Pelican Bay door Nelleke Noordervliet

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2819 woorden
  • 13 maart 2007
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 21 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2002
Pagina's
415
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Pelican Bay
Shadow
Pelican Bay door Nelleke Noordervliet
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Titelbeschrijving.
Titel: Pelican Bay
Auteur: Nelleke Noordervliet
Druk: zevende druk
Uitgever: Augustus Amsterdam – Antwerpen
Jaar uitgave: 2002

Motivatie boekkeuze.
Ik had tot nu toe allemaal B boeken en één A boek gelezen. Ik wilde nu ook wel graag een C boek lezen dus kwam ik op Pelican Bay uit. Het leek me een interessant boek omdat het met geschiedenis te maken had wat me erg interesseert. Wat ik op de achterkant had gelezen had me ertoe gezet om het boek te gaan lezen.

Korte samenvatting van de inhoud.
1. Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn 2 hoofdpersonen.


Ada van de Wetering is 38 jaar en leeft in deze tijd. Zij is de nazaat van Jacob Rivers en zij wil achter de waardheid komen van de gruwelijke moord op zijn vrouw, Fanny Rivers. Hiervoor moet ze naar een eiland op de Cariben bij een kust die Pelican Bay heet. Op dit eiland zoekt ze ook haar adoptiebroertje Antonio die op zijn 18e verjaardag was weggelopen. Ada heeft geen gelukkige jeugd gehad. Op haar 8e kwam haar 3-jarige broertje naar Nederland. Haar vader heeft haar seksueel misbruikt en ze is veel in gezinstherapie geweest omdat het niet klikte met elkaar. Toen Antonio wegliep kreeg zij hiervan de schuld en zijn haar ouders gescheiden, waar zij ook de schuld van kreeg.

Jacob van de Wetering is een nogal losbandig type. Hij heeft een meisje heeft zwanger gemaakt en hiervoor wordt hij door zijn familie weggestuurd naar Afrika. Hier heeft Jacob een levensstijl van vrijheid, blijheid. Hij geniet ervan om negers te pijnigen maar tegelijkertijd is hij bevriend met een halfbloed. Hij trouwt met een rijk meisje maar zij overlijd samen met hun ongeboren kind, hier treurt hij echter niet om. Jacob heeft wel heimwee maar hij wil niet als een mislukkeling naar huis keren. Als hij op een eiland word gedropt met zijn slaaf Plato wordt hij verliefd op Fanny Fanwick, die uit Engeland komt. Hij belooft haar ene succesvolle plantage op te richten als zij met hem wil trouwen. Dit doet ze en ze word zwanger. Maar bij de 9e maand word Fanny gruwelijk vermoord.

2. Andere belangrijke personages
Plato is de slaaf van Jacob. Hij is erg trots en veracht Jacob en zijn toestand, waardoor hij het kan overleven. Ondanks alles blijft Plato Jacob trouw en verzorgt hem wanneer dat nodig is. Pas op het laatst, als Jacob met Fanny getrouwd is, gaat het mis. Fanny en Plato krijgen een verhouding. Als Jacob hier achterkomt en Fanny vermoord is, laat hij Plato ophangen.

Fanny Fanwick word niet heel nauwkeurig beschreven in het boek, ook omdat ze er pas later in voorkomt. Ze komt uit Engeland en is met een toneelgroep meegegaan om te ontsnappen aan haar vaderland. Ze is erg uitgesproken en niet snel van iemand onder de indruk. Als Jacob haar belooft en plantage te beginnen en het succesvol te maken, gelooft ze niet dat het hem gaat lukken. Uiteindelijk trouwt ze toch met hem en wordt ze verliefd op hem. Ze is tegen slavernij en begint daarom een schooltje voor de zwarte kinderen die op hun plantage werken. Hierbij krijgt ze de hulp van Plato en wordt ze verliefd op hem. Als ze zwanger raakt, is ze bang dat het misschien van Plato is. Ze wordt gruwelijk vermoord als ze negen maanden zwanger is. Haar buik is opengereten en haar keel is doorgesneden. Uit de buik komt een wit kind.

Marcus is de minnaar van Ada. Ze is eigenlijk al getrouwd. Hij is inspecteur bij de plaatselijke politie. Als Ada bij het vliegveld aankomt, is hij degene die haar ondervraagd. Omdat er geen bewijs is moet hij haar vrijlaten maar het is al laat en dus brengt hij haar naar zijn moeder die een soort pension heeft.


Ma Edith is de moeder van Marcus. Ze heeft haar man bijna een jaar geleden verloren en sindsdien verhuurt ze wat kamertjes in haar huis. Met Ada heeft ze veel lange gesprekken over het leven. Ma Edith komt oorspronkelijk uit Engeland maar is hier vele jaren terug naartoe verhuist. Ze blijft altijd een buitenbeentje op het eiland en voelt zich toch een klein beetje schuldig over de slavernij.

3. Relatie tussen hoofdpersoon en andere personages
Ada en Jacob zijn verre familie van elkaar. Omdat Jacob geen kinderen had moet Ada een verre nicht van hem zijn.

Ada en Marcus leren elkaar kennen op het vliegveld als zij wordt ondervraagd word door hem. Ze ziet hem vaker omdat zij bij zijn moeder slaapt. Uiteindelijk krijgen ze een kortstondige relatie. Als Ada terug is in Nederland blijkt ze zwanger van hem te zijn.

Ada logeert bij Ma Edith, de moeder van Marcus. Ada heeft medelijden met haar maar ze hebben regelmatig discussies.

Jacob is de meester van Plato, maar Plato laat goed merken dat hij Jacob veracht en hem niets vind. Jacob voelt zich klein door hem en daardoor slaat hij hem vaak.

Fanny en Jacob zijn getrouwd, maar Jacob is meer verliefd op haar dan zij op hem. Fanny voelt hun relatie meer als een vriendschap en is echt verliefd op Plato. Jacob heeft vaak geen idee wat er in het hoofd van zijn geliefde omgaat en dat maakt hem soms gek.

4. Belangrijkste gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in het boek is de moord op Fanny Rivers. Hier draait het hele verhaal om. Jacobs verhaal leeft ernaartoe en Ada probeert erachter te komen wat er toen precies is gebeurd, zo leert ze ook meer over Jacob.

Antonio, de adoptie broer van Ada is ook belangrijk in het verhaal. Ada gaat op hetzelfde eiland ook op zoek naar haar broer die al 15 jaar vermist is. Hier vind ze hem en door zijn verhalen van vroeger komt ze erachter dat zij helemaal niet zo slecht is geweest voor haar broertje dan haar ouders haar hadden beschuldigd. Als ze terug gaat naar Nederland vraagt hij haar 2 enveloppen met foto’s en een brief mee te nemen voor haar ex en hun moeder. Bij het vliegveld word Ada, net als toen ze aankwam, opgepakt. Ze doorzoeken haar tassen en in een van de enveloppen blijkt cocaïne te zitten. Ze wordt meegenomen en overhoord door Marcus. Hier blijkt dat ze de eerste keer was opgepakt door haar achternaam die hetzelfde is als Antonio. Hij heeft haar bedrogen.

5. Verandert het leven van de hoofdpersoon door de gebeurtenissen?
Het leven van Ada veranderd doordat ze zwanger wordt. Haar man in Nederland heeft haar vergeven voor de affaire die ze had met Marcus en zorgen nu samen voor haar dochter. Marcus wil graag langskomen om zijn kind te bezoeken maar dit wil Ada liever niet, zij gaat liever naar hem dan dat hij in haar leven in Nederland komt.

Jacob word na de dood van zijn vrouw en kind totaal gek. Hij laat Plato ophangen en verliest zijn plantage. Hierna verdwijnt hij uit alle archieven. Niemand weet dus hoe hij is geëindigd. Één ding is wel zeker: hij is arm en alleen gestorven.

6. Waar speelt het zich af?
Bijna alle gebeurtenissen, in het heden en in het verleden, spelen zich af op de eilanden van de Cariben. Ada komt alleen op het eiland waar Antonio leeft en Jacob heeft geleefd. Hoe dit eiland heet word niet bekend in het boek, maar de kust waar het zich afspeelt heet Pelican Bay. Jacob komt ook nog op het eiland Curaçao waar hij een paar jaar woont.
Jacob komt van Zeeland, waar een klein stukje zich afspeelt. Hierna gaat hij naar Afrika.

7. Wanneer speelt het zich af?
Jacob zijn leven speelt zich af in eind achttiende eeuw. Bij het laatste stuk kan je dat merken omdat steeds meer mensen vrezen voor de vrijheid van slaven.
De tijd waarin Ada leeft is nu. Ze blikt soms terug naar haar kinderjaren in de jaren 70, maar verder is alles in deze tijd.

Eerste persoonlijke reactie.
Ik ben gewend aan dikke boeken, ik lees ze veel, maar dit boek vond ik toch lastiger te lezen dan ik had gedacht. Ik vond het wel erg leuk en interessant. Ik hou veel van boeken waar geschiedenis in voorkomt, of waar het over familie gaat, in dit geval een drama. Er waren niet veel stukken waar ik het spannend vond, maar bij sommigen stukken ging ik wel heel snel doorlezen om te zien hoe het afliep, helaas ging je dan weer naar een ander persoon. Soms vond ik het wel wat verwarrend, vooral aan het eind. Hier worden twee mogelijke einden beschreven van de dood van Fanny Rivers. Dit begreep ik eerst niet en pas nadat ik het nog een keer las snapte ik waar het over ging. Verder vond ik het wel een leuk boek maar het deed me niet heel veel. Ik vind een boek pas echt goed als ik dagen later er nog aan denk, dat was bij ‘Pelican Bay’ niet het geval.

Verdiepingsopdrachten
1. Open plekken, welke plekken blijven open?
De moord op Fanny is de grootste open plek. In het eerste hoofdstuk van het verhaal gaat de magistraat kijken bij het lijk van Fanny. Hierbij word niet duidelijk wie het heeft gedaan. Ada heeft een brief geërfd van Jacob aan zijn broer waarin hij verteld over de moord. Hij zegt hierin dat het net lijkt alsof hij het zelf heeft gedaan. Hieruit kan je opmaken dat hij het niet zelf heeft gedaan. Maar de bewoners van het eiland zeggen allemaal dat Jacob uit wraak heeft gehandeld. Terug in de tijd van Jacob lees je in het begin niets over de gebeurtenis omdat zijn verhaal zich uitstrekt over 30 jaar. Pas veel later in het boek, als je steeds dichter bij de moord komt, krijg je een idee van wie het gedaan zou kunnen hebben. Er zijn uiteindelijk 2 einden, de één waarin Plato haar vermoord en de ander waarin Jacob het gedaan heeft. Zelfs als je het hele boek hebt gelezen kom je er niet achter. Deze moord zal voor altijd een mysterie blijven.

Ada’s jeugd is eigenlijk ook een open plek, waar je pas een beetje van leert kennen als je het hele boek hebt gelezen. In het begin, als Antonio als 3-jarige bij hun komt wonen merk je dat Ada toch niet zo heel blij was met de komst van een nieuw broertje. Als je verder leest krijg je het idee dat Ada haar broertje terrorisserde, zo erg dat ze zelfs een keer een mes aan zijn keel heeft gezet op vakantie. Haar vader blijkt haar ook nog is seksueel misbruikt te hebben. In haar tienerjaren zitten ze met het hele gezin in therapie, waar zij alle schuld op zich krijgt. De avond voor Antonio’s 18e verjaardag verblijft hij bij Ada. De volgende dag is hij met de noorderzon vertrokken. Als Ada hem 15 jaar later opzoekt, blijken veel van haar gedachten gemanipuleerd te zijn door haar ouders. Niet zij maar haar vader had een mes aan háár keel gezet. Zo zijn er meerder dingen die niet klopte. Antonio en Ada waren juist heel close geweest.

De arrestatie van Ada in het begin van het boek word totaal niet uitgelegd. Als ze op het eiland aankomt wordt ze aangehouden en word haar hele tas doorzocht. Hierna moet ze naar een kamertje waar ze zich moet uitkleden en dan wordt ze overhoord. Er wordt geen enkele verklaring gegeven voor dit gedrag. Als Ada wee rnaar huis gaat wordt ze weer opgepakt en blijkt er in één van de enveloppen cocaine te zitten. Nu word de link pas duidelijk. Toen ze haar achternaam zagen bleek die hetzelfde te zijn als Antonio, een beruchte drugsdealer in de Caribische eilanden. Uiteindelijk wordt ze door hulp van een onbekende advocaat vrijgelaten. Als Ada vraagt hoe ze hem moet terugbetalen zegt hij dat alles al is geregeld.

2. Bespreek de personages
Ada van de Wetering is 38 jaar en op zoek naar haar adoptiebroertje. Ook is ze op zoek naar de waarheid achter de moord op Fanny Rivers. Dit is dan ook haar doel. Door haar moeilijke jeugd vind ze het moeilijk om mensen dicht bij haar te laten komen. In een discussie met Ma Edith over de moord op Fanny, vind Ada dat de zwarten zich nog steeds als slachtoffers opstellen, waar zij het totaal niet mee eens is. Wat toen is gebeurd kan niet meer veranderd worden. Gebeurd is gebeurd.

Antonio is Ada’s helper maar eigenlijk ook een tegenstander. Hij helpt haar vrede te sluiten met het verleden. Maar op hetzelfde moment bedriegt hij haar door haar drugs te laten smokkelen zonder dat zij er iets van weet.

Jacob van de Wetering is 19 als hij weggestuurd word door zijn ouders als hij een meisje heeft zwanger gemaakt. Zijn doel is gelukkig en succesvol terug te keren naar zijn geboorteland zodat zijn ouders toch nog trots op hem kunnen zijn.

Plato is in zekere zin een tegenstander voor Jacob. Omdat hij zo trots is maakt hij Jacob onzeker en wil Jacob hem het liefst voor alles straffen. Als Jacob erachter komt dat hij een affaire heeft gehad met zijn vrouw laat hij hem hangen.

3. Verhouding fabel en sujet, de functie ervan en het effect ervan
Het verhaal is niet chronologisch verteld. Je hebt twee verhaallijnen: die van Jacob in eind 18e eeuw en die van Ada in het heden. Het boek begint met de moord op Fanny, hierna ga je naar Ada, daarna naar Jacob en ga zo maar door. Je reist dus de hele tijd door de tijd. De functie hiervan is dat je steeds meer te weten komt over Jacob, meer dan Ada zelf. Als zij zich afvraagt wat er in een bepaalde periode is gebeurt lees je in het volgende hoofdstuk over Jacob het antwoord erop, terwijl het voor Ada nog altijd een vraag blijft.
Er is dus geen sprake van een fabel, omdat de geschiedenis niet chronologisch word verteld. Er is wel sprake van een sujet. Als je de twee verhaallijnen uitelkaar haalt zie je dat de gebeurtenissen achter elkaar worden verteld.

4. Perspectief en (on)betrouwbaarheid
De verhaallijn van Jacob word in het vertellerperspectief geschreven. Zo krijg van iedereen een aardig beeld, hoe ze in elkaar zitten. “Hij wijst Plato dat hij moet knielen. Dat doet hij. Jacob haalt uit. De beweging en de snelheid van de zweep slaan door hem heen als een heftige vreugde.”
De verhaallijn van Ada is in het ik-perspectief geschreven. Hierdoor lees je over al haar emoties en gedachten, maar je komt niet veel te weten over hoe de mensen om haar heen denken. Je krijgt een beeld van hun door de gedachtes van Ada, dat is soms wel lastig.
“Ik kende mezelf. Aan mijn lethargische verlegenheid moest een einde komen, anders zou ik over 3 weken nog op dit balkonnetje zitten uitstaren over zee, vol zelfhaat.”

5. Thematiek
Één van de belangrijkste thema’s in het boek is slavernij. Dit zie je vooral in de verhaallijn van Jacob. In die tijd zijn er nog slaven maar ook al wat vrije zwarten, die het vaak nog slechter hebben dan slaven. De blanken voelen zich meerderen van de zwarten terwijl het eiland zo’n beetje gebouwd is door de slaven. In deze tijd speelt meer de rol van het verschil tussen blank en zwart. Hier zijn de zwarten juist in de meerderheid en voelen zich ook een meerdere of gelijkwaardig aan de blanken. “Er is geen andere geschiedenis hier. Geen andere maatstaf. Er is één simpele waarheid. Er waren meesters en slaven. Vechtpartijen, verkrachting en mishandeling zijn niets vergeleken bij het kwaad van de slavernij.”

Eenzaamheid speelt ook een grote rol. Ada laat door haar jeugd, mensen niet zo snel binnen en leeft dus eigenlijk zeer eenzaam. Op het eiland vind ze weer wat van zichzelf terug en omdat ze haar verleden met Antonio kan afsluiten verlaat ze het eiland als een gelukkiger mens.
Jacob is zeer alleen als hij wordt weggestuurd door zijn ouders. Hij blijft ook altijd heimwee hebben naar Nederland maar hij komt nooit meer terug. Ook hij liet mensen niet snel binnen. Toen dat wel gebeurde met Fanny, raakte hij haar en hun kind alsnog kwijt.
‘Pelican Bay’ staat voor de kust van het eiland waar Jacob zijn plantage had. Ada overnacht op de kust van Pelican Bay.

6. Beargumenterend eindoordeel
Ik vond het echt een heel leuk boek om te lezen. Ik merkte wel dat dit een C boek is, want ik kwam er moeilijk doorheen, ook al vond ik het leuk. Omdat je in het begin al leest over de moord op Fanny, ben je heel benieuwd hoe ze is vermoord en door wie. Hierdoor pak je sneller je boek en wil je het gauw uithebben. Ik had wel bij een paar stukken dat ik het een beetje saai vond. Dat was vooral bij de verhaallijn van Ada. Ook vond ik het toch best vervelend dat Jacob nogal vaak aan seks dacht, alsof dat het enige in zijn leven is, wat hem boeit. Maar verder was het een mooi en meeslepend boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pelican Bay door Nelleke Noordervliet"