Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Paniek door Carry Slee

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Paniek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1485 woorden
  • 17 maart 2008
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
45 keer beoordeeld

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:

Ik heb het boek Paniek gekozen omdat ik die nog niet eerder heb gelezen en omdat ik al eerder boeken van Carry Slee heb gelezen en die erg goed vond. Ik heb dus bij het kiezen gelet op de auteur. Ik denk dat ik de antwoorden wat uitgebreider kan opschrijven. Dat heb ik volgens mij de vorige keer niet gedaan. Ik heb de boeken Razend, Kappen en Het horrorziekenhuis op deze school gelezen.

Hoofdstuk 1 Algemene info

De titel van dit boek is dus Paniek. Het is geschreven door Carry Slee en de uitgever is Prometheus Lucifer Amsterdam. Carry Slee is geboren in 1949 in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffels. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las haar eigen verhaal voor. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten opschreef. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor de opleiding. Ze werd dramadocent op de Middelbare School. Haar schrijf kunsten kwamen toen goed van pas. Samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze dan een compleet uitgewerkt toneelstuk van maakte. De toneelstukken werden opgevoerd door de leerlingen.

Dit boek is een moderne klassieker omdat het nog niet zo lang geleden is uitgebracht en omdat iedereen het boek kent.

Hoofdstuk 2 Algemene zaken

2.1 Fictie – Non-fictie
Paniek is een fictie omdat het een verzonnen verhaal is en het verzonnen personages zijn om de schrijver te amuseren.

2.2 Realistisch – Niet realistisch
Paniek is realistisch omdat alles wat er in het verhaal gebeurt, in het dagelijks leven ook zou kunnen voorkomen.

3.3 Genre
Het genre van dit boek is Problematiek omdat er een meisje bijna word verkracht en een jongen die gepest wordt omdat hij homoseksueel is.

2.4 Thema
Het thema van dit boek is paniek.

2.5 Titelverklaring
Ik denk dat Carry Slee de titel Paniek heeft gekozen omdat er constant mensen in paniek raken. In het begin al. Als een meisje zonder dat ze het weet begluurd wordt en later ziet dat het de zoon van haar moeders vriend is. Uit paniek weet ze niet meer wat ze moet doen en blijft versteend staan.

Hoofdstuk 3 Personages

3.1 Hoofdpersonen
• De eerste hoofdpersoon is Sasja. Sasja is een meisje die vaak paniekerig is. In veel situaties weet ze niet wat ze moet doen en blijft meestal versteend staan. Ze is wel erg geremd omdat ze niet tegen haar moeder wil zeggen wat er gaande is tussen haar en Felix. Ze is ook vaak angstig en bang want als ze ’s nachts slaapt schiet ze bij elk geluidje dat ze hoort recht op. Sasja is een hoofdpersoon omdat de schrijver haar gevoelens en gedachtes laat zien en omdat het heel vaak over haar gaat in het verhaal. Ze is stereotiep omdat ze niet verandert. Ze blijft paniekerig. Het wordt alleen maar erger.


• De tweede hoofdpersoon is Jorrit. Jorrit is een jongen die verliefd is op Sasja. Hij is niet eerlijk tegen haar. Hij doet dat omdat hij alles wil doen om samen met haar te zijn. Hij is een haatdragend persoon omdat door hem de hele school te weten os gekomen dat zijn vriend Ruben homo is. Aan het einde van het verhaal raakt hij in paniek omdat Ruben bijna wordt overreden door een auto. Jorrit is een hoofdpersoon omdat zijn gedachtes en gevoelens worden verteld in het verhaal. Hij is niet stereotiep. Hij veranderd omdat hij eerst van schrik niet meer met Ruben om wil gaan omdat hij homo is en later wil hij weer dikke maatjes worden.

3.2 Bijpersonen
• De eerste bijpersoon is Ruben. Ruben is de vriend van Jorrit. Hij is een rustig persoon. Als Jorrit het over meisjes heeft blijft hij rustig maar hij is ongeïnteresseerd want hij valt niet op meisjes. Hij is erg geremd omdat hij nog aan niemand wil vertellen dat hij homoseksueel is. Hij is niet stereotiep. Eerst kan hij met iedereen opschieten, later niet meer omdat ze hem pesten omdat hij anders is.

• De tweede bijpersoon is Lieke. Lieke is de vriendin van Sasja. Ze heeft een erg grote mond en gaat op alles in wat er wordt gezegd. Ze is altijd wel in voor iets leuks. Vooral als iemand in een dip zit. Ze is stereotiep want ze veranderd eigenlijk niet in het verhaal.

• De derde bijpersoon is Felix. Felix is een soort broer van Sasja. Sasja’s moeder heeft een vriend en daar is hij de zoon van. Felix is onbetrouwbaar. Hij pikt altijd de sleutel van Sasja’s kamer en zegt dingen die niet waar zijn. Hij is wel heel blij. Hij woont eindelijk bij de liefde van zijn leven in huis. Hij is dom en maakt anderen in paniek. Hij zit in het 2e en is nu al bezig met het verkrachten van meisjes. Onder andere Sasja. Hij is niet stereotiep want nadat hij Sasja heeft geprobeerd te verkrachten moet hij bij zijn moeder gaan wonen en veranderd alles voor hem.

Hoofdstuk 4 Verteltijd

4.1.1 Is jouw boek verteld in chronologische volgorde?
Ja, het gaat niet over: ‘’Een week later… ‘’. Alles gebeurt om de dag.

4.1.2 Wordt er gebruik gemaakt van een flashback?
Ja, Sasja denkt telkens terug aan Felix, wat hij met haar deed. Als ze eraan terug denkt krijgt ze rillingen.

4.1.3 Wordt er gebruik gemaakt van tijdsprongen?
Nee, alles gebeurt dag na dag.

4.2 Plaats
Het verhaal speelt zich af in een gewone stad met een school, een winkelcentrum en een bioskoop. Als je de straat van Jorrit’s huis uit loopt kom je bij een bruggetje. Als je vanaf daar de straat verder uitloopt kom je bij de school uit.

4.3 Tijd
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het verloop van het begin tot het einde is ongeveer 6 maanden.


Hoofdstuk 5 Samenvatting

Het boek Paniek gaat over een jongen en een meisje die beide grote problemen hebben. Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden. De zoon van die vriend, Felix, heeft op het schoolfeest met Sasja gezoend terwijl ze dat niet wilde. Felix denkt nog steeds dat het wat gaat worden tussen hun twee. Hij steelt dan ook de sleutel van Sasja’s kamer om naar haar te kijken terwijl ze slaapt. Op een gegeven moment gaat het mis. Felix is zo gek geworden dat hij met Sasja naar bed wil. Nadat hij een goede smoes heeft bedacht gaat hij naar zolder waar Sasja 1 nacht zo slapen omdat haar eigen kamer een verflucht heeft. Felix duwt zijn hand op Sasja’s mond en probeert haar te verkrachten, maar gelukkig komt Sasja’s moeder net op tijd de kamer in. Dit loopt verder goed af. Jorrit heeft ook een grote rol. Jorrit is verliefd op Sasja. Jorrit’s beste vriend is Ruben. Ruben doet altijd heel stoer en rustig naar meisjes. Dit vind Jorrit vreemd maar hij denkt er niet zo lang bij na. Als hij naar het huis van Ruben gaat ziet hij dat zijn computer aan staat. Jorrit kijkt naar de sites waar Ruben op heeft gezeten. Tot zijn grote schrik ziet hij dat Ruben op homosites zit. Ruben is dus homo. Hij zou dit aan niemand doorvertellen, maar doet het toch. Ruben wordt tot het einde van het schooljaar gepest. Totdat het basketbal team een mededeling heeft. Ze vinden het zwak dat iemand wordt gepest omdat hij anders is. Dan neemt de aanvoerder het woord als Ruben samen met Sasja de zaal inkomt. ‘’ Ik ben ook homo’’. Jorrit loopt naar Sasja en praten wat, maar Jorrit denkt maar aan 1 ding en dat is zoenen met Sasja. Dat doen ze dan uiteindelijk maar.

Hoofdstuk 6 Mening

Paniek is het beste boek dat ik tot nu toe heb gelezen. Het is soms zo spannend dat je niet meer wilt stoppen met lezen. Sasja was de meest interessante persoon, omdat zij de ergste problemen heeft thuis. De meest bijgebleven gebeurtenis is dat de drie pestkoppen Ruben in elkaar slaan en dat ze denken dat toen hij weg rende, auto’s Ruben dood hebben gereden. Carry Slee is een erg duidelijke schrijfster. Ze gebruikt nauwelijks moeilijke woorden en heeft een goede opbouw. Toen ik begon met lezen had ik het einde niet kunnen voorspellen. Ik wist wel dat ze sowieso afsluit met 2 personen die zoenen. Paniek is spannend en erg leuk om te lezen omdat je zelf heel goed gaat nadenken wat je zou doen in de situaties van onder andere Ruben, als homo.

Afsluiting

Ik heb eigenlijk niets geleerd van dit boek. Wat me opviel toen ik dit boekverslag maakte, dat het allemaal erg snel ging.

Gedicht Passend bij het boek

Bevroren
Kijkend naar een waas van herinneringen
De paniek raast in mijn keel
Tranen stromen door mijn lichaam
Elk gevoel is er een teveel

Eerst, eerder, nu en morgen
Lijken verstrengeld tot een moment
Onduidelijke lijnen in mijn hoofd
Alle herinnering en gevoel gemengd

Verloren in tijden die niet bestaan
Duizend ogen draaien rond
Ongelovig starend naar de beelden
De schreeuw bevroren in mijn mond

© L, 2008

REACTIES

A.

A.

thema moet uitgebreider

5 jaar geleden

M.

M.

ja, je hebt gelijk thema kan uitgebreider

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"