Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Passiespel door Isa Maron

Beoordeling 8.9
Foto van Cees
Boekcover Passiespel
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4517 woorden
  • 22 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8.9
7 keer beoordeeld

Boekcover Passiespel
Shadow
Passiespel door Isa Maron
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Gebruikte editie voor het boekverslag
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum eerste druk: 24oktober 2008
Aantal bladzijden: 318
Uitgegeven bij: Karakter Uitgevers.

Beschrijving voorkant
Op de overwegend zwarte voorkant staat een afbeelding van een vrouw die in een soort extasetoestand is. Het is de afbeelding van een schilderij “E1-E8/Falling Queen” van Christiaan Lieverse. De aanduiding E1-E8 wijst op een schaakzet, waarna de koningin omvalt.

Genre van het boek
Op de voorkant staat het genre vermeld: “erotische thriller”. Zie over de genreaanduiding van dit boek het interview met de schrijfster door de recensent van Crimezone “Kees de Bree.” Als bijlage hieronder afgebeeld.


In een ander interview heeft de schrijfster over het genre het volgende gezegd: Isa: Ik merk dat Passiespel door recensenten wel eens beoordeeld wordt als misdaadroman. Blijkbaar heeft het woord thriller voor sommige mensen die betekenis. Dat vind ik wel jammer, want Passiespel is geen misdaadroman, geen 'who-done-it'. Als het in een klassiek hokje zou moeten is het denk ik eerder een psychologische thriller.
Uit de vele reacties van lezers merk ik wel dat Passiespel als erotische thriller beoordeeld wordt. Veel lezers herkennen de worsteling van Olga met haar seksualiteit, niet zo zeer dat veel mensen dominante of onderdanige gevoelens hebben, maar ze herkennen de vurige wens van Olga om haar leven, ook de seks, weer spannend te maken. De reacties op de erotiek zijn heel verschillend: de een wil meer erotiek of explicieter, de ander vind het juist teveel, maar iedereen erkent dat dit verhaal zonder de erotiek niet verteld kan worden. En verder hoor ik vaak: 'Ik kon het niet wegleggen!'. Dat vind ik een enorm compliment.


Prijswinnaar
Passiespel won de prijs voor de beste vrouwenthriller in 2008. Daarmee versloeg ze erkende coryfeeën als Simone van der Lugt, Esther Verhoef,Marion Pauw. Judith Visser.
Over de verkiezingen: Een felle strijd speelde zich de afgelopen maand af via de mailbox van VrouwenThrilers.nl. Iedereen kon deze en vorige maand stemmen op de Beste Nederlandse vrouwenthriller van 2008.De eerste lading stemmen in december ging naar Dwaalspoor van Loes den Hollander, uiteindelijk werd Loes ingehaald door Esther Verhoef met Alles te verliezen. De strijd leek gestreden, want van Alles te verliezen zijn absoluut de meeste exemplaren verkocht. Maar begin januari lieten opeens de fans van Marion Pauw flink van zich horen, de strijd bleek nog niet gestreden. Terwijl Dwaalspoor net achter de koploper Alles te verliezen bleef, was Daglicht met een serieuze inhaalslag bezig. Het boek slaagde daar echter niet in. Tussen al dit stemgeweld bleek één boek dat tijdens de hele stemperiode stemmen bleef ontvangen en uiteindelijk is de Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2008 geworden: Passiespel door Isa Maron!

Over de ontstaansgeschiedenis van “Passiespel
Bron: website van de schrijfster
Het eerste idee voor Passiespel ontstond in de zomer van 2005, naar aanleiding van een huiswerkopdracht voor de schrijfgroep: schrijf een erotische scène. Zo ontstond in het najaar van 2005 het eerste hoofdstuk dat zo enthousiast ontvangen werd dat Isa besloot door te schrijven. Op dat moment was de verhaallijn redelijk helder, althans voor wat betreft het eerste deel van het boek. Ook had Isa een helder beeld bij de eerste ontmoetingen met de minnaar en had het hoofdpersonage een duidelijke persoonlijke geschiedenis. De rest van het verhaal ontvouwde zich tijdens het schrijven.
Ongeveer een jaar later was de eerste versie af. In 2007 werkte Isa met hulp van twee schrijfcoaches door aan het verhaal. In de periode van najaar 2007 tot en met voorjaar 2008 stuurde ze het met tussenposen telkens naar een stuk of tien uitgevers. De reacties: geen bericht (2 keer), standaard afwijzing (3 keer), afwijzing met toelichting (5 keer). De meeste uitgevers lieten zich afschrikken door de expliciete inhoud. Alhoewel diezelfde organisaties ineens beduidend minder moeite hadden met expliciete scènes op het moment dat ze Vochtige Streken van Charlotte Roche aangeboden kregen (bestseller in Duitsland).
Met een twee uitgevers is Isa Maron in gesprek geweest over Passiespel (toen nog onder de werktitel ‘Zweepslag’), maar zij zagen toch van publicatie af. Uiteindelijk toonden begin 2008 ineens drie partijen tegelijk interesse in het manuscript. Isa ging met Karakter Uitgevers in zee. Eind oktober 2008 ligt het boek in de boekhandel. De eerste reacties van lezer zijn heel positief en het boek wordt goed verkocht!

Over het pseudoniem Isa Maron In een interview met www.vrouwenthrillers/nl zegt Isa Maron over haar schuilnaam: . Je schrijft onder een pseudoniem en toch zien we je foto op het boek. Een pseudoniem waarborgt de anonimiteit van de auteur. Kun je uitleggen waarom je voor deze middenweg hebt gekozen?

Isa: Een pseudoniem is niet persé een schuilnaam, je zou het net zo goed als artiestennaam kunnen zien. Ik wil mezelf niet verstoppen, vandaar ook de foto op het boek. Op aanraden van de uitgever heb ik een pseudoniem gekozen. Ze wilden mij een beetje in bescherming nemen denk ik en bovendien wilden ze graag een naam met wat meer uitstraling dan mijn eigen naam. Vriendinnen vroegen mij of ik het niet jammer vind dat mijn eigen naam niet op de cover staat, maar daar heb ik geen last van. Als het om schrijven gaat ben ik Isa Maron

De aangeleverde flaptekst

Passiespel is de debuutroman van Isa Maron. Het is een beklemmend verhaal over een vrouw die zich uit onvrede met de dagelijkse sleur in erotische avonturen stort. Eerst samen met haar echtgenoot, maar later met een dominante minnaar. Olga’s hilarische zoektocht verandert langzaam van karakter en wordt steeds grimmiger.
Olga - goed huwelijk, twee kinderen, leuke baan - voelt zich gevangen in een eentonig bestaan. Om de spanning in haar huwelijk terug te brengen, stort ze zich met haar man in de wereld van kinky seks. In haar zoektocht naar overrompelende erotiek ontmoet ze een minnaar die haar meest geheime verlangens bevredigt.
Olga raakt verstrikt in het uitgekiende en gewaagde machtsspel van deze dominante man. Ze leert dat pijn en genot gevaarlijk dicht bij elkaar liggen. Bij hem is ze bijzonder, voor het eerst in tijden leeft ze weer echt. Maar als langzaam herinneringen aan haar traumatische jeugd loskomen, vlucht Olga roekeloos te diep in de wereld van macht en onmacht.


Titelverklaring
Het is duidelijk waarnaar de titel verwijst. Olga wil meer passie in haar saaie huwelijk en wil daarom seks op een risicovollere manier. Zij komt in de wereld van de SM terecht en daarin zijn regels voor de ultieme lustbeleving van essentieel belang. Het is een obscuur spel dat in die vreemde wereld gespeeld wordt.

Structuur en/of verhaalopbouw
Het verhaal wordt opgebouwd in 50 relatief korte hoofdstukken die geen titel dragen. Het beschrijft een korte periode uit het huwelijk van Olga en Michel, wanneer de vrouw besloten heeft meer lustbeleving in haar huwelijk te krijgen. Ze bezoeken daartoe o.a. parenclubs, maar de echte lustbeleving vindt Olga daarin niet. Daarrna slaagt ze via Internet erin een SM-partner te vinden. Dat is eigenlijk het verhaal-Nu en dat speelt zich af van een periode van het najaar tot maart van het volgende jaar.

Daarnaast is er een lijn naar het verleden. Olga is in haar jeugd door haar vader echt gedomineerd. Zeker na de dood van haar moeder en broers. Stukje bij beetje wordt het verleden van Olga aan de lezer duidelijk gemaakt. Dat gebeurt o.a. via fotoboeken en dagboeken die ze meekrijgt wanneer haar vader overleden is.
Door deze vertelwijze lijkt het net alsof er een chronologisch verhaal is ontstaan, maar wie goed leest, bemerkt dat sommige hoofdstukken voorafgaan aan de tijdlaag die het Verhaal-Nu aangaan. Het aangeven van de flashbacks is echter heel subtiel gedaan, waardoor je er pas na een heel eind lezen in staat bent de ware toedracht te ontdekken. Dat is knap geschreven.

Gebruikt perspectief
Olga is de personale verteller in de thriller. Ze is getrouwd met Michel (het huwelijk is wat seks betreft saai geworden) en mede op aanraden van haar man gaat ze de grenzen van wat mag en kan onderzoeken. Hij wil haar wel eens met een andere man zien vrijen. Maar de Kinky Seks in parenclubs vindt Olga maar niets en ze zoekt via internet contact met SM-masters. Dat lukt tenslotte en met de man die haar meester is, gaat ze steeds verder in haar Passiespel. Michel vindt het dan al lang niet leuk meer en draagt haar op te stoppen. In hoofdstukken over het verleden blijkt dat Olga ook een zeer dominante vader heeft gehad. Is dat de verklaring voor haar interesse in SM ? Olga heeft twee kinderen: Joep en Anne.
Ze is in 1969 geboren, want staat op blz. 240 bij het 12 en half jarig huwelijksfeest van haar ouders (1972) is ze drie jaar. Dat houdt ook in dat Olga waarschijnlijk een vrouw is aan het einde van de dertig. Haar zoon Joep is veertien en die heeft ze gekregen nadat ze afgestudeerd was en met Michel was getrouwd.


De tijd van het verhaal
Het is een actueel verhaal: de rol van het Internet en mobieltjes is duidelijk. Ook is er al sprake van de invoering van de euro. Maar behalve enkele expliciete data (10 december, 11 maart de dag van de initiatie) worden er geen jaartallen genoemd.
Alleen op blz. 240 kun je uit verstrekte gegevens concluderen dat Olga in 1969 geboren is.
Er is echter een impliciet gegeven dat een mogelijke aanwijzing geeft voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt..
In hoofdstuk 27 gaat Olga met haar twee kinderen naar de film (het is kerstvakantie ) enz e willen naar de film van Harry Potter. Op blz. 180 staat bovendien dat dit de film met de Vuurbeker is. Die film werd in Nederland gereleasd in november 2005. Het is dan logisch dat de kinderen in de kerstvakantie 2005-2006 naar die film gaan kijken. Immers, een half jaar later is zo’n film op DVD beschikbaar en is die uit de bioscoop genomen. In dat geval zou de handeling van het Verhaal-Nu zich afspelen tussen november 2005 en 11 maart 2006.
Op zich zou dat kunnen kloppen met de gegevens uit de periode waarin Isa Maron met de eerste opzet bezig was. (zomer 2005)

De plaats van handeling
Olga woont in Amsterdam. Dat wordt enkele keren duidelijk aangegeven, maar dat is in een buitenwijk van de stad.
Belangrijker dan de topografische ruimte is natuurlijk het decor van de aparte SM-wereld. Die is voor gewone mensen misschien onbegrijpelijk. Het roept vraagtekens, spanning en onbegrip op.

Samenvatting van de inhoud

wat voorafging
Olga, de vrouwelijke hoofdfiguur van deze thriller, heeft in het eerste hoofdstuk een afspraak met een man op een vakantie/bungalowpark. Het liefdesspel heeft SM-achtige trekjes, maar het komt niet tot seksuele activiteit.
Olga is getrouwd met Michel en ze heeft twee kinderen Joep en Anne. Met haar vriendinnen heeft ze het over de seksbeleving in het huwelijk. Olga is daar een beetje op uitgekeken en zoekt een nieuwe uitdaging. Wanneer ze dat haar man vertelt, is die er ook wel voor te porren. Zijn grote seksuele fantasie is dat hij het Olga ziet doen met een andere man. Daarom bezoeken ze op een avond een kinky seksclub waar paren samen komen. Ze storten zich in het seksuele geweld van de darkrooms, maar volledige bevrediging van hun wensen kan Olga in ieder geval niet vinden. Ook bezoekt ze een soort seksbijeenkomst waar ook SM-acts te zien zijn.

Daarom gaat ze via Internet iets anders proberen. Ze vinkt aan bij een inschrijfformulier dat ze wel van hardhandige seks houdt en krijgt dan een afspraak met ene Robbert. Die kan haar niet echt verder helpen, maar brengt haar in contact met een man die haar de regels van het spel zal duidelijk willen maken. Niet lang daarna ontvangt Olga een uitnodiging om in een hotel langs te komen, waar de nieuwe minnaar (de SM-meester) op haar wacht. Ze wordt enorm geprikkeld, maar het komt niet tot een seksuele paringsdaad. Het verlangen wordt nog op de proef gesteld. Intussen vertelt ze gewoon aan Michel wat ze allemaal aan het doen is en die raakt er nog steeds opgewonden van. Hij hoopt wel dat ze een keer echt seksuele gemeenschap hebben. Wanneer ze een keer in een restaurant gegeten hebben, doen Michel en Olga het een keer in de open lucht. Ook schaft hij allerlei hulpmiddelen aan (de nieuwe Tarzan) om haar meer te kunnen plezieren.

Olga’s verleden
Intussen start oer ook een verhaallijn naar het verleden, wanneer haar vader na 15 jaar contact met haar zoekt. Hij ligt in Enschede in een ziekenhuis en is door longkanker aangetast; hij is opgegeven. Haar vader was in het verleden heel dominant in het gezin aanwezig en ze kan zich vrijwel niets goeds van hem herinneren. Wel van haar moeder, maar die is jong gestorven, waardoor Olga de rol in het gezin moest overnemen. Ze heeft ook twee broertjes gehad: Frits en Leo. Die waren altijd heel dol op de Formule I . Ze zijn in hun puberteit bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ze hadden de auto gepikt van hun vader. Die had de schuur waarin hun fietsen stonden, afgesloten, waardoor het voor hen vanzelfsprekend was dat ze de auto zouden nemen, terwijl ze nog geen rijbewijs hadden. Ze wilden heel erg graag naar de bioscoop. Ze konden wel autorijden. Olga schuift de schuld van het ongeluk in haar vaders schoenen. Lang is ze door hem gedomineerd, totdat ze het huis verlaten had om met Michel te gaan trouwen. Ze is zelfs wel vastgebonden door haar vader, omdat ze haar huiswerk moest leren.
Haar vader sterft kort na haar eerste bezoek. Hij was huisarts en laat zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen. Olga krijgt via Michel en Joep twee fotoboeken en twee dagboeken van haar moeder. Eerst weigert ze die te lezen. Later gaat ze op de dagboeken van haar moeder na de boel verbranden in een vuurkorf.

het verhaalheden
Olga wordt steeds meer ingepalmd door de man die haar SM-meester is. Hij stuurt haar eerst naar een lingeriewinkel om sexy kleding ( slips met open kruisjes) aan te schaffen. Die moet ze van hem de komende tijd dragen.
Ze krijgt ook kaarsen met het symbool “slaaf”erop. Op 10 december mag ze pas weer een envelop openen. Ook met een vibrator gaan ze in de weer, maar voorlopig heeft ze nog geen echt seksueel contact. In de kranten verschijnen berichten dat er de afgelopen dagen lijken zijn gevonden van mensen die blijkbara tijdens een SM-spel om het leven zijn gekomen.
Dan gaat ze een keer met haar meester naar Bloemendaal waar een al ouder echtpaar op hen wacht. Ze eten eerst en daarna mag ze de SM-zolder bewonderen. Ze heeft voor het eerst echt seksueel contact en raakt steeds meer in de van het SM-spel. Ze vertelt eerst nog steeds alles aan Michel, maar die begint de relatie van haar met haar meester steeds minder prettig te ervaren. Ze ontmoet de man weer in een hotel en wordt nu ook vastgebonden. Ze maakt de afspraken nu ook achter de rug van Michel om. Wanneer hij daar achter komt, wil hij haar de omgang verbieden. Ook op haar werk kan ze zich slecht concentreren: ze krijgt een slechte beoordeling en haar leidinggevende adviseert haar naar en psycholoog te gaan. Ze gaat zich echter steeds meer tegen Michel afzetten: ze wil haar eigen baas zijn en hier komt het verleden met haar vader weer om de hoek kijken.
In het nieuwe jaar gaat ze ’s nachts op een kerkhof een pakketje afhalen, wat ze normaal gesproken nooit gedurfd zou hebben. En bij een volgende opdracht moet ze een piercing in haar navel laten zetten. Olga doet alles wat haar meester opdraagt. Zo zal de echte initiatie (inwijdingsplechtigheid) op 11 maart a.s. spelen. Michel wil dat ze kapt met haar meester, maar Olga kan dat niet. Ze loopt weg bij Michel en gaat voorlopig in een hotelletje wonen.

Vandaar uit heeft ze via briefjes nog wel contact met haar gezin. Ook bezoekt ze haar vriendin Marleen die het niet leuk vindt dat Olga die weg is opgeslagen en tegen haar heeft gelogen over haar uitstapjes.

Dan is 11 maart aangebroken en Olga wordt door de Meester opgehaald: ze komt in een ruimte waar ze veel mensen herkent ( het echtpaar uit Bloemendaal, de lingerieverkoopster, de piercingzetster, Robbert). Als eerste ritueel zal Olga worden gebrandmerkt op haar arm: daarna kan ze niet meer terug: ze stemt toe. Afgrijselijk is de pijn, maar het is slechts een zeer koud blikje drinken. Toch is ze door “naar de volgende ronde.” Ze mag getuige zijn van de hoogste proef. Een jonge vrouw wordt ondergedompeld en vastgebonden in een waterbak. Dat duurt te lang en voordat Olga kan ingrijpen, is de vrouw gestorven. ( terugverwijzing naar de lijken in de krant) Dan vlucht Olga. De eerste taxi die aankomt en die ze via haar geheime mobiel (van de Meester) heeft opgeroepen blijkt een probleem op te leveren: de Meester zit aan het stuur. Dan vlucht ze weer en neemt een andere taxi. Ze laat zich naar huis brengen en gaat tegenover haar huis zitten. Ze beseft dat ze eerst geheel en al zichzelf moet leren kennen, voordat ze weer terug kan gaan naar Michel. Daarom loopt ze de straat uit. Waarschijnlijk dus op zoek naar de ware Olga.

Thema, motieven en interpretatie
In de thriller (maar geen misdaadroman) wordt beschreven op welke wijze een vrouw haar grenzen opzoekt. Ze raakt geïmponeerd door de SM-wereld en volgt slaafs de bevelen op van haar Meester. Ieder zal haar voor gek verklaren: een aardige man en normale kinderen, leuke vriendinnen en vooruit wat minder heftige seks. Maar dat betekent nog niet dat je pijn wilt ervaren als je genot zoekt. Voor de gewone lezer zal het wat vreemd overkomen en dat zal eveneens het geval zijn als je als lezer nadenkt over de houding van Michel, die het vreemdgaan eerst aanmoedigt omdat hij daar zelf seksueel door gestimuleerd wordt. Maar goed, Olga wordt gedomineerd door haar Meester en kan de sensatie niet meer missen. Ze gaat dan ook door, zelfs wanneer haar man het niet meer wil. Ze gaat zelfs door tot de ultieme proef, haar inwijding in de wereld van de SM. Ze hoort ook dat ze daarna altijd met haar meester en zijn trawanten verbonden zal blijven. Toch zegt ze “ja.” Ze kan alleen opstaan wanneer ze merkt dat een vrouw de alleruiterste grens van leven en dood is gepasseerd. Dan pas vlucht ze om te beseffen dat ze nog lang niet van haar meester af is. (hij zit al direct in de eerste taxi die ze neemt en hij weet ook waar ze woont)
Het lijkt heel gemakkelijk het verlangen van Olga te verklaren uit het feit dat ze zo’n dominante vader heeft gehad die haar in haar jeugd tenslotte ook op een stoel had vastgebonden. Er is wel een opmerkelijk verschil: haar vaders strengheid bracht haar in zekere zin rust maar de strengheid van de Meester veroorzaakt bij haar een onrustig verlangen. Wanneer er toch één grens teveel wordt overschreden, gaan ook bij Olga de alarmbellen rinkelen. Ze vlucht maar keert nog niet meteen terug naar huis. Ze al zichzelf eerst volledig moeten ontdekken.

Enkele motieven:
- de regels van het SM-spel
- het passieloze huwelijk
- vreemdgaan
- leugen en bedrog
- vader-dochterrelatie
- het verleden dat iemand met zich meedraagt
- macht
- de initiatie
- de dreiging van de dood

Waardering scholieren.com
Passiespel” behoort tot een vrij nieuw genre in de literatuur: de erotische thriller. Daarmee is het boek meteen ook m.i. niet voor iedere scholier van het voortgezet onderwijs geschikt. Wat de inhoud betreft moet je toch wel denken aan scholieren van minstens 17 à 18 jaar oud.
Bovendien kan ik me voorstellen dat iemand die niet op de hoogte is of gecharmeerd is van SM-seks het verhaal niet leuk vindt om te lezen.

Niettemin is het verhaal goed geschreven, mooi gedoseerd, heden en verleden zijn zeker niet opzichtig in elkaar gevlochten. Spanning derhalve genoeg.
Ik ben benieuwd naar het oordeel van de docenten Nederlands. Geven ze hun leerlingen (eindexamen havo of vwo) toestemming om het op hun lijst te zetten. Ik kan me een categorie scholen voorstellen waar dat zeker niet het geval zal zijn.
Niettemin durf ik de literaire waarde van de thriller wel te stellen op 2 punten. De amusementswaarde lijkt me wel erg verschillend voor diverse categorieën lezers.

Recensies
Recensies van thrillers verschijnen in Nederland vrijwel altijd op de site van Crimezone. Ook “passiespel” wordt daarop gerecenseerd. Jacqueline Koppens waardeert het boek met 4 (van de 5) sterren.
Aan het heden knoopt Maron heel subtiel Olga’s schrijnende verleden. Eigenlijk presenteert ze drie verhaallijnen, waarvan de zoektocht naar grensoverschrijdende, seksuele aberraties en het verwerken van haar jeugdtrauma, verreweg het heftigst zijn. De overgangen van heden en verleden zijn heel vloeiend geconstrueerd. Het leest als een doorlopend verhaal. {….]De nauwkeurige beschrijvingen van de erotische belevingen zijn van een hoogstaand literair niveau. Nergens heb ik Maron kunnen betrappen op platitudes. Ze verstaat de kunst om hangen en wurgen te beschrijven in een zeer directe maar ook respectvolle toon. Het allermooist vond ik de terugblikken in het verleden. De traumatische relatie met haar vader is zeer beeldend neergezet. Dit zou een verhaal op zich kunnen zijn.
Het nawoord is verzachtend. Dat Maron het gegeven heeft uitvergroot is evident. Geen thriller zonder spanning. En die spanning houdt ze vol tot de laatste pagina.
Vanaf het begin neemt ze je mee in een duizelingwekkende rollercoaster. Nauwelijks bekomen van de daling wordt je opgetrokken naar de top. Wanneer je denkt uit te mogen stappen, haalt ze de hendel over. Ik moest het boek af en toe wegleggen om op adem te komen.
Voor wie diepgewortelde zielenpijn door de bladzijden durft te voelen en pijn als intens genot onder ogen durft te zien, is het een aanrader. Mijn complimenten aan Maron en aan haar uitgever dat zij dit ambivalente onderwerp aangedurfd hebben!’


Over de schrijver en haar eerder gepubliceerde werk
Bron: website schrijfster
Isa Maron (1965) is partner bij een adviesbureau in Amsterdam op het gebied van organisatiestrategie en “human resources.”
Zij heeft zich verdiept in de drijfveren van mensen die hun uiterste grenzen opzoeken. Isa Maron is een pseudoniem. Isa: ‘In de zomer van 2004 sprak ik met een vriendin over onze dromen voor de toekomst. Ik zei dat ik eigenlijk heel graag wilde schrijven. Voor het najaar van 2004 schreef ik me in voor een cursus Proza. Ik vond het geweldig om zo met schrijven bezig te zijn. Uit de cursus vormde zich een schrijfgroep van zes vrouwen. Nadat de cursus afgelopen was kwamen we tweewekelijks bij elkaar om ons werk te bespreken. Confronterend, maar heel inspirerend. We zien elkaar nog steeds, zij het iets minder frequent.
Toen Passiespel in mijn ogen klaar was, bleek het een hele klus om het uitgegeven te krijgen. De ene na de andere afwijzing kwam binnen. De grond voor de meeste aftwijzingen was de expliciete inhoud en vooral het feit dat er SM in het boek voorkomt. Gelukkig durfde Karakter Uitgevers het aan. Zij werken heel enthousiast aan de uitgave.’

Isa Maron werd in 1965 geboren in Nederland. Ze deed het gymnasium en studeerde economische wetenschappen en Psychologie. Na haar studie werkte ze als marketeer bij onder andere Wolters Kluwer en Ahold. Sinds 2002 is ze actief als adviseur op het gebied van strategie en human resources. Schrijven doet Isa al van jongsaf aan en jarenlang dacht ze er over om eens ‘professioneel’ een verhaal te schrijven. Toen een vriendin haar aanspoorde iets met deze wens te doen, schreef ze zich in voor een cursus Proza. Op dit moment is Isa druk met: natuurlijk haar gezin met vier kinderen, haar werk en met (hoe kan het ook anders): schrijven!

Bijlage
Op de site van www.crimezone.nl staat een uitvoerig interview met Isa Maron door Kees de Bree. Ook via de site van Isa Maron kom je erin terecht.

Enkele passages uit dit vraaggesprek:
Over Passiespel
“In Frankrijk heb ik toen dat gedeelte geschreven dat nu het 1e hoofdstuk in het boek Passiespel is. In dit deel zit mijn hoofdpersoon Olga in een vakantiehuisje met een volstrekt onbekende man, een soort blind date, en die man verlangt iets van haar wat ze nog nooit heeft meegemaakt. Dat hoofdstuk heb ik meegenomen naar de schrijfclub. De dames waren enorm enthousiast en bovendien had ik inmiddels in mijn hoofd zoveel verhaallijnen en beelden bij Olga gekregen, dat ik door ben gaan schrijven. Olga verveelt zich in het huwelijk, wil ontvluchten, wil andere dingen doen. Bij Olga speelt ook een soort roekeloosheid, de neiging om alles overboord te gooien. De tafel die helemaal vol staat met dingen, gewoon leeg te vegen. Zo’n soort karakter heeft ze. Daarnaast zijn er omstandigheden. Dat is bij haar een soort midlifecrisis. Ze vraagt zich af: wat heeft het leven voor zin? Wat doet het er allemaal toe? Mijn huwelijk is niet leuk, mijn baan is niet leuk, Tsja, Jezus, wat moet ik er allemaal mee?” Het zijn dus de omstandigheden waardoor ze de rigoureuze maatregel neemt en die tafel leeg veegt, want dat is natuurlijk wat ze doet. Maar als ze bijvoorbeeld een andere baan had gekregen of er was iets anders spannends gebeurd, dan had ze zich waarschijnlijk niet overgegeven aan SM met een relatief onbekende man.”

Over het genre
Erotiek of thriller?
Passiespel heeft als genreaanduiding “erotische thriller”. Erotiek en seks zijn er te over. Dus wat dat betreft geen misverstand, maar het thrillerelement heeft een nadere duiding nodig. Isa Maron heeft er een zeer uitgesproken mening over. “Ja, ik zie het absoluut als een thriller. Het ligt natuurlijk wel aan de definitie die je van een thriller geeft. Het is geen misdaadroman, waarin een inspecteur een moord oplost. Passiespel is meer een spannend boek in de zin van een gewoon iemand die verzeild raakt in omstandigheden die ik eng vind. Omstandigheden die steeds enger worden. Wat Olga op SM- gebied meemaakt gaat steeds verder, wordt dus enger, en je ziet dat ze door blijft gaan. Als lezer denk je: mens houdt er toch in vredesnaam mee op. Gooi niet alles weg wat je hebt. Trek aan de noodrem en toch gaat ze door. Dat vind ik spannend, dat is een thriller. Verder heb ik er wel degelijk misdaad in verwerkt. Ik wilde dat de dreiging dat het ook fout kan aflopen duidelijk in het boek zou komen. Daar waar Olga mee bezig is, eist ook slachtoffers. De vorm van seksualiteit waar zij en een klein select groepje mee bezig is, is risicovol. Er vallen doden. Het kan ook Olga haar leven kosten. Ze laat zich al snel door een onbekende vastbinden in een hotel. Dat vind ik eng, het is dreigend. Ook het feit dat die onbekende Olga en ook anderen indoctrineert om steeds een stapje verder te gaan in het SM-spel en dat je niet weet tot hoever hij zal gaan. Je weet eigenlijk van tevoren dat het mis zal gaan, de man wordt steeds extremer. Dat is het thrillerelement.”
Dat een volgend boek van Isa Maron ook weer seksualiteit tot onderwerp zal hebben staat vast. Isa bevestigt het en de receptioniste in het kantoorgebouw die mij ontvangen heeft hoopt het van harte. “Ja, ik hoop van wel. Ze schrijft zo opwindend.” Nancy Friday wist het al: de vrouwenfantasie kent geen grenzen en wil zich ook helemaal niet laten begrenzen. De erotische thriller wacht een gouden toekomst.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees