Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Inhoud:
-Iets over Carry Slee zelf
-Samenvatting
-Karakters van personen / wat voor rol spelen ze in het boek
-Andere boeken die Carry Slee heeft geschreven ( de problemen boeken )
-Alle titels op een rij
-Prijzen en bekroningen
-Beslissing momenten / Sympathieën / wat ik vind van ’t einde van het boek
-Eigen mening
Iets over Carry Slee zelf:
Carry Slee is een kinderboekenschrijfster die zeer geliefd is. Zij werd door de Nederlandse Kinderjury maar liefst zeven
keer bekroond en drie keer getipt.


Meester paardenpoep werd bekroond door De Kinderjury 1999 (10-12 jaar)
Ook won ze de Jonge Jury 1998 voor Spijt!
En de Jonge Jury 1999 voor Pijnstillers.
Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam.Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig.Toen ze nog niet kon schrijven ,bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren.Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk.Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.
Na de Middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht.In 1975 slaagde ze voor deze opleiding.Ze werd dramadocent in het middelbar onderwijs.Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas , want samen met leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte.De toneelstukken werden ,vaak met groot succes ,opgevoerd door de leerlingen.
Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1980) en Masja (1983) die haar grootste inspiratiebron vormen.Toen haar dochters nog jong waren ,bedacht Carry verhalen voor hen waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde.Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry besloot ze naar het tijdschrift de Bobo te sturen.Daar werden ze gepubliceerd.


Gestimuleerd door het succes van keetje Karnemelk stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje.Ze bood het manuscript aan bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf ,waar het in 1989 in boekvorm verscheen.Hiermee begon een succesvolle carrière.Inmiddels is Carry Slee fulltime auteur en verschenen er meer dan 25 boeken van haar hand.
Behalve onder haar eigen naam schrijft Carry Slee boeken met een meer Poëtisch karakter onder het pseudoniem Sofie Mileau
Titel: Paniek
Titelverklaring: Sasja is in paniek, omdat Felix haar probeert te verkrachten en Jorrit is in paniek, omdat hij het geheim van Ruben heeft vertelt en daardoor komt Ruben allemaal in de problemen.
Hoofdpersonen: Sasja, Jorrit, Ruben
Bijpersonen: Felix, Koen, Ellen, Arnout, Alid, Lieke, Maarten, Ramon, Kevin, Edwin, Barend, Nick, Rosalinde, Juf. Smit, Jacco
Thema: Pesten omdat iemand anders is / Seksueel Misbruik
Omslagillustratie: Roelof van der Schans
Omslagontwerp: Nanja Toebak
Samenvatting:
Sasja’s ouders zijn gescheiden. Haar vader is naar Amerkia met een andere vrouw (Sasje vind dat ze haar vader heeft afgepakt van haar vader en is boos op die mevrouw) verhuisd en haar moeder bleef alleen achter met Sasja. Daar hadden ze het erg moeilijk mee. Maar toen was er Koen. Hij was een hele steun voor Sasja en haar moeder. Koen heeft ook een zoon, Felix. Wat Koen en Ellen niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar al ontmoet op een feestje. Daar had Sasja met hem gezoend. En nu moet ze met hem samen in één huis wonen!
Sasja is best wel bang voor Felix. Hij komt de hele tijd haar kamer binnen en begluurt haar zelfs‘s nachts!En heeft een foto van haar onder zijn kussen liggen. Ze verandert de slot van haar deur en Jorrit help haar daarmee. Zelfs dat lukt niet ,want hij had de oude sluetel die opeens verdwenen was uit haar deur. Dan zet ze een paar dagen maar de kast voor de deur. Ze durft het tegen niemand te vertellen dat Felix haar aanraakt en zoent. Vooral niet tegen Jorrit. Daar is ze heel erg verliefd op.
Ook Jorrit heeft een probleem. Carolien (zijn zus) heeft een vriendin. Zij heet Marloes. Marloes is verliefd op Jorrits beste vriend Ruben. Jorrit vertelt dat tegen Ruben, maar die reageert een beetje lauw. Net alsof het hem niks interesseert. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben alleen zo doet om stoer te zijn. Maar daar vergist hij zich in.
Jorrit is ook verliefd op Sasja en wil graag verkering met haar. Als hij Sasja tegen komt in de bieb, vertelt ze hem dat ze een spreekbeurt moet maken over eco-voeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze de spreekbeurt maar een keertje moet komen ophalen. Thuis gekomen vertelt hij aan Carolien wat hij heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt moest maken over eco-voeding (Jacco) en stelt voor dat ze een deal maken. Jorrit zorgt ervoor dat Marloes en Ruben verkering krijgen en zij zorgt voor de spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild.
Als Jorrit een keer naar Ruben gaat is Ruben er nog niet. Ruben’s moeder zegt dat Jorrit alvast naar boven mag gaan. Als Jorrit boven komt ziet hij dat de computer nog aanstaat. Dan schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosites! Opeens valt alles als een puzzel ineen. Daarom deed Ruben steeds zo lauw als er een meisje op hem verliefd was. Ruben is een homol!! Jorrit staat op en fietst met een rotvaart naar huis. Hij wil niks meer met Ruben te maken hebben! Hij voelt zich belazerd en voor de gek gehouden…
Als Carolien aan Jorrit vraagt hoe het zit met hun deal, vertelt hij het hele verhaal over Ruben. Carolien is kwaad en verteld het weer tegen haar vriendinnen en binnen de kortste tijd weet de hele school dat Ruben homo is. Ze pesten hem ermee. In de aula maken Maarten ,Ramon en Kevin gein met hem door hem op te maken en er een meisje van te maken. Als hij naar huis rijdt ,word hij in de vijver gegooid. Ruben en Jorrit worden later weer vrienden. Op een dag worden ze in de val gelokt door Barend en Edwin. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit hielden ze nog steeds vast. Ruben rent zo midden de straat op. Auto’s botsen tegen elkaar en op. Jorrit denkt dat hij dood is en begint te huilen. Hij scheld ze uit en rent naar de school. Hij vertelt alles en hij wil het goed maken met Ruben. Alles zat hem dwars en voelde zich erg schuldig. Ruben wou weg lopen ,maar gelukkig houdt Jorrit hem tegen .Later door Sasja ziet Jorrit in dat homo’s ook maar mensen zijn .Maar Carolien wil Jorrit de spreekbeurt niet meer geven. Een deal is een deal zegt ze. Als Sasja die middag komt en Jorrit haar verteld dat hij de spreekbeurt niet heeft wordt ze kwaad en gaat weg. Carolien krijgt medelijden en geeft Jorrit de spreekbeurt. Jorrit gaat naar Sasja en geeft haar de spreekbeurt. Sasja is erg blij.
Als Sasja op een avond gaat slapen hoort ze gestommel bij het raam. Ze dacht eerst dat het een kat was of zo. Felix kon het niet zijn ,omdat hij bij een vriend bleef slapen. Ze sliep op zolder ,omdat ze haar kamer had geverfd en volgens Koen en Ellen mocht ze niet in haar eigen kamer blijven slapen ,omdat ze dan de volgende dat met een knallende hoofdpijn wakker zou worden.Voor de tweede keer hoort ze het weer en gaat kijken. Dat ziet ze een had en een been. Ze wil schreeuwen ,want ze staat oog in oog met Felix. Felix gaat op haar liggen en probeert haar te verkrachten. Dan stoot hij een lamp om en door dat lawaai komen Koen en Sasja’s moeder naar boven. Ze schrikken zich rot.Koen trekt Felix ruw uit de kamer van Sasja die beigint te huilen. Als alles is opgelost ,besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen. Koen komt wel nog ieder weekend logeren! Felix gaat dan bij zijn moeder logeren.
Op school worden alle klassen bij elkaar geroepen in de gymzaal en de aanvoerder van het team zegt dat het toernooi van basketballen niet door gaat ,omdat het schandalig is dat iemand van school word weggepest omdat hij HOMO blijkt te zijn. Dat vond hij schandalig en zegt het hele gebeuren af. Later komt Sasje binnen samen met Ruben. Hij vindt dat het toernooi gewoon door mag gaan en het gaat gewoon door. Later bekent Nick ,iemand die heel erg populair is bij de meiden en in het basketbal team ,dat Ruben niet alleen homo is. Hij bekent dat hij ook homo is. Maarten ,Kevin en Ramon zijn geschorst en mogen niet meer terug komen.
Jorrit en Sasje zoenen en hebben verkering. En dan komt alles toch nog goed…
Karakter van personen / wat voor rol spelen ze in het boek:
Sasja – Ze is verliefd op Jorrit en de beste vriendin van Lieke. Ze is erg verlegen en komt leuk over. Ze heeft maandag bijles voor Wiskunde
Jorrit – Hij ontdekt dat Ruben (zijn beste vriend) homo is. Het is het broetje van Carolien. Hij is altijd in zijn vrienden groepje van Arnout ,Ruben en Aldi. Hij is niet bang voor Maarten ,Ramon en Kevin. Hij is ook verliefd op Sasja. Hij maakt veel grapjes in het boek en komt voor iedereen op. En moet Marloes en Ruben koppelen wat niet lukt
Ruben – Hij is homo. Beste vriend van Jorrit. Marloes is op hem. Hij houdt erg veel van helikopters en vliegtuigen
Felix – Hij is 17 jr. Hij is de zoon van Koen. Hij probeert Sasja te verkrachten en hij is een freak. Hij had op een feest met Sasje gezoend.
Koen – Hij is de vader van Felix. Hij heeft een relatie met Ellen en woont bij haar. Hij komt aardig over in het boek.
Ellen – Dat is de moeder van Sasje. Haar man heeft haar verlaten en woont in Amerika met een andere vrouw. Haar dochters is alles voor haar. Ze is blij met Koen en was die tijd ervoor erg depressief
Arnout – Die hoort in het vrienden groepje. Hij gaat veel met Alid om. Hij houdt van basketbal en traint vaak met Jorrit en Alid.
Alid – Hij hoort ook tot het vrienden groepje. Hij gaat veel met Arnout om en houdt ook erg veel van Basketbal
Lieke – Dat is de beste vriendin van Sasja. Ze komt erg rusitg over en heeft altijd wel een woordje klaar. Ze is erg populair bij de meiden en gaat elke keer kijken als Nick moet basketballen
Maarten – Dat is een van de pestkoppen en hij is een mee loper van Ramon
Ramon – Dat is de grootste pestkop. Hij verzint zeg maar alles. Hij is de leider van de groep die Ruben zo moet jennen
Kevin – Dat is ook een van de mee lopers
Edwin – Op het einde van het boek een mee loper. Valt niet echt veel over te zeggen
Bared - Dat is op het einde van het boek ook een mee loper. Hij lokt Ruben en Jorrit naar een oud Basketbal veldje zo dat Ramon , Ruben in elkaar kan slaan.
Nick – Dat is een populaire jongen in het basketbal team en ook bij de meiden. Later bekent hij ook dat hij homo is.
Rosalinde - Een vriendin van Lieke die wel eens mee rijdt naar school. Veel word niet over deze persoon vertelt
Jacco – Hij is de gene die de spreekbeurt nog had over eco-voeding.
Carolien – Dat is ze zus van Jorrit. Marloes en zij zijn goede vriendinnen en bewondert Nick.
Jasper : Hij is de aanvoeder die vertelt dat het toernooi niet doorgaat. Dat later wel gewoon door blijkt te gaan door Ruben.
Andere boeken die Carry Slee heeft geschreven (problemen boeken):
-Kappen - 1999
-Spijt! - 1996
-Pijnstillers - 1997
-Bikkels - 1999
-Razend - 2001
-Afblijven
Alle titels op een rij:
Vanaf 4 jaar:
-Hallo baby
-Hieperderpiep
-Morgen mag ik in het diepe
-Rood met witte stippen
-Sneeuwman ,pak me dan
-Met zonder jas
-We zijn er bijna
-Lekker weertje koekenpeertje
Kwispelstaartjes:
-Giegelvisjes
-De konijnkeutelfabriek
-De knorreborreboederij
-Een krokodil in de heg
-Piep ,zei de muis
De kinderen van de Grote Beer:
-Een kringetje van tralala
-Wiebelbiebeltanden
-Opgepast, ik lust een hele boekenkast
-Rekenen in het oerwoud
-Help, juf is verliefd
-Klapzoenen en valsspelers
-Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers
-Broodjes gras en linke soep
Vanaf 7 jaar:
-Het drakenpad
-Kaatje Knal en de biefstukbende
-Hokus Pokus…plas!
-De smoezenkampioen
-Meester paardenpoep
-Ridder Schijtebroek
-Markies Kattenpies
Vanaf 9 jaar:
-Verdriet met mayonaise
-Confetti conflict
-Kilometers cola en knetterende ruzie
-Geklutste geheimen en strafwerk toe
Vanaf 11 jaar:
-Spijt!
-Kappen
-Bikkels
-Afblijven
-Razend
-Afblijven
Prijzen en Bekroningen:
0 t/m 6 jaar:
Sneeuwman ,pak me dan – Venzprijs 1994
Help ,juf is verliefd – Getipt Nederlandse Kinderjury 1998
Klapzoen en valsspelers – Getipt Nederlandse Kinderjury 1999
Vanaf 7 jaar:
Ridder Schijtebroek – Bekroond Nederlandse kinderjury 1995
Meester paardenpoep – Bekroond Nederlandse kinderjury 1999
Vanaf 9 jaar:
Verdriet met mayonaise – Bekroond Nederlandse kinderjury 1992
Confetti conflict – Bekroond Nederlandse Kinderjury 1995
Kilometers cola en knetterende ruzie – Getipt Nederlandse Kinderjury 1995
Geklutste geheimen met strafwerk toe – Getipt Nederlandse Kinderjury 1996
Vanaf 12 jaar:
Spijt! –Bekroond Nederlandse Kinderjury 1997
Jonge Jury 1998
Pijnstillers – Bekroond Nederlandse Kinderjury 1998
Jonge Jury 1999
Afblijven – Bekroond Nederlandse Kinderjury 1999
Jonge Jury 2000
(Beslissingmomenten)
Toen Felix aan Sasja zat. Ik had hem allang een stomp gegeven! Bah Bah… Als je dat niet wilt, moet je het vooral toelaten. Nah! Echt niet… Ik had hem echt geslagen, DAT laat ik niet toe hoor!!!
(Sympathieën en antipathieën)
Ik vind die Felix wel zo ontiegelijke vieze gladjanus niet normaal meer en dus erg onsympathiek. Hij verkracht gewoon bijna die Sasja. Ik vind het maar een enge gozer. Bleg…
Die Maarten, Kevin en Ramon vind ik ook heel erg onsympathiek. Je kliert toch niet iemand zo maar, omdat hij toevallig homo is. En ze slaan hem gewoon in elkaar. Een scheldwoord oke. Maar dan sla je iemand toch niet voor in elkaar ???
Jorrit vind ik erg sympathiek, omdat hij Ruben niet helemaal laat vallen en later gewoon normaal tegen hem doet en Sasja wilt helpen. Hij komt voor mensen op en dat vind ik heel goed van hem.
(Wat ik vind van het einde van ’t boek)
Verrassend en leuk. Ik had niet verwacht dat die Jasper het toernooi zou aflassen en dat Ruben toch bleef. Dat Jorrit verkering kreeg met Sasja dat had ik wel verwacht. En helemaal niet dat Nick ook nog eens op het einde zei dat hij ook homo was. Daar was ik wel heel erg verbaasd over…
Eigen menig:
Ik vond het een verrassend en erg lachwekkend boek. Niet alles was om te lachen, maar het was echt een leuk boekkie. Ik kon het niet weg leggen. Daar was het ook weer te spannend voor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

bij spijt wat gebeurd nadat?

12 jaar geleden

E.

E.

Sasja
het is dubbel wat hierboven staat-uit verslag- staat en overal staan de komma's verkeerd

14 jaar geleden

W.

W.

De informatie klopt niet. Kinderen komen niet uit bloemkool.

14 jaar geleden

T.

T.

Hoi kimmy, bedankt voor je uittreksel!!!!!!1
Ik had er een 9 voor.

18 jaar geleden

C.

C.

je kan niet zeggen dat je op het vbo zit met die wijze taal echt een goed verslag!! ik heb je samenvatting overgenomen! nu maar hopen dat ik een goed cijfer krijg! groetjes van Carolijn

18 jaar geleden

S.

S.

Hoi kimmy
IK kreeg een 9.6 voor jou verslag!!!!
Stuur niets aub terug anders krijg je nog een virus!!!
Bedankt

18 jaar geleden

P.

P.

hai kimmy ik vind dat je een heel goed boekverslag hebt gemaakt en ik heb het geprint en ingeleverd en ik had er een negen en een half voor dus heel erg bedankt xxx phyllis

18 jaar geleden

S.

S.

ik vond het en erg goed verslag!!!!

18 jaar geleden

J.

J.

Hoi kimmy! mooi dat je dit op het internet hebt gezet want dan had ik tenminste een leesverslag!!!!want dat moest morgen al af zijn!! maarja!! BEDANKT, Groetjes jantine

18 jaar geleden

W.

W.

Er staan veel schrijf fouten in je uittreksel van Paniek. Mij maakt het niet zo veel uit, maar het staat alleen een beetje stom!

18 jaar geleden

S.

S.

Hallo Kimmy,
Ik vind dat je een goed uittreksel op internet hebt gezet en wil graag weten wat voor een cijfer je daarvoor hebt gekregen.. Alvast bedankt... Groetjes Suzanne ( 12 jaar )

18 jaar geleden

S.

S.

hey kim,
ik heb heel erg veel aan je boekverslag.
mijn vriend waz er dit weekend en ik kon duz helemaal nix aan me huizwerk doen, ik dacht laat ik ez op internet zoeken en toen kwam ik bij jou verzlag, hij iz echt zupergoed.
bedankt,
simone

18 jaar geleden

E.

E.

Ik vond het een goed uitreksel. Er stonden wel een boel spelfouten in maar dat maakt niet uit. Ik ben het met je een over wat je van die Felix vind. Ik ben ook gek van die probleemboeken. Stel dat je zelf zoiets meemaakt. Ik heb op vakantie ook zoiets meegemaakt en toen durfde ik er niets aan te doen. Hij dacht dat ik ook op hem was, terwijl het een kwal was!

groetjes van Esther

18 jaar geleden

M.

M.

bedankt dat je het op internet hebt gezet ik heb er heel veel aan gehad ik stuur nog een mailtje om te zeggen wat voor cijfer iki had oke


kusjes marielle

18 jaar geleden

L.

L.

wat een keigaaf boekverslag tussen haakjes heb jij nog meer boekverslagen geschreven? zo ja zou jij dan pleaseeeeeeeeee naar mij toe willen mailen
alvast bedakt.

Linda

18 jaar geleden

K.

K.

Hey kimmy,
Zou jij mij misschien kunnen vertellen (zo snel mogelijk)wat de eerste en de laatste zin van het boek is?En 2 dingen waaraan je kan merken dat het verhaal zich in deze tijd afspeeld?

Groetjes xxx Kim plz help me!!!

Alvast harstikke bedankt!!

17 jaar geleden

I.

I.

hey dank je voor je verslag maar ik heb niet overgeschreven maar toch gekeken heel erg leuk wat je doet

17 jaar geleden

J.

J.

bedankt dat jij dit boekverslag neergezet hebt ik kan het erg goed gebruiken dat wou ik even zeggen

met vr.gr. joukje reitsma

17 jaar geleden

M.

M.

Hoi Kimmy,

Ik vond jou opstel wel lekker makkelijk om te gebruiken. Maar er zaten super veel fouten in!

Groetjes Marjolein.

17 jaar geleden

L.

L.

heyy,egt goed verslag k had er een 8,5 voor dankzij jou je bent 1 sgat dank je wel !!

Groetjes laura

17 jaar geleden

M.

M.

heel goed te gebruiken!!!!!!!!!!!!!!!!!

17 jaar geleden

D.

D.

volgens mij lijk je me een verstandige meid zo aan je aan je mening te zien ;)
xxuziezz danny

17 jaar geleden

B.

B.

ik vind het geweldig hoe je dat gedaan heb

17 jaar geleden

M.

M.

KEI fijn HIER heb ik wast aan!!!! doeii xies mar

16 jaar geleden

B.

B.

mooie uitreksel bedankt schat ik ben je zeer dankbaar misschien kan ik ooit iets voor je doen

16 jaar geleden

S.

S.

ooh ik hoef niks meer te doen voor mijn spreekbeurt
alleen er zaten fouten in!

16 jaar geleden

T.

T.

goed zo

16 jaar geleden

B.

B.

Ik vind t uittreksel die je hebt geschreven en op t internet hebt neergezet onwijs goed (complimentje). ook goed uitgebreid verteld waar t over gaat. (ipv dat je t heel kort schrijft). k vind t in elk geval onwijs goed en knap dat je t zo hebt gemaakt K gebruikt m nu voornamelijk om een boekverslag in mekaar te vogelen voor nederlands (komt onwijs goed van pas in elk geval;)). in elk geval onwijs bedankt. enne dikke kus Britt

16 jaar geleden

A.

A.

k vind het een goed verslag..k denk dat k em zelf ook maar ga gebruike:P...haha...anders voeg je mij maar ff toe met msn als je dat ebt!!...kunne we ff leute:P

16 jaar geleden

A.

A.

je schrijft te veel in je eigen woorden, zoals:glasjanus, leuk boekkie, enge gozer, bleg ect.
daar heeft een ander helemaal niks aan.
probeer de volgende keer het verhaal beter te omschrijven

15 jaar geleden

H.

H.

het klopt niet want sasja slaat de lamp om het je het boek wel gelezen!

9 jaar geleden

L.

L.

Facking kut verslag

7 jaar geleden