Paniek door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1715 woorden
  • 7 februari 2007
  • 49 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 49 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2003 Winnaar)

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Algemeen
2.De titel van het boek is paniek.
De shrijver is Carry Slee.
De uitgever is Prometheus Lucifer.
Het was de eerste uitgave was in 2001.
ISBN-nummer is 9064940010.
3.Mijn persoonlijke reactie is dat het boek erg over gevoelens gaat, en dat maakt het soms wel opwindend en spannend maar ook wel verdrietig.en het boek is erg fijn om te lezen, je blijf benieuwd naar de afloop van het verhaal.

4) Samenvating

Het boek gaat over een meisje dat Sasja heet. Haar ouders zijn gescheiden en Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden(Koen). Na tijdje samen zijn, gaan ze samenwonen. Koen heeft een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja met hem gezoend. En nu moet ze met hem samen in een huis wonen! De eerste tijd gaat het heel goed met zijn vieren in een huis. Maar op een dag staat Sasja zich om te kleden in haar kamen en voelt ze zich bekeken, ze kijkt om en ziet Felix bij haar deur staan. Ze schrikt en zegt dat Felix weg moet gaan, en of hij niet meer ongevraagd haar kamer binnen wil komen.Maar het helpt niets. Felix blijft de hele tijd bij haar in de buurt, en komt binnen op momenten dat Sasja dat niet wil.


Als Sasja de volgende ochtend naar school fietst, komt ze Jorrit tegen. Jorrit vindt Sasja al een hele tijd leuk. Eenmaal op school komen ze hun vrienden tegen. Lieke is de beste vriendin van Sasja en Ruben is de beste vriend van Jorrit. Ruben en Jorrit zitten in het schoolbasketbalteam. Ze trainen vier keer per week en ze hebben veel kans dat ze winnen bij de wedstrijden. Als Jorrit ziet dat Sasja erg gespannen, vraagt hij wat er is. Sasja heeft maandag een spreekbuurt, over een onderwerp waarvan ze niet eens weet wat het is. Jorrit wil haar helpen, en zegt dat hij thuis nog een spreekbeurt heeft, over dat onderwerp. Sasja is dolgelukkig en vraagt of ze de spreekbuurt mag lenen. Als Jorrit thuis is gaat hij snel op Internet informatie zoeken over het onderwerp, hij kan er niets over vinden! Op dat moment komt zijn zus Carolien binnen. Zij heeft een vriend die thuis wel een spreekbeurt over dat onderwerp heeft. Carolien wil het gaan halen, op 1 voorwaarde: dat hij zorgt dat Ruben haar beste vriendin Marloes leuk gaat vinden. Jorrit doet er alles aan om Ruben te overtuigen dat Marloes een heel leuk meisje is maar Ruben vind van niet. Jorrit vindt het maar raar, hij moest blij zijn dat Marloes hem leuk vindt! Ruben is altijd zo nuchter als het om meisjes gaat. Als hij nog een keer probeert om naar Ruben te gaan is Ruben niet thuis. Jorrit loopt voor de zekerheid toch even naar Ruben’s kamer. Als hij daar binnenkomt schrikt Jorrit: Ruben kijkt op Internet site’s voor homo’s! Geschrokken rent hij het huis uit. Ruben komt net binnen en fietst achter Jorrit aan, wat is er met hem aan de hand? Als ze samen bij Jorrit’s huis aankomen wil Jorrit niet met Ruben praten. Na een tijdje begint Jorrit toch: Ruben, ben je homo? Ruben kijkt geschrokken, maar hij geeft toe. Ruben vraagt of Jorrit zijn mond dicht wil houden, hij wil niet dat de hele school het weet.

Als Jorrit het werkstuk toch echt nodig heeft, besluit hij zelf naar die vriend van Carolien te fietsen. Als hij aanbelt en vraagt voor de spreekbeurt, vertelt hij dat Carolien het net heeft opgehaald. Jorrit race weer naar huis, want Sasja komt over een kwartier. Als Sasja er is, gaan ze naar zijn kamer. Sasja begint ongeduldig te worden, waar is die spreekbeurt? Jorrit zegt dat een vriend de spreekbeurt zo komt brengen, Sasja gelooft hem niet en gaat naar huis. Jorrit loopt boos naar Carolien, geef die spreekbeurt, alsjeblieft. Carolien wil hem niet geven, Ruben moet eerst Marloes leuk gaan vinden. Jorrit wordt boos. Ruben kan Marloes niet leuk vinden! Hij gaat naast Carolien zitten en verteld haar dat Ruben homo is. Carolien schrikt net zo erg als Jorrit zelf. Ze geeft Jorrit de spreekbeurt en zegt dat hij nu naar Sasja gaat om de spreekbeurt te geven. Ondertussen verteld Carolien aan de Marloes dat Ruben niet op meisjes valt, het verhaal gaat nu door de hele school. Jorrit geeft de spreekbuurt aan Sasja, en Sasja vraagt of hij nog even wil blijven. Sasja wil haar kamer blauw verven en vraagt Jorrit om haar te helpen. Als ze een muur afhebben, besluiten ze een andere keer verder te gaan.
Sasja slaapt die avond op zolder ,omdat ze haar kamer had geverfd en volgens Koen en Ellen mocht ze niet in haar eigen kamer blijven slapen. Als ze bijna ligt te slapen hoort Sasja iemand de zolder trap op komen, het zal haar moeder wel zijn denkt ze. Als Sasja haar ogen opendoet schrikt ze, het is Felix!hij wil haar gaan verkrachten.En Sasja begint te huilen. Felix pakt haar hand en gaat ermee over zijn hele lichaam. Sasja wordt bang, haar nachtmerrie gaat uitkomen. Felix gaat boven op haar liggen, op dat moment komt Koen binnen. Koen schrikt en slaat Felix van Sasja af. Sasja’s moeder hoort wat, en gaat naar boven. Als ze de zolder trap opkomt, ziet ze Sasja huilen, ze rent naar haar toe en vraagt wat er gebeurd is. Als ze uitgepraat zijn, besluiten haar moeder en Koen dat ze weer apart gaan wonen.

Carolien is kwaad en verteld het weer tegen haar vriendinnen en binnen de kortste tijd weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee. In de aula maken Maarten ,Ramon en Kevin geinje met hem door hem op te maken en er een meisje van te maken. Als hij naar huis rijdt ,word hij in de vijver gegooid. De volgende dag doen twee jongens net of ze hem willen helpen ze spreken af ver buiten school op een afgelegen voetbal plek ,maar ze moesten met ze tweeën komen niet meer.Als ze daar komen zien ze dat het een val is, Maar het is te laat Ruben wordt gepakt en jorit ook .Jorit ziet voor zijn ogen hoe Ruben in elkaar word geslagen en hij kan ook niets doen.Ruben weet te ontsnappen en rent de weg over net tussen twee autos door .Jorit schrik en denkt dat Ruben dood is en rent weg en vertelt alles op school.Ruben leeft nog hoor hij en het klopt zijn mobel gaat af en het is Ruben. Ruben wil van school afgaat, hij kan er niet meer tegen. Jorrit schrikt: zijn beste vriend gaat van school! Nee dat mag niet gebeuren! Hij probeert Ruben nog over te halen. Maar Ruben’s besluit staat vast. Jorrit wil naar huis, maar hij moet op school blijven. Sasja wil Jorrit helpen en gaat naar Ruben toe om met hem te praten. Als Sasja net weg is, word er een mededeling omgeroepen: iedereen moet naar de gymzaal komen. Als iedereen binnen is, begint de aanvoerder van het basketbalteam te praten: De wedstrijden gaan morgen op onze school gaat niet door, wij willen niet bekend staan als de school waar je gepest word als je homo bent en zelfs zo erg dat je van school afgaat. En ik weet zeker dat Ruben niet de enige is die hier homo is. Dan pakt Nick, een andere jongen uit het team de microfoon over:“ ja, ik ben ook homo.” Alle meisjes schrikken, Nick! De mooiste en leukste jongen van de hele school! Ze gaan verder: de wedstrijden gaan morgen dus niet door. Op dat moment komen Ruben en Sasja de gymzaal binnen. Jorrit ziet Ruben en Sasja en rent naar ze toe. Ruben loopt naar het podium en zegt: “zie je, ik ben niet de enige, en omdat ik nu weet dat ik op andere scholen ook word gepest, ik blijf” Iedereen begint te klappen en te juichen! De wedstrijd gaat door en Ruben blijft! Jorrit gaat weer naar Sasja toe.Goed gedaan meid! En ze beginnen te zoenen.dat was Sasja’s grote droom.


4a)het verhaal gebeurt ergens in Nederland op de middelbare school.
4b)en het komt uit deze tijd dat kan je merken aan de moderne dingen die in het verhaal voor komen.
4c)het belangrijkste monent was dat ze ontdekte dat Ruben homo was.
4d) het verhaal begint daar ongeveer pas echt en daar komt er nog meer spanning dan dat er al was.

Leeservaring
Onderwerp
Het boek sprak me aan om dat het vooral gaat over gevoelens, liefde en verdriet enz.
Het sprak me wel aan want door al die gevoelens word het heel spannend.En ik ben het eens met de mening over dit onderwerp.


Gebeurtenissen
Het boek is best spannend want, af en toe gebeuren er van die dingen dieje echt niet verwacht zoals de toen ze er achter kwamen dat Ruben homo is.en daardoor komt er ook heel veel spanning in het verhaal.

Personages
Sasja – Ze is verliefd op Jorrit en de beste vriendin van Lieke. Ze is erg verlegen en komt leuk over.
Jorrit – Hij ontdekt dat Ruben (zijn beste vriend) homo is... Hij is ook verliefd op Sasja. Hij maakt veel grapjes in het boek en komt voor iedereen op.En denkt dat Sasja niks voor hem voelt.
Ruben – Hij is homo. Beste vriend van Jorrit. Hij houdt erg veel van helikopters en vliegtuigen
Felix – Hij is 17 jr. Hij is de zoon van Koen. Hij probeert Sasja te verkrachten en is verliefd op haar door die zoen op een feestje.En denkt dat sasja ook verliefd op hem is.

Bouw
Het boek is heel goed ingedeeldenb er zitten ook terugblikkebn in.
Het boek is heel fijn op gebouwd en leest daardoor heel fijn.het verhaal lijkt heel voor spellend maar dan opeens gebeuren er dingen die je niet verwacht en dat maakt het een leuk boek om te lezen.

Taalgebruik
het taalgebruik pas goed bij de personages, de pestkoppen praten ook anders.het is ook duidelijk wie er praat aan het taalgebruik.Maar het staat er meestal wel bij wie wat zegt.Er zitten geen moeilijke woorden in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

2.

2.

deze samenvatting klopt niet helemaal. want sasja is niet de enige hoofdpersoon

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"