Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Leesverslag
Motivatie

Ik heb dit boek simpelweg gekozen omdat mijn broer Jan voor school een boekenpakket had gekocht en daar zat toevallig een boek bij dat ook op mijn boekenlijst stond. Ik las de achterkant en hij leek me wel leuk en bovenal was hij niet al te dik.
Genre & Titel
Het genre van het verhaal is roman.
Ik vind dat de titel ‘Perenbomen bloeien wit’ goed bij het boek past want de zin komt meerdere keren in het boek terug. De schrijver heeft niet voor een titel gekozen die maar 1 keer in het verhaal voorkomt. Ergens in het begin van het boek rijden ze met het hele gezin in de auto en het gespreksonderwerp is op dat moment welke kleuren perenbomen bloeien. Even later krijgen ze een ongeluk en begint het verhaal eigenlijk pas echt. Ook komt de zin terug als Gerson in coma in het ziekenhuis ligt. Ik denk ook dat de schrijver de titel heeft gekozen omdat de titel niet het onderwerp aangeeft wat bij veel andere boeken wel het geval is. Je begrijpt de titel pas als je het boek helemaal hebt gelezen.
Ik vind dat de omslagillustratie niet goed bij de titel pas maar wel bij het verhaal. De illustratie schetst een jongen die heel trouw is met zijn hond en dat is zeker het geval in het verhaal. Ik vind het wel jammer dat de titel niks met de omslagillustratie te maken heeft. Persoonlijk had ik Gerson en Daan(hond) iets kleiner gemaakt en op de achtergrond een bloeiende perenboom geplaatst. Ondanks dit vind ik de titel dus WEL goed bij het verhaal passen.


Perspectief
Het perspectief in dit verhaal is de alwetende verteller, echter worden later in het boek(wanneer Gerson in coma ligt) hele stukken verteld vanuit Gersons ogen. Dit is alleen wel een minderheid van het verhaal. Ook zijn er hele kleine stukjes die verteld worden door de ogen van Klaas en Kees (tweeling en broers van Gerson).
Citaat Klaas en Kees blz. 21 “We zijn altijd een tweeling geweest, we zijn het nu, en we zullen het altijd blijven”
Citaat Alwetende verteller blz. 26“Kees, die ook aan de rechterkant zat, brak zijn arm. Gerard kreeg galsplinter van de verbrijzelde voorruit in zijn gezicht en hals.”
Citaat Gerson blz. 58 “Ik ben aangeraakt en ik kan voelen, ik voel de handen van anderen op mijn lichaam. Ik kan denken en sturen.”
Alwetende verteller: ik denk dat de schrijver voor dit perspectief heeft gekozen zodat je van het grootste deel van het boek en goed, wijd en objectief beeld krijgt. Het is dus niet zo dat je een heel boek lang van 1 iemand ze mening krijgt.
Ik-perspectief(Gerson): de schrijver heeft hiervoor gekozen om de lezers te laten zien wat er in een hoofd omgaat die blind is en die in coma ligt. Gerson is een apart en bijzondere jongen en hij heeft een heel verrassende blik op het leven. Dit geeft een leuke draai aan het verhaal.


Kees&Klaas: ik vind dit zelf een saai stukje in het boek en gelukkig heeft de schrijver ook maar een heel klein stukje in dit perspectief vertelt. Ook gewoon om even een kort beeld te geven van een tweeling.
Spanning
De schrijver bouwt de spanning op door steeds even stil te staan bij een belangrijk moment. Hij schrijft wel een paar zinnen die maar een 2 seconden vertellen. Bij voorbeeld als Kees, Klaas en Gerard Gersons kamer uitlopen wanneer Gerson in coma ligt. Iedereen zit te wachten totdat Gerson wat zegt maar het gebeurt niet en het moment dat ze de kamer uit willen lopen schrijft de schrijver hele korte zinnetjes op het heel langzaam te laten lijken.
Citaat spanning blz. 55“Wij liepen langzaam achter hem en Gerard aan. Heel langzaam. We wilden nog even tijd rekken, we hoopten nog op iets. Maar daar was de deur al, en nu moesten we de hoek om, de lange gang in.”
Op dat moment hoop je als lezer dat er is gaat gebeuren en verwacht je ook dat er iets gaat gebeuren maar voor hetzelfde geld gebeurt er helemaal niks.
Chronologisch?
Het hele verhaal wordt chronologisch verteld, wat ik zelf heel leuk vind in boek. Wanneer een boek veel flashbacks bevat vind ik het verhaal onoverzichtelijk worden en verwarrend. Dit verhaal is daarentegen heel erg overzichtelijk en duidelijk. Wel heb ik in het hele boek 1 vooruitwijzing gezien, deze ene vooruitwijzing maakt het verhaal er niet leuker op. Op blz. 84/85 wordt er verteld over Gersons verjaardag, ze zeggen dan: als we hadden geweten dat dit zijn laatste verjaardag is hadden we er misschien meer uitgehaald. E weet op dat moment dan al dat Gerson geen 15 jaar oud meer wordt en dat vind ik zelf wel heel jammer want daar hoop je als lezer absoluut niet op.
Personen
De hoofdpersonen in het boek zijn Gerson, Kees, Klaas en Gerard maar Gerson springt daar toch wel een klein beetje uit! Gerson is 13 in het begin van het verhaal en wordt ongeveer op de helft 14. 15 wordt hij niet, hij overlijdt in zijn 14e levensjaar. Gerson is een doodnormale boeren jongen die zijn moeder niet veel bij zijn opvoeding gehad omdat zijn moeder ervandoor is gegaan met een andere man. De ontwikkeling die Gerson doormaakt is dat hij blind wordt. Hij is niet blind geboren en dat maakt het extra moeilijk. Gerson raakt bij een auto-ongeluk verwondt aan zij ogen en kan nooit meer zien. Hij heeft het hier uiteraard heel moeilijk mee. Het liefst blijft hij de rest van zijn leven met Daan bij zijn opa en oma aan het meer wonen. Gerson werd altijd herkent aan zijn prachtige groene ogen, dit gaat helaas niet meer. Verder heeft hij zwart haar, een grote neus en brede en grote mond met forse lippen. Hij had grote oren maar geen flaporen. Zijn oren stonden niet van zijn gezicht af maar tegen zijn hoofd aan. Op zijn linkerwang zat een litteken van een val, het litteken was perfect rond.
Voordat Gerson blind was, was hij heel aardig. Hij zei niet veel maar kon heel goed met dieren opschieten, wat na het ongelijk niet slechter maar misschien wel beter is geworden. Na het ongeluk is hij heel koppig geworden. Hij doet wat hij zelf wil want hij heeft het al slecht genoeg vind hij.
Citaat blz. 28 “Gerson had zwart haar en groene ogen. Prachtige ogen, ogen die je bijna nooit ziet.”
Citaat blz. 28 “Op zijn linker wang zat een rondje, een perfect rondje. Een litteken van een val met een autoped die één rubberen handvat miste.”
Citaat blz. 119/120 “ik ga een rondje om het meer maken, zei Gerson. Kan dat? Vroeg Anne, meer aan ons en Jan dan aan Gerson. Natuurlijk, zei Gerson”
Plaats & Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden en in Nederland. Ik weet dat het in het heden afspeelt want vlak na het ongeluk is er in no time politie, brandweer en ambulance. Er zijn ook al auto’s dus dat is ook iets waar je uit af kunt leiden dat het in het heden afspeelt. Een plaatsnaam wordt niet verteld maar het speelt zich wel af in een rustig dorpje met een klein begraafplaatsje. Ze wonen denk ik in een redelijk groot huis, ook komen ze regelmatig bij hun opa en oma. Zei wonen ook in een rustig plaatsje met een huis dat aan een groot meer ligt.
Ik denk wel dat de plaats effect heeft op het verhaal, stel dat ze in een drukke stad zouden wonen. Ik denk dat het dan heel anders zou gaan met het omgaan van blindheid. Hij zou het niet rustig aan kunnen doen en even een ommetje in zijn eentje maken. Nu het op een rustige plaats afspeelt maakt het wat meer vredelievend ondanks het ongeluk.
Citaat tijd blz. 26 “Kort daarom was het ineens heel druk op het kruispunt te midden van de boomgaarden. Er kwamen auto’s en busjes aanrijden en rode en blauwe zwaailichten.”
Citaat plaats blz. 5 “Gerson kwam vaak op de kleine begraafplaats die schuin tegenover ons huis op een heuveltje in het land lag.”
Thema & Motieven
Thema: Het omgaan met een niet aangeboren blindheid.
Motief: Een motief in dit verhaal is het, volgens Gerson, snot kleurige autootje. Deze auto is vanaf het begin al in het verhaal aanwezig en komt daarna nog vele malen terug. Het autootje haalt het einde van het verhaal niet omdat hij bij het ongeluk total loss raakt. Hij blijft wel een gespreksonderwerp ook al is hij er niet meer. Ze hebben nu een andere auto en vaak als ze erin zitten denken ze aan het oude autootje. Dit motief past goed bij het thema omdat Gerson min of meer zijn blindheid in het snot kleurige auto heeft gekregen of eigenlijk opgelopen.
Recensie
Titel: Perenbomen bloeien wit
Schrijver: Gerbrand Bakker
Uitgever: Malmberg
Het verhaal gaat over een doodnormaal gezin met een vader en drie zoons met leeftijden van 15 jaar oud. De moeder is al vroeg weggegaan met een andere man. Ze leven in een rustig boeren dorpje in een aardig groot huis. Wanneer ze naar Italië gaan, met de hoop hun moeder tegen te komen met in hun achterhoofd dat die kans 1 op een biljoen is, krijgen ze een botsing. Ze hebben niet heel erg letsel, behalve Gerson, hij raakt in coma en is de rest van ze leven blind. Hij probeert weer een normaal leven op te bouwen maar dat duurt niet lang. Op een avond, wanneer hij bij zijn opa en oma is, gaat hij in zijn eentje een rondje om het meer lopen, stiekem gaat hij ook zwemmen en verdrinkt.
Mijn mening
Al met al vind ik het een goed boek maar niet een leuk boek en ik zal het zeker geen 2e keer gaan lezen. Ik vind het een goed boek omdat ik het een origineel onderwerp en het verhaal is goed opgebouwd. Hiermee bedoel ik dat hij bijvoorbeeld niet meteen blind is in het verhaal maar pas in het midden. Zo kun je goed het verschil tussen Gerson zien voordat hij blind was en nadat hij blind was.
Ik vind dat de schrijver laat lijken alsof het heel erg echt is. Bijv. onderaan blz. 19, ze zitten dan in Italië op een terrasje, ze horen vreemde geluiden uit het café. Plotseling vraagt Gerard aan Gerson of hij even onderzoekt of je op je hurken kan poepen. Het heeft niks met het verhaal te maken maar het maakt het wel leuk en niet zo boekachtig.
Wat ik ook leuk vind aan het boek is dat de schrijver heel direct is, niet dramatisch of romantisch. Hij beschrijft heel duidelijk was er gebeurt ook al is het heel erg. Zoals vlak na het ongeluk(zie citaat hieronder)
Citaat blz. 25 “De rechter deur zal als het ware om hem heen gevouwen. Een gedeelte van het dak, een ijzeren stang, was in stukken gebroken en die stukken rustten op zijn hoofd. Of misschien wel in zijn hoofd.”
Een minpunt van het boek vind ik, zoals ik al heb verteld, dat je midden in het verhaal erachter komt dat hij de 15 jaar niet eens redt(zie blz. 85 bovenaan).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

over Recentie:
hij heeft de blindheid niet opgelopen toen ze op weg naar Italië waren, maar toen ze naar hun opa en oma gingen.10 jaar geleden

J.

J.

Er staat nog een vooruitwijzing in op blz. 34 dan wordt er gezegd 'We zouden hem ... toen nog niet"

9 jaar geleden

C.

C.

Nog meer over die recensie, hij pleegt zelfmoord he? ff dat dat duidelijk is...

8 jaar geleden

I.

I.

Ze krijgen een ongeluk wanneer ze op weg zijn naar hun opa en oma en niet als ze op weg zijn naar italië!!

7 jaar geleden

Lisa

Lisa

boekachtig???

2 jaar geleden