Zakelijke gegevens
Titel van het boek: Paniek
Naam van de auteur:  Carry Slee
Naam van de uitgever:  Wolters- Noordhoff , Groningen.

Eerste persoonlijke reactie
ik heb dit boek gekozen omdat ik verder niet echt een leuk boek wist en ik las de achter kant en dat sprak me wel aan.
ik vond het wel een mooi boek maar ook emotioneel omdat Ruben gepest werd omdat hij homo was en dat ze dachten dat hij toen onder de auto lag en dood was. Maar uit eindelijk was dat goed gekomen.  Ik kon me ook heel goed in sasja inleven omdat het toch een realistisch verhaal is en heel erg herkenbaar is. Het is een heel erg spannend boek en het zet je heel erg aan het denken.  Ik had wel wat moeite met het boek te lezen omdat er toch wel herkenbare dingen voor mij in zaten. Maar uit eindelijk heb ik hem helemaal uit gelezen.  Ik heb me geen enkel moment met het boek verveeld en heb het in één ruk uitgelezen, dat was o.a. mogelijk omdat het makkelijk geschreven is.
Carry Slee heeft haar boek zo geschreven dat je elke keer nieuwsgierig blijft naar de afloop van verschillende gebeurtenissen, dat maakt het boek ook zo leuk om te lezen vind ik.De inhoud van het boek


1: De hoofdpersoon is  Jorrit en Sasja en Ruben .
-Jorrit is een jongen van ongeveer 14 jaar. Hij houd wel van grappen uithalen en is een beetje verlegen. Uiterlijk staat niet in het boek.
-Sasja is ook ongeveer 14 jaar . ze laat zich niet gemakkelijk ompraten  zelfs niet door haar beste vriendin.  Ze heeft blauwe ogen dat weet ik doordat ze haar kamer blauw wil verven en Jorrit daar bij helpt en die zegt dan net als jouw ogen.
-Ruben is ook ongeveer 14 jaar. Hij is heel erg onzeker omdat hij net heeft ontdekt dat hij homo is.
De problemen:
het probleem van sasja is dat ze verhuisd is want haar ouders zijn uit elkaar gegaan en haar moeder heeft en nieuwe vriend Koen en die heeft een zoon Felix . met die zoon heeft Sasja een keer gezoend op een feest , Felix denkt dat sasja nog steeds verliefd is op hem maar dat is niet zo.  Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs‘s nachts! En doet er alles aan zodat hij niet binnenkan komen maar dat lukt niet. En ze durft het tegen niemand te vertellen.
Jorrit zit ook met een probleem: hij heeft ontdekt dat zijn beste vriend homo is en heeft hem beloofd om het aan niemand te vertellen. Maar Jorrit is zo geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. Jorrit is ook verliefd op Sasja, maar hij denkt dat Sasja niets in hem ziet. De zoon van de vriend van Sasja's moeder probeert Sasja te verkrachten, maar het wordt ontdekt door Sasja's moeder en dan zijn de problemen voor Sasja voorbij. Ze gaat met haar moeder weer in haar vorige huis wonen en uiteindelijk krijgt ze verkering met Jorrit.


Ruben ze probleem is dat Jorrit er achter komt dat hij homo is en Jorrit vertelt dat aan zijn zus.  Maar Jorrit was vergeten te zeggen dat het niet doorvertelt mocht worden voordat zijn zus Caroline heeft het al gezegd voordat Jorrit het wist.  En Ruben wordt daar mee op school heel erg gepest. Waardoor hij van school af wilt .
2: De hoofdpersoon lost het probleem op doordat :
Sasja op een nacht wakker schrikt omdat Felix haar bijna wil verkrachten en ze mag niet gillen Felix doet haar hand op haar mond. Maar koen en de moeder van Felix horen lawaai en komen naar de zolder toe. En zien wat sasja overkomt . sasja gaat uiteindelijk weer met haar moeder met ze tweeën wonen en hoeft ze niet meer bang te zijn dat Felix zomaar binnen komt.
Jorrit ze probleem wordt opgelost doordat het uiteindelijk tussen Ruben en hem goed komt hij beseft hoeveel de vriendschap waard is  en uiteindelijk krijgt hij toch verkering met sasja .
Ruben:.    De drie pest koppen Maarten, Kevin en Ramon zijn geschorst en mogen niet meer terug komen. En Sasja gaat op een dag van school weg en gaat langs bij Ruben, Later komt Sasja binnen samen met Ruben. Hij vindt dat het toernooi gewoon door mag gaan en het gaat gewoon door. Later bekent Nick, iemand die heel erg populair is bij de meiden en in het basketbal team zit, dat Ruben niet alleen homo is. Hij bekent dat hij ook homo is.  En Ruben blijft op school want sasja heeft hem overgehaald
3: De verandering maakt de hoofdpersoon door. :
Sasja:   Doordat haar moeder gaat samenwonen met koen de vader van Felix  , gaat ze verhuizen. En ze voelt zich niet meer veilig en durft het tegen niemand te zeggen maar ze wordt bijna verkracht en ze gaat weer in haar eigen huis wonen met haar moeder . en is het probleem opgelost .  en uiteindelijk zoent ze toch met Jorrit.  En krijgen ze verkering.
Jorrit : Eerst heeft hij ruzie met zijn beste vriend Ruben en denkt dat hij dood is maar dat wordt ook opgelost hij maakt de verandering door dat hij weer vrienden is en toch verkering krijgt met sasja .
Ruben maakt de verandering door doordat hij ontdenkt dat hij homo is wordt hij gepest en wilt hij van school af maar uiteindelijk haalt sasja hem over en komt alles weer goed.

4:  de andere belangrijke personen uit het boek zijn:
Felix – Hij is 17 jr. Hij is de zoon van Koen. Hij probeert Sasja te verkrachten en is verliefd op haar door die zoen op een feestje. En denkt dat sasja ook verliefd op hem is. Hij komt nogal heel irritant en vervelend over. 
- Koen: hij is de vriend van Sasja’s moeder en woont samen met haar. Hij is heel vriendelijk.
- Sasja’s moeder. Haar man is bij haar weggegaan en woont meteen andere vrouw in Amerika. Voordat ze Koen had was ze depressief.
Arnout – Die hoort in het vrienden groepje. Hij gaat veel met Alid om. Hij houdt van basketbal en traint vaak met Jorrit en Alid.
Alid – Hij hoort ook tot het vrienden groepje. Hij gaat veel met Arnout om en houdt ook erg veel van Basketbal
Lieke – Dat is de beste vriendin van Sasja. Ze komt erg rusitg over en heeft altijd wel een woordje klaar. Ze is erg populair bij de meiden en gaat elke keer kijken als Nick moet basketballen
Maarten – Dat is een van de pestkoppen en hij is een mee loper van Ramon
Ramon – Dat is de grootste pestkop. Hij verzint zeg maar alles. Hij is de leider van de groep die Ruben zo moet jennen
Kevin – Dat is ook een van de mee lopers
Edwin – Op het einde van het boek een mee loper. Valt niet echt veel over te zeggen
Bared - Dat is op het einde van het boek ook een mee loper. Hij lokt Ruben en Jorrit naar een oud Basketbal veldje zo dat Ramon, Ruben in elkaar kan slaan.
Nick – Dat is een populaire jongen in het basketbal team en ook bij de meiden. Later bekent hij ook dat hij homo is.
Rosalinde - Een vriendin van Lieke die wel eens mee rijdt naar school. Veel wordt niet over deze persoon verteld
Jacco – Hij is de gene die de spreekbeurt nog had over eco-voeding.
Carolien – Dat is ze zus van Jorrit. Marloes en zij zijn goede vriendinnen en bewondert Nick.
Jasper : Hij is de aanvoeder die vertelt dat het toernooi niet doorgaat. Dat later wel gewoon door blijkt te gaan door Ruben.
5: De relatie tussen de hoofdpersonen en andere belangrijke personen:  is op zich best wel goed. Alleen sasja wordt lastig gevallen door Felix maar uiteindelijk komt het weer goed
en de pestkoppen worden ook geschorst. En verder loopt het allemaal wel goed als alle problemen zijn opgelost.
6: Het verhaal speelt zich vooral op school af en bij de hoofdpersonen thuis.
7: de gebeurtenissen spelen zich in deze tijd af . dat merk je aan de verhaalsituaties en de problemen. 
8:  De Samenvatting van het verhaal.
Sasja’s ouders zijn sinds kort uit elkaar . Haar vader is naar Amerika verhuisd. en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee, want ze staan er helemaal alleen voor, maar gelukkig werd Sasja haar moeder verliefd op Koen.
Hij was een hele steun voor Sasja’s moeder en natuurlijk Sasja. Koen heeft ook een zoon Felix, hij was al wat ouder dan Sasja.
Wat Koen en de moeder van sasja niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje.
Daar had Sasja met hem gezoend, daar heeft ze heel veel spijt van. En nu moet ze met hem samen in één huis wonen! Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs‘s nachts! En hij heeft en foto van haar onder zijn kussen liggen.
Sasja besluit op een dag om haar slot van de deur te veranderen, maar zelfs dat lukt niet . want Felix had een hele oude sleutel die opeens verdwenen was uit Sasja’s deur.   Dan zet ze maar een paar dagen haar kast voor de deur. Ze voelt zich niet veilig meer in haar eigen huis, maar durft er met niemand over te praten. Vooral niet met Jorrit, omdat ze in stilte verliefd op hem is. Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin. Zij heet Marloes. Marloes is verliefd op Ruben dat is de beste vriend van Jorrit.
Jorrit vertelt dat aan Ruben, maar die reageert een beetje ongeïnteresseerd. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben alleen zo doet om stoer te zijn.
Maar daar vergist hij zich in. Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar. Als hij Sasja tegen komt in de bieb, vertelt ze hem dat ze een spreekbeurt moet maken over eco-voeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze de spreekbeurt maar een keertje moet komen ophalen. Als Jorrit thuis is vertelt hij aan Carolien wat hij heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt moest maken over eco-voeding (Jacco) en stelt voor dat ze een deal maken. Jorrit zorgt ervoor dat Marloes en Ruben verkering krijgen en zij zorgt voor de spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild. Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Ruben’s moeder zegt dat Jorrit alvast naar boven mag gaan. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Jorrit kijkt op de computer en ziet dat Ruben naar homosite’s op internet zoekt. Opeens valt alles in een groot probleem. Daarom deed Ruben steeds zo lauw als er een meisje op hem verliefd was. Ruben is een homo. Jorrit staat op en fietst snel naar huis. Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben. Hij voelt zich belazerd en voor de gek gehouden. Als Carolien aan Jorrit vraagt hoe het zit met hun deal, vertelt hij het hele verhaal over Ruben. Carolien is kwaad en verteld het weer aan haar vriendinnen en binnen de kortste tijd weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee. In de aula zetten Maarten, Ramon en Kevin Ruben voor schut. Als Ruben naar huis rijdt, wordt hij in de vijver gegooid. Ruben en Jorrit worden later weer vrienden. Op een dag worden ze in de val gelokt door Barend en Edwin. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit hielden ze nog steeds vast. Ruben rent zo midden de straat op. Auto’s botsen tegen elkaar. Jorrit denkt dat hij dood is en begint te huilen. Hij scheldt ze uit en rent naar de school. Hij vertelt alles en hij wil het goed maken met Ruben. Alles zat hem dwars en voelde zich erg schuldig. Ruben wou weg lopen,maar gelukkig houdt Jorrit hem tegen. Later door Sasja ziet Jorrit in dat homo’s ook maar mensen zijn. Maar Carolien wil Jorrit de spreekbeurt niet meer geven. Een deal is een deal zegt ze. Als Sasja die middag komt en Jorrit haar verteld dat hij de spreekbeurt niet heeft wordt ze kwaad en gaat ze weg. Carolien krijgt medelijden en geeft Jorrit de spreekbeurt. Jorrit gaat naar Sasja en geeft haar de spreekbeurt. Sasja is erg blij. Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze een geluid bij het raam. Het kon Felix niet zijn, omdat hij bij een vriend bleef slapen. Ze sliep op zolder,omdat ze haar kamer had geverfd en volgens Koen en haar moeder mocht ze niet in haar eigen kamer blijven slapen, omdat ze dan de volgende dag met een knallende hoofdpijn wakker zou worden. Voor de tweede keer hoort ze het weer en gaat kijken. Dat ziet ze een hand en een been. Ze wil schreeuwen,want ze staat oog in oog met Felix. Felix gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Dan stoot hij een lamp om en door dat lawaai komen Koen en Sasja’s moeder naar boven. Ze schrikken zich rot Koen trekt Felix ruw uit de kamer van Sasja, die begint te huilen. Als alles is opgelost, besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren. Felix gaat dan bij zijn moeder logeren. Op school worden alle klassen bij elkaar geroepen in de gymzaal en de aanvoerder van het team zegt dat het toernooi van basketballen niet door gaat, omdat het schandalig is dat iemand van school wordt weggepest omdat hij homo blijkt te zijn. Later komt Sasja binnen samen met Ruben. Sasja heeft Ruben overgehaald, Ruben vindt dat het toernooi gewoon door mag gaan en het gaat gewoon door. Later bekent Nick, iemand die heel erg populair is bij de meiden en in het basketbal team zit, dat Ruben niet alleen homo is. Hij bekent dat hij ook homo is. Maarten, Kevin en Ramon zijn geschorst en mogen niet meer terug komen.
Jorrit vliegt naar sasja om haar te bedanken en ze beginnen opeens te zoenen en hebben verkering. En dan komt alles toch nog goed.

Informatie over de auteur
1: Carry slee schrijft over van alles wat de jeugd kan overkomen.
zoals liefde. En waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.

2: De schrijfster is Carry Slee .
Jonge jaren Ze is in Amsterdam geboren en opgegroeid. Haar moeder is geestesziek en dat was voor de jonge Carry niet eenvoudig: alles draaide in haar leven om haar moeder. Haar vader kon er niet mee omgaan en vluchtte in zijn werk. Toen ze op de lagere school bij andere kinderen thuiskwam, realiseerde ze zich dat het bij haar thuis anders was dan bij anderen. Zij droeg al jong veel meer verantwoordelijkheden dan de meeste kinderen. Carry wilde daarom ook graag aan de werkelijkheid ontsnappen. Fantaseren en schrijven hielpen haar daarbij. Toen ze nog heel klein was schreef ze al korte verhaaltjes. Ze vouwde daar boekjes van en zette die in de boekenkast. Aan haar knuffels las ze de boekjes voor. Waar ze over gingen weet Slee niet meer, maar nog wel dat, dat voorlezen erg leuk was. Achteraf vindt ze dat het ziek zijn van haar moeder haar ook iets goeds heeft opgeleverd. Door het verdriet van haar moeder is Carry's vermogen om zich in te leven in anderen goed ontwikkeld. In een interview zegt ze daarover: "Ik denk dat in die periode de kiem is gelegd voor mijn schrijversschap".
Na haar middelbare school ging Slee naar de Academie van Expressie door Woord en Gebaar. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Daarna werd ze dramadocent in het middelbaar beroepsonderwijs. Ze kon haar schrijverskwaliteiten daar goed gebruiken. Samen met haar leerlingen bedacht ze namelijk verhaallijnen, waar ze vervolgens zelf toneelstukken van maakte. Haar leerlingen voerden die vaak met groot succes op. Maar hoe leuk ze het lesgeven ook vond, het bevredigde haar niet echt. "Er spookten altijd zoveel verhalen door mijn hoofd", zegt ze later over die tijd. Slee krijgt twee dochters; Nadja (1980) en Masja (1983). Ze woont met hen in Alkmaar. Toen ze klein waren vertelde ze aan hen verhaaltjes waarin "Keetje Karnemelk" de hoofdrol speelde. Haar dochters vonden die verhalen zo leuk, dat Slee ze opstuurde naar de Bobo. Ze werden meteen geaccepteerd en verschenen tweewekelijks. Slee was nu niet meer te stoppen en het ene verhaal na het andere borrelde op in haar hoofd.
Doorbraak: In haar eerste boek "Rik en Roosje" (1989) vertelt ze de belevenissen van een tweeling. In de krant werden de verhaaltjes in dat boek vergeleken met Jip en Janneke. Toch was één ding duidelijk anders: de moeder van de tweeling woont samen met een vriendin. Als het boek nog van de drukpers moet komen, bestookt Slee haar uitgever Van Holkema & Warendorf al met nieuwe manuscripten. "Ze worden gek van me", zegt Slee daarover in een interview. "Ik heb nog zoveel in te halen".En dat hebben haar lezers kunnen merken: nu we meer dan vijftien jaar verder zijn, heeft Slee meer dan veertig boeken geschreven. Ze is al 27 keer getipt door de Nederlandse kinderjury. In een miniatuurhuisje in de tuin schrijft ze in die eerste jaren haar verhalen. In huis wordt ze te veel afgeleid. In het tuinhuisje heeft Slee een wereld gemaakt waarin ze zichzelf gelukkig voelt. Ze kan in haar verhalen eindelijk kwijt wat ze al jaren met zich mee draagt. Ze heeft nooit getwijfel of ze voor kinderen of volwassenen moet schrijven. "Volwassenen luisteren toch niet naar je", zei ze. Toch zijn er nu drie romans van haar verschenen. "Moederkruid", "Dochter van Eva" en "De toegift".Slee heeft als schrijver vrijwel direct succes. Haar boek "Verdriet met mayonaise" wordt in 1992 bekroond door de Kinderjury. Ze kiest ook al vrij snel definitief voor het schrijverschap en verhuist met haar dochters en hun kat Doenja naar een plaatsje vlakbij Alkmaar. Inspiratie Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken. Of op kleuters die niet begrijpen waarom mama zo vreemd doet, en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt! Maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn. Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. De titel van het boek poep in het potje (1990) ontleent ze bijvoorbeeld aan een geheim spel dat haar dochter Nadja speelt met haar schoolvriendjes. En voor "Verdriet met mayonaise" heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar Nadja mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van Nadja. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden. Als haar dochters ouder worden, leest ze ook vaak de brieven in Achterwerk, de achterpagina van de VPRO-gids. Daar leest ze de brief van een jongen die vertelt over zijn buurmeisje, dat zo gepest werd dat ze voor een trein sprong. Slee is hier zo van ondersteboven dat ze het boek "Spijt" (1996) schrijft. Voor dat boek krijgt ze de prijs van de Jonge Jury. Deze prijs en die van de Kinderjury zou ze nog vaker krijgen, maar journalisten zijn minder enthousiast over haar boeken. Die vinden haar stijl vlak en de manier waarop ze haar onderwerpen behandelt ook niet altijd geweldig. Slee weet dit wel, maar ze trekt zich er niets van aan.
3:  Andere belangrijke boeken van Carry slee .
afblijven
Spijt.
Razend.
kappen.
Timboektoe .
En nog veel meer.  


Verwerkingsopdracht
ik kies: NR: 13 . Stel je voor dat de hoofdpersoon van het verhaal zijn/haar problemen beschrijft in een brief aan een vriendin. Verplaats je in de hoofdpersoon en schrijf die brief kies daarna de rol van je vriendin en schrijf de antwoordbrief.
Beste Christy.
hoe gaat het met je?  Met mijn de laatste tijd niet zo heel goed. Ik heb een hele rot periode gehad.  Ik was verhuisd dat wist je toch?
me moeders vriend, die koen heeft een zoon Felix  die kon ik nog van  een feest . daar heb ik ooit mee gezoend waar ik echt heel veel spijt van had . hij is dus verliefd op me , maar ik niet op hem en hij dacht van wel. Ik voelde me gewoon niet meer veilig in me eigen huis. Ik ging van alles proberen zo dat hij me kamer niet binnen kon komen . maar dat lukte allemaal niet.  Ook heb ik me ‘snachts opgesloten met de kast voor de deur zodat ik dacht dat hij niet meer binnen kon komen.  Hij heeft me een paar keer aangerand maar ik durfde tegen niemand iets te zeggen en ik wou de relatie tussen koen en me moeder niet stuk maken.  Maar Jorrit kwam me op een dag helpen met me kamer te schilderen  dus het stonk naar de verf en ik mocht persé niet op me eigen kamer slapen ik moest naar zolder.  Ik wou dat niet . maar toen ik hoorde dat Felix by een vriend ging logeren deed ik het maar wel.  Snachts hoorden ik steeds geluiden en was bang maar het kon Felix niet zijn want die was weg!, nou dus wel hij was terug gekomen, en hij heeft me bijna verkracht.  Hij had ook een pasfoto van mijn onder z’n kussen en ik had Lieke er voor verdacht omdat die hem kwijt was dus daar had ik ook nog ruzie mee . maar gelukkig is die ruzie nu over.  Maar ik had zeker 3 pasfoto’s me moeder een Lieke een en ik zelf. Dus dan moet hij hem uit me moeders portemonnee gestolen hebben maar dat zou hij toch niet zomaar doen?  Maar nu woon ik weer alleen met mijn moeder in ons oude huis en Koen komt wel nog elk weekend logeren en dan gaat Felix naar zijn moeder. Maar ik heb nu een hele goede band met Jorrit gekregen en we hebben verkering.
Groetjes, Sasja
Beste Sasja,
Ik hoop dat alles nu goed met je gaat. Je hebt een moeilijke tijd gehad door Felix.
Toen Felix allemaal dingen bij jou ging doen, durfde je tegen niemand iets te zeggen. Ik snap dat ook wel. Maar misschien was het wel verstandiger geweest als je het tegen iemand had gezegd. Ik weet het, als je het zegt klinkt het heel makkelijk. Maar als zoiets echt bij je gebeurt, is het veel moeilijker.
Je had ook een foto van jou onder Felix’s kussen gevonden. En je wist dat je daar drie van had. Jijzelf, je moeder had eentje in haar portemonnee en je vriendin Lieke had er een. Je hebt gecontroleerd of je moeder er nog een van had, en je had je eigen foto ook gezocht. Felix kon volgens jou hem niet van je moeder of van jou hebben, dus dacht je, dan heeft Lieke haar foto van jou aan Felix uitgeleend. Je bent toen kwaad naar Lieke gegaan. Maar Sasja, hij kon hem ook hebben gescand, of gekopieerd. Ik vind dus dat het eigenlijk niet helemaal eerlijk was dat je Lieke meteen de schuld gaf. Gelukkig is het wel weer goed gekomen tussen jou en Lieke.
En hoe gaat het nu met jou? Koen komt nog een keer in de twee weken langs. Denk je dan ook weer aan Felix. Ik hoop dat je daar niet te veel aan denkt.
Kom je Felix ook nog wel eens tegen op school? Dat lijkt mij wel vervelend. Maar ik hoop dat Jorrit jou nu goed steunt. Nog veel succes verder!
Groetjes, Christy

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.