Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker

Beoordeling 6.5
Foto van Lizzy
Boekcover Perenbomen bloeien wit
Shadow
  • Boekverslag door Lizzy
  • 3e klas vwo | 1830 woorden
  • 19 maart 2021
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
137
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Perenbomen bloeien wit
Shadow

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zor…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de b…

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak 'zwart', een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen.
Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met z'n allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven 'zwart' zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.
Dit ontroerende verhaal wordt afgewisseld verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson, en van de hond.

Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Perenbomen bloeien wit:

Klaas en Kees zijn een tweeling. Ze hebben ook nog een broertje genaamd Gerson. Samen spelen ze vaak het spel Zwart. Het spel zwart is een spel waarbij je met je ogen  dicht naar een uitgekozen plek of locatie moet lopen. Degene die als eerste bij de locatie is heeft gewonnen. Later in het boek gingen ze naar hun opa en oma Jan en Anna. Ze gingen hier naartoe met hun hond, Daan en hun vader Gerard. Gerson en zijn vader wilden de perenbomen zien dus maakte ze een omweg. Tijdens deze omweg kwamen ze in een ongeluk. De reden hiervoor was een discussie tussen Gerson, Kees en Klaas over het bloeien van fruitbomen. Kees en Gerson braken allebei hun armen en Gerard kreeg erg veel glas in zijn gezicht. Gerson had een ernstige beschadiging aan zijn ogen en een scheur in een van zijn ingewanden genaamd de milt. Nadat de milt verwijderd was werd hij blind. Hij werd boos over het idee dat hij zijn favoriete spel nu voor altijd zal moeten spelen. Rond de zomer bracht Gerard de jongens weer naar opa en oma. Ondanks dat Gerson blind was vond hij het altijd leuk bij zijn opa en oma. Bij de stijger ging Gerson het water in en hij wilde dat Daan op de stijger bleef liggen. Opa en oma vonden dat Gerson lang weg bleef en vroegen om hulp. Even later werd Gerson uit het water gehaald door een duiker. Hij werd begraven op de begraafplaats waar hij vaak een plekje uitkoos waar ze naartoe moesten voor zwart. Hij had de duik helaas dus niet overleefd.

Donderdagmiddag half 4:

Karen Vyncke zit op een basisschool. Leraar Damien geeft tikles op verschillende scholen. Hier is de school van Karen een van. Een keer op school zitten Karen en een groepje vrienden in het busje van Damien te tikken. Karen wilde uit het busje stappen, dit busje rolde heel snel achteruit. Karen kwam doordat het busje achteruit rolde onder het busje en was meteen dood.

In het boek word het verhaal door meerdere personen verteld, onder andere door: De moeder van Karen Bea, leraar Damien Deroover, Architect Sam, de vriendin van de moeder Tamara en de beste vriend Hassan. Ook word het verhaal verteld door Karen zelf. In het boek krijg je te weten dat Henk niet de biologische vader is van Karen. Er zijn 6 hoofstukken in het boek. In hoofdstuk 1 word er verteld hoe Karen overleed.  Hoofstuk 2 gaat over Bea en haar beste vriendin Tamara.  Ze gaan samen naar een cursus. Ook gaat het over dat Henk niet de biologische vader van Karen is. De moeder van Karen denkt dat Karen dit niet weet, maar Karen heeft het allang gehoofd van haar buurjongen. Hoofdstuk 3 gaat over architect Sam Dermote. Sam heeft het huis van Bea en Henk ontworpen. Hierdoor kent hij Karen. Ook ontdekt Sam dat zijn vrouw zonder met hem te overleggen een sterilisatie operatie wil ondergaan. Hoofdstuk 4 gaat over verhalen die Hassan aan Karen vertelde. Dit zijn allemaal flashbacks die Karen krijgt. Hoofdstuk 5 gaat over Damien. Hij krijgt overal de schuld van sinds dat Karen dood is. Door architect Sam word hij omgekocht om niet te komen naar de begrafenis van Karen. Ook krijgt hij de schuld van de miskraam van de secretaresse van de school van Karen. Damien is door de dood ontslagen en bedreigt de secretaresse met verkrachting. Hij bedreigt haar omdat hij zijn baan terug wilt. Dit is later niet gelukt. Het laatste hoofdstuk gaat over een verhaal wat Hassan Karen had verteld. Het gaat over een man die getrouwd is met een vrouw die verslaafd is aan chocolade. Als de vrouw dood is blijft haar man verhalen tegen haar vertellen en geeft haar nog steeds veel chocolade. De buurjongen van de man heeft een grote wesp ingeslikt. Terwijl hij hem aan het helpen is vergaat het lijk van zijn vrouw steeds meer. Karen kon het verhaal niet aan en Hassan stopte met vertellen. Hier stopte het boek.

Opdracht 1:

  1. Belangrijke personages en waarom ze belangrijk zijn.

De belangrijkste personen uit het boek zijn Gerson, Gerard, Kees en Klaas. Dit omdat het boek vooral over hun gaat en wat er in hun leven gebeurd.

Gerson: Gerson heeft de meeste schade overgehouden aan het ongeluk en word daarom ook een beetje neergezet als hoofdpersoon. Omdat hij blind word tijdens het ongeluk en ook sterft in het boek, word hij  in de belangrijkste rol van het boek gezet. Hij was altijd jaloers op de tweeling omdat hij niemand heeft van zijn eigen leeftijd zoals de tweeling dat heeft. Nadat Gerson in het ongeluk kwam was hij erg boos dat hij voor altijd zwart zou moeten spelen. Omdat het boek voor een groot deel over zwart gaat is dit ook wel een teken dat hij de hoofdpersoon is.

Gerard: Gerard is belangrijk omdat hij de vader is van Gerson, Klaas en Kees. Als Gerard zich niet zo had bemoeid met de discussie tussen de jongens en als hij de persoon die van rechts kwam voorrang had gegeven had was het ongeluk niet gebeurd. Doordat hij de vader van Gerson is kon hij meehelpen met kiezen wat de dokter bij Gerson zou moeten doen na het ongeluk.

Kees: Kees is een van de broers van Gerson. Hij is belangrijk omdat hij de broer is van Gerson. Hij zat bij Gerson. Klaas en Gerard in de auto. Hij brak zijn armen in het auto-ongeluk. Kees zorgt samen met zijn broer erg goed voor Gerson na het heftige auto-ongeluk. Kees vind liegen erg moeilijk dus hij is altijd eerlijk tegen iedereen. Omdat Kees familie is komt hij erg veel voor in het boek.

Klaas: Klaas is de andere broer van Gerson. Hij is ook belangrijk omdat hij de broer is van Gerson. Ook Klaas zat in de auto tijdens het ongeluk. Samen met Kees zorgt hij erg goed voor Gerson die de meeste verwondingen aan het ongeluk overhield. Ook Klaas komt veel voor in het boek doordat hij familie is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Klaas: Klaas is de andere broer van Gerson. Hij is ook belangrijk omdat hij de broer is van Gerson. Ook Klaas zat in de auto tijdens het ongeluk. Samen met Kees zorgt hij erg goed voor Gerson die de meeste verwondingen aan het ongeluk overhield. Ook Klaas komt veel voor in het boek doordat hij familie is.

Ben je het eens met de mening van de leerling?

Ik ben het eens met de mening van de leerling over het boek. Bij ieder belangrijk persoon kan je je erg goed inleven in hoe diegene zich voelt en waar diegene doorheen gaat.

Je kan je erg goed inleven in Gerson. Dit komt vooral omdat hij het meeste meemaakt. Tijdens het ongeluk was Gerson buiten bewustzijn geraakt. In het echt kan dit ook gebeuren. Als hij in het ziekenhuis ligt en in coma ligt, kan je je erg inleven en eigenlijk bedenken hoe zielig het is. Je kan je ook erg goed inleven bij het stukje dat Gerson boos is dat hij voor altijd zwart moet gaan spelen. Dat je van je lievelingsspel spelen gaat naar het voor altijd spelen lijkt me heel heftig. Ook kon je je goed inleven tijdens het spel zwart. Gerson had hier erg veel plezier in en vond het altijd echt een super leuk spel om te spelen.

Dit wil je ook lezen:

In Gerard kan je je ook inleven. Vooral toen hij zich erg schuldig voelde over het erge ongeluk. Het was ook zijn schuld maar door het schuldgevoel wat hij had tegenover de jongens vond ik het toch wel zielig voor hem. Ook toen de duikers Gerson hadden opgedoken uit het water. Gerard vond het echt heel erg. Als je je inleeft in Gerard vind je het meestal heel erg zielig of een beetje jammer. Met een beetje jammer bedoel ik dat als hij beter had opgelet op de weg tijdens het ongeluk was het nooit zo ver gekomen.

In Klaas en Kees kan je je ook goed inleven. Klaas en Kees zorgden er goed voor hun gewonde broer en deden er ook alles aan om hem te helpen. Ze vonden het wel raar dat hij er zo bij lag wat ik snap. Hier kon ik me erg goed inleven want ik denk dat het heel lastig is om je familielid zo te zien. Ook kon je je goed inleven tijdens dat ze samen met Gerson het  spel zwart aan het spelen waren. Ze vonden dit ook  echt een heel leuk spel en hadden altijd plezier erin.

Opdracht 2:

  Het boek donderdagmiddag half vier spreekt mij meer aan dan perenbomen bloeien wit. Ten eerste komt dit door de buitenkant van beide boeken. Perenbomen bloeien wit heeft een saaiere kaft waar de titel in een niet zo speciaal of mooi lettertype op staat. Als je de voorkant zou zien zou je niet zeggen dat het iets met het boek te maken heeft. Donderdagmiddag half vier heeft een kaft die je meer aanspreekt, zo staat er een meisje op. Dit meisje zou wel eens Karen kunnen zijn die is overleden in het boek. Ook heeft dit boek een lettertype wat niet zo basic is en dus mij meer aanspreekt.

Donderdagmiddag half vier spreekt mij ook meer aan door het thema. Het thema van donderdagmiddag half vier is liefde, dood en Kinderen. Aangezien ik boeken met dood erg spannend en interessant vind om te lezen sprak mij dit al gelijk aan. En het thema van het boek perenbomen bloeien wit is blind worden. Dit sprak mij op zich ook wel aan, maar ik vind het minder interessant dan dingen lezen over de dood. Uiteindelijk gaat Gerson ook dood, maar dit vond ik niet echt een thema in het boek.

Het boek perenbomen bloeien wit wisselt in het boek van perspectief. Soms is het vanuit een hij/zij perspectief en soms is het vanuit een ik perspectief. Hiermee bedoel ik dat het  ooit  vanuit het perspectief van Gerard is,  dan is het weer vanuit een hij/zij perspectief en daarna uit die van de tweeling. Dit maakt het lezen van het boek niet makkelijker of leuker. Zelf vind ik het erg irritant en verwarrend. Donderdagmiddag half vier word alleen vanuit een hij/zij perspectief verteld en dit maakt het makkelijk om te lezen en ook veel duidelijker want dan weet je wie er aan het vertellen is en dan weet je ook altijd over wie het precies gaat. Dus vanuit het perspectief spreekt donderdagmiddag half vier mij meer aan.

Qua gebeurtenissen vind ik weer Donderdagmiddag half vier het leukste. Hier komt het door dat er bij iedere paar pagina’s weer iets nieuws gebeurt. In het eerste hoofdstuk ging het vooral om het ongeluk maar in de hoofdstukken erna waren er verschillende gebeurtenissen die erbij kwamen zoals de architect die Damien omkocht om niet te komen naar de begrafenis, de moeder van Karen die erachter komt dat Karen het allang wist wat er speelde tussen haar en Henk en dat de vrouw van Sam een sterilisatie achter zijn rug om doet. In Perenbomen bloeien wit gebeuren er minder dingen en is er eigenlijk maar een hele grote gebeuren en dat is het ongeluk. Voor de rest gebeuren er wel kleinere dingen maar minder dan in Donderdagmiddag half vier.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Perenbomen bloeien wit door Gerbrand Bakker"

Ook geschreven door Lizzy