Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Titel: Paniek

Auteur : Carry Slee

Uitgever en het jaar: Lucifer Prometheus 2001De hoofdpersonen:Sasja:Sasja is een 13 jarig meisje. Zij is pas verhuisd omdat haar moeder een nieuwe vriend heeft gekregen, hij heet Koen.

Sasja en haar moeder zijn bij Koen gaan wonen. Koen heeft een zoon Felix, die bij zijn vader woont. Zij wonen dan met zijn vieren. Sasja heeft tijdens een feest met Felix gezoend zonder, dat ze wist dat hij de zoon van Koen is. Toen kende zij hen nog niet. Nu denkt Felix dat zij verliefd op hem is, maar eigenlijk is ze verliefd op Jorrit. Jorrit kent ze al twee jaar van school.Jorrit:

Een vriendelijke jongen, die 13 jaar is. Hij komt er achter dat zijn beste vriend Ruben homo is. Hij heeft een grote zus van 16 jaar oud, die niks geheim kan houden. Jorrit is verliefd op Sasja.Ruben:Ruben is de beste vriend van Jorrit. Ruben hoort van Jorrit dat Marloes verliefd op hem is. In de loop van het verhaal merkt Ruben dat hij homo is. En de klas wordt hij daarmee veel gepest.Een stukje over het verhaal:Jorrit is verliefd op Sasja. Jorrit vertelt aan zijn beste vriend Ruben dat Marloes een klasgenootje van hen op Ruben verliefd is. Ruben reageert er, zoals altijd als het over meiden gaat, heel koeltjes op. Jorrit en zijn zus proberen er voor te zorgen dat Marloes en Ruben verkering krijgen. Ze spreken met Ruben en Marloes af dat ze naar het huis van Jorrit en zijn zus komen. Wanneer ze met zijn vieren zijn komt er plots een telefoontje dat Jorrit en zijn zus wegmoeten. Ruben en Marloes blijven alleen achter. Helaas het wordt niks met die twee, ze krijgen geen verkering. Jorrit begrijpt dit niet, hij wil uitzoeken waarom het niets geworden is tussen hen.Sasja staat in haar kamer zich om te kleden. Opeens hoort ze iets ze kijkt om en schrikt het is Felix. Felix zegt dan dat ze niet zo hoeft schrikken en geeft haar een zoen en loopt weg. Sasja voelt zich niet plezierig en ze wordt boos op zichzelf, omdat ze met Felix op het feestje afgelopen maand met hem gezoend heeft.Toen wist ze ook nog niet dat haar moeder en Koen op elkaar verliefd zouden worden. Zij vindt het ook allemaal zo moeilijk. Eigenlijk is ze verliefd op Jorrit.Als Jorrit met Ruben naar de bibliotheek gaan komen ze Sasja tegen. Jorrit loopt gelijk naar haar toe en vraagt wat ze aan het doen is. Ze vertelt dat ze informatie zoekt over Ecovoeding voor haar spreekbeurt. Jorrit is zo verliefd en verzint dat hij thuis nog een spreekbeurt over Ecovoeding heeft. Natuurlijk is dit helemaal niet zo. Hij vraagt Sasja om over een week de spreekbeurt thuis op te komen halen.Thuis komt Jorrit er pas achter wat hij voor stoms gezegd. Hij vraagt zijn zus om raad. Zij weet wel wat: een oud klasgenootje van haar heeft pas een spreekbeurt over Ecovoeding gehouden.

Ze zal bellen, maar alleen als Jorrit er voor zorgt dat Ruben en Marloes ook verkering krijgen.Als hij Ruben vraagt of hij komt spelen komt hij er achter, dat Ruben meer van mannen houdt en homo is. Als de week voorbij is komt Sasja, maar hij krijgt de spreekbeurt niet van zijn zus omdat ze een afspraak hadden die niet is nagekomen. Boos gaat Sasja weer naar huis. Een uur daarna loopt Jorrit boos de kamer in van zijn zus en vraagt waarom hij de spreekbeurt nou niet kreeg.Jorrit vertelt aan zijn zus dat Ruben homo is, daarom kon hij hun afspraak niet nakomen. Zijn zus krijgt nu spijt en geeft hem de spreekbeurt. Snel fietst Jorrit naar Sasja’s huis om de spreekbeurt te brengen. Gelukkig is ze niet boos.Sasja voelt zich niet veilig meer in huis. Haar sleutel van de kamerdeur is weg. Als Sasja aan Felix vraagt of hij hem heeft, antwoordt hij gelijk 'dat vind je toch niet erg'. Direct na dit gebeuren vraagt Sasja aan haar moeder om een nieuw slot voor haar kamerdeur.Als Felix een dagje uit logeren is moet Sasja op zolder slapen, want er komt een nieuw slot op haar kamerdeur. Als Sasja slaapt komt Felix terug. Felix zegt tegen zijn vader, dat hij ruzie had met zijn vriend en daarom is hij naar huis gekomen. Felix gaat naar boven. Zachtjes komt Felix de zolderkamer in waar Sasja slaapt en wil haar verkrachten. Maar gelukkig komt de moeder van Sasja en de vader van Felix de kamer binnen en Sasja vertelt haar moeder alles. Felix krijgt een flinke straf van zijn vader.Als Jorrit op school komt wordt Ruben de hele tijd gepest. Shit denkt hij, had hij het maar niet verteld aan zijn zus dat Ruben homo is. Het pesten wordt op een gegeven moment zo erg, dat Ruben huilend wegrent uit de aula.

Jorrit rent hem achterna en denkt dat hij ziet dat Ruben tussen twee auto’s wordt overreden. Wanneer Jorrit weer de school in gaat, gaat hij naar de leraar en vertelt hem alles over Ruben en wat er in klas gebeurd is. Daarna belt Ruben zelf naar school, hij was net onder de auto’s doorgeglipt en is niet gewond.De pestkoppen worden van school gestuurd. Met Ruben komt het weer goed. De klasgenoten gaan hem zelfs leuk vinden. Sasja vertelt Jorrit wat er met Felix en haar is gebeurd, opeens kussen ze elkaar Jorrit vraagt of ze verkering met hem wil.Het boek loopt dus goed af.Waar het zich afspeelt:Het verhaal speelt zich af ergens in NederlandDe bedoelingen van de schrijver:Alle boeken van Carry Slee gaan over problemen die je kunt hebben in het leven als jongere. Ze heeft ook als bedoeling om jongeren te waarschuwen voor problemen.Het verhaalsoort:Het verhaalsoort is amusement en informatie.Mening over het boek:Ik vind het boek leuk omdat het gaat over problemen van anderen en je kan er wat van kunt leren. Ik vind het ook spannend, omdat er steeds weer andere dingen gebeuren, zoals Marloes wordt verliefd op Ruben, Jorrit ontdekt dat Ruben homo is enzovoort, ook vind ik het leuk dat de problemen in het boek altijd goed aflopen. Ik heb alle boeken van Carry Slee gelezen.

De situaties:De eerste situatie heb ik gekozen, omdat ik het leuk en grappig vind. Dat gaat over het stuk, als de zus van Jorrit en Jorrit opeens wegmoeten, wanneer ze met Marloes en Ruben op de kamer van Jorrit zitten. Ik vind het leuk dat ze opeens weg moeten. De tweede situatie heb ik gekozen omdat, ik hem zielig vind.

Het gaat erover dat Jorrit denkt dat Ruben is overreden, omdat dat nou de resultaten van pesterijen kunnen zijn.Over de schrijfster: ( een stukje hiervan komt van internet)

Carry Slee is in 1949 in Amsterdam geboren.Carry Slee is een bekende de schrijfster in Nederland.

Ze schrijft onder andere kinderboeken in Nederland, maar ook boeken voor volwassenen.

Dit is een boek voor kinderen van 10 tot 14 jaar, zoals Spijt en Pijnstillers zijn ook

voor die leeftijd groep.

Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig.

Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren.

Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en vertelde verhalen voor hen.

Op de lagere school had ze een schrift, waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.

Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding.

Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs.

Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen maakte ze verhalen voor toneelstukken.

De toneelstukken werden, vaak met groot succes, opgevoerd door de leerlingen.

Haar dochters vertelde ze zelf verzonnen verhalen.

Haar dochters vonden de verhalen zo leuk, dat ze de verhalen ging opschrijven en naar de Bobo stuurde. Nadat dit succesvol was ging ze boeken schrijven.

Eerst schreef ze verhalen voor kleuters en kinderen vanaf negen jaar .

Haar boeken gaan over problemen en andere zaken die kinderen kunnen meemaken.

Carry Slee heeft al veel prijzen voor haar boeken gewonnen.

Ze is al tien keer bekroond en acht keer getipt bij de Nederlandse Kinderjury.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Onderaan bij 'de situaties' 3de alinea staat een foutje er staat: Carry Slee is een bekende de schrijfster in Nederland.


13 jaar geleden

L.

L.

Heeey! Echt een goede site, bedankt
Groetjes,
Lexje

14 jaar geleden

T.

T.

Goed gedaan vriend hierdoor mag ik m'n examen doen.

16 jaar geleden

I.

I.

eyz bedankt voor je verslag ik had
nog ong 20 minuten en dan moest ik naar school
en heb ik nog snel even JOUW'N verslag uitgeprint
dank je haha

16 jaar geleden