Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Paniek is geschreven door: Carry Slee
De uitgever is: Prometheus Lucifer Amsterdam
Eerste druk in: april 2001
Hoofdpersonen: Sasja, Jorrit, Ruben
Bijpersonen: Arnoud, Alid, Koen, Sasja’s moeder, Carolien, Marloes, Ramon, Maarten, Kevin en Lieke
Carry Slee volgde een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Na het behalen van het diploma werkte ze als dramadocent op een school in Utrecht. Samen met haar leerlingen verzon ze verhaaltjes. Daar ging ze thuis zelf mee door. Op een bepaald moment begon ze die verhaaltjes op te schrijven. Ze debuteerde in 1988 in Bobo en in 1989 verscheen haar eerste boek. Ze gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. In 10 jaar tijd heeft ze zo'n 40 boeken geschreven. Ze ontving van de Kinder- en Jonge Jury 13 prijzen; dat is een record. In 1999 en 2001 ontving ze zelfs de prijzen in alle drie de categorieën. Carry Slee heeft 2 dochters en woont in Bergen.
Carry Slee schrijft boeken die voor kinderen heel herkenbaar zijn. Ze spelen zich af op school of in het gezin. In haar boeken voor de allerjongsten spelen belangrijke gebeurtenissen in een gezin, dieren en de seizoenen een grote rol. Haar boeken voor oudere kinderen gaan vaak over een groepje vrienden op school die thuis en op school allemaal zo hun eigen problemen hebben. De boeken voor de oudste kinderen gaan over serieuze onderwerpen als pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme. Haar boeken lezen makkelijk: ze zijn niet dik en de verhalen zijn spannend en grappig tegelijk. Onder de naam Sofie Mileau schreef ze drie boekjes die wat minder makkelijk zijn, waar meer wordt ingegaan op het innerlijk van de hoofdpersonen.


Bekroningen:
1992 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Verdriet met mayonaise
1994 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Confetti conflict
1995 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Kilometers cola en knetterende ruzie
1995 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Ridder Schijtebroek
1996 Tip van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Geklutste geheimen met strafwerk toe
1996 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Geklutste geheimen met strafwerk toe
1997 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Spijt!
1997 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Spijt!
1998 Tip van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Help! Juf is verliefd
1998 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Pijnstillers


1998 Prijs van de Jonge Jury voor Spijt!
1999 Prijs van de Jonge Jury voor Pijnstillers
1999 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Meester Paardenpoep
1999 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Afblijven!
1999 Tip van Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Klapzoenen en valsspelers
2000 Prijs van de Jonge Jury voor Afblijven
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Markies Kattenpies
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Kappen
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers
2001 Prijs van de Jonge Jury voor Kappen
2001 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Hokus pokus... plas!
2001 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Razend
2001 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Een broodje gras en linke soep
2002 Tip van de Jonge Jury voor Paniek
2003 Prijs van de Jonge Jury voor Paniek
Het boek gaat over een meisje dat Sasja heet. Haar ouders zijn gescheiden en Sasja’s moeder heeft een nieuwe vriend gevonden (Koen). Na een tijdje gaan ze samenwonen. Koen heeft een zoon, Felix. De eerste tijd gaat het heel goed met z’n vieren in een huis. Op een dag staat Sasja zich aan te kleden in haar kamer en voelt het alsof er iemand aan het kijken is, ze draait zich om en ziet Felix bij haar deur staan. Ze schrikt en zegt dat Felix weg moet gaan, en of hij niet meer zomaar haar kamer binnen wil komen zonder te kloppen. Het helpt niets. Felix blijft de hele tijd bij haar in de buurt, en komt binnen op momenten dat Sasja dat niet wil.
Als Sasja de volgende ochtend naar school fietst, komt ze Jorrit tegen. Jorrit vindt Sasja al een hele tijd leuk. Eenmaal op school komen ze hun vrienden tegen. Lieke is de beste vriendin van Sasja en Ruben is de beste vriend van Jorrit.
Ruben en Jorrit zitten in het schoolbasketbalteam. Ze trainen vier keer per week en ze hebben veel kans dat ze winnen bij de wedstrijd.
Als Jorrit ziet dat Sasja erg gespannen is, vraagt hij wat er aan de hand is. Sasja heeft maandag een spreekbeurt, terwijl ze nog niet eens een onderwerp heeft. Jorrit wil haar graag helpen, en zegt dat hij thuis nog een spreekbeurt heeft. Sasja is dolgelukkig en vraagt of ze de spreekbuurt mag lenen. Als Jorrit thuis is gaat hij snel op Internet informatie zoeken over het onderwerp, hij kan er niets over vinden! Op dat moment komt het zusje van Carolien binnen. Zij heeft een vriend die thuis wel een spreekbeurt over dat onderwerp heeft. Carolien wil het gaan halen, op 1 voorwaarde: dat hij zorgt dat Ruben haar beste vriendin Marloes leuk gaat vinden. Jorrit doet er alles aan om Ruben te overtuigen dat Marloes een heel leuk meisje is maar Ruben vind van niet. Jorrit vindt het maar raar, hij moest blij zijn dat Marloes hem leuk vindt! Ruben is altijd zo nuchter als het om meisjes gaat. Als hij nog een keer probeert om naar Ruben te gaan is Ruben niet thuis. Jorrit loopt voor de zekerheid toch even naar Ruben’s kamer. Als hij daar binnenkomt schrikt Jorrit: Ruben kijkt op een internet site voor homo’s!!! Geschrokken rent hij het huis uit. Ruben komt net binnen en fietst achter Jorrit aan, wat is er met hem aan de hand? Als ze samen bij Jorrit’s huis aankomen wil Jorrit niet met Ruben praten. Na een tijdje begint Jorrit toch: Ruben, ben je homo? Ruben kijkt geschrokken, maar hij geeft toe.
Ruben vraagt of Jorrit zijn mond dicht wil houden, hij wil niet dat de hele school het weet.
Jorrit moet nu toch echt iets over het onderwerp vinden, dan besluit hij zelf naar die vriend van Carolien te fietsen. Als hij aanbelt en vraagt om de spreekbeurt, vertelt hij dat Carolien het net heeft opgehaald. Jorrit racet weer naar huis, want Sasja komt over een kwartier.
Als Sasja er is, gaan ze naar zijn kamer. Sasja begint ongeduldig te worden, waar is die spreekbeurt? Jorrit zegt dat een vriend de spreekbeurt zo komt brengen, Sasja gelooft hem niet en gaat naar huis.
Jorrit loopt boos naar Carolien, geef die spreekbeurt, alsjeblieft.
Carolien wil hem niet geven, Ruben moet eerst Marloes leuk gaan vinden.
Jorrit wordt boos. Ruben kan Marloes niet leuk vinden!
Hij gaat naast Carolien zitten en verteld haar dat Ruben homo is. Carolien schrikt net zo erg als Jorrit zelf. Ze geeft Jorrit de spreekbeurt en zegt dat hij nu naar Sasja gaat om de spreekbeurt te geven. Ondertussen verteld Carolien aan de Marloes dat Ruben niet op meisjes valt, het verhaal gaat nu door de hele school. Jorrit geeft de spreekbuurt aan Sasja, en Sasja vraagt of hij nog even wil blijven.
Sasja wil haar kamer blauw verven en Jorrit wil haar graag helpen.
Als ze een muur afhebben, besluiten ze een andere keer verder te gaan.
Die avond ligt Sasja in haar bed, maar ze kan niet slapen. Die verflucht is te erg. Ze gaat naar beneden en vraagt aan Koen of ze een nachtje op de zolder mag slapen. Koen is het met haar eens, in een verflucht slapen kan niet. Als ze bijna ligt te slapen hoort Sasja iemand de zolder trap op komen, het zal haar moeder wel zijn. Als Sasja haar ogen opendoet schrikt ze, het is Felix! hij wil haar gaan verkrachten. Sasja begint te huilen. Sasja wordt bang…. Felix gaat boven op haar liggen, op dat moment komt Koen binnen. Koen schrikt en slaat Felix van Sasja af. Sasja’s moeder hoort wat, en gaat naar boven. Als ze de zolder trap opkomt, ziet ze Sasja huilen, ze rent naar haar toe en vraagt wat er gebeurd is. Als ze uitgepraat zijn, besluiten haar moeder en Koen dat ze weer apart gaan wonen. Niet om elkaar, maar om de veiligheid van Sasja.
De volgende dag, komen Jorrit en Ruben op school. Overal waar ze langs lopen, zitten mensen Ruben raar aan te kijken. Ruben ziet Sasja en loopt naar haar toe. Ruben staat alleen in de gang en er komen drie jongens naar hem toe. Ze pakken Ruben vast en gaan hem opmaken en stoppen mandarijnen in zijn T-shirt. Daarna beginnen ze hem hard te slaan en te schoppen.
Ze lopen weg, Ruben ligt bloedend op de grond. Hij staat op en fietst hard naar huis. Thuis blijft hij in bed liggen. Jorrit belt hem op, hij had het niet gezien. Ruben vertelt hem dat hij van school afgaat, hij kan er niet meer tegen. Jorrit schrikt: zijn beste vriend gaat van school! Nee dat mag niet gebeuren! Hij probeert Ruben nog over te halen. Maar Ruben’s besluit staat vast. Jorrit wil naar huis, maar hij moet op school blijven. Sasja wil Jorrit helpen en gaat naar Ruben toe om met hem te praten. Als Sasja net weg is, word er een mededeling omgeroepen: iedereen moet naar de gymzaal komen.
Als iedereen binnen is, begint de aanvoerder van het basketbalteam te praten: De wedstrijden gaan morgen voor onze school niet door, wij willen niet bekend staan als de school waar je gepest word als je homo bent en zelfs zo erg dat je van school afgaat. En ik weet zeker dat Ruben niet de enige is die hier homo is. Dan pakt Nick, een andere jongen uit het team de microfoon over:“ ja, ik ben ook homo.” Alle meisjes schrikken, Nick! De leukste jongen van de hele school! Ze gaan verder: de wedstrijden gaan morgen dus niet door. Op dat moment komen Ruben en Sasja de gymzaal binnen, een jongen bij de ingang verteld wat er aan de hand is. Jorrit ziet Ruben en Sasja en rent naar ze toe. Ruben loopt naar het podium en zegt: “zie je, ik ben niet de enige, en omdat ik nu weet dat ik op andere scholen ook word gepest, blijf ik!!! Iedereen begint te klappen en te juichen! De wedstrijd gaat door en Ruben blijft! Jorrit gaat weer naar Sasja toe. Goed gedaan meid! En ze beginnen te zoenen…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Ik heb het boek want ik ga daar mijn boekverslag over houden maar in het boek staat dat de uitgever Areopagus is en op de site staat dat niet zo.. er staat op de site, uitgerij: Prometheus Lucifer dus nu weet ik niet welke de goede is .. wilt u dat mij even duidelijk maken?
Met vriendelijke groet, Monica

10 jaar geleden

K.

K.

Hoi Sophie!

Super bedankt dat jij je uitreksel, of verslag op internet hebt gezet!
Ik heb er heel veel aan gehad!

groetjes van Kyra

17 jaar geleden

H.

H.

goed gedaan meid ik kan er wel wat van gebruiken

16 jaar geleden

J.

J.

meer infromatie over het boek waar speelt het zich af
wie is de ilustrator je bent ook vergeten te zeggen dat paniek uitgekozen is door de jonge jury

15 jaar geleden

W.

W.

kan het nog langer

10 jaar geleden

J.

J.

slechte samevatiing je mis dingen en je draait ze om en je laat gedeeltes weg

9 jaar geleden

S.

S.

dit is echt het slechtste wat ik ooit gelezen heb. heb je het boek wel echt gelezen?

8 jaar geleden