- Algemene gegevens:
Percy Jackson en De Olympiërs – De zee van monsters; Rick Riordan; Amsterdam; 2010
2. Persoonlijk oordeel:
De zee van monsters is het tweede boek uit de reeks van Percy Jackson en De Olympiërs. Eerst wou ik “De bliksemdief “(het eerste boek van de reeks) lezen, maar die kon ik niet ontlenen in de bibliotheek. Ik had de film van “De bliksemdief” al een paar keer gezien, dus was het geen probleem om het tweede boek te lezen.
Percy Jackson is een 13-jarige tiener die het opneemt tegen allerlei monsters uit de Griekse mythologie en ik leefde reeds van in het begin van het boek met hem mee.
Het is een heel vlot geschreven boek. Soms zijn er zo’n spannende delen dat je bijna niet kunt stoppen met lezen. Voorbeelden daarvan zijn vooral de gevechten waar Percy en zijn vrienden in belanden. De schrijver beschrijft de confrontaties zodanig dat het lijkt dat ze er slecht voor staan, maar uiteindelijk komt het min of meer goed. Er kan wel iemand gewond zijn of de tegenstander kan gevlucht zijn, maar je bent er zeker van dat het monster nog zal terugkomen en veel sterker zal zijn dan voordien.
Het boek is geschreven vanuit een persoonlijk standpunt en zo lees je de gedachten van het hoofdpersonage Percy Jackson. Die heeft soms grappige gedachten, die voor de lezer grappig zijn maar voor de andere personages totaal niet.
Ik vind dat de schrijver soms heel geheimzinnig doet. Je komt bijvoorbeeld te weten dat er een voorspelling is over Percy Jackson : hij zou als 16-jarige het lot van Olympus beslissen. Deze informatie kom je heel langzaam te weten via verschillende bronnen. Als je het boek uit hebt, heb je het gevoel dat er nog belangrijke informatie wordt achtergehouden. Je hebt de drang om onmiddellijk het volgende boek te lezen.
Het is een heel leuk en spannend boek en ik kan het vele leeftijdsgenoten aanraden.
3. Themabespreking:
Het hoofdthema van het boek en de ganse boekenreeks is de Griekse mythologie, maar dan in een hedendaags jasje. Het boek speelt zich af in deze tijd maar allerlei personages en monsters uit de oude Griekse mythologie kruisen het pad van het hoofdpersonage. Om het boek helemaal te begrijpen moet je toch iets afweten van de Griekse goden en de mythes daarrond, maar je moet ook niet alles weten want het hoofdpersonage (Percy Jackson) weet ook niet zo veel over die mythes zodat hij vaak informatie vraagt aan anderen. Op deze manier krijgt ook de lezer meer uitleg over hoe een mythe ging en wie sommige (half)goden zijn.
Buiten het feit dat het boek heel goed aansluit bij de lessen Nederlands die over de mythes gingen, sluit het ook aan bij het hoofdstuk fantasy. Je hebt de held, die buitengewone krachten bezit (Percy Jackson) en zijn bondgenoten (Annabeth, Grover en Tyson) die de slechterik (Luuk) en zijn handlangers bevechten. Het verhaal speelt zich af op deze wereld, maar wanneer de monsters en goden in het verhaal opduiken, bevinden ze zich in een fantasiewereld. De opdracht van Percy is om kamp Halfbloed terug bescherming te geven door het vinden van het Gulden Vlies en het genezen van Thalia’s boom.
De schrijver (Rick Riordan) lijkt de godenverhalen heel erg boeiend te vinden want het boek is eigenlijk een vervolg op die mythische verhalen en geeft een beeld van wat de Griekse goden nu zouden kunnen betekenen in onze huidige wereld.
Een tweede thema van het boek is vriendschap : enkel door samen te werken met zijn vrienden kan Percy de monsters verslaan.
REACTIES
1 seconde geleden