Paniek door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 899 woorden
  • 23 mei 2013
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2003 Winnaar)

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Titel:  Paniek!

Het boek heet: ‘Paniek!’ omdat Sasja in paniek is omdat ze zich niet veilig voelt in haar eigen huis en ze durft niet tegen iemand te vertellen met wat voor probleem ze zit. Ruben is in paniek omdat de hele school achter zijn geheim is gekomen dat hij homo is en daar wordt hij heel erg mee gepest..

De schrijfster is: Carry Slee.     

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren.

Vroeger deed ze al best veel met boeken ze begon verhaaltjes te vertellen aan haar knuffelberen en schreef kleine verhalen in haar notitie boekje. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht.

Ze heeft als onderwerpen in haar boeken meestal discriminatie, drugs, homoseksualiteit en pesten.

Genre

Problemen en Liefde.

Thema

Het Thema is pesten en seksueel misbruik.

De hoofdpersonen

Sasja: Ze is 14 jaar en verliefd op Jorrit alleen weet hij dat nog niet.

Haar ouders zijn gescheiden en moeder heeft een nieuwe man gevonden.

Jorrit: Hij is 14 jaar en ontdekt dat Ruben (zijn beste vriend) homo is.

Hij is ook verliefd op Sasja alleen weet ze dat nog niet.

Bijpersonen

Ruben: Hij is 14 jaar en blijkt homo te zijn.

Hij is de beste vriend van Jorrit.
Felix: Hij is 17 jaar en de stiefbroer van Sasja.

Samenvatting

Sasja’s vader is verhuisd naar Amerika met een nieuwe vriendin, en hier had haar moeder het een hele tijd zwaar mee. Maar toen kwam ze Koen tegen. Nu zijn ze samen in een huis gaan wonen, en de zoon van Koen, Felix, is ook in het huis komen wonen. Maar wat niemand weet, is dat Felix en Sasja elkaar al kennen van een feestje, waar ze per ongeluk gezoend hebben. Sasja is bang voor Felix, omdat hij de hele tijd haar kamer inkomt, haar zoent en aanraakt. Sasja is ook heel erg verliefd op Jorrit, maar dit durft ze hem niet te vertellen. Jorrit zit ook met een probleem. Hij is bevriend met Ruben die homo blijkt te zijn. Jorrit is ook verliefd op Sasja, maar durft dit haar  ook niet te vertellen. Hij moet van zijn zus Ruben koppelen aan Marloes.

Maar als Jorrit bij Ruben langs gaat, komt hij via een site die openstaat op de computer van Ruben erachter dat Ruben homo is. Jorrit gaat geschrokken en boos naar huis, en verteld alles aan zijn zus. Zijn zus verteld het meteen aan haar vriendin Marloes. Het geheim blijft natuurlijk niet lang geheim, en de hele school gaat Ruben pesten. Na een week durft Jorrit het weer op te nemen voor Ruben. Dan zijn ze weer vrienden. Een pestkop zei dat hij zijn excuses wilde aanbieden op een pleintje. Als Jorrit en Ruben naar het pleintje toe gaan, worden ze opgewacht door de pestkoppen Ramon, Maarten en Kevin. Ruben rent nadat hij helemaal in elkaar is geslagen weg. Hij komt onder een auto terecht. Jorrit weet niet wat hij moet doen, en rent huilend terug naar school. Als hij huilend zijn verhaal zit te vertellen in de aula, komt Ruben de aula in gelopen. Iedereen op school is boos op Ramon, Maarten en Kevin, en een groot deel schaamt zich dat ze ooit met hun mee hebben gedaan. Jorrit dacht dat Ruben dood was door de auto, maar hij leeft nog. Toen Ruben weer naar school ging, zei hij dat hij naar een andere school zou gaan. Als hij even later naar huis gaat verteld hij ook aan zijn moeder dat hij homo is. Jorrit komt nog langs om hem om te praten, maar Ruben wilt echt van school af.

Dit wil je ook lezen:

Die zelfde avond mag Sasja van haar ouders niet op haar kamer slapen, omdat die pas geverfd is en dat niet goed voor haar is. Dus ze moet op de zolder slapen. Maar ’s nachts komt Felix, en wilt haar verkrachten. Sasja slaat een lamp om, en daardoor komen haar moeder en Koen naar boven. Ze worden heel erg boos op Felix, en uiteindelijk besluit Koen dat het beter is om niet meer samen te wonen. Hij blijft wel nog in het weekend komen, als Felix bij zijn moeder is. De volgende dag is er een groot basketbal toernooi op school. Maar omdat Ruben van school af is, laten ze het niet doorgaan. Ze vinden het zo erg wat er gebeurd is, dat ze niet meer willen spelen zo. Maar dan komt Ruben terug en zegt hij dat hij op school blijft. Dan vertelt Nick van het basketbal team dat hij óók homo is, en dat niemand zich ervoor hoeft te schamen.

Waar speelt het verhaal zich af

Het verhaal speelt zich in Nederland af. Soms in een stad, maar soms ook op school. Ook soms bij iemand thuis. Het speelt vaak in het huis van Sasja af. 

Wanneer speelt het verhaal zich af
Het verhaal speelt zich nu ongeveer af.

Er komt een computer in voor en een BMW.

Mijn mening
Ik vind het verhaal zelf heel leuk en spannend.

En ook hier worden weer dingen van het dagelijks tiener leven in genoemd wat leuk is om te lezen. Ik vind het leuk om vanuit mensen hun oogpunt te kijken en mee televen in de boeken van Carry Slee.

Het leukst vind ik van haar dat ze tienerboeken schrijft en spannende tienerboeken wat interessant is om te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"