Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1077 woorden
  • 20 januari 2013
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
28 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

-      Titel:Paniek

-      Naam auteur: Carry Slee

-      Uitgever:FMB uitgevers

 

Waarom juist dit boek?

 

Ik wilde heel graag een boek van Carry Slee, omdat ik haar een hele goede schrijfster vind.

Toen ging ik naar de bieb en zag ik het boek paniek staan.

Ik las de achterkant en besloot dit boek te kiezen.

Dit is het enige boek van haar wat ik nog niet had gelezen.

 En ik vond het boek geweldig

 

Ik vond het verhaal spannend, omdat je niet weet hoe het gaat aflopen. Je wilt door blijven lezen. Je kunt niet stoppen.

Het boek zet me aan het denken. Ik vraag me bij elke situatie af hoe ik dan gehandeld zou hebben. Homoseksualiteit is iets wat heel moeilijk geaccepteerd word. En daar ga je dan over nadenken.

Voor mij is de situatie onbekend, omdat ik deze situatie niet heb. Het boek gaat ook over een meisje die tegen haar wil in aangeraakt word door haar stiefbroer. Ik zit niet in deze situatie.

 

 

 

Onderwerp

 

-      Spreekt het onderwerp je aan? Ja heel erg. Het verhaal past goed bij deze tijd. En dit is ook een boek waar ik van hou.

 

-      Heb je wel eens eerder over dit onderwerp nagedacht; zo ja, wat is er nu nieuw aan voor je nadat je het boek hebt gelezen? Ja, homoseksualiteit is iets van deze tijd. Nu heb je geleerd de situatie van andere kanten te bekijken.

 

-      Wat heeft je verbaasd over dit onderwerp? Dat kinderen eigenlijk heel gemeen kunnen zijn. En dat pesten echt heel erg is.

 

-      Welke kanten van het onderwerp hebben volgens jou te veel, of juist te weinig aandacht gekregen? Ik vind het zo juist precies goed.

 

Gebeurtenissen:

 -      Volgen de gebeurtenissen elkaar logisch op, of is het juist moeilijk om het verband tussen de gebeurtenissen te begrijpen? Ze volgen elkaar logisch op. Het eindigt bijvoorbeeld ’s avonds als ze gaan slapen. En beginnen vaak vlak voor school weer.

 -      Hebben de gebeurtenissen je aan het denken gezet? Verklaar waarom. Ja, Ruben is eigenlijk weggepest en zo zie je maar dat het echt niet makkelijk is om homo te zijn.

 -      Beschrijf de gebeurtenis die het meest indruk op je gemaakt heeft en leg uit waarom? Het moment wanneer Felix Sasja probeert te verkrachten. Je voelt echt precies wat Sasja denkt en voelt. Dat vind ik zo knap dat je dat kunt als schrijfster.

-      Is de hoofdpersonage een held / heldin? Zou je er op willen lijken? Nee, ik vind het knap hoe ze reageren op bepaalde momenten, maar echt helden zijn ze voor mij niet.

 -      Welke eigenschappen van de personages bewonder je? Ze blijven rustig in moeilijke situaties. En ze geven niet zomaar op. Ze gaan door tot ze echt niet meer kunnen.

-      Met welke beslissingen van de personages ben je het eens en met welke oneens? Wat zou jij in die gevallen dan anders hebben gedaan? Als ik Ruben was zou ik Jorrit (zijn beste vriend) gewoon hebben verteld dat hij homo is. Nu kwam hij er via z’n computer achter en dat veroorzaakte ruzie.

 -      Normen geven aan wat mensen 'normaal' vinden, wel of niet goed vinden. Wat zijn de normen van de personages en op welke manier verschillen die van jouw normen? Jorrit vind het belangrijk dat je gewoon alles zegt. Hij vind het raar als je anders bent.

 

De samenvatting:

 Sasja’s ouders zijn gescheiden. Haar vader is naar Amerika verhuisd met een andere vrouw en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee. Maar toen was er Koen. Koen heeft een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja

met hem gezoend. En nu moet ze met hem samen in één huis wonen!

Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs ‘s nachts! Hij heeft een foto van haar onder zijn kussen liggen. Ze durft het tegen niemand te vertellen dat Felix haar aanraakt en zoent. Vooral niet tegen Jorrit. Ze is verliefd op Jorrit.

 Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin. Zij heet Marloes. Marloes is verliefd op Jorrits beste vriend Ruben. Jorrit vertelt dat tegen Ruben, maar die reageert een beetje lauw. Net alsof het hem niks interesseert. Maar daar vergist hij zich in.

Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar.

Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Dan schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosites! Daarom deed Ruben steeds zo lauw als er een meisje op hem verliefd was. Ruben is een homo! Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben! Hij voelt zich belazerd en voor de gek gehouden…

 Hij verteld het aan z’n Carolien en zo gaat het nieuwtje als een lopend vuurtje door de school. Ze pesten Ruben er mee. Op een dag worden ze in de val gelokt door Barend en Edwin. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit en Ruben worden weer vrienden.

Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze gestommel bij het raam. Het is Felix. Hij klimt naar binnen. Hij gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Door dat lawaai komen Koen en Sasja’s moeder naar boven. Koen trekt Felix ruw uit de kamer van Sasja die begint te huilen. Als alles is opgelost ,besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren! Felix gaat dan bij zijn moeder logeren.

 Jorrit en Sasja zoenen en hebben verkering. En dan komt alles toch nog goed.

REACTIES

D.

D.

ik kan nergens antwoord op mijn vraag krijgen zoals waar speelt het zich af??

9 jaar geleden

W.

W.

geef Me een XTC handleiding plz

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"