Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De titel van het boek?

Paniek.De schrijfster van het boek?

Carry Slee.Is het boek vertaalt?

Nee.Hoe ben je aan het boek gekomen?

Het boek was eigenlijk een miskoop want, ik had van een vriendin gehoord dat er een heel leuk boek van Carry Slee in de winkel lag dat Kappen heette. Toen was ik wel nieuwsgierig geworden! M’n vriendin had het boek al gekocht dus las ik de achterkant het leek me ook wel een leuk boek. Mijn moeder wou hem voor mij kopen maar, toen had ze de verkeerde gekocht. Het maakt niks uit want, deze is ook leuk.Hoe verwachten je het boek?

Op het eerste gezicht leek het me niet zo’n leuk boek, ik denk dat het door de omslag kwam want; dat vind ik er niet zo gezellig uitzien het is geverfd en je ziet allen maar bange gezichten. Maar die verwachting is niet uit gekomen want de inhoud is écht héél leuk en best interessant.Hoe voelde je, je toen je het boek las?

Als ik een boek lees dan leef ik helemaal mee met de hoofdpersoon/ hoofdpersonen. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat je in de woonkamer bent ben ik daar ook met mijn gedachten ook al weet ik niet hoe de huiskamer er uit ziet. Het boek begint leuk maar in het midden dan weet je eigenlijk wat er allemaal aan de hand is en dat is zo’n gespannen zweer en zo voel ik dat dan ook.Hoe vond je het slot van het verhaal?

Ik vond het einde heel mooi. Het was zo goed opgelost! De jongens die Ruben (de beste vriend van Jorrit) pestte omdat hij homo was werden geschorst, de twee hoofdpersonen Sasja en Jorrit waren allebei op elkaar verliefd en hebben uiteindelijk toch verkering met elkaar gekregen, Felix was de stiefbroer van Sasja hij wou haar verkrachten en bedreigden haar als ze ook maar een ding zou zeggen dat dan hun ouders uit elkaar zouden gaan en dat wou Sasja niet want haar moeder was net zo gelukkig. Op de avond dat Felix, Sasja wou verkrachten kwamen de ouders naar boven omdat ze iets hoorden. Toen was Felix naar huis gestuurd. Ruben blijft op school ondanks hij homo is en Nick de jongen waar alle meisjes op vallen vertelt dat ook hij homo is en der vast nog wel meer op die school het zouden zijn.Wat vond jij een interessant stukje?

Ik vond dat er een spannend stukje bij zat en dat was dat Felix, Sasja probeerde te verkrachten en je bent nieuwsgierig hoe het zal aflopen want het moet gewoon goed aflopen!

Ik vond dat er ook een grappig stukje bij zat dat Carolien de zus van Jorrit en hij samen een overeenkomst sloten. Jorrit moest er voor zorgen dat Ruben zijn beste vriend verkering met Marloes de beste vriendin van zijn zus maar dat kon niet want Ruben was een homo en die wou dat nou eenmaal niet. Nou kon Jorrit de spreekbeurt die hij daarvoor in de plaats zou krijgen wel vergeten! Zo kon hij Sasja nooit versieren, hij had haar die spreekbeurt beloofd. Ik vond dit wel grappig omdat het allebei in de soep loopt en je niet weet hoe hij zich uit deze situatie gaat redden!Wat vind je het mooiste stukje uit het boek?

Het mooiste stukje uit het boek vind ik eigenlijk wel dat Sasja aan Jorrit verteld dat haar neef Nick ook een homo is en hoe erg zijn vriend hem heeft laten vallen, terwijl hij hem juist had moeten helpen het is juist moeilijk genoeg als je dat net heb ontdekt en je het ook nog aan iedereen moet gaan vertellen. Die stomme vriend heeft zijn geheim ook nog door verteld! Bij dit stukje leert Jorrit dus zijn lesje alles wat Sasja vertelde heeft hij ook gedaan. Hij gaat het proberen om dat te veranderen maar of Ruben dat vergeeft….?

Is er ook een stukje dat je niet zo leuk vind?

Ja dat is er zeker! Ik vind het niet zo’n leuk stukje als Sasja bijna verkracht wordt door Felix. Sasja had een keer op een schoolfeest met Felix gezoend. Nu is hij haar stiefbroer geworden en komt hij telkens in haar kamer. Dat vindt Sasja niet leuk. Hij zoent haar ook steeds als hij weg gaat. Ze durft zich er niet tegen te verzetten en durft het ook niet tegen haar vriendin te vertellen want dan is ze bang dat ze haar een slet vindt. Als ze het tegen haar moeder zegt krijgt die misschien Ruzie met Koen haar stiefvader. Ooh hoe redt ze zich ooit uit die penarie! Ik denk dat ik dit stukje niet zo leuk vind omdat, je helemaal met die persoon meeleeft en het niet leuk is als je zoiets zelf meemaakt! Maar als dit stukje maakt het juist wel spannend en leerzaam dat je zoiets nooit moet verbergen.Als je dit boek zou aanraden wat vertel je dan?

Ik zou die persoon zeggen: dat het een heel leuk boek is en ook leerzaam. Dat het boek gaat over een jongen en een meisje die allebei een probleem hebben en dat moeten proberen op te lossen en ondertussen ook nog op elkaar verliefd zijn. Ik zou ze ook de achterkant van het boek laten lezen.Wat voor soort boek is het? (een detective, een griezelboek)

Het is een spannend en verdrietig boek.Waar spelen de gebeurtenissen zich af? ( hoe ziet het eruit)

Er zijn verschillende plekken waar de gebeurtenissen zich afspelen.

v Het schoolplein: in het boek wordt allen vermeld dat er een fietsenrek met palen zijn dan zal er ook wel een dak opzitten en dat er een basketbalveld bij zit. Ik heb dit er zelf bij verzonnen een lang plein van beton. (omdat er allen maar triestige dingen gebeuren)

v De bibliotheek: kasten en tafels met stoelen.

v Jorrit’s huis: zijn eigen kamer is heel rommelig met alleen een bed, een kast, een bureau, een stoel en verder veel posters en veel kleren op de grond. De huiskamer zitten twee banken met een tafel er voor.

v Sasja’s huis: haar eigen kamer is groot ze heeft een bed, een bureau, een groot raam en een kast. Het is er heel netjes en haar kamer wordt blauw geverfd. In de eetkamer staat een grote tafel met vier stoelen en een aanrecht.

In welke tijd speelt zich dit af. (Hoe weet je dat?)

Ik denk in deze tijd waar we nu in leven. Er gebeuren zoveel moderne dingen. Met make-up en vechten enz. Je merkt gewoon dat het je eigenlijk zelf ook kan gebeuren en daarvoor weet je in welke tijd het zich afspeelt.Kan je iets vertellen over de hoofdpersonen? (Een karakteromschrijving en hoe jij ze vindt?)

Sasja is best een verlegen meisje maar als je haar beter leert kennen valt dat best wel mee. Ze is heel aardig en eerlijk. Ze durft niet veel als het om haar gaat. Jorrit is een jongen die best populair is. Maar onzeker over zich zelf is. Hij is heel lief. Maar weet niet zo goed hoe hij zich uit situaties moet redden.Kun je de titel uit leggen?

Ja, met bijna alles wat er gebeurt breekt er paniek in de tent. Sasja kan niet van Felix afkomen en dat is een probleem want Felix wil Sasja verkrachtten. Daar maakt Sasja heel veel paniek van en dat is ook logisch ook. Jorrit heeft het grote geheim verklapt van Ruben. (Zijn beste vriend) Die is homo. Ruben is hartstikke boos op hem. De hele school scheldt Ruben uit en Ruben wordt vaak in elkaar geslagen er is steeds veel paniek.1a Bedenk 3 nieuwe titels de voor het boek. Leg per titel uit waarom je die goed bij je boek vind passen.

1. Afblijven. ( Felix moet van Sasja afblijven)

2. Paniek in de tent. ( Er is steeds Paniek)

3. Niet doorvertellen ( Jorrit mag het geheim van Ruben dat hij homo is niet doorvertellen maar als hij dat wel doet komen er allemaal problemen)2a Schrijf een droom van een van de hoofdpersonen ( 1 of 2 kantjes)Sasja maakt zich zorgen. Ze ligt in haar bed de hele tijd te draaien.

Als ze eindelijk in slaap valt krijgt ze een rare droomIk zie er mooi uit in een zwart kort jurkje en krullen in mijn haar, ik ben ook een beetje opgemaakt.Ik kom binnen op een schoolfeest Er zijn veel kinderen. Ik loop samen met Lieke haar beste vriendin naar binnen. O nee daar ziet ze Jorrit staan. Zal hij haar zien. Ze is best een beetje zenuwachtend. Ze vraagt voor de zoveelste keer aan Lieke of ze er wel goed uit ziet.” Ach mens maak je niet zo druk” is het antwoord daar op terug. Ze lopen op de dansvloer af. Ze staan ongeveer 10 minuten te dansen als Jorrit opeens op mij afstapt. Hij vraagt of ik met hem wil dansen. Natuurlijk wil ik dat. Er begon net een langzaam nummer te draaien. O nee dat betekende schuifelen. Jorrit was ook wel een beetje nerveus, dat zag je aan ze gezicht. Hij pakte mijn hand en legde ze op zijn schouders, zijn eigen handen hielt hij bij mijn middel. Het was een lang nummer en ik was een beetje duizelig geworden. O nee was dat Felix daar. Nee dat kon niet ik ben vast te duizelig. Maar ik wil niet stoppen. Ik vind het net zo fijn met Jorrit. Hij zag dat er iets met me was en vroeg dat ook. Ik mompelde wat terug. Ik keek om me heen en zeg dat Lieke verdwenen was, waar zou ze heen. Ik speurde met me ogen de hele zaal af. Plotseling zeg ik haar ze stond bij Nick. Daar was ze smoorverliefd op. Het nummer was afgelopen en Jorrit bood me iets te drinken aan. Hij haalde twee cola. Ik ging ondertussen naar de wc even mijn make-up bijwerken. Ik dringde door de massa heen en kwam bij de wc aan. Opeens stond Felix voor mijn neus. Ik had hem net dus toch gezien! Hij wou me zoenen maar ik draaide me gezicht weg.” O wat zie je er mooi uit schatje” zei hij. Ik keek hem niet aan en zij: “Ik moet naar de wc” en wou de deur open doen. Hij liep weg en zei: “ Denk maar niet dat je al van me af bent, schoonheid”. Ik ging de wc in. Waarom moet hij nou alles verpesten! Ik ging snel naar de wc en deed nog een beetje lipgloss op. Ik liep naar de bar en zeg daar Jorrit zitten te wachten met twee glazen voor hem op tafel. Ik moest een excuses bedenken. Euh sorry ik was Lieke net tegen gekomen en die moest even alles kwijt over Nick. “Maakt niet uit” zei hij. Oooh wat was het ook een schat. Ik ging zitten. Hij zette een glas cola voor me neer. Ik bedankte hem. Ik wist niks te zeggen. Dat was ook niet nodig want daar kwam Felix aan lopen. Hij stapte naar mijn tafeltje.en zoende me wel twee minuten. Ik zat verstijfd van angst. Jorrit trok helemaal wit weg. Jorrit stond op en wou weg lopen maar Felix pakte hem bij ze nek. Wat wou jij gaan doen? Jorrit hakkelde er een paar onverstaanbare woorden uit. Waarom zit jij bij haar? Vroeg Felix. Je hebt hier helemaal niks te zoeken. Er kwamen steeds meer mensen bij staan, ook Lieke en Ruben. Felix schold Jorrit helemaal uit. Jorrit stond er maar als een slap zooitje bij. Zijn hoofd tolde helemaal met allemaal vragen. Heeft Sasja verkering met hem? Was dat niet haar broer? Heeft ze tegen hem gelogen? Hadden ze dit afgesproken? Jorrit was even helemaal weg van de wereld. Plotseling kreeg hij een stoot tegen ze oog. “Geef is antwoord”schreeuwde Felix tegen hem! Opeens wist Jorrit weer waar die was op een schoolfeest hij keek om zich heen. Er stonden allemaal mensen te kijken. Hij moest iets doen maar wat. Hij keek naar mij voor zich. Haar gezicht was helemaal wit getrokken en de tranen konden zo uit haar ogen springen. Felix stond voor hem. Voor dat Jorrit het kon beseffen kreeg hij een vuist in zijn buik. Hij ging op zijn knieën zitten en keek naar mij. Ik wist niet wat ze moest doen ze keek om zich heen er was inmiddels een hel menigte gekomen en Lieke stond er ook bij. Ze ging net als Jorrit op der knieën zitten. Felix keek haar aan en ze:”Wil je niet zien hoe ik die sukkel in elkaar sla, liefje”. Jorrit keek mij aan en stond op. Hij Liep naar mij toe en pakte mijn hand. Ik stond ook op. We keken elkaar aan en zoenden wel 3 minuten lang. Felix stond er verbaasd en woedend naar te staren. Hij liep boos weg, hij voelde zich natuurlijk voor schut gezet. Ik kreeg een harde klap op mijn schouder.Ik schrok wakker! Het was een droom, Helaas het was slecht een droom. Maar ik weet nu wel hoe ik mijn probleem moet oplossen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

een jongen uit me klas is betrapt met het inleveren van dit boekverslag!

14 jaar geleden