Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Boek: Paniek

Auteur: Carry Slee

Genre: Liefde en drama

Hoofdpersonen: Jorrit, Sasja en RubenMijn leesverslag gaat over het boek Paniek. Het is geschreven door Carry Slee.

Nu iets over Carry Slee zelf:Carry Slee is een kinderboekenschrijfster die zeer geliefd is. Zij werd door de Nederlandse Kinderjury maar liefst zeven

keer bekroond en drie keer getipt.

Meester paardenpoep werd bekroond door De Kinderjury 1999 (10-12 jaar)

Ook won ze de Jonge Jury 1998 voor Spijt!En de Jonge Jury 1999 voor Pijnstillers.Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam.Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig.Toen ze nog niet kon schrijven ,bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren.Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk.Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.Andere boeken die Carry Slee ook heeft geschreven:

-Kappen - 1999

-Spijt! - 1996

-Pijnstillers - 1997

-Bikkels - 1999

-Razend - 2001

-AfblijvenHoofdpersonen: Jorrit en Sasja.-Jorrit is een jongen van ongeveer 14 jaar. Hij houd wel van grappen uithalen en is een beetje verlegen. Uiterlijk staat niet in het boek.-Sasja is ook ongeveer 14 jaar. Ze laat zich niet gemakkelijk ompraten, zelf niet door haar beste vriendin. Ze heeft blauwe ogen(Sasja wil haar kamer blauw verven en dan zegt Jorrit net als jou ogen dus). Verder weet ik haar uiterlijk niet.Andere belangrijke personen:

Andere belangrijke personen zijn Ruben, Felix, Ramon, Maarten en Kevin.

-Ruben is ongeveer 14 jaar. Hij is heel onzeker omdat hij net heeft ontdekt dat hij homo is.-Felix is ongeveer 17 jaar, hij heeft met Sasja op een feest gezoend en is nog steeds op haar. Hij denk dat Sasja ook nog op hem is en hij is de zoon van Koen.-Ramon, Maarten en Kevin zijn de 3 pestkoppen van de school.Andere personen:

Koen, Ellen, Arnout, Alid, Lieke, Edwin, Berend, Nick, Rosalinde, Jacco, Carolien, Marloes. En nog meer.Nu een samenvatting over het boek zelf:Sasja’s ouders zijn gescheiden. Haar vader is naar Amerika met een andere vrouw (Sasja vind dat ze haar vader heeft afgepakt van haar en is boos op die mevrouw) verhuisd en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee. Maar toen was er Koen. Hij was een hele steun voor Sasja en haar moeder. Koen heeft ook een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja met hem gezoend. En nu moet ze met hem samen in één huis wonen!

Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs‘s nachts! En heeft een foto van haar onder zijn kussen liggen. Ze verandert de slot van haar deur en Jorrit help haar daarmee. Zelfs dat lukt niet ,want hij had de oude sleutel die opeens verdwenen was uit haar deur. Dan zet ze een paar dagen maar de kast voor de deur. Ze durft het tegen niemand te vertellen dat Felix haar aanraakt en zoent. Vooral niet tegen Jorrit. Daar is ze heel erg verliefd op.

Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin. Zij heet Marloes. Marloes is verliefd op Jorrit’s beste vriend Ruben. Jorrit vertelt dat tegen Ruben, maar die reageert een beetje lauw. Net alsof het hem niks interesseert. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben alleen zo doet om stoer te zijn. Maar daar vergist hij zich in.

Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar. Als hij Sasja tegen komt in de bieb, vertelt ze hem dat ze een spreekbeurt moet maken over eco-voeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze de spreekbeurt maar een keertje moet komen ophalen. Thuis gekomen vertelt hij aan Carolien wat hij heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt moest maken over eco-voeding (Jacco) en stelt voor dat ze een deal maken. Jorrit zorgt ervoor dat Marloes en Ruben verkering krijgen en zij zorgt voor de spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild.

Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Ruben’s moeder zegt dat Jorrit alvast naar boven mag gaan. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Dan schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosite’s! Opeens valt alles als een puzzel ineen. Daarom deed Ruben steeds zo lauw als er een meisje op hem verliefd was. Ruben is een homo!! Jorrit staat op en fietst met een rotvaart naar huis. Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben! Hij voelt zich belazerd en voor de gek gehouden…

Als Carolien aan Jorrit vraagt hoe het zit met hun deal, vertelt hij het hele verhaal over Ruben. Carolien is kwaad en verteld het weer tegen haar vriendinnen en binnen de kortste tijd weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee. In de aula maken Maarten , Ramon en Kevin een geintje met hem door hem op te maken en er een meisje van te maken. Als hij naar huis rijdt , wordt hij in de vijver gegooid. Ruben en Jorrit worden later weer vrienden. Op een dag worden ze in de val gelokt door Barend en Edwin. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit hielden ze nog steeds vast. Ruben rent zo midden de straat op. Auto’s botsen tegen elkaar en op. Jorrit denkt dat hij dood is en begint te huilen. Hij scheld ze uit en rent naar de school. Hij vertelt alles en hij wil het goed maken met Ruben. Alles zat hem dwars en voelde zich erg schuldig. Ruben wou weg lopen ,maar gelukkig houdt Jorrit hem tegen .Later door Sasja ziet Jorrit in dat homo’s ook maar mensen zijn .Maar Carolien wil Jorrit de spreekbeurt niet meer geven. Een deal is een deal zegt ze. Als Sasja die middag komt en Jorrit haar verteld dat hij de spreekbeurt niet heeft wordt ze kwaad en gaat weg. Carolien krijgt medelijden en geeft Jorrit de spreekbeurt. Jorrit gaat naar Sasja en geeft haar de spreekbeurt. Sasja is erg blij.

Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze gestommel bij het raam. Ze dacht eerst dat het een kat was of zo. Felix kon het niet zijn ,omdat hij bij een vriend bleef slapen. Ze sliep op zolder ,omdat ze haar kamer had geverfd en volgens Koen en Ellen mocht ze niet in haar eigen kamer blijven slapen ,omdat ze dan de volgende dat met een knallende hoofdpijn wakker zou worden.Voor de tweede keer hoort ze het weer en gaat kijken. Dat ziet ze een hand en een been. Ze wil schreeuwen ,want ze staat oog in oog met Felix. Felix gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Dan stoot hij een lamp om en door dat lawaai komen Koen en Sasja’s moeder naar boven. Ze schrikken zich rot. Koen trekt Felix ruw uit de kamer van Sasja die begint te huilen. Als alles is opgelost, besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren! Felix gaat dan bij zijn moeder logeren.

Op school worden alle klassen bij elkaar geroepen in de gymzaal en de aanvoerder van het team zegt dat het toernooi van basketballen niet door gaat, omdat het schandalig is dat iemand van school word weggepest omdat hij HOMO blijkt te zijn. Dat vond hij schandalig en zegt het hele gebeuren af. Later komt Sasja binnen samen met Ruben. Hij vindt dat het toernooi gewoon door mag gaan en het gaat gewoon door. Later bekent Nick, iemand die heel erg populair is bij de meiden en in het basketbal team, dat Ruben niet alleen homo is. Hij bekent dat hij ook homo is. Maarten, Kevin en Ramon zijn geschorst en mogen niet meer terug komen.

Jorrit en Sasja zoenen en hebben verkering. En dan komt alles toch nog goed…Mijn eigen mening:

Ik vond het zelf een leuk en best wel spannend boek. In het begin best wel zielig dat Jorrit dacht dat Sasja niet op hem was. En toen Jorrit in de kamer van Ruben kwam en op z’n computer keek dat hij naar homosite’s surft. En toen moest ik hard lachen toen ik dat las. Maar voor de rest is het boek wel oké. Op het laatst vond ik het wel leuk dat Jorrit en Sasja uiteindelijk toch verkering hebben. Als ik het boek een cijfer moest geven zou het ongeveer wel een 8 tot 9 worden. Dit was m’n leesverslag.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

In verschillende boekverslagen van Paniek word in het laatste deel bij de samenvatting genoemd dat Felix via het raam de zolderkamer van Sasja inkomt. Dat is niet waar, want hij komt gewoon via haar deur. Dat van het raam word al eerder vernoemd in een ander stukje en misschien zijn ze daarmee in de war. Groetjes, Rosanne

13 jaar geleden

M.

M.

diesy een perfecht verslag dank je wel kussjes marco

16 jaar geleden

S.

S.

hoi
ik wil ff zegge dat ik je boekverslag best goed vond ik heb het ook gebruikt voor mijn boekverslagmaar ik zit in de 1e en wij mochten maar ovgeveer 300 woorden voor de samenvatting gebruiken dus ik heb er heel wat aan moeten knutselen
maar toch bedankt dat je hem op de site hebt gezet ik ga de mijne ook op de site zetten als ik klaar ben. en vrees niet hij is toch echt heel anders dan die van jou geworden

seriana

16 jaar geleden

J.

J.

Hey Diesy!
Bedankt voor het lenen van je leesverslag! Ik heb er veel aan gehad. Ik heb wel wat dingentjes veranderd want het zelfde verslag als jou inleveren is ook nie leuk.
-xXx-
Janneke

15 jaar geleden