Paniek door Carry Slee

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1016 woorden
  • 29 juli 2006
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2001
Pagina's
159
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Jonge Jury (2003 Winnaar)

Boekcover Paniek
Shadow

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat …

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en z…

Het overvalt Sasja 's ochtends als ze zich aankleedt; een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand naar haar kijkt. Het zal wel komen omdat ik hier nog maar net woon, denkt ze en zonder er verder aandacht aan te besteden gaat ze voor de spiegel staan. Maar dan schrikt ze, Ze heeft het zich niet verbeeld. In de spiegel ziet ze Felix. Ze draait zich met een ruk om. Wat moet hij in haar kamer?

Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis, maar ze durft er met niemand over te praten. Ze schaamt zich dood, en daarom wil ze niet dat iemand het weet. Vooral Jorrit niet! 

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij het aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout...

Paniek door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Zakelijke gegevens:

- Auteur: Carry Slee
- Titel: Paniek
- Uitgever: Prometheus Lucifer
- Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam, 2001, 1ste druk: april 2001 2de druk augustus 2001
- Aantal bladzijdes: 160
- Genre (s): Probleem, liefde

Samenvatting:

Sasja is net verhuisd. Haar moeder heeft een nieuwe vriend gekregen en ze zijn bij hem in gaan wonen. Het probleem is dat die vriend een zoon heeft, waar Sasja op een feest mee gezoend heeft ( Felix ). Hij denkt nu dat Sasja hem leuk vindt en probeert van alles om haar te “verleiden”. Ze voelt zich niet veilig meer in haar eigen huis, maar durft er met niemand over te praten. Vooral niet met Jorrit, omdat ze in stilte verliefd op hem is.
Jorrit zit ook met een probleem: hij heeft ontdekt dat zijn beste vriend homo is en heeft hem beloofd om het aan niemand te vertellen. Maar Jorrit is zo geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. Jorrit is ook verliefd op Sasja, maar hij denkt dat Sasja niets in hem ziet. Felix probeert Sasja te verkrachten, maar het wordt ontdekt door Sasja's moeder en dan zijn de problemen voor Sasja voorbij. Ze gaat met haar moeder weer in haar vorige huis wonen en uiteindelijk krijgt ze verkering met Jorrit.


Personen:

Hoofdpersonen:
- Sasja: Zij is verliefd op Jorrit en ze is heel verlegen. Ze heeft blauwe ogen. In het boek wordt ze steeds minder verlegen.
- Jorrit: Hij is verliefd op Sasja. Hij is niet bang voor de pestkoppen en komt voor anderen op. Hij is beslist niet bang. Hij ontdekt dat Ruben( zijn beste vriend ) homo is. In het begin is hij boos op Ruben omdat hij homo is en hem niks heeft verteld maar later accepteert hij het.
- Ruben: Hij is de beste vriend van Jorrit. Hij is homo en hij houdt veel van vliegtuigen.


Bijpersonen:

- Felix: Hij is verliefd op Sasja en hij heeft geprobeerd Sasja te verkrachten. Hij is de zoon van Koen. Hij komt nogal vervelend over.
- Koen: Hij is de vriend van Sasja’s moeder en woont samen met haar en Sasja. Hij is heel vriendelijk.
- Ellen: Sasja’s moeder. Haar man is bij haar weggegaan en woont met een andere vrouw in Amerika. Voordat ze Koen had was ze depressief. Zij is ook heel vriendelijk.

Andere personen in het boek:

- Arnoud: Een vriend van Jorrit en Ruben. Hij gaat vooral met Alid om. Hij speelt in het basketbalteam.

- Alid: Hij is ook een vriend van Jorrit en Ruben. Hij gaat vooral met Arnoud om.
- Lieke: Beste vriendin van Sasja. Zij is heel populair bij de meisjes. Ze vindt Nick leuk.
- Maarten: Hij is een van de pestkoppen.
- Kevin: Hij is ook een van de pestkoppen.
- Ramon: Hij is de grootste pestkop.
- Nick: Hij is erg populair bij de meisjes. Hij speelt in het basketbalteam. Later vertelt hij dat hij ook homo is.
- Carolien: Zij is de zus van Jorrit en is een vriendin van Marloes.
- Marloes: Zij is verliefd op Ruben en verteld aan iedereen door dat Ruben homo is.
- Jasper: Hij speelt ook in het basketbalteam.


Plaats:

Het verhaal speelt zich vooral op school af en bij de hoofdpersonen thuis. En gewoon in Nederland. Alleen de vader van Sasja is in Amerika met zijn vrouw.

Tijd
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is gewoon in deze tijd. Dat kun je merken aan de moderne spullen die ze hebben enz. Het verhaal speelt zich ongeveer in een half jaar af. Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde. Er komen weinig flashbacks in voor.


Begin:

Het verhaal begint bij het begin van de eigenlijke gebeurtenissen, bij het probleem van Sasja. Felix komt net haar kamer binnen terwijl ze zich omkleedt en dat vind Sasja natuurlijk niet fijn.


Probleem en afloop:

De belangrijkste problemen:
De belangrijkste probleemen in het boek zijn dat Sasja zich helemaal niet veilig voelt in haar eigen huis door Felix. Dat Jorrit ontdekt dat Ruben homo is. En de pestkoppen die vooral Ruben erg pesten maar ook de anderen personen in het verhaal, maar niet allemaal.

Een goed of een slechte afloop of er tussen in:
Het probleem van Sasja eindigt goed. Want Sasja en haar moeder verhuizen als haar moeder erachter komt wat Felix aan het doen is. En de pestkoppen worden van school afgestuurd, omdat de school vond dat het te erg werd.

Een gesloten open of gesloten einde:
Het boek heeft een gesloten einde want alle problemen zijn opgelost en zijn goed afgelopen.

Een realistisch verhaal of onrealistisch:
Het verhaal is een realistisch verhaal omdat het allemaal in het echt ook kan gebeuren.

Perspectief:

Het boek is geschreven vanuit de verteller, maar het wisselt wel omdat ze ook dingen tegen elkaar zeggen en dat is dan niet via de verteller.

Titel en omslag:

Titel:
De Titel is ‘Paniek’ omdat er veel paniek is in het boek bijvoorbeeld; Dat Sasja niet van Felix af kan komen en dat is heel erg want Felix probeert haar ook te verkrachten en daar raakt Sasja natuurlijk erg van in paniek. Jorrit raakt ook in paniek als hij hoort dat zijn beste vriend Ruben homo is. Hij raakt nog meer in paniek als hij zijn mond voorbij praat en als Ruben er erg boos over wordt.


Omslag:
Op de omslag van het boek zie je dat een meisje ( waarschijnlijk Sasja ) iemand slaat
( waarschijnlijk Felix ). Sasja slaat hem waarschijnlijk omdat hij haar de hele tijd achterna zit enzovoort en dat Sasja er in Paniek van raakt en dat ze hem dan slaat.

Beoordeling:

Eigen mening:

Ik vind het een interessant boek, omdat het in het echt ook kan gebeuren. Bijvoorbeeld de pesterijen en dat Felix Sasja probeerde te verkrachten. Het was soms ook wel erg zielig, bijvoorbeeld bij het stukje dat Felix Sasja wou verkrachten en dat ze gewoon nog bij hem moest wonen. Dit was omdat ze het niet durfde te zeggen tegen iemand, ook niet tegen haar moeder, maar toen die het wist gingen ze gelukkig verhuizen. Ik vond het een goed en interessant boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paniek door Carry Slee"