Paniek door Carry Slee

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 2505 woorden
  • 4 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2003 Winnaar)

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
1 Auteur: Carry Slee.
2 Titel: Paniek.
3 Jaar eerste druk: 2001
4 Aantal pagina’s: 160.

Opdracht 5: Samenvatting
Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend, Koen. Sasja en haar moeder wonen sinds kort bij Koen en zijn zoon Felix. Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis omdat Felix haar aanrandt. Hij is verliefd op Sasja. Felix denkt dat Sasja hem ook leuk vindt, omdat ze met hem heeft gezoen op een feestje. Felix komt steeds op haar kamer en begluurd haar ’s nachts. Ze is best wel bang voor Felix. Daarom wil ze een nieuw slot op haar deur. Jorrit heeft beloofd om haar daarbij te helpen. Sasja durft aan niemand te vertellen dat Felix haar zoent en aanrand. Ze zegt niks tegen haar moeder omdat ze denkt dat het de relatie tussen haar moeder en Koen verpest. Vooral Jorrit mag het niet weten omdat Sasja smoorverliefd op hem is.
Ook Jorrit heeft een probleem. Hij is er net achter gekomen dat zijn beste vriend, Ruben, homo is. Jorrit is zo kwaad en geschrokken dat Ruben en hij ruzie krijgen.

Jorrit verteld het door aan Carolien zijn zus. Een vriendin van Carolien, Marloes, is verliefd op Ruben. Als zij van Carolien hoort dat Ruben homo is, verteld ze het meteen aan iedereen door. Dat was niet de bedoeling van Jorrit.
Als Ruben ’s morgens op school komt weet bijna iedereen dat hij homo is. Ook de grootste pestkoppen van de school. Hij wordt hier verschrikkelijk mee gepest.
Jorrit heeft beloofd om Sasja te helpen met haar kamer schilderen. Omdat er verflucht in haar kamer hangt moet ze boven op zolder slapen. Dit is ze absoluut niet van plan totdat ze hoort dat Felix bij een vriend gaat slapen. Als Felix ’s nachts met een smoes thuiskomt, gaat hij naar Sasja en probeert haar te verkrachten. Koen en Sasja’s moeder horen boven iets en komen even kijken wat er aan de hand is. Koen is erg kwaad op Felix en komt tot de conclusie dat het beter is als Sasja en haar moeder weer naar hun eigen huis gaan. Sasja is dolblij.
In een tussenuur lokken de drie pestkoppen Ruben en Jorrit naar een veldje. Daar worden ze allebei vastgehouden, en Ruben word in elkaar geslagen. Als Ruben zich eindelijk los kan rukken rent hij naar de weg. Nog geen tel later horen ze piepende remmen en dan een keiharde klap. Ze denken dat Ruben dood is. Jorrit durft niet te gaan kijken en gaat terug naar school. Hij vertelt aan de klas wat de pestkoppen met Ruben hebben gedaan. Opeens gaat Jorrits mobieltje af, het is Ruben. Hij leeft nog. Ruben besluit van school te gaan en weg te lopen. Het lukt Jorrit niet om hem tegen te houden. Als Sasja dit hoort gaat ze naar Ruben toe.
Op school wordt iedereen naar de gymzaal geroepen voor een belangrijke mededeling. Het schoolbasketbalteam besluit om de kampioenschappen niet te spelen omdat ze het geen stijl vinden om iemand van school weg te pesten omdat hij homo blijkt te zijn.. Dan komen Sasja en Ruben de gymzaal binnen. Sasja heeft Ruben overgehaald om toch te blijven. Iedereen is dolblij. Het basketbalteam besluit toch te spelen. Jorrit is heel erg trots op Sasja want dit was hem niet gelukt. Uiteindelijk krijgen Jorrit en Sasja verkering.

Opdracht 6: Probleem
Nou op een gegeven moment komt jorrit erachter dat zijn beste vriend (ruben) homo is en daardoor verandert er van alles.

De vroegere oh zo stoere ruben verandert omdat er op school is doorvertelt dat hij homo is.
Hij wordt nu ook door de 3 grootste pestkoppen van de hele school gepest en in mekaar geslagen.

Opdracht 7
Je weet de weg zegt de moeder van ruben als ze jorrit binnen laat.
Ja hoor ik red me wel. Jorrit gaat de trap op en stapt Rubens kamer in. Wat is het toch een freak. Zelfs als hij weg is staat zijn computer nog aan. Die heeft natuurlijk weer lekker zitten surfen. Jorrit gaat achter Rubens computer zitten. Hij wil wel eens zien van welke site hij alle informatie voor hun werkstuk heeft gehaald. Hij kijkt naar de sites, die roze gekleurd zijn. Verbaasd kijkt hij naar het scherm. Wat moet ruben nou op een homosite? Jorrit schudt zijn hoofd. Wat is zijn vriend toch een mafkees. Hij is zelfs in de chatbox geweest. Daar zou hij nou geen zin in hebben .
Hij vindt het ook leuk om te chatten, maar niet met homo’s.
Waarschijnlijk is ruben er toevallig in terecht gekomen. Maar tegelijk bedenkt jorrit dat dat onzin is. Je komt niet toevallig in de chatbox, die zal je toch echt moeten aanklikken. Jorrit begrijpt niet wat zijn vriend daar nou te zoeken heeft. Hij houdt niet eens van chatten. Dat was laatst wel duidelijk toen ze met arnout en alid in de hotbox zaten. Ruben keek verveeld om zich heen en begreep maar niet wat ze er nou zo leuk aan vonden. En nu dus wel? Dat klopt toch niet. Of vond hij er soms niks aan omdat ze met een paar meiden aan het chatten waren? Ruben is eigenlijk nooit geïnteresseerd geweest in meiden. Nu hij erover nadenkt, vindt hij ook dat ruben vreemd op marloes reageert. Hij kan er alleen maar grapjes over maken. Zou hij daarom toen die vliegtuigsite hebben laten zien, omdat hij niet met haar wou zoenen? Jorrit realiseert zich dat ruben nog nooit met een meisje heeft gezoend. Hij dacht altijd dat hij heel verlegen was, maar is dat wel zo? Jorrit staat op en loopt onrustig door Rubens kamer heen en weer. Hij moet ophouden met die onzin. Het is niet wat hij denkt. Ruben heeft niks op die site te zoeken. Het zijn heel andere jongens die zo zijn. Niet zijn beste vriend. Toch voelt hij dat er iets niet klopt. Hoe langer hij erover durft na te denken, hoe duidelijker het voor hem wordt. In een flits ziet hij alle meisjes aan ziet voorbij gaan die ooit op ruben waren. Cyntia, annelie, marijke en nu marloes. En hij is nooit iets met ze begonnen. En hij maat denken dat ruben het cool vindt om zo afstandelijk te doen. Jorrit gaat op Rubens bed zitten. Zou het waar zijn? Zou het kunnen bestaan dat zijn vriend homo is? Dat hij niet op meisjes valt, maar op jongens? Wat bespreekt hij eigenlijk allemaal in die chatbox? Dingen die hij hem niet vertelt, dat is wel duidelijk. Misschien is ruben wel in het geheim verliefd op een jongen. Dat is toch walgelijk. Wat zou dat voor jongen zijn. Misschien kent hij hem wel. Dat kan toch? Het kan toch dat ruben in het geheim verliefd is op een jongen van school? Misschien zit hij wel bij hen in de klas. Misschien… misschien is ruben wel verliefd op hem…
Die gedachte kan jorrit niet aan. Hij heeft het gevoel dat hij stikt. Lucht, denkt hij, frisse lucht. Hij rent Rubens kamer uit en holt de trap af. Weg! Denkt jorrit als hij buiten staat. Hij kent zichzelf veel te goed. Als hij ruben nu ziet, kan hij zijn mond toch niet houden, daar is hij veel te kwaad voor. Hij weet zeker dat ze ruzie krijgen. Hij kan veel beter naar huis gaan en ruben van daar opbellen. Hij verzint wel iets. Dat hij er ineens achter kwam dat hij een belangrijke afspraak is vergeten. Jorrit springt op zijn fiets en racet de straat uit. Hij is zo in de war dat hij niet ziet dat ruben er net aankomt. Jorrit! Roept ruben. Maar jorrit is de hoek al om. Jorrit! Schreeuwt ruben weer, maar een vrachtwagen passeert jorrit met zo veel lawaai dat hij het niet hoort. Ruben gaat hem achterna, maar het lijkt wel of jorrit steeds harder gaat fietsen. De afstand tussen de twee jongens wordt alleen maar groter. En hoe hard ruben ook roept, jorrit hoort het niet. Hij zit veel te veel in zijn eigen gedachten. Hij denkt aan afgelopen zomer, dat hij met ruben kampeerde en ze de hele week in een piepklein tentje lagen, vlak tegen elkaar aan. Hij vond het heel normaal, maar nu krijgt hij er ineens een heel raar gevoel bij. Als het echt zo is, dan gaat hij ook niet met ruben naar de boerderij. Hij moet er niet aan denken om met ruben in het hooi te liggen. Thuis smijt hij zijn fiets tegen het hek. Hij gaat naar binnen en loopt meteen door naar zijn kamer.
Nu heeft jorrit een gesprek met marloes en carolien over ruben.
Ruben is naar jorrit’s huis gekomen en belt aan. Daarna hebben ze een gesprek over jorrit’s ongeduld en dan gaan ze aan de slag alleen is jorrit er niet bij met zijn gedachte.

Hij kijkt ruben kwaad aan. Dat is het enige hè, wat jou interesseert. Of iemand iets weet. Maar hoe denk je eigenlijk dat het voor mij is? Ik dacht dat we vrienden waren . je hebt me al die tijd belazerd! Ik heb je niet belazerd. Hoe kon ik het je nou vertellen? Ik weet het zelf nog maar net. Ik heb heel lang getwijfeld dat is hartstikke moeilijk, hoor. Er staan tranen in Rubens ogen. Ik snap heus wel dat je er aan moet wennen, maar… aan zoiets wen ik nooit! Schreeuwt jorrit misschien begrijp je het beter als ik je er iets over vertel. Dat helemaal niet! Schreeuwt jorrit. Ik wil er niks mee te maken hebben, hoor je dat. Helemaal niks. Je kan ophoepelen. Je bent alleen maar kwaad omdat ik niks heb gezegd zegt ruben. Maar niemand weet het nog. Ik heb het nog niet een aan mijn ouders vertelt. Hij kijkt jorrit aan. We kunnen toch wel vrienden blijven? Als jorrit geen antwoord geeft, staat hij op. Bij de deur draait hij zich om. Wil je het alsjeblieft aan niemand vertellen? En dan gaat hij weg.

Het is midden in de nacht als sasja wakker schrikt. Hoorde ze nou iets of leek het maar zo? Ze blijft luisteren en dan hoort ze voetstappen op de trap. Felix! En sasja zit meteen rechtop in bed. Wat zeur ik nou, denkt ze. Felix slaapt bij sjoerd. Het is vast haar moeder die haar een nachtzoen komt geven. Daar heeft ze nu geen zin in. Ze wil slapen en ze gaat weer liggen. Een paar tellen later hoort ze de deur van de zolder opengaan. Sasja houdt haar ogen dicht. Als haar moeder ziet dat ze slaapt, gaat ze vanzelf wel weg. Ze hoort voetstappen in haar kamer en dan voelt ze dat haar moeder zich over haar heen buigt. Zal ze haar dan toch even gedag zeggen? Sasja doet haar ogen open en dan gaat een schok door haar heen. Het is haar moeder helemaal niet, maar felix. Ze wil gillen, maar felix legt zijn hand op haar mond. Ssst… niet schrikken. Ik had je toch beloofd dat ik met je zou vrijen? Wat heb je een goede plek uitgezocht. Vrijen onder de sterrenhemel, als dat niet romantisch is. Maar dat moet ook de eerste keer. Sasja probeert felix’s hand weg te trekken, maar dat gaat niet. Je vindt het heus wel fijn fluistert hij in haar oor. Dat zal je zo wel merken. Voel eens hoe ik naar je verlang? Felix pakt sasja’s hand en legt hem op zijn piemel. Sasja moet bijna overgeven als ze bedenkt wat ze met hem gaat doen. Ze probeert zich los te rukken, maar felix is veel sterker. Ze maakt geen schijn van kans. Ik zal heel voorzichtig doen. En felix wil bovenop haar gaan liggen. Hij gaat me verkrachten… sasja slaat paniekerig met haar armen om zich heen. Met haar hand stoot ze de schemerlamp om. Hij valt van de stoel op de grond. En nou geen spelletjes meer. Felix is kwaad. Je blijft rustig liggen, anders doe ik je wel pijn. En hij trekt haar benen ruw uit elkaar. Nou gaat het gebeuren, denkt sasja. Nou gaat het gebeuren waar ik zo bang voor was. Maar dat mag niet. Het kan haar niks meer schelen of haar moeder en koen ruzie krijgen. Ze wil gillen, maar felix drukt zijn hand nog krachtiger op haar mond. Ineens springt het zolderlicht aan. Wat gebeurt hier? Koen staat in de deur. Felix haalt meteen zijn hand weg en gaat gauw van sasja af. Nu begint sasja heel hard te huilen. Hij wou me verkrachten! Ik? Roept felix verbaast. Nou wordt-ie mooi. Je wou zelf dat ik bij je kwam. Niet waar! Huilt sasja. Je zei dat je logeren, anders was ik hier nooit gaan slapen. Nu komt haar moeder er ook aan. ze wordt spierwit als ze sasja ziet. Kind toch! Is er al iets gebeurd? Ze drukt sasja tegen zich aan. Sasja schudt haar hoofd. Ze kijkt naar koen die felix bij zijn arm grijpt en de kamer uit gooit. Naar beneden jij! Hij schreeuwt, maar zijn stem slaat over. Sasja drukt zich tegen haar moeder aan. Hoe lang is dit al aan de gang? Het is mijn eigen schuld zegt sasja en vertelt snikkend over de zoen op het schoolfeest. Dat is nog geen reden om jou tegen je zin aan te raken zegt moeder. Is ie helemaal gek geworden. Sasja hoort koen tegen felix schreeuwen. Ze kan er niet tegen. Ze kan nergens meer tegen. Ze kan alleen maar huilen. Rustig maar. Moeder streelt haar wang.het is nu allemaal afgelopen. Waarom heb je mij dit niet eerder vertelt. Ik wou niet dat jullie ruzie kregen zegt sasja maar ik wil niet meer bij felix wonen. Dat hoeft ook niet zegt moeder. Dat mag niet eens meer van mij. Weet je nog wat ik vanmiddag tegen je zei? Jij bent het allerbelangrijkste wat ik heb. Maar dan heb je koen niet meer zegt sasja en dan word je weer ziek. Wie zegt dat ik koen niet meer heb? Zegt moeder. Ik weet zeker dat dit koens bedoeling ook niet is. Kom maar mee naar ons bed, dan slaap je vannacht bij mij. En koen dan? Vraagt sasja. Die gaat wel op zolder liggen. En moeder pakt sasja’s kussen en neemt haar mee.


Opdracht 8: Thema
Dit boek gaat over homoseksualiteit, aanranding en verkrachting.

Opdracht 9: Beoordeling
Ik geef dit boek een 9,5 omdat ik het zelf een mooi boek vind en omdat het ook nog een leerzaam boek is.
Ik vind dit een leerzaam boek omdat het altijd kan dat het met een van je vrienden kan gebeuren qua homo zijnde en aanranding en verkrachting. Ik vind dit ook een mooi boek omdat het nogal spannend is. En er gebeuren ook allemaal rare dingen in dit verhaal. Ook dat van dat pesten vind ik absurd want zo’n soort van pesten heb ik nog nooit gezien. Ik ben zelf gepest op de basisschool en daar heb ik veel verdriet van gehad maar dit is echt niet om aan te horen kortom U zou het eigenlijk moeten lezen.

Aantal woorden: 120!!!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"