Titel: Paniek

Auteur: Carry Slee

Druk: Derde druk

Jaar van eerste druk: mei 2001

Uitgeverij: Lucifer

Jaar van uitgave: september 2001

Plaats van uitgave: AmsterdamDe flaptekst:

Het overvalt Sasja ’s ochtends als ze zich aankleedt: een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze. Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout…

Titelverklaring:

Er zijn veel problemen in dit boek. En door die problemen raakt Sasja in het boek in paniek.Doordat Felix telkens op haar kamer komt, en ze het niet aan haar moeder kan vertellen, raakt ze helemaal in paniek. Ze kan het niet aan haar moeder vertellen, omdat Felix de zoon van haar vriend Koen is. Door Koen is haar moeder weer veel vrolijker. Sinds de scheiding was ze nooit zo vrolijk als nu.De hoofdpersonen:

- Sasja. Ze is ongeveer 14 jaar. Ze woont samen met haar moeder Ellen, de vriend van Ellen Koen en de zoon van Koen Felix. Haar echte vader is verhuisd naar Amerika.

- Jorrit. Hij woont in een gewoon huis, samen met zijn ouders en zijn zus Carolien. En hij is ongeveer 14 jaar oud.

- Ruben. Hij is ook ongeveer 14 jaar oud. Dat komt omdat hij bij Sasja en Jorrit ongeveer in de tweede of derde klas zitten. Hij woont alleen met zijn ouders.De karakters van de hoofdpersonen.

- Sasja is bang voor Felix. Ze schrikt elke keer als ze Felix ziet. Ze gaat ook omdat hij in haar kamer komt, een nieuw slot kopen.- Jorrit is wel een beetje verlegen. Hij weet niet meer zoveel te zeggen als hij Sasja ziet.

- Ruben is best wel rustig. Hij houdt van vliegtuigen. Als Jorrit bij hem komt, zit hij vaak op internet naar vliegtuigen te zoeken.Tijd:

Het verhaal speelt zich nu ongeveer af. Jorrit komt erachter dat Ruben homo is, doordat hij op de computer ziet dat Ruben op homosites is geweest. Ook hebben ze het even over een leraar die heel erg rijk is, dat hij mag ophoepelen met zijn splinternieuwe BMW.Plaats:

Het verhaal speelt zich in Nederland af. Soms in een stad, maar soms ook op school. Ook soms bij iemand thuis. Het speelt vaak in het huis van Sasja af.Als je het huis van Sasja binnenkomt, dan kom je eerst in de hal. Daarna in de keuken en woonkamer. Als je de trap op bent gegaan, zie je verschillende deuren en ook een trap naar de zolder. Bij de kamer van Sasja is een scheef dak, en in het boek wordt haar kamer blauw geverfd. Op de zolder is in het dak een raam. Je kunt dan ’s nachts onder de sterrenhemel slapen.Genre:

Je kunt dit boek bij de genre probleem en liefde indelen.Probleem, omdat Sasja en Ruben een probleem hadden. Felix wou Sasja zoenen, en daarna nog meer. Ruben had ontdekt dat hij homo was, en dat niet aan anderen durfde te vertellen.Liefde, omdat Sasja verliefd was op Jorrit. Marloes was verliefd op Ruben.De samenvatting van het boek:

Sasja’s ouders zijn gescheiden. Haar vader is naar Amerika verhuisd en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee. Maar Ellen, haar moeder, ontmoette Koen. Hij was een hele steun voor Sasja en haar moeder. Koen heeft ook een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja met hem gezoend, maar dat wou ze zelf niet. En nu moet ze met hem samen in een huis wonen!

Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs ‘s nachts! Hij is erg verliefd op haar. Ze durft het tegen niemand te vertellen. Vooral niet tegen Jorrit. Daar is ze heel erg verliefd op.

Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin, Marloes. Marloes is verliefd op Jorrit’s beste vriend Ruben. Jorrit vertelt dat tegen Ruben, maar die reageert niet erg vrolijk. Net alsof het hem niks interesseert. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben alleen zo doet om stoer te zijn. Maar daar vergist hij zich in.

Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar. Als hij Sasja tegen komt in de bibliotheek, vertelt ze hem dat ze een spreekbeurt moet maken over ecovoeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze de spreekbeurt maar een keertje moet komen ophalen. Thuis gekomen vertelt hij aan Carolien wat hij heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt moest maken over ecovoeding en stelt voor dat ze een deal maken. Jorrit zorgt ervoor dat Marloes en Ruben verkering krijgen en zij zorgt voor de spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild.

Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Ruben’s moeder zegt dat Jorrit alvast naar boven mag gaan. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Dan schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosites! Opeens snapt hij waarom Ruben zo vreemd reageerde toen hij vertelde dat Marloes op hem verliefd was. Ruben is homo. Jorrit stapt op zijn fiets en fietst zo snel mogelijk naar huis. Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben! Ruben roept hem nog na om het niet door te vertellen.

Als Carolien aan Jorrit vraagt hoe het zit met hun deal, vertelt hij het hele verhaal over Ruben. Hij is vergeten wat Ruben nog tegen hem heeft gezegd. Carolien is kwaad en verteld het weer tegen haar vriendinnen en snel daarna weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee en Ruben wil weglopen. Maar door Sasja ziet Jorrit in dat homo’s ook maar mensen zijn en probeert hem tegen te houden. Dat lukt.

Maar Carolien wil Jorrit de spreekbeurt niet meer geven. Een deal is een deal zegt ze. Als Jorrit aan Sasja verteld dat hij de spreekbeurt niet heeft, loopt ze kwaad weg. Carolien krijgt medelijden en geeft Jorrit de spreekbeurt. Jorrit gaat naar Sasja en geeft haar de spreekbeurt. Sasja is erg blij met de spreekbeurt.

Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze gestommel op de trap. Het is Felix! Ze wordt bang. Felix gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Dan stoot hij een lamp om en door dat lawaai komen Koen en Sasja’’s moeder naar boven. Ze schrikken zich rot. Als alles is opgelost besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren.

Jorrit en Ruben worden weer vrienden. Nadat Ruben de straat oprende en bijna is doodgereden omdat hij zo gepest werd, is ook het pesten afgelopen. Jorrit en Sasja krijgen verkering, en zo loopt alles toch nog goed af.Verwerkingsopdracht: schrijf een brief aan de hoofdpersoon

Beste Sasja,Ik hoop dat alles nu goed met je gaat. Je hebt een moeilijke tijd gehad door Felix.

Toen Felix allemaal dingen bij jou ging doen, durfde je tegen niemand iets te zeggen. Ik snap dat ook wel. Maar misschien was het wel verstandiger geweest als je het tegen iemand had gezegd. Ik weet het, als je het zegt klinkt het heel makkelijk. Maar als zoiets echt bij je gebeurt, is het veel moeilijker.

Je had ook een foto van jou onder Felix’s kussen gevonden. En je wist dat je daar drie van had. Jijzelf, je moeder had eentje in haar portemonnee en je vriendin Lieke had er een. Je hebt gecontroleerd of je moeder er nog een van had, en je had je eigen foto ook gezocht. Felix kon volgens jou hem niet van je moeder of van jou hebben, dus dacht je, dan heeft Lieke haar foto van jou aan Felix uitgeleend. Je bent toen kwaad naar Lieke gegaan. Maar Sasja, hij kon hem ook hebben gescand, of gekopieerd. Ik vind dus dat het eigenlijk niet helemaal eerlijk was dat je Lieke meteen de schuld gaf. Gelukkig is het wel weer goed gekomen tussen jou en Lieke.

En hoe gaat het nu met jou? Koen komt nog een keer in de twee weken langs. Denk je dan ook weer aan Felix. Ik hoop dat je daar niet te veel aan denkt.

Kom je Felix ook nog wel eens tegen op school? Dat lijkt mij wel vervelend. Maar ik hoop dat Jorrit jou nu goed steunt. Nog veel succes verder!Groetjes,Verwerkingsopdracht: verzin een moraal voor dit boek

Je zou hier wel een wijze les uit kunnen leren. Dat is:

Als een jongen jou wil zoenen, maar jij wilt dat niet. Dan kun je tegen die jongen zeggen dat je dat niet wilt. Misschien doet hij dat toch. Je kunt dan tegen iemand die je vertrouwt het vertellen. Dat kunnen je ouders zijn, maar misschien vertel je het toch liever aan iemand anders. Bijvoorbeeld een leraar of lerares op school.

Als je het tegen iemand zeggen, maar toch anoniem blijven, kun je ook bellen. Bijvoorbeeld naar de kindertelefoon.

Sasja heeft dat in het boek niet gedaan. Haar stiefbroer ging haar eerst zoenen, zonder dat zij dat wou. Hij ging steeds verder. Ook wilde hij haar bijna verkrachten. Gelukkig kwam de moeder van Sasja de kamer binnen.Verwerkingsopdracht: krantenartikel

Jongen in elkaar geslagenVan onze verslaggever.

Leeuwarden – Gistermiddag is een jongen in elkaar geslagen. Nadat bekend was geworden dat hij homo is, heeft een groepje jongens de jongen al eerder met make-up bewerkt. Gisteren heeft het groepje de jongen en een vriend meegelokt naar een basketbalveldje. Daar werd de jongen in elkaar geslagen. Toen de jongen wegrende en werd achtervolgd door de jongens rende hij een snelweg op. De vriend dacht dat hij onder de auto was gekomen. Gelukkig is dat niet zo. De jongen is een paar dagen niet op school geweest, en had besloten dat hij naar een andere school zou gaan. Later is hij toch van gedachte veranderd. Hij is weer op school gekomen en het bleek dat hij niet de enige op school was die homo is. Een populaire jongen blijkt ook homo te zijn. Het gaat gelukkig weer goed met de jongen. En het groepje jongens is van school gestuurd.Informatie over Carry Slee.

Carry Slee is in 1949 geboren. Ze werd bekend door de kinderboeken die ze schreef. Vaak werden boeken bekroond door de Nederlandse kinderjury.

Ze was eerst dramadocent op de middelbare school. Ze schreef toen vaak toneelstukken. Haar kinderen, Masja (1983) en Nadja (1980) vonden die verhalen zo leuk, dat Carry Slee ze ging insturen naar het tijdschrift Bobo. Daarin werden ze vaak gepubliceerd. Ze besloot toen verder te gaan met schrijven.Reacties op het boek:

Wendy: Ik moet zeggen dat paniek een super goed boek is.

Evy: Een superboek. Ik had het boek in een paar dagen uit. Ik wou hem in een keer uitlezen!

Nicole: Dit is echt een heel tof boek.

Nienke: Echt een geweldig boek, ga zo door!

Anne: Ik vind Carry Slee de allerbeste schrijfster van de hele wereld.

Amanda: Het boek paniek was een van mijn leukste boeken. Als ik een cijfer moest geven, dan was het een dikke 10!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

of jij hebt plagiaat of een ander van scholieren.com. want dit boekverslag heb ik eerder op deze site gelezen.

8 jaar geleden