Titel: Paniek

Schrijfster: Carry Slee

Jaar van uitgave: 2001

Uitgever: Prometheus LuciferHoofdpersonen: Sasja, Jorrit en Ruben

Belangrijkste bijpersonen: Felix, Carolien, Marloes en drie pestkoppen

Plaats: Het speelt zich vooral af op school en bij de hoofdpersonen thuis.Samenvatting:


Sasja is samen met haar moeder bij Felix en zijn vader gaan wonen, omdat haar moeder verliefd is geworden op Felix zijn vader. Sasja voelt zich niet veilig in haar eigen huis omdat Felix smoorverliefd op haar is en ieder moment haar kamer binnenkomt, terwijl zij helemaal niets met hem wil.

Nadat Jorrit en Ruben een grap uitgehaald hebben met het werkstuk van Arnout, moeten ze het zelf opnieuw maken. Als ze daarvoor een keer bij Jorrit thuis gaan werken, is Jorrits zus Carolien en haar vriendin Marloes ook thuis. Marloes is stapelverliefd op Ruben. Jorrit snapt niets van Ruben als deze niet met Marloes wil zoenen.Sasja maakt een slot op haar kamerdeur en dan denkt Felix dat ze dit doet omdat ze dan samen met hem alleen kan zijn. Maar ze heeft dit alleen maar gedaan om zich te beschermen tegen Felix. Als ze op een dag de sleutel kwijt is, verdenkt ze hier Felix van. Ze is bang dat hij ’s nachts haar kamer binnen zal komen, daarom besluit ze om een nieuw slot te kopen.

In de slotenwinkel komt ze Jorrit tegen op wie ze al heel lang verliefd is en hij op haar. Jorrit wil haar graag helpen, maar Sasja durft hem niet te vertellen dat ze lastig gevallen wordt door Felix.

Als Jorrit bij Ruben thuiskomt om aan het werkstuk te werken, is deze niet thuis. Rubens computer staat aan op een homo site en als hij dan ook nog ziet dat hij met hen heeft zitten te chatten schrikt hij hier erg van. Nu snapt hij ook waarom Ruben niets wil met Marloes. Jorrit vlucht snel naar huis. Als Ruben er later achter komt dat Jorrit het weet, moet deze van hem beloven dat hij het aan niemand zal vertellen. Jorrit vertelt het per ongeluk aan zijn zus die het weer verder vertelt en de volgende dag weet heel de school dat Ruben een homo is. Ruben wordt hier erg mee gepest.

Omdat Sasja’s kamer geschilderd is, moet ze op zolder slapen. Ze wil dit niet totdat ze hoort dat Felix gaat logeren bij een vriend. Als Sasja slaapt, komt Felix met een smoes naar huis en probeert haar ’s nachts te verkrachten. Door iets wat op de grond valt, komen haar moeder en Felix’ vader polshoogte nemen. Felix’ vader wordt erg kwaad en besluit dat het beter is als Sasja en haar moeder naar hun eigen huis terug gaan. Sasja is hier dolbij mee.

De drie grootste pestkoppen van de school lokken Ruben en Jorrit naar een veldje, waar ze alle twee worden vastgehouden en dan wordt Ruben in elkaar geslagen. Als Ruben zich eindelijk los kan rukken en weg kan rennen, rent hij de rijksweg op. Nog geen tel later horen ze piepende remmen en dan een kei harde klap. Iedereen denkt dat Ruben dood is, maar hij is tussen twee auto’s door weggeglipt. Ruben besluit van school te gaan.

Het basketbalteam van school besluit om de kampioenswedstrijd niet te spelen, omdat ze zich schamen dat er op zo’n manier iemand op school weggepest wordt. Sasja haalt Ruben over om niet van school te gaan. Als ze dit op school komen vertellen, is iedereen dolblij, dan besluit het basketbalteam toch te spelen.Jorrit is erg trots op Sasja, omdat zij Ruben overgehaald heeft om te blijven. Dit was hem niet gelukt.

Mening:


Ik vind het een goed geschreven boek en leuk om te lezen. Het is erg realistisch geschreven, het zou zo in werkelijkheid ook kunnen gebeuren. Toen ik er eenmaal in aan het lezen was, kon er niet meer mee stoppen. Het is een boek dat gaat over leeftijdsgenoten en dat spreekt me erg aan.

Carry Slee heeft al meer van zulke mooie goede boeken geschreven zoals: Kappen, Razend, Pijnstillers en Spijt

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Jorrit snapt niets van ruben als deze niet met marloes wil zoenen.

?

9 jaar geleden