Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1227 woorden
  • 24 juli 2007
  • 175 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 175 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
137
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Perenbomen bloeien wit
Shadow

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zor…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de b…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.
Dit ontroerende verhaal wordt afgewisseld verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson, en van de hond.

Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting

De tweeling Klaas en Kees en hun broertje Gerson hebben jarenlang het spelletje ‘zwart’ gespeeld. Dit is een zoekspel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Gerson heeft de naam van het spel bedacht toen hij voor de eerste keer meedeed. Gerson was toen vier jaar. Inmiddels is hij dertien jaar.

Marianne, de moeder van Klaas, Kees en Gerson is op een dag weggereden naar Italië. Volgens Gerard, de vader van Klaas, Kees en Gerson, woont ze bij een andere man, een buitenlandse man. Sinds die tijd is ze nooit weer teruggekomen. Ze stuurt vijf keer per jaar een kaartje, met elk zijn verjaardag en met nieuwjaar. Waar ze precies woont, weten ze niet. De Italiaanse postzegel die op de kaartjes zit, is altijd onleesbaar.

Elk jaar gaan Gerard, Klaas, Kees en Gerson in de zomervakantie op vakantie naar Frankrijk. De hond Daan gaat dan ook altijd mee. Twee zomers geleden zaten ze in de Provence, in het zuiden van Frankrijk. Klaas, Kees en Gerson wilden eigenlijk wel een keertje naar Italië. Het ging niet zo zeer om hun moeder, maar het leek hun wel een mooi land. Gerard had eigenlijk niet zo’n zin om naar Italië te gaan, maar zei wel dat ze de volgende morgen om acht uur zouden vertrekken.

Het duurde vier uur voordat ze bij de grens waren, want het was druk op de weg. Ze waren aangekomen in een klein dorp. Gerard ging op een terrasje zitten en Klaas, Kees en Gerson gingen door het dorp lopen. In het dorp was één winkel en een kapper, die allebei dicht waren. Er viel niets te beleven en het was vreselijk warm.
Halverwege de dag zijn ze weer teruggegaan naar Frankrijk.

Op een mooie zondagochtend in mei stappen Gerard, Klaas, Kees, Gerson en Daan in het autootje van Gerard. Ze gaan op bezoek bij opa Jan en oma Anna. Ze besluiten om langs de boomgaarden te rijden. Daar zien ze allemaal bomen met witte bloesems langs de weg staan. Volgens Gerard zijn het perenbomen, want volgens hem bloeien perenbomen wit, maar volgens Klaas en Kees zijn het appelbomen. Al discussiërend rijden ze op een kruising af. Als ze de kruising passeren, rijdt een auto van rechts op Gerards autootje in. De rechterdeur is als het ware om Gerson, die naast Gerard zit, heen gevouwen. Een gedeelte van het dak, een ijzeren stang, is in stukken gebroken en die stukken rusten op of misschien wel in Gersons hoofd. Het dashboard, dat naar voren is gekomen, rust tegen zijn borst. Gerson zit muurvast. Hij schreeuwt of huilt niet, hij zegt alleen heel zachtjes: ‘Au’.
Gerard heeft glassplinters van de verbrijzelde voorruit in zijn gezicht en hals. Kees, die achter Gerson zit, heeft zijn arm gebroken. Klaas klaagt over nekpijn. Daan is door de klap dwars door het raampje aan de bestuurderskant naar buiten gevlogen.
De bestuurder van de andere auto mankeert niets. Hij belt met zijn mobieltje een ambulance.

Gerard en Kees worden meegenomen in een ambulance. Klaas blijft achter. Gerson moet uit de auto geknipt worden. Een uur later wordt Gerson het ziekenhuis binnengebracht. Hij komt op de afdeling ‘Intensive Care’ te liggen. Gersons rechteronderarm is verbrijzeld, zijn ribben zijn zwaar gekneusd. Gerson heeft een beschadiging aan zijn ogen en zijn mild moet verwijderd worden. Door alle aandoeningen en de narcose raakt Gerson in coma. Gerard, Klaas en Kees slapen die nacht in het ziekenhuis.
De volgende dag gaan Gerard, Klaas, Kees en Daan naar huis.

Twee dagen later gaan Gerard, Klaas en Kees weer naar Gerson toe. Gerson ligt nog steeds in coma. Volgens de verpleegkundige, Harald, moeten ze zoveel mogelijk tegen Gerson praten en hem aanraken. Gerard vindt dat maar onzin, want hij denkt dat Gerson hem toch niet hoort.
Van Harald mag Daan ook in het ziekenhuis op bezoek bij Gerson komen. Eigenlijk mogen er geen dieren het ziekenhuis binnen, maar dit is een uitzondering want Gerson ligt al zeven dagen in coma.
Daan is schuchter en verlegen in het ziekenhuis. Het kost Gerard, Klaas en Kees moeite om hem de kamer van Gerson binnen te krijgen, maar hij is al gauw binnen en snuffelt de hele kamer door. Na een tijdje springt Daan op het bed van Gerson. Ze besluiten even later om maar weer naar huis te gaan.

Een paar nachten later krijgt Gerson weer langzaam gevoel in zijn eigen lichaam. Gerson schreeuwt: ‘Perenbomen bloeien wit’.
Op donderdag komen Gerard, Klaas en Kees weer op bezoek. Gerson kan alweer wat praten. Gerson blijft voor altijd blind. Gerard, Klaas, Kees, Jan en Anna hebben het er moeilijk mee omdat ze algauw in een woord of uitspraak kijken of zien gebruiken.

De arm van Kees is mooi geheeld. Hij draagt nu alleen nog een soort rekverband om zijn linker onderarm. Gerards hechtingen zijn eruit, maar mensen zullen nog wel altijd aan hem blijven zien dat er ooit iets is gebeurd.

Gerson is inmiddels thuis. Hij gaat vaak om negen uur ’s avonds naar bed en staat ’s morgens vaak laat op, want als hij droomt, kan hij ‘zien’.

Op 28 juli is Gerson jarig. Hij wordt veertien jaar. Gerard heeft een vrije dag genomen. Gerard, Klaas en Kees hebben erg hun best gedaan om een goed cadeau te vinden. Gerard heeft Gerson een envelop gegeven met daarin honderddrieënnegentig gulden en negentig cent. Het geld is bedoeld voor leermateriaal. Klaas en Kees hebben een cd gekocht. Als Gerson het uitpakt, zegt hij alleen maar ‘leuk’. Hij is niet erg enthousiast. ’s Avonds vraagt Gerson aan Klaas en Kees waarom ze hem geen cadeau hebben gegeven. Dan pakt Kees nog een cadeau en geeft het aan Gerson. Het is een boek, zodat Klaas en Kees de verhalen kunnen voorlezen aan Gerson. Gerson is er heel blij mee.

Op 8 augustus wil Gerson zwart spelen. Ze spelen het spel, maar Klaas en Kees spelen vals. Ze houden hun ogen open, zodat ze kunnen zien hoe Gerson loopt. Gerson weet niet meer goed hoe het erf eruitziet en loopt de verkeerde kant op. Vervolgens valt hij van de brug (twee zware balken met dikke planken) in de sloot. Klaas haalt Gerson uit het water. Gerson loopt verder naar het doel, de grafsteen van Pieter Mulder. Als Klaas en Kees er ook bij komen, zegt Gerson dat hij er niks meer aan vindt, ook Klaas en Kees vinden het spel niet meer leuk.

De volgende dag gaan Klaas, Kees, Gerson en Daan logeren bij opa Jan en oma Anna. Ze rijden weer langs de perenbomen. Klaas vraagt aan zijn vader of hij wil stoppen. Hij stapt uit en kijkt wat er aan de bomen hangt. Het zijn peren. Hij loopt terug naar de auto en zegt dat Gerson gelijk heeft; ‘Perenbomen bloeien wit’. Even later komen ze bij opa Jan en oma Anna aan.
Op 10 augustus vindt Kees een mooie tak voor Gerson, want hij heeft nog geen blindenstok. Kees snijdt Gersons naam erin. Tijdens het avondeten geeft Kees de stok aan Gerson. Gerson gaat die avond een wandeling maken langs het meer met de nieuwe stok en met Daan. Het begint te onweren. Gerson gooit de stok weg, Daan haalt de stok weer op. Gerson gaat het water in en zwemt nog een stukje. Dan komt hij niet meer boven.
Gerson wordt begraven op de begraafplaats bij zijn huis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

het is wel een spannend boek maar tegelijk ook een beetje saaaaaaiiiiii

11 jaar geleden

F.

F.

HEEEEEEEEEEEEEEllllllll saaaaaaaaaaaaaaaaiii boek tenzij je verplicht bent dit boek te lezen snap ik niet waarom je het zou lezen.

11 jaar geleden

T.

T.

Ik moet het lezen voor svchool, weet ik veel dat het saai zou worden:S

11 jaar geleden

I.

I.

ik moet het boek dus verplicht lezen maar een samenvatting voldoet ook wel als je het mij vraagt!

11 jaar geleden

B.

B.

alle boeken zijn saai

11 jaar geleden

L.

L.

Het is echt een geweldig boek ik heb het gelezen voor school (leesportfolio) het is een droevig boek, ik heb zelfs een traantje moeten wegpinken, maar soms is dat wel vele leuker dan andere boeken. Hopelijk komt er ooit nog een deel 2 en 3 en 4 enz. enz. dat zou echt de max zijn.

10 jaar geleden

A.

A.

saaaaaaiiii
snap niet dat we dit moesten lezen van school : (

10 jaar geleden

M.

M.

Ik vind het zelf wel een goed boek. Het begin is wel een beetje saai en moeilijk om door te komen maar vanaf het ongeluk lees je het in één keer uit.

10 jaar geleden

J.

J.

saai boek maar dat vind ik van bijna alle boeken. als je echt een boek moert lezen dan moet je groener gras van klaas bond kiezen, dat is echt een goed boek.

10 jaar geleden

M.

M.

Ik lees hier dat veel mensen dit een saai boek vonden maar daar ben ik het er niet mee eens. Een boek hoeft niet perse spannend te zijn om goed te zijn. Het eind was wel een beetje raar/makkelijk maar verder was het best een goed boek, en het is een klein boekje dus je hebt het zo uit.

9 jaar geleden

W.

W.

challah boekie.. las easy en verhaal lijn was prima

9 jaar geleden

Andere verslagen van "Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker"