Paniek door Carry Slee

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2028 woorden
  • 5 juni 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 5
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2003 Winnaar)

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
2) Schrijfster: Carry Slee.
Titel: Paniek
Uitgever: Prometheus Lucifer.
ISBN Nummer: 9064940010.
3) Mijn persoonlijke reactie:
het is een heel leuk boek. Wel apart omdat ik het zelf niet heb mee gemaakt. Je leert ook hoe je er mee om kan gaan. Dat vind ik zo mooi aan de boeken van Carry Slee. Er staan ook duidelijke gevoelens in zoals verdriet enzo. Dat vind ik erg mooi beschreven.
4) A: Samenvatting met de personages er in:
Het boek gaat over Sasja. Haar ouders zijn gescheiden. Maar Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend: Koen. Hij heeft een zoon die Felix heet. Na een tijd komen Koen en Felix bij Sasja en haar moeder wonen. Want Koen en Sasja’s moeder niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen van een feest, waar ze gezoend hebben. En nu moeten ze samen in een huis wonen. De eerste tijd blijkt heel goed te gaan met zijn vieren. Maar op een dag als Sasja zich omkleedt voelt ze dat er iemand toe staat te kijken. En dat blijkt. Felix staat haar toe te kijken. Sasja vraagt of hij niet meer binnen wil komen zonder toestemming van haar. Maar dat helpt allemaal niks. Felix blijft steeds in haar buurt, en komt op momenten binnen dat Sasja niet wil. Als Sasja naar school fietst, komt ze Jorrit tegen. Jorrit vindt Sasja al een hele tijd leuk. Op school komen ze allebei hun vrienden tegen, Sasja Lieke ( haar beste vriendin ) en Jorrit Ruben ( zijn beste vriend ). Ruben en Jorrit zitten allebei in het Schoolbasketbalteam. Ze trainen 4 keer per week. En hebben veel kans om zo de wedstrijden te winnen. Jorrit ziet dat Sasja erg gespannen is en vraagt wat er is. ze moet nog een spreekbeurt maken voor maandag. Jorrit biedt aan om haar te helpen. Hij zegt dat hij thuis nog wel iets heeft liggen voor haar. thuis gaat Jorrit op zoek naar informatie want hij heeft helemaal niks thuis liggen. Maar hij kan er weinig over vinden. Hij vraagt aan zijn zus Carolien of zij hem wil helpen aan een spreekbeurt. Hij weet dat ze die van een vriend van haar kan krijgen. Carolien wil het halen op 1 voorwaarde. Dat hij zorgt dat Ruben Carolien’s beste vriendin (Marloes) leuk gaat vinden. Jorrit doet heel hard zijn best om er voor te zorgen dat Ruben Marloes leuk gaat vinden. Maar Ruben vindt haar niet leuk. Jorrit vindt het maar raar. Ruben gaat altijd heel nuchter met meisjes om. Als hij naar Ruben toe gaat om het nog een keer te proberen is hij niet thuis. Jorrit gaat voor de zekerheid nog even naar Ruben’s kamer om te kijken. Als hij binnen komt schrik hij zich rot. Voor hem op de computer ziet hij een homo site staan! geschrokken rent hij het huis uit. Ruben komt er net aan en fietst achter Jorrit aan. Want hij wil weten wat er aan de hand is. als ze bij Jorrit thuis komen wil Jorrit niet meer met Ruben praten. Na een tijdje vraagt hij toch heel voorzichtig: Ruben, ben je Homo? Ruben kijkt geschrokken. Ruben vraagt of Jorrit zijn mond wil houden omdat hij niet wil dat ze het op school weten.

Jorrit heeft nu echt het werkstuk voor Sasja nodig. Hij fietst zelf naar die vriend van Carolien. En belt aan en vraagt of hij dat werkstuk mag. Het blijkt dat Carolien hem al had opgehaald. Thuis vraagt hij het aan haar want Sasja komt over een kwartier om het op te halen. Sasja wacht al op zijn kamer en begint ongeduldig te worden. Ze gelooft niet meer dat Jorrit de spreekbeurt heeft en gaat naar huis. Boos loopt Jorrit naar Carolien en smeekt om die spreekbeurt. Ze geeft hem niet. Eerst moet Ruben Marloes leuk gaan vinden. Maar Jorrit wordt boos. Ruben kan Marloes niet leuk vinden. Hij gaat naast Carolien zitten en verteld dat Ruben Homo is. Carolien schrikt net zo erg als Jorrit. Ze geeft nu wel de spreekbeurt aan Jorrit. En hij gaat naar Sasja om het te brengen. Ondertussen vertelt Carolien aan Marloes dat Ruben homo is. even later gaat het verhaal de hele school rond. Ondertussen geeft Jorrit Sasja de spreekbeurt. Sasja vraagt of hij nog even wil blijven. Ze wil haar slaapkamer graag blauw verven. En vraagt of Jorrit helpt. Als ze een muur af hebben besluiten ze dat ze een andere keer verder gaan. Sasja slaapt die nacht op zolder omdat haar kamer net geverfd was. En ze mocht daar niet slapen. Als ze bijna slaapt hoort ze iemand de trap opkomen. Het zal haar moeder wel zijn denkt ze. Als ze haar ogen open doet ziet ze dat het Felix is! hij wil haar gaan verkrachten. Sasja begint te huilen, maar Felix gaat door. Sasja word bang en denkt dat het een nachtmerrie is. Als Felix boven op haar gaat liggen komt Koen binnen. Koen schrikt. Als Sasja’s moeder op het geluid afkomt, ziet ze Sasja huilend. Ze gaat naar haar toe en vraagt wat er gebeurd is. ze verteld het verhaal. Als ze uitgepraat is besluiten haar moeder en Koen dat het beter is als Koen er Felix weer weggaan.
Op school weet iedereen onder tussen dat Ruben homo is. hij wordt gepest in de aula door Maarten, Ramon en Kevin. Ze halen geintjes met hem uit, zoals: opmaken als meisje. Op de fiets in de vijver gooien. De volgende dag doen 2 jongens net als of ze Ruben willen spreken en spreken af op een afgelegen plek. Hij mocht 1 iemand mee nemen. Als ze op die plek aan komen zien ze dat het een val is. maar het is te laat. Ruben en Jorrit worden gepakt. Jorrit moet toe kijken hoe ze Ruben in elkaar slaan. Hij kan niks doen ze hebben hem vast. Ruben weet te ontsnappen. En rent weg over de weg net tussen 2 auto’s door. Jorrit schrikt en denkt dat Ruben dood is, hij rent weg en verteld alles op school. Maar Ruben leeft nog hoort hij. En het klopt Ruben belt hem op zijn mobiel. Hij vertelt dat hij van school af wil gaan. Maar Jorrit wil het niet. Niet zijn beste vriend van school af. Maar Ruben’s besluit staat vast. Jorrit wil naar huis toe, maar hij mag niet. Sasja wil Jorrit wel helpen en gaat naar Ruben toe om te praten. Als Sasja net weg is word er een mededeling omgeroepen: iedereen moet naar de gymzaal komen. Als iedereen zit begint de aanvoerder van het basketbal team te praten. Hij zegt dat de wedstrijd morgen niet door gaat. Omdat hij niet wil dat de school bekent staat om het pesten van homo’s. Zelfs zo erg dat die gene van school afgaat. En ik weet zeker dat hij niet de enige is, zegt de aanvoerder. Dan pakt Nick (een andere basketballer ) de microfoon over. Hij zegt: ik ben ook homo. Iedereen schrikt. Hij die knappe Nick?! Omdat moment ziet Jorrit dat Sasja en Ruben binnen rennen en rent naar ze toe. De wedstrijd gaat dus morgen niet door horen ze. Maar Ruben loopt naar het podium en zegt. zie je ik ben niet de enige. Omdat ik nu weet dat ik op de andere scholen net zo hard gepest zou worden blijf ik hier. Iedereen begint te klappen en te juichen. De wedstrijd gaat door en Ruben blijft. Jorrit gaat naar Sasja toe. Goed gedaan zegt Jorrit nog. En dan beginnen ze te zoenen. ( Sasja’s grote droom )
4 b ) Waar speelt het zich af?
het speelt zich gewoon in een stad of dorp af. En op een middelbare school.
4 c ) wanneer speelt het zich af?
het speelt zich in deze tijd af. Carry Slee haar boeken zijn meestal uit deze tijd.
4 d ) mooiste en belangrijkste moment vond ik:
het mooiste moment vond ik toen ze met zijn allen in de gymzaal moesten komen en dat ze hoorde dat de wedstrijd niet door ging omdat er een homo gepest wordt. En dat uit eindelijk alles weer goed komt.
5) Beschrijving van mijn leeservaring!
Onderwerp:
Spreekt het onderwerp je aan? Is het een onderwerp waar je al eens over nagedacht hebt? Heeft het boek je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?

Het onderwerp spreekt me wel aan door dat ik er niet veel over wist. Ik heb hier over nog niet echt nagedacht. Maar als je het boek zo leest sta je er wel even bij stil. Ja, de gevoelens hoe erg die soms kunnen zijn. Bijv. homo en een jongen een meisje leuk vinden.
Ben je het eens met de mening die uit die boek over het onderwerp blijkt?
Ja, ik ben het eens met die mening.
heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat?
Ja, ik heb geleerd dat je homo’s niet moet pesten. ( niet dat ik het nu al deed ) want hun voelen zich er ook erg rot bij.
Gebeurtenissen:
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien?
Ja, want elke keer komt er weer iets nieuws bij waar door je wilt lezen hoe het afloopt.
Vind je de gebeurtenissen ( Kies uit ):
Ze zijn best spannend. Want er gebeuren af en toe van die dingen die je niet verwacht. Bijvoorbeeld hoe Jorrit er achter kwam dat Ruben homo is. en hoe hij er mee gepest wordt.
Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft en waarom?
ik denk dat bij mij de meeste indruk heeft gemaakt dat Felix Sasja aanrandde en wou verkrachten. Het is best heftig. Zo had ik het nooit verwacht.
Personages:
Is de hoofdpersoon een held op wie je zou willen lijken? Waarom wel/ niet?
Nee, ik zou nooit op Sasja willen lijken. En ook niet op Jorrit. Ze hebben allebei moeilijk heden en dingen in het leven wat je liever niet wilt. Vandaar dat ze niet mijn held/heldin zijn.
Reageren de personages voorspelbaar of juist helemaal niet? Wat vind je daarvan?
Soms reageren ze voorspelbaar. Sommige dingen had ik ook gedaan. Maar soms ook helemaal niet. Dan komt het van een hele andere kant. Het is wel mooi gedaan zo.
Van welke personages kom je het meest te weten? Genoeg om hun gedrag te begrijpen?
je komt het meest te weten van Jorrit en Sasja. Juist omdat je zo veel weet kan je hun reactie ook best goed begrijpen.
Bouw:
Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist niet?
Alles hangt goed samen. De verschillende gebeurtenissen in het verhaal komen bij elkaar in een geheel. Echt goed.
Vind je dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp?
het is een goede bouw. Het past ook perfect bij het onderwerp.
wat vind je van het eind? Of blijft er te veel onduidelijk?
het einde is heel mooi geschreven. Er blijft niks onduidelijk. Alles wordt op gelost. Dat vind ik mooi.
Taalgebruik:
Vind je het verhaal lastig om te lezen? Hoe komt dat?
Het verhaal is hele makkelijk om te lezen. Er worden geen moeilijke uitdrukkingen in gebruikt.
Hoe vind je de verhouding tussen beschrijving, gesprekken en weergave van de gedachten of gevoelens?
Ik vind het een goede verhouding.
vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?
ja, het past goed bij elk persoon. Geen lastig taal gebruik enzovoorts.
6) Verwerkingsoprachten:
# Bespreekopdracht: Noem 4 andere titels voor het boek!
1) Angst:
Sasja moet veel angst hebben gehad omdat Felix haar steeds begluurde en aanraakte.
2) Afblijven:
Sasja moet vaak gedacht hebben van blijf van me af. Tegenover felix.
3) Homo’s:
want Ruben is homo en hij wordt er mee gepest. En Jorrit heeft het er ook best moeilijk mee.
4) moeilijkheden:
Een paar personen hebben Moeilijkheden. Sasja, Jorrit, Ruben.
# Schrijfopdracht: Maak een reclame tekst voor het boek!
Dit boek moeten jullie gelezen hebben. Hij is heel mooi geschreven door Carry Slee. Je leert heel veel met dit boek. Je leert hoe je om moet gaan met homo’s en hoe je NIET moet doen tegen homo’s. Je leert ook voor je zelf opkomen als iemand je aanrandt. Net als Felix bij Sasja deed. Het is heel mooi ook hoe alles weer opgelost wordt. Echt dit is een aanrader.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"