont.
5 Wat en wie bedoelt de hond met ‘de grote zwarte’ ‘de kleine zwarte’ enzovoort? Het gaat hier om de haarkleur van de jongens. De grote zwarte is de vader, Gerard. De kleine zwarte is Gerson.

D Geef je persoonlijke beoordeling in maximaal 100 woorden. Gebruik daarbij minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit. (aantal woorden vermelden)
Dit boek was goed. Gewoon, goed. Ik kon meeleven met de hoofdpersonen, ik was nieuwsgierig hoe het af zou lopen. Ook is het verhaal origineel, ik heb nog nooit eerder een boek gelezen met zo’n soort verhaallijn. Een klein minpuntje vind ik dat het hele verhaal wel somber is. Er zit niet echt een moment van humor in of iets dergelijks. Maar, een mooi boek.
(65 woorden)


E Omschrijf in algemene termen, dus losgekoppeld van de inhoud, het thema van het verhaal. Zorg voor voldoende argumenten. Gebruik minimaal 50 en maximaal 100 woorden. (aantal woorden vermelden)
Het thema van dit verhaal is eenzaamheid. Tenminste, dat vind ik. Als je tweelingbroertjes of zusjes hebt, kun je wel eens het gevoel krijgen dat je erg eenzaam bent. Zij delen alles samen, terwijl jij er alleen voor staat. Dan krijg je een erg eenzaam gevoel, al helemaal als je ook nog blind raakt…
(54 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker"