Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1642 woorden
  • 11 november 2011
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
14 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens
De auteur van het verhaal is Carry Slee. Zij is een van de beroemdste Nederlandse kinderboeken schrijfsters. De titel van het verhaal is ‘’Paniek’’ .
Paniek/Carry Slee. 13e druk, Amsterdam : Slee 2009. 1e druk: Amsterdam: Promentheus Lucifer, 2001. Het genre is een fictief verhaal, over ongewenste intimiteiten, homoseksualiteit; Mannen, en seksueel geweld.


Eerste reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit boek zag staan op de boekenlijst, en ik wist dat enkele boeken die ik al van Carry Slee had gelezen, me goed bevielen.
Ook dit boek vond ik weer een goed boek van Carry Slee. Ze schrijft heel gemakkelijk over problemen waar veel jongeren zich in herkennen. Ik vond alleen bij dit boek, dat ze wel een beetje overduidelijk aan het schrijven was, ze was duidelijk aan het uitleggen, waardoor je al werd voorbereid op de volgende situatie. Dit viel heel erg op in het boek en was af en toe irritant.


Verdieping

Hoofdpersonen
Degene die voornamelijk aan het woord zijn, zijn Sasja en Jorrit. Je komt hun gevoelens ook goed te weten doordat zij aan het word zijn. De hoofdpersonen uit het boek zijn:
-Sasja Sasja is een verlegen, en komt leuk over. Ze is verliefd op Jorrit en de beste vriendin van Lieke. Ze worstelt met een groot probleem, haar stiefbroer misbruikt haar nadat ze ooit per ongeluk gezoend hebben.
-Jorrit Jorrit is een spontane jongen, die heel aardig over komt en het voor iedereen op neemt. Hij is verliefd op Sasja, en de beste vriend van Ruben. Maar hij komt achter een groot geheim van Ruben, namelijk dat hij homo is. Hij vind het daardoor heel moeilijk om nog als beste vrienden om te gaan.
¬-Ruben Ruben is een aardige jongen, die overkomt als een meidenexpert omdat hij altijd heel rustig blijft als een meisje hem leuk vind. Maar ook Ruben worstelt met een groot probleem , hij is er namelijk achter gekomen dat hij homo is. Hij vindt dit heel moeilijk om te vertellen aan zijn familie en vrienden.
-Felix Felix is de stiefbroer van Sasja. Hij woont bij Sasja, waardoor ze zich thuis niet op haar gemak voelt. Hij heeft ooit met Sasja gezoend en denkt dat Sasja nu een relatie wilt, terwijl Sasja aangeeft dat ze dit niet wilt. Dan gaat Felix haar dwingen.
-Ellen Ellen is de moeder van Sasja. Zij heeft een relatie met Koen, de vader van Felix. Ellen heeft niet door dat Felix Sasja misbruikt.
-Koen Koen is de vader van Felix. Hij heeft een relatie met Ellen, de moeder van Sasja. Koen heeft ook niet door dat Felix Sasja misbruikt, maar hij merkt wel dat Sasja zich niet op haar gemak voelt.
¬-Ramon, Maarten en Kevin Zij zijn de pestkoppen, die iedereen op school altijd moeten hebben. Als uitkomt dat Ruben homo is, word hij natuurlijk hun doelwit. Ze doen er werkelijk alles aan om Ruben’s leven zuur te maken.
¬-Alid en Arnout Zij zijn de beste vrienden van Jorrit en Ruben. Ze vormen samen een vriendengroep, en zijn altijd al tegen Ramon, Maarten en Kevin geweest.

-Lieke Lieke is de beste vriendin van Sasja. Sasja probeert haar te vertellen dat ze gebruikt is, maar doordat Lieke uitspraken doet over andere meisjes durft Sasja dit niet meer. Hierdoor merkt Lieke dus ook niets aan Sasja.
-Marloes Marloes is de zus van Jorrit. Zij helpt hem om Sasja als vriendin te krijgen, maar in ruil daarvoor, moet hij de beste vriendin van Marloes aan Ruben koppelen. Maar dit werkt natuurlijk niet omdat hij homo is.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Sasja, Jorrit en Ruben. Sasja woont met haar moeder, Koen en Felix. Haar vader is verhuisd naar Amerika met een nieuwe vriendin, en hier had haar moeder het een hele tijd zwaar mee. Maar toen kwam ze Koen tegen, die alles weer goed maakte en haar altijd opvrolijkte. Nu zijn ze samen in een huis gaan wonen, en de zoon van Koen, Felix, is ook in het huis komen wonen. Maar wat niemand weet, is dat Felix en Sasja elkaar al kennen van een feestje, waar ze per ongeluk gezoend hebben. Sasja is bang voor Felix, omdat hij de hele tijd haar kamer opkomt, haar zoent en aanraakt. Ze doet er alles aan om van Felix af te komen, een nieuw slot op haar kamer, een kast voor haar deur, maar niets helpt. Er komt daarnaast ook nog eens bij dat Sasja hopeloos verliefd is op Jorrit, maar dit durft ze hem niet te vertellen. Jorrit zit ook met een probleem. Hij is bevriend met Ruben, en Marloes, de beste vriendin van zijn zus Caroline, is verliefd op hem. Maar als ze een gepland afspraakje maken, loopt het helemaal mis omdat Ruben zo koel doet. Jorrit is hopeloos verliefd op Sasja, maar durft dit haar eigenlijk ook niet te vertellen. Als Sasja hem verteld over haar spreekbeurt over ecologie, liegt Jorrit dat hij nog een spreekbeurt thuis heeft liggen over ecologie, zodat ze samen kunnen zijn. Als hij thuiskomt en het plan aan zijn zus Caroline verteld, zegt Caroline dat ze iemand kent die een spreekbeurt over ecologie heeft, maar dan moet hij haar ook helpen. Hij moet Ruben koppelen aan Marloes. Maar als Jorrit bij Ruben langs gaat, komt hij via een site die openstaat op de computer van Ruben erachter dat Ruben homo is. Jorrit gaat geschrokken en boos naar huis, en verteld alles aan zijn zus. Zijn zus verteld het meteen aan haar vriendin Marloes. Het geheim blijft natuurlijk niet lang geheim, en de hele school gaat Ruben pesten. Na een week durft Jorrit het weer op te nemen voor Ruben. Dan zijn ze weer vrienden. Nadat Ruben weer eens gepest werd, zei een pestkop dat hij zijn excuses wilde aanbieden op een pleintje. Als Jorrit en Ruben naar it pleintje toe gaan, worden ze opgewacht door de pestkoppen Ramon, Maarten en Kevin. Dit heeft fatale gevolgen, want Ruben rent nadat hij helemaal in elkaar is geslagen vol bloed weg. Hij komt onder een auto terecht. Jorrit weet niet wat hij moet doen, en rent huilend terug naar school. Als hij huilend zijn verhaal zit te vertellen in de aula, komt Ruben de aula in gelopen. Iedereen op school is boos op Ramon, Maarten en Kevin, en een groot deel schaamt zich dat ze ooit met hun mee hebben gedaan. Ruben zegt dat hij van school af gaat, en niemand kan hem meer ompraten. Als hij even later naar huis gaat verteld hij ook aan zijn moeder dat hij homo is. Jorrit komt nog langs om hem om te praten, maar Ruben wilt echt van school af.
Die zelfde avond mag Sasja van haar ouders niet op haar kamer slapen, omdat die pas geverfd is en dat niet goed voor haar is. Dus ze moet op de zolder slapen. Maar ’s nachts komt Felix, en wilt haar verkrachten. Sasja slaat een lamp om, en daardoor komen haar moeder en Koen naar boven. Ze worden heel erg boos op Felix, en uiteindelijk besluit Koen dat het beter is om niet meer samen te wonen. Hij blijft wel nog in het weekend komen, als Felix bij zijn moeder is. De dag erna is er een groot basketbal toernooi op school. Maar omdat Ruben van school af is, laten ze het niet doorgaan. Ze vinden het zo erg wat er gebeurd is, dat ze niet meer willen spelen zo. Maar dan komt Ruben terug en zegt hij dat hij op school blijft. Als klapper op de vuurpijl, vertelt de hunk van het basketbal team dat hij óók homo is, en dat niemand zich ervoor hoeft te schamen! Eind goed, al goed!

Vertelperspectief
Het verhaal wordt verteld door de personen zelf. Zo lijkt het alsof je ook in het verhaal bent, alsof je naast de personen staat en alles meekrijgt wat ze zeggen. Het verhaal is uitleggend geschreven. De hoofdrolspelers vertellen zo dat het hele verhaal eigenlijk al uitgelegd word vanzelf.

Hoofdgedachte
Er zijn eigenlijk twee hoofdgedachtes in het boek. De ene hoofdgedachte is ‘’Accepteer iemand zoals hij is, laat hem in zijn waarde’’ en de andere hoofdgedachte is ‘’Kom voor jezelf op, laat jezelf niets gebeuren’’. De hoofdgedachtes zijn uitgewerkt in de problemen en de oplossingen van de kinderen. De titel ‘’Paniek’’ staat ook in verband met de hoofdgedachtes en problemen, want ze zijn allebei in paniek, ze hebben een geheim van een vriend verklapt en worden seksueel misbruikt maar durven dit niet aan te geven.

Schrijver
Het werk is voor het eerst gepubliceerd in 1996, en geschreven door Carry Slee. Carry Slee is een beroemde Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze schrijft vaak over hele realistische problemen die zich afspelen rond de puberteit. De tijd waarin het boek geschreven is vind ik verstandig, toen durfden de mensen daar nog niet zo heel erg over te schrijven, en sprong zij er dus echt uit toen ze over dit soort onderwerpen schreef. Beoordeling


Mening
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Ik vond het vooral leuk aan dit boek dat er veel aandacht word besteed aan problemen waar pubers minder snel over zullen praten. Door dit boek zie je hoe je het kunt oplossen, of hoe fout het kan gaan als je het niet of verkeerd oplost. Ik vond het ook een spannend boek, toen ik eenmaal door het eerste hoofdstuk heen was wilde ik blijven lezen. Ik vind het, nogmaals, heel goed hoe Carry Slee aandacht besteed aan de problemen die bij pubers vaak voorkomen en waar ze heel erg mee worstelen in hun puberteit. Het taalgebruik in dit boek vind ik heel normaal, het is makkelijk weg te lezen, doordat er niet te veel moeilijke woorden gebruikt werden. Dit boek kun je ook vergelijken met andere boeken van Carry Slee, omdat ze hier ook andere problemen behandelt die voorkomen bij pubers. Ik vond het een heel leuk boek, en ik zal ook nog meer boeken van Carry Slee gaan lezen!

REACTIES

G.

G.

goed

12 jaar geleden

:.

:.

Carolien is de zus van Jorrit, Marloes is de vriendin van Carolien, en dus niet de zus van Jorrit.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"